Lugis Björn Nordmark är tillbaka efter sin svåra knäskada. Foto: Claes Hall

Björn Nordmark tillbaka i gänget

Han har VM-guld och EM-silver med U-landslaget och var självskriven på sexmeterspositionen. Ända till den där olycksaliga augustidagen 2007, när han spelade ännu ett VM med u-landslaget.. Korsbandet i vänster knä fick sig en törn. I tre månader rehabtränade han, med mål att göra snabb comeback. 50 procent av senan var ju hel. Men hälften kvar räckte inte, resten gick åt pipan under en träning med Lugi i oktober. – Det kändes fruktansvärt surt, berättar Björn, men var ändå inte orolig. Beskedet var att det bara var menisken som fått sig en törn. Sanningen blev en dyster verklighet när han vaknade upp efter narkosen efter operationen. – Korsbandet av, ny sena inopererad och borta från handbollen sex till nio månader. Jag trodde inte det var sant när läkarna berättade det för mig. Och inte nog med det, Björn mådde så kasst två veckor efter ingreppet att han låg två veckor hemma hos föräldrarna i Kävlinge och hade ont. Men han kom ur sängen och tillbaka till rehabträningen. Han slet med övningarna, slängde längtansfulla blickar mot laget där han så gärna ville vara med – och slet för mycket. – Jag tog i för mycket och fick bakslag hela tiden med överansträngningar och stelhet. Så de max nio månader läkarna siat att läkningen skulle ta blev tolv. – Nu har jag äntligen lärt mig att ta det lite lugnt. Och därmed är han med i laget igen. – Det är jättekul att få spela handboll, att vara med i gänget, säger Björn. Några funderingar på Staffan Olssons och Ola Lindgrens nya svenska landslag har inte Björn. Inte än, Björns främsta mål är att komma tillbaka i gammal god form. – Jag har bara tränat handboll i fem-sex veckor och varit med i två matcher. Jag måste få in tajmingen, jag måste stå rätt och vara synkad med de andra. I Björns frånvaro har Johan Fohlin tagit på sig ansvaret för jobbet som mittsexa. Både Johan och de andra har skött sig minst sagt bra, Lugi ligger som bekant tvåa i elitserietabellen (efter Sävehof). – Lugis fina höst har faktiskt gjort det lättare för mig att komma tillbaka. Kraven på mig blir mindre, pressen är inte så stor. Är det någon som ställer krav på mig så är det jag själv. Så nu hoppas jag komma i form så jag kan få en viktig roll i laget. Björn gillar den nya tränarkonstellationen, där Ulf Sandgren har huvudansvar för det offensiva spelet och Johan Zanotti det defensiva. – Det är skönt att höra två röster. Men det är mycket som är nytt, speciellt i försvarsspelet. Tidigare har jag endast spelat 6–0-försvar, på samma sätt alltid, nu anpassar vi mera spelet efter motstånd. Ibland kan det bli lite mycket taktik, det kanske kan räcka att man spelar sitt eget spel när man är tillräckligt bra. Men det är kanske bra att lära sig spela på olika sätt. Också den nybyggda arenan i Lund är ett fräscht tillskott i Björns handbollsliv. – Bara det att vi har ett eget omklädningsrum, där man kan sitta hur länge man vill före och efter träningar och matcher, känns fantastiskt. Björns två matcher sedan comebacken har varit mot IFK Ystad, utskåpningen 40–18 hemma och så den snöpliga tvåmålsförlusten i Österporthallen i onsdags. – Jag spelade 20 minuter i andra halvlek i onsdags. Det kändes bra men jag kan inte spela hela matcher än. Skaderisken ökar om man blir för trött. I dag väntar seriesuveränen Sävehof. – Det är vår hemmaplan, så den matchen ska vi vinna, menar Björn och hoppas kunna spela ännu några fler minuter än senast. Handboll är det mesta i livet för Kävlingefostrade Björn. Han började som åttaåring och gick tillsammans med kompisen, Lugis lagkapten, Anders Hallberg, därifrån till Lugi. Seniorlandslaget är en dröm för Björn, men först är det alltså full form och Lugi som gäller. Och dessemellan pluggar han servicemanagement med logistisk inriktning vid Lunds universitets campus i Helsingborg.

Dagens fråga

Såg du VM-matchen Sverige mot Kanada?

Loading ... Loading ...