Foto: Claes Hall

Kenneth tog Kristianstad tillbaka till eliten

– Nu gäller det att njuta av stunden. Framgång är en färskvara och det vänder snabbt, säger Kenneth Andersson som ser vägen som målet med sitt handbollsliv. Förra säsongen kom han till handbollstokiga Kristianstad. Men det var knappast något dukat bord som erbjöds. På första träningen fanns endast 5-6 spelare och krisen lurade bakom hörnet innan träningsmatchandet ens hade startat. – Det kändes inte speciellt bra. Men vi kallade in några gamla trotjänare som ställde upp på ett fantastiskt sätt, berättar Kenneth. Resultatet blev en topplacering i allsvenskan och kval till elitserien. Där föll emellertid Kristianstad i två täta matcher mot IFK Trelleborg. Fjorets framgångslag har förädlats och årets serie har blivit en stor succé. När fyra matcher återstår är avancemanget redan klart. IFK Kristianstad har bara förlorat en enda match. – Vårt huvudsakliga mål denna säsongen var inte att gå till elitserien utan bygga ett laget på längre sikt, förklarar Kenneth Andersson som sedan den 1 februari är heltidsanställd tränare i klubben. – Det kommer att bli tufft i elitserien men eftersom vi redan är klara kan vi startar försäsongsträningen i veckan. Vi får en månads försprång på de övriga lagen, konstaterar han. Att vara tränare i handbollsstaden Kristianstad är en helt ny verklighet för Kenneth som kommer från lilla Skurup. I Kristianstad är alla intresserade och har åsikter. Som tränare i IFK är han inte anonym på gator och torg och mediabevakningen är intensiv. Den lokala tidningen följer laget och rapporterar i minsta detalj. – En ny upplevelse på gott och ont, säger Kenneth. – Så länge det går bra är det självklart positivt. Det är roligt att folk bryr sig. Publiksnittet är 1000 åskådare och nästa säsong i elitserien blir det mer även om publikplatserna kommer att reduceras en del på grund av bygget av en ny handbollsarena. Den nya arenan där det första spadtaget togs i förra veckan ska rymma 4500 åskådare och stå färdig till säsongen 2010-11. Den första stora turneringen blir VM i handboll 2011. – Fantastiskt roligt att få vara med om byggandet av en ny fin sporthall. Den kommer att ytterligare höja temperaturen på handbollen i Kristianstad, menar Kenneth. IFK Kristianstads målsättning är att etablera sig i elitserien och sedan successivt höja nivån. Att bli ett nytt Lindesberg som chockade Handbollssverige för några år sedan tror inte Kenneth att hans IFK kan. – Vi har inget spel som överraskar något lag. Men vi kommer att vara väl förberedda när det drar igång i september, lovar han. – Styrkemässigt håller vi redan elitserieklass men konditionsnivån och den individuella tekniken kan bli mycket bättre. Framöver blir det fler träningspass i veckan. Att spelartruppen behöver förstärkas är klubben väl medveten om. – Den behöver spetsas med några riktigt bra spelare men grunden ska vara egna ungdomar från närområdet som vi kan utveckla, förklarar den nye elitserietränaren i Kristianstad.

Dagens fråga

Är du ledig under sportlovet?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev