Är Israels existens hotad?

KRÖNIKAN. Med jämna mellanrum påstår Israelvänner att landets existens är hotad. Man skulle kunna tro att pyttelandet Israel lever under ständigt hot att utplånas av sina arabiska och persiska grannar. Hotbilder. För att kunna göra en adekvat analys av risken att Israel skulle utplånas så krävs att det en genomgång av länderna som skulle kunna utgöra ett hot mot statens existens. Vi kan börja med Iran där president Mahmoud Ahmadinejad vid ett flertal tillfällen har avfyrat verbala raketer mot Israel, allt från det famösa förnekandet av förintelsen till att Israels bör tas bort från kartan. Det som ofta glöms i sammanhanget är att diktatorn och hans stab vid ett flertal möten med journalister från väst försökt mildra uttalandena och klargjort att Iran inte har för avsikt att kriga mot Israel. Presidentens uttalanden är sannolikt mer avsedda för att stärka hans egna aktier inför hemmapubliken. Annat hade varit konstigt, Iran hade varit chanslösa i ett krig mot Israel och dess allierade USA. Följaktligen har Iran inte avfyrat en enda fysisk raket mot Israel utan begränsar sig till ekonomiskt stöd till Hizbollah som jag återkommer till. Faktum är att det inte finns enda israelisk premiärminister genom historien som har haft så lite på blod på sina händer som den iranska presidenten. Syrien som militär kraft är ett skämt. Vapnen är förhållandevis svaga och militären genomkorrumperad, precis som stora delar av övriga samhället. En militär drabbning mot en flera gånger starkare grannstat är därför inget alternativ för syrierna. Egypten har sedan 1979 ett fredsavtal med Israel och har sedan dess fungerat som en bro mellan arabvärlden på ena sidan och Israel och bundsförvanten USA på den andra. Enligt den svenska ambassaden i Kairo syftar Egyptens utrikespolitik till fredlig utveckling och stabilitet i regionen. Palestinierna har erkänt Israels rätt att existera och parterna har regelbundna fredsförhandlingar. Många skulle kunna tro att Hamas är ett reellt hot men då glömmer man att organisationen är isolerad på Gaza utan egen militär, fungerande strömförsörjning och saknar politiskt stöd från arabvärlden. Jordanien är det andra arablandet efter nämnda Egypten att ingå ett fredsavtal med Israel. Detta gjordes i oktober 1994 och två år senare kompletterades fredsavtalet med ett handelsavtal. Det formaliserade samarbetet mellan Jordanien och Israel innehåller bland annat punkter som rör energiförsörjning, sjukvård, miljö och turism. Jordanien har de facto ett närmare samarbete med Israel än med något annat arabland. När det gäller Libanon så är landets ekonomi starkt knuten till turismen och har inget intresse av att starta ett krig mot en övermäktig grannstat som skulle ruinera den så viktiga turismnäringen. Hizbollah bör nämnas i sammanhanget. Finns det någon som på allvar tror att en kontroversiell milis i Libanon har någon chans att förgöra en av världens starkaste militärer? Det gjordes ett krafttest sommaren 2006 där 160 israeler dödades. Detta ska jämföras med dödssiffran på den libanesiska sidan som uppgick till 1200 människor, trots att Israel var något försiktiga för att inte riskera livet på de kidnappade soldaterna som befann sig i krigszonen. En sammanfattande bild är att Israels närliggande länder är en brokig samling underutvecklade länder med interna problem och har inget att vinna mot att angripa en av världens starkaste militärer som dessutom har ett villkorslöst stöd av planetens enda supermakt, USA. Till råga på allt detta så är flera av de arabiska länderna osams och ledarna har personliga problem med varandra. Arabförbundets möten liknar mest julmiddagar med en dysfunktionell släkt som inte ens kan låta bli att bråka i mun varandra. Det finns inget som pekar på att Israels existens är hotad, den som påstår annat är antingen okunnig i grundläggande säkerhetspolitik eller försöker flytta fokus från de lidanden som det palestinska folket dagligen utsätts för under den israeliska militärens grymma och illegala ockupation. Just förtrycket av palestinierna kan vara nyckeln till Israels kraftigt överdrivna oro mot hoten mot den egna staten. Israelerna ser på nära håll hur palestinierna i frånvaron av en egen stat förnedras, torteras och mördas. Israelerna är helt enkelt livrädda för att hamna i samma situation som palestinierna. Bassem Nasr http://bassemnasr.blogspot.com/

Dagens fråga

Malmö Opera fyller 25 år. Har du sett någon opera i år?

Loading ... Loading ...

Webbkryss