Baconfett är inte farligare än potatis

I fredagens P1 Morgon utspann sig en intressant debatt mellan å ena sidan läkaren och professorn i internmedicin Fredrik Nyström och å den andra Livsmedelsverkets expert, fetmaläkaren Stephan Rössner. Diskussionen gällde hur farligt det är att äta fett, i synnerhet mättat fett – och tog avstamp i en genomförd studie av hög kvalitet, ”Womens Health Initiative”.

med tydlighet att det inte på något sätt är farligare att äta baconfett och Bregott än att käka kokt potatis och pasta. Det ger ingen ökad risk för cancer, och höjer inte kolesterolvärdet utan bildar tvärtom nyttigt HDL-kolesterol. Det farliga ur ett fetmaperspektiv är överintaget av kalorier, men det är inte farligare om överintaget består av fett än av kolhydrater. – Vi bildar själva mättat fett i kroppen av till exempel kolhydrater, och inte mår vi sämre av det. Och det vore ganska konstigt att säga att våra mammor skulle ha förgiftat oss som hade lyxen att ammas som små, sa den kloke professorn. Livsmedelsverkets expert kunde inte säga emot. Rössner, som varit med om att utarbeta rekommendationen att högst 25 procent av maten ska komma från fett, därav högst 10 procent mättat fett, slingrade i hopp om att komma undan in sig i en massa argument om att det aldrig var bra att äta för mycket fett och att fett gav en dålig mättnad.

programledaren Camilla Kvartoft återkom gång på gång till kärnfrågan: ”Är fett farligt?”, och till slut tvingades Rössner erkänna att det nog inte var så farligt med fett. Indirekt erkände han också att rekommendationen med 10 procent snarare sattes för att man var rädda att folk annars skulle äta alldeles för mycket fett och kaloriintaget bli för stort. Gammalt, hederligt förmynderi, alltså. Precis samma statliga överförmynderi som låg bakom Livsmedelsverkets varningar för att dricka rödvin under amning, som ändrades för ett par år sedan. Trots att läkare och experter sedan länge visat att det inte finns någon som helst risk för att alkoholen går över i bröstmjölken, höll man under lång tid spjärn och fortsatte varna för rödvinsdrickandet. När det till slut absolut inte längre gick att hålla emot, förklarade man sin ståndpunkt med att ”det finns en risk att modern dricker för mycket och kanske tappar sitt barn”. Jo. Men varna då för överkonsumtion, och ränn inte med osanningar.

är det med fettet. Livsmedelsverkets uppgift bör vara att ge objektiva fakta om vad som är skadligt och nyttigt att äta, och rekommendationer om lämpligt dagligt kaloriintag. Punkt. Jag har inte lusläst, men kan inte tänka mig att det står i verkets direktiv att man godtyckligt ska avråda folk från att äta nyttiga livsmedel som smör och fläsk. Livsmedelsverket är den största auktoriteten i Sverige på kostområdet, och med en sådan auktoritet följer också ett stort ansvar. Verkets rekommendationer ligger till grund för en massa kostpolitiska program i vårt avlånga land, och med felaktiga direktiv kan det slå ordentligt slint. Senast var det i Hörby, där de stackars skoleleverna fick se sin hälsosamma mjölk ersatt av blaskig lättmjölk för att kommunen ville minska på de ”ohälsosamma” mättade fetterna, ett feltänk som kollega Lindbäck utrett föredömligt i sin . Sådana effekter av Livsmedelsverkets desorientering är illa nog. Men den allra största skadan som verkets rekommendationer gör är att de skuldbelägger hederligt folk och skapar en herrans massa dåligt samvete. De skapar en osund matkultur, där folk till följd av dåligt samvete väljer kemiskt framställda lipidföreningar som Lätt och Lagom framför det naturliga och smakbärande smöret. Där naturliga mejeriprodukter får stå tillbaka för den blålila minimjölken och aspartamsötade lättyoghurten. Där man inte kan njuta av en god påse chips utan att känna sig som en dålig människa. Det är vad Livsmedelsverkets rekommendationer orsakar. Fy fan.

att svenska staten slutar behandla oss medborgare som idioter. Dags att Livsmedelsverket börjar presentera fakta och inte färdiga tolkningar. Klara och tydliga besked: ”Alkoholen från ett glas vin går inte över i bröstmjölken, men det är fruktansvärt olämpligt – för både mamma och pappa – att dricka sig full när man har ansvaret för ett spädbarn”. ”Så länge du har en sund och balanserad diet och inte är alltför överviktig, kan du med gott samvete unna dig både baconfrukost och slippa hudkräm på mackan”. Livsmedelsverket ska upplysa, inte omyndigförklara. Istället för ideologiska snedsprång bör man koncentrera sig på att kartlägga och varna för direkt skadliga ämnen som azofärger, E-kombinationer och kemiska tillsatser. Dra tillbaka rekommendationer som bygger på missriktad omtanke och förmynderi, och presentera istället fakta. Låt vuxet folk få dra sina egna slutsatser och bestämma över sitt eget liv! Det är väl ändå det minsta man kan begära.

Dagens fråga

Har du drabbats av inbrott eller stöld?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev