Lotta Schelin lyckas nästan överlista Barbara i damlandskampen i fotboll mellan Sverige och Brasilien på Gamla Ullevi i Göteborg på lördagskvällen. Matchen mellan Sverige och Brasilien var premiären för Gamla Ullevi som nationalarena för damfotboll. Foto: Björn Larsson Rosval/Scanpixl

Svensk seger på nya nationalarenan

Först utropades Gamla Ullevi till nationalarena för svenska damlandslaget. Sedan kom detta landslag in och kanske inte direkt sopade banan med världstvåarankade Brasilien med Marta i spetsen, men vilken andra halvlek de gjorde. – Det känns enormt bra, sade banans bästa, Sara Thunebro, vänsterbacken, och förbundskapten Thomas Dennerby log brett och talade om propaganda. Sara Thunebro gjorde det första svenska målet på den nya arenan och hamnade denna roliga lördag i historieböckerna. Med en lång frisparksboll som likt en tusenkubikshoj smet emellan den täta trafiken framför 20-åriga Barbara i brassemålet gav hon Sverige en kvittering. – Vi ska göra så, lägga bollen tufft på mål, sade Sara och visst hade hon lärt den läxan. – Fast någon målskytt är jag inte direkt. Den som svarade för regin denna succéartade eftermiddag hade minst sagt lyckats med sitt uppsåt. För det var Brasilien som tog ledningen, och det var förstås ännu mera historiskt, genom Cristiane och festen inför de 12 257 åskådarna höll på att komma av sig. Men svenskorna rev av sig blåställen och tog på festblåsorna i andra halvleken och bjöd upp brasilianskorna på en dans som kanske tar ett tag att glömma. – Sverige är svårt, det är ett bra svenskt lag som jag tror har blivit extra motiverade efter Algarve cup, sade Marta, som inte fick uträttat särskilt mycket. Men som fick ett jättejubel när hon kom in. – Kul förstås, sade hon och världsstjärnan skruvade ner blicken mot golvet i en blyg tiondels sekund. Efter Sara Thunebros kvittering tog det mindre än en minut innan det var dags för lagkapten Victora Svensson att träda in i målprotokollshandlingen. Hon hade i andra halvleken gått ner på mittfältet samtidigt som Jessica Landström kom in bredvid Lotta Schelin där framme, och det var det som gjorde att det började hetta till på allvar i offensiven. – Jag hade flera chanser, men det blev faktiskt mål från det svåraste läget, sade Victoria Svensson. Therese Sjögran slog en lång frispark och korta ”Vickan” steg till väders med ryggen mot målet och touchade bollen så strålande elegant att den for in i Barbaras vänsterkryss. – Ja, jag vet ju var målet står, konstaterade hon och det var liksom inte mer med det. Att göteborgska Lotta Schelin fick göra 3—1-målet var liksom bara en naturlig följd av allt flyt denna blågula dag i Göteborg. – Grymt kul, sade hon. Lotta Schelins armar ömmade efter närkontakt med brasilianska Pellegrino, som hade för vana att grabba tag i den vindsnabba svenskan. – Hon var halvotrevlig, konstaterade Lotta Schelin. Sverige har nu i vår slagit Tyskland, USA och Brasilien, topptrion på världsrankingen, och bättre avstamp inför EM i Finland i augusti är svårt att få.

Senaste nytt omOkategoriserade

Dagens fråga

Brukar du lyssna på Melodikrysset?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev