Nyheter

Semester i stället

Foto: Scanpix
Artikel Nyheter
– Det har blivit allt vanligare att man åker på längre semester till Thailand, då räcker inte de befintliga loven till och man ansöker om extra ledigt, säger M-nämndens ordförande Carina Larsson (M).

PREMIUM

– Det har blivit allt vanligare att man åker på längre semester till Thailand, då räcker inte de befintliga loven till och man ansöker om extra ledigt, säger M-nämndens ordförande Carina Larsson (M). – Sen är ju resorna billigare när skolan har börjat och många passar på att åka iväg då. De flesta elever som ansöker om ledighet får det. Under M-nämndens marsmöte handlades fyra ledighetsansökningar, varav en avslogs. – Det är inte meningen att vi inte ska bevilja ledighet, handlar det om enstaka dagar i samband med ett lov brukar det gå bra, säger Carina Larsson. – Problemet är att den här sortens frånvaro ställer krav på lärarna, leder till merarbete och påverkar resten av klassen, därför har vi kommit överens om en restriktivare hållning när det gäller att bevilja ledighet. På många skolor är det rektorerna själva som bestämmer om en elever får vara ledig. Enligt Carina Larsson upplever många rektorer ledighetsansökningarna som ett problem. – Det är ett tryck från föräldrarna, helt klart. I Trelleborg är det de enskilda rektorerna som beviljar ledighet. – Varje rektor gör en personlig bedömning där man tar stor hänsyn till eleven skolgång, säger Jan Herbertsson, nämndssekreterare på skolnämnden i Trelleborg. Jan Herbertsson har inte märkt någon större ökning av ansökningar den senaste tiden. – Jag tror inte att det är lika extremt här i Trelleborg som i Vellinge.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Somalias bombade nationalteater nyinvigd

Somalias president Mohamed Abdullahi Mohamed, i mitten, under nyinvigningen av Mogadishus stadion, som likt nationalteatern också nyligen byggt om, i tisdags.
Somalias president Mohamed Abdullahi Mohamed, i mitten, under nyinvigningen av Mogadishus stadion, som likt nationalteatern också nyligen byggt om, i tisdags.
Foto: Farah Abdi Warsameh/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Åtta år efter det att en självmordbombare förstörde byggnaden har Somalias ståtliga nationalteater i Mogadishu öppnats på nytt – som en trotsig symbol för kultur i en huvudstad som ofta präglas av oroligheter.

Teatern stod färdig 1967 men fick stänga 1991 då inbördeskrig bröt ut. Teatern användes som bas av stridande grupper och dess tak rasade in efter ett år av krig.

Den kunde återigen öppna 2012 sedan extremistgruppen al-Shabaab drivits ut från staden, men utsattes för bombattentat två veckor senare.

Det har tagit runt 1 000 lastbilsfärder för att rensa byggnaden på all den bråte och sand som den fyllts av sedan dess, säger teaterchefen Abdi Abdulahi.

Säkerhetsstyrkor kommer att skydda byggnaden när man nu äntligen kan börja sätta upp pjäser på nytt, säger Abdulahi.

President Mohamed Abdullahi Mohamed närvarade när en kör nyinvigde teatern i förra veckan.

– Vi kan bygga upp vårt land om vi alla står enade, sade presidenten.

Inrikes

Tusentals gästarbetare oroar länsstyrelse

Tusentals gästarbetare oroar länsstyrelsen i Värmland i coronatider. Arkivbild.
Tusentals gästarbetare oroar länsstyrelsen i Värmland i coronatider. Arkivbild.
Foto: Stefan Hörberg/Rithuset AB/TT
Inrikes
Inrikes

Omkring 3 500 gästarbetare kommer nästa vecka till Värmland för att arbeta med underhåll av länets fabriker och bruk, rapporterar Sveriges Radio Värmland. Det inkluderar gästarbetare från såväl andra delar av landet som utländsk arbetskraft – något som oroar länsstyrelsen.

– Om det kommer ett stort antal personer till Värmland finns det anledning att vara uppmärksam och vaksam, säger landshövdingen Georg Andrén till SR.

Fabrikerna och bruken i Värmland har varje sommar ett produktionsstopp för underhåll. Och för att minska oron för smittspridning av coronaviruset har länsstyrelsen i år kontaktat ett 20-tal lokala företag för att säkerställa att nödvändiga åtgärder införts.

– Det är jätteviktigt och jag tycker att jag ser ett stort ansvar från företagens sida. Det minskar oron, säger Andrén.

Sport

Ändrat sommarfönster för allsvenskan

Övergångsfönstret ändras. Arkivbild.
Övergångsfönstret ändras. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Sport
Sport

Efter godkännande från Internationella fotbollsförbundet Fifa har nu Svensk Elitfotboll ändrat datumen för sommarens övergångsfönster i Sverige.

De nya datumen är 29 juli till och med 25 augusti.

Detta berör dock bara herrarna.

För de professionella damspelarna gäller ordinarie datum, 15 juli till och med 11 augusti.

Ändringen beror på att fotbollssäsongen försenades på grund av coronapandemin. Normalt brukar datumen vara 15 juli–11 augusti.

Ekonomi

Designföretag synkade priser – får betala

Enligt Konkurrensverket har två designföretag under en period 2016 koordinerat priser på produkter av ett visst varumärke, i strid med konkurrenslagen. Arkivbild.
Enligt Konkurrensverket har två designföretag under en period 2016 koordinerat priser på produkter av ett visst varumärke, i strid med konkurrenslagen. Arkivbild.
Foto: Claus Gertsen /TT
Ekonomi
Ekonomi

Möbel- och designföretagen Artilleriet Interiors och Royal Design Group har gått med på ett så kallat avgiftsföreläggande för otillåtet samarbete, i strid mot konkurrenslagen. Företagen ska betala 75 000 kronor respektive 500 000 kronor i konkurrensskadeavgift till Konkurrensverket.

Under ett antal månader under 2016 koordinerade Artilleriet Interiors och Rum21, som är en del av Royal Design Group, sina försäljningspriser på produkter av varumärket Ton, enligt Konkurrensverket.

"Konkurrensreglerna syftar till att värna konkurrensen till nytta för konsumenterna. Enligt konkurrenslagen är det därför inte tillåtet för konkurrerande företag att ingå avtal som hindrar eller begränsar konkurrensen på marknaden, genom att exempelvis komma överens om vilka priser företagen ska ta av konsumenterna", skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Sport

Axnér debuterar mot Polen

Handbollslandslagets nya förbundskapten Tomas Axnér. Arkivbild.
Handbollslandslagets nya förbundskapten Tomas Axnér. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Sport
Sport Dubbla landskamper mot Polen i Lund och i Ystad – det blir nya förbundskaptenen Tomas Axnérs första matcher med handbollslandslaget.

Matcherna spelas den 1 respektive 3 oktober och blir de enda innan EM-truppen ska tas ut.

"Jag ser verkligen fram emot att få träffa spelarna i vår första ”riktiga” samling i min regi. Den här samlingen med dubbellandskamper mot Polen blir en väldigt viktig del i vår förberedelse för EM, där en tuff utmaning väntar oss. Jag hoppas få svar på vart vi står och vill verkligen utnyttja tiden till att sätta spelet och smyga min prägel", säger förbundskaptenen till landslagets webbplats.

Han tar ut EM-truppen i slutet av oktober och EM spelas i Danmark och Norge den 3–20 december.

Axnér och flera landslagsspelare har ett förflutet i Lund. Bland dem Sabina Jacobsen.

"Jag åker hem till Lund så ofta jag får chansen och det är förstås jätteroligt att landslaget ska dit och spela. Mitt mål är förstås att blir uttagen både dit och till EM, jag älskar att spela för Sverige och vill inget hellre än att spela landslagshandboll igen efter att jag missade VM i Japan i vintras och både OS-kval och OS blev uppskjutet ett år", säger Jacobsen.

Förhoppningen är att matcherna mot Polen kommer att spelas inför publik.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Zervant

Skapa den perfekta fakturan

Zervant

En stor del av att driva ett företag går ut på att skicka och ta emot fakturor. Trots att en faktura oftast bara uppfattas som en begäran om en betalning så har den lite större betydelse än så, och den fakturamall som du använder kan komma att ha en stor påverkan på hur företaget uppfattas.

Med en välgjord faktura kan du ge så mycket mer än en betalningsuppmaning då du skickar fakturan till din kund, och alltså ge ett gott intryck utan att behöva kommunicera särskilt mycket. I den här artikeln sammanfattar vi de allra viktigaste punkterna då du ska skapa en faktura i ditt företag, och vad du bör tänka på för att den ska bli perfekt!

Fakturans innehåll

För att fakturan ska vara så korrekt och professionell som möjligt bör den innehålla en del specifika punkter. Det finns till och med en lag hos Skatteverket som talar för att en faktura måste innehåll vissa punkter, så som datum, löpnummer, företagets och kundens namn, och betalningssumman för varorna/ tjänsten.

Annat innehåll som stärker fakturan och gör den mer trovärdig är om du adderar företagets logga, beskriver den försäljning eller de produkter som fakturan berör på ett klart och tydligt sätt, vilka betalningsvillkor som gäller, och att samtlig information är välordnad. Du bör också skriva med dina och kundens uppgifter.

Innehållet på en faktura kan såklart variera beroende på vilket företag det gäller och vad fakturan berör, men dessa punkter är något som alla företag kan ta del av för att skapa pålitliga och professionella fakturor. Det kan absolut vara värt att lägga ner lite extra tid på innehållet i och med att det kan höja företaget och dess ansikte utåt.

Skicka faktura

Hur du skickar fakturan till kunden kan också vara avgörande för det intryck den ger. Det handlar om att skapa ett professionellt helhetsintryck där du vill övertala kunden att du har koll på vad sysslar med, och då krävs det att samtliga steg hanteras på ett smidigt och säkert sätt för båda parter.

Kommunikation mellan kund och företag är A och O, där fakturan ofta står för en stor del av den kommunikativa delen. Genom att skapa en välgjord faktura med ett korrekt innehåll som du sen skickar på ett lätthanterligt sätt kan du ge ett proffsigt intryck utan att behöva kommunicera särskilt mycket.

Skapa e-faktura

Ett väldigt smidigt och lätthanterligt sätt att hantera din fakturering är att skicka din faktura som e-faktura, alltså en elektronisk faktura. E- fakturering blir allt vanligare i vårt digitala samhälle, just för att det är ett smart och enkelt sätt att sköta sin fakturahantering på.

Bara de senaste åren har man sett en markant ökning när det kommer till e-fakturering och försändelser av e-fakturor mellan olika företag och kunder. Enligt en rapport från Svenska Bankföreningen skickades det år 2017 omkring 138 miljoner e-fakturor, och redan år 2018 hade den siffran stigit till omkring 148 miljoner e-fakturor.

Faktureringsprogram

Med den påtagliga ökningen av e-fakturering runt om i världen finns det ingen tvekan om att det anses vara ett praktiskt och smidigt sätt att hantera sina fakturor. Idag finns det en hel del olika faktureringsprogram som erbjuder e-fakturering för olika företag, så att du kan ta din verksamhet till nya nivåer.

Genom att ta del av en faktureringsprogram kan du få hjälp med att skapa korrekta fakturor till alla dina kunder, så att du kan ge ett professionellt och pålitligt intryck bara genom att skicka dina fakturor via e-fakturering. Vi hoppas att den här artikeln kan hjälpa dig då du vill skapa den perfekta fakturan!

Sport

MFF lånar ut Pavel Vagic

Pavle Vagic under en träningsmatch i fotboll mellan IFK Malmö och Malmö FF den 24 januari 2020 i Malmö.
Foto: Malmö FF
Sport
Fotboll Malmö FF och Jönköpings Södra IF är överens om en utlåning av mittfältaren Pavel Vagic. Lånet sträcker sig över 2020.

20-årige Pavel Vagic gjorde allsvensk debut hösten 2017 när Malmö FF vann med 4-0 mot IK Sirius på bortaplan.

– Pavle är en fysiskt stark spelare som är duktig med boll och har ett bra driv. Det är tuff konkurrens i laget och vi känner att det här är en bra lösning för alla parter, säger Daniel Andersson, sportchef Malmö FF.

Sedan dess har mittfältaren varit utlånad till Jönköpings Södra IF och Mjällby AIF i Superettan samt spelat i allsvenskan för AFC Eskilstuna.

Ett samarbetsavtal

Nu står det klart att Pavel Vagic återvänder till Jönköpings Södra IF i ett samarbetsavtal som gör det möjligt för honom att träna och spela matcher för båda föreningarna över hela 2020.

– I Jönköpings Södra kommer han till en tränare som känner honom och det är en miljö han trivs i. Vi har testat Pavle som mittback under våren och nu hoppas vi han kan få erfarenhet i den rollen, säger Daniel Andersson.

Inrikes

FOI ska utreda försörjningsberedskap

Mikael Damberg (S), inrikesminister, vid regeringens sommarfika.
Mikael Damberg (S), inrikesminister, vid regeringens sommarfika.
Foto: ALI LORESTANI/TT
Inrikes
Inrikes

Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, får i uppdrag att göra en förstudie av hur Sverige ska kunna bygga upp en statlig försörjningsberedskap. Den har successivt avvecklats från 1990-talet och framåt.

– Det är ganska komplicerat när man ska bygga upp en sådan här kapacitet igen, så därför vill vi att FOI gör en förstudie, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

Förstudien ska vara klar 16 november och lägga grund för en mer omfattande utredning om en nationell försörjningsberedskap.

– Det handlar inte bara om hälso- och sjukvårdprodukter. I händelser av kris eller krig är vi beroende av livsmedel och vattenförsörjning, transporter och elektricitet, säger Damberg.

Utrikes

Brand på kärnanläggning i Iran

Urancentrifuger i Natanz. Arkivbild.
Urancentrifuger i Natanz. Arkivbild.
Foto: Irans kärnenergiorganisation/AP/TT
Utrikes
Utrikes

En brand har brutit ut på en kärnenergianläggning i Natanz i Iran, enligt iranska myndigheter.

– Incidenten ägde rum på en anläggning belägen i närheten av Natanz kärnenergianläggning. Inga skador har rapporterats, vare sig på personer eller på byggnader, och verksamheten fortsätter som vanligt, sade talespersonen Behrouz Kamalvandi inledningsvis, då det ännu inte var känt att det rörde sig om en brand.

Orsaken till branden är oklar, men eventuellt kan ett sabotage ligga bakom, enligt vissa experter.

– Med tanke på att den här så kallade incidenten inträffade bara några dagar efter explosionen nära militärbasen Parchin så kan sabotage inte uteslutas, säger en icke namngiven tidigare anställd inom Irans kärnenergiprogram till Reuters.

År 2015 kom Iran överens med P5+1-länderna (de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd samt Tyskland) om begräsningar i landets kärnenergiprogram i utbyte mot sanktionslättnader, inom ramen för avtalet JCPOA.

2018 drog sig USA:s president Donald Trump ur avtalet, vilket året därpå fick Iran att frångå vissa åtaganden, bland annat om anrikning av uran.

NÄSTA ARTIKEL