Polisen byggde en mur mot aktivisterna och utsattes för sten- och flaskkastning. Skadegörelsen på fordonen var stor. Mobilbild: Jens C Hilner

Autonoma attackerade polis vid Stadion

Polisen gjorde en mur av piketbussar mellan sig och aktivisterna och strax efter klockan 14 gjorde man en framstöt mot aktivisterna. – Arrangörerna vädjar i högtalarna till de autonoma att sluta bråka, säger Skånskans André Jönsson på plats. – Nu börjar de kasta stenar och flaskor mot polisen, sa Skånskans fotograf Jens C Hilner klockan kvart i två. – De har klättrat upp på en polisbuss och sparkar just nu sönder lyktor, sirener och front. De har försökt i ett par omgångar att ta sig igenom polisens linje av bilar. Skadegörelsen på bilarna är stor, säger Skånskans Andreas Lovén en stund senare. Attackerna på polisen var dock spridda och verkar inte särskilt organiserade, något som både försvårade och förenklade polisens arbete. Å ena sidan blev det ingen samlad attack, å andra sidan blev de autonoma mycket utspridda bland vanliga, fredliga demonstranter. – De kommer aldrig att klara det här, för de har ingen tydlig organisation, säger en demonstrant till Skånskan.se.

Mellan 3000 och 4000 demonstranter tågade vid halv ett-tiden från Stortorget – däribland drygt 200 maskerade autonoma. Tågets bakre del har hela tiden kastat färgbomber, tänt smällare och bengaliska eldar, bland annat mot civila poliser. – Räkna med bråk, sa en maskerad representant för nätverket ”Det är vi som bestämmer” strax innan tåget avgick. – Vi är lite oroliga. Det är mycket människor som samlas och som ska transporteras en lång väg och vi har fått indikationer om att det finns grupper som inte är intresserade av att det ska gå lugnt till. Men vi är ändå trygga i vetskapen om att vår vetskap är tillräcklig, sa polisens informatör Merima Lulic till Skånskans André Jönsson innan tåget gick. Större delen av tåget har förstås uppträtt skötsamt. Man tågar fredligt och skanderar slagord som ”Bojkotta Israel!” och ”Länge leve Palestina!”

före stormen eller ska även lördagens väldiga manifestation avlöpa lugnt? Mellan 10 000 och 15 000 demonstranter har väntats till Stortorget – men vid vid lunchtid hade alltså bara en tredjedel av de förväntade anslutit. Flera tåg väntas dock från Stockholm och Göteborg och uppskattningen från polisens sida är att den slutliga siffran kommer att landa runt 5000 – 6000 deltagare under lördagen. Trots att nätverket Stoppa matchen tydligt sagt på förhand att inga maskerade skulle tillåtas gå med i demonstrationståget hade en grupp av cirka 200 autonoma samlats på Stortorget under parollen ”Det är vi som bestämmer” – samtliga maskerade. Trots fredagens lugna demonstrationer har alltså polisen högsta beredskap. De över 1 000 poliserna finns utposterade runt om i Malmö för övervakning av demonstrationen och liksom under fredagen har man slagit en järnring runt Baltiska hallen. – Här är en hel del dialogpoliser som rör sig i folkmassan, säger André Jönsson. Det ska bli tal och musik både på Stortorget och vid Stadion och på talarlistan finns bland andra Lars Ohly och Per Gahrton, ordförande för Palestinagrupperna. Arrangörernas målsättning och utgångspunkt är en fredlig demonstration utan bråk, men det har på förhand talats om att såväl nynazister som autonoma element kommer att sluta upp i leden.

avgick från Stortorget klockan halv ett och beräknas nå Stadionområdet ungefär halv två.

Dagens fråga

Längtar du till nya (och sista) säsongen av Game of Thrones?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×