Ola Olsson och Olle Nolgren har följt varandra genom livet både privat och i yrket. Nu har de storsatsat på sitt styckningsföretag i Eslöv och startat en ny fabrik. Foto: Ulf Johansson

Kompisar på fotbollsplan blev kompanjoner i yrket

För den oinvigde kan vi berätta att företaget faktiskt funnits i kommunen (Harlösa) sedan 1987 och i Eslöv sedan 1994. Och utvecklingskurvan pekar stadigt uppåt för detta familje- och kompisföretag. 2005 var nettoomsättningen drygt 27 miljoner kronor, 2008 runt 45 miljoner. – Det blir inte sämre 2009. Trots lågkonjunktur har vi inga kriskänningar utan det är full rulle. Minskad import gynnar oss, säger Olle Nolgren, ägare tillsamman med brodern Göran och kompisen Ola Olsson. I korridorerna i nybygget kan man också springa på brödernas fader Bo, egenföretagare med konsult- och sälj-inköpsuppdrag och modern Barbro, som har administrativa uppgifter. Totalt sysselsättes sju personer, men det blir runt tiotalet när alla bitar fallit på plats och butiken öppnats.

– I praktiken är det ännu fler personer eftersom vi även utnyttjar utomstående arbetskraft bland annat via bemanningsföretag. Det är just nu inte helt lätt att få tag på styckare, men ekonomiskt sätt är det fördelaktigast att anställa själv, konstaterar Olle Nolgren. Företaget föddes som sagt 1987 i ett rum som hyrdes av Lantchark i Harlösa. Innan dess jobbade både Olle och Ola hos Bo Nolgren (nu är det tvärtom) i dåvarande Malmöföretaget Nolgren&Falk.

– Ola och jag har växt upp tillsammans och spelat i samma fotbollslag och sedan följts åt i yrkeslivet, berättar Olle Nolgren. – Utbildningsmässigt kompletterar vi varandra, Ola har teknisk utbildning och jag valde livsmedelsinriktning. Att det blev Eslöv var lite av tillfälligheternas spel. Pappa Bo hade förvärvat en köttpress som skulle finnas nära en frysanläggning. Det ledde till inhyrning hos Cold Store vid Södra vägen. Och när Nolgren&Olsson drabbades av växtvärk flyttades hela verksamheten dit 1994. Ny växtvärk har nu lett till flytten från 240 kvadratmeter till 800 kvadratmeter (med utbyggnadsmöjligheter) i nybygget, en satsning på cirka åtta miljoner kronor. Ett bygge som kunnat formas efter egna tankar och behov från första rittaget. – I en verksamhet som vår är det viktigt med ett rationellt flöde och det har vi fått nu, säger Ola när han lotsar oss runt till alla utrymmen i företaget, slussen, paketeringen, expeditionen, styckningssalen och inte minst beredningsrummet till butiken. – Vi är inne i en tuff inkörningsperiod med alla nya rutiner som ska trimmas in och det har fungerat väldigt bra. Vi har inte haft driftstopp en enda gång. – Och den nya köttbutiken tror vi mycket på. Det är en fördel att kunna hämta produkterna direkt från styckningen, inflikar pappa Bo.

Dagens fråga

Är du stressad över julen?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev