Nyheter

Julklapp till bankerna

Artikel Nyheter Enligt talesmannen kan stödpaketet bli klart före jul.

Fredrik Thunberg

PREMIUM

Enligt talesmannen kan stödpaketet bli klart före jul. Samtidigt säger Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen till den danska nättidningen Börsen att det kan bli aktuellt med miljardtillskott till den danska banksektorn. -Vi får in rapporter om att även sunda och väl fungerande verksamheter nu har svårt att skaffa kapital. Det måste vi reagera på, förklarar Fogh Rasmussen för tidningen. Han varnar för en mycket hastig nedgång i konjunkturen om inget görs åt kreditmarknadsproblemen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Oslokrog inför kyssförbud efter viruskritik

Gäster på norska restauranger och kaféer måste hålla minst en meters avstånd till varandra under pandemin. Arkivbild.
Gäster på norska restauranger och kaféer måste hålla minst en meters avstånd till varandra under pandemin. Arkivbild.
Foto: Fredrik Hagen/NTB/TT
Ekonomi
Ekonomi

Flera uteställen i Norges huvudstad Oslo är kritiska till kommunens kontroller till följd av coronaviruset.

anser krogägarna att smittskyddskontrollerna inte sköts på ett snyggt sätt. Flera klagomål har lämnats in till kommunen.

En krog i den restaurangtäta stadsdelen Grünerløkka blev anmäld för "ansvarslös verksamhet" och allvarligt brott mot enmetersregeln efter att flera gäster satt tätt intill varandra, kramades och kysstes under det norska nationaldagsfirandet den 17 maj.

Utestället i fråga frikändes senare av kommunen, men har nu i protest infört ett kyssförbud. "Kramar och kyssar är förbjudna i lokalen", står det på en skylt vid entrén.

Även i flera andra norska städer har uteställen lämnat in klagomål gentemot kontrollanternas tillvägagångssätt och fått medhåll från kommunerna, skriver Aftenposten.

Liksom i andra länder har pandemin slagit hårt mot många företags ekonomi i Norge.

Utrikes

Försökte smuggla ecstasy från Sverige

Beslagtagen ecstasy. Arkivbild.
Beslagtagen ecstasy. Arkivbild.
Foto: Gorm Kallestad
Utrikes
Utrikes

En man greps med 2,9 kilo ecstasy i bilen när han kom körande från Sverige till Norge vid Ørjes gränsstation, i höjd med Karlstad, meddelar norska tullen.

De illegala drogerna var gömda i en plastsäck i bilen. Både bilen och mannen är hemmahörande i Norge, rapporterar NRK.

Beslaget skedde den 10 juni, men har inte offentliggjorts förrän nu.

Sport

Uppgift: Söder borta resten av säsongen

Det blev bara två matcher i årets allsvenska för IFK Göteborgs Robin Söder (höger). Arkivbild.
Det blev bara två matcher i årets allsvenska för IFK Göteborgs Robin Söder (höger). Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport

IFK Göteborg meddelade i slutet av juni att lagets kapten Robin Söder tvingades till operation och skulle bli borta från spel till hösten.

Men enligt GT är det värre än så. Tidningen uppger att den skadade anfallaren inte kommer spela mer alls den här säsongen i fotbollsallsvenskan.

Pontus Farnerud, assisterande sportchef i "Blåvitt", kommenterar Söders skadeläge:

– Ja, det är otroligt tråkigt och inget vi räknat med utifrån hur vi planerade för 2020, även om man aldrig kan planera eller förutse skador. Tanken var att han skulle vara vår kapten och leda laget. Han är inte bara en medspelare utan också någon att se upp till.

Robin Söder var IFK Göteborgs bäste målskytt förra säsongen med 14 fullträffar.

Rättad: I en tidigare version angavs att Pontus Farnerud bekräftat för GT att Robin Söder blir borta säsongen ut. Det har han inte gjort.

Utrikes

Flera befaras omkomna i japanska skyfall

Stora områden i sydvästra Japan har begravts i vatten och lera efter kraftiga skyfall.
Stora områden i sydvästra Japan har begravts i vatten och lera efter kraftiga skyfall.
Foto: Kyodo News/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Uppemot 200 000 människor har uppmanats att ta skydd eller evakuera sina hem i sydvästra Japan på grund av kraftiga skyfall.

Lokala medier rapporterar att vattenmassorna har sköljt bort flera broar och skurit av närmare 100 personer från omvärlden. Ett tiotal personer saknas, däribland tre personer vars hus begravts i ett skred, och flera befaras enligt japanska Kyodo News ha omkommit.

Ovädret har orsakat jordskred och översvämningar på ön Kyushu, den sydligaste av Japans fyra stora öar. Värst drabbade är städerna Kumamoto och Kagoshima med vardera över en halv miljon invånare.

– Vi uppmanar bestämt människor att agera för att skydda sina liv då det fortfarande regnar tämligen kraftigt, säger Toshiaki Mizukami, ämbetsman i Kumamoto prefektur, till AFP.

Enligt Kyodo News har premiärminister Shinzo Abe kallat in runt 10 000 soldater för att hjälpa till i det omfattande räddningsarbetet.

Japans regnperiod, kallad "tsuyu", börjar vanligen i juni och varar juli månad ut.

Regnet har orsakat jordskred och kraftiga översvämningar på ön Kyushu, den sydligaste av Japans fyra stora öar.
Regnet har orsakat jordskred och kraftiga översvämningar på ön Kyushu, den sydligaste av Japans fyra stora öar.
Foto: Kyodo News/AP/TT
Ovädren har skurit av vägar och broar och lämnat människor strandsatta.
Ovädren har skurit av vägar och broar och lämnat människor strandsatta.
Foto: Kyodo News/AP/TT

Inrikes

Ingen värme i sikte – fler lågtryck på väg

Högsommarvärmen försvann. Nu är det flera lågtryck som styr vädret. Arkivbild.
Högsommarvärmen försvann. Nu är det flera lågtryck som styr vädret. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson / TT
Inrikes
Inrikes Ta fram fleecetröjan som du nyss hängde in. Junihettan är som bortblåst.

Juni – med värmetoppar på över 30 grader på många håll och värmerekord här och var.

Men det var då.

Knappt har almanackan slagit över till juli så är vädret som förbytt. Nu ligger temperaturerna generellt under eller rentav mycket under det normala för årstiden, enligt SMHI.

Och kommande vecka orkar termometern sig inte ens över 20 grader på många håll.

– Det kan komma upp till en 20 grader men ligger i allmänhet någon grad lägre. Det finns så klart lokala variationer, berättar Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

– Vi har en rätt ostadig helg framför oss, och en blåsig söndag. Det blir ostadig även på måndagen med regn i stora delar av landet. Och så kommer det fortsatt att vara under resten av veckan, även om det blir en del solstunder av och till.

Någon högsommar är inte i sikte. Tvärtom lär det bli mer av halvrusket: "Mot slutet av nästa vecka ser nya lågtryck ut att närma sig", meddelar SMHI på sin sajt.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Minifinder.se

Därför ska du investera i ett trygghetslarm

Minifinder.se Trygghetslarm är en produkt som blir allt vanligare på marknaderna världen över, inte minst i de länder där antalet äldre ökar och där det finns en stor oro för personliga intrång eller övergrepp. Med tanke på att ett trygghetslarm är ett slags individuellt larm som fästs på en viss person kan man med ett sådant få akut hjälp vid behov, till exempel om du ramlat. Alla kan få nytta av att investera i ett trygghetslarm för en säkrare vardag!

Vad är ett trygghetslarm?

Ett trygghetslarm är en säkerhetsprodukt som har utvecklats för att människor i olika åldrar ska ges möjligheten att skapa en tryggare vardag. Trygghetslarm är en typ av individuellt larm som är kopplat till en viss användare, och som i sin tur är kopplat till en larmcentral eller trygghetsjour.

Tanken med produkten är att de som känner sig vara i en riskzon, till exempel äldre eller de som bor i ordinära boenden, ska ges möjligheten att direkt kunna larma vid akuta ärenden. Det kan vara allt från att en äldre person har ramlat till att en utsatt person blivit utsatt för ett personligt intrång. Konceptet bygger på att användaren ska få en tryggare vardag med hjälp av det individuella larmet!

Trygghetslarm blir allt vanligare

Det är ett faktum att både tillverkning och användning av trygghetslarm blir allt vanligare, och att exempelvis många äldreboenden inkluderar de smarta säkerhetsprodukterna i sitt system för de äldre.

Trots ett större intresse för trygghetslarmen i sig så är det många kommuner och landsting som upplever att framförallt deras äldre och de olika äldreboendena inte får tillräckligt med hjälp när det kommer till just socialtjänstinsatser och olika hjälpmedel, där insatsen för trygghetslarm minskat.

De individuella larmen har tagit sig in på de olika marknaderna och har även fått ett någorlunda uppskjut inom de olika sociala tjänsterna, men det är ändå inte tillräckligt för att alla ska kunna få den hjälp de behöver utefter sina specifika behov.

Larmen skapar en tryggare vardag

Den påtagligt minskade användning av trygghetslarm inom bland annat äldrevården har gett starka effekter på såväl de arbetande som de äldre, som faktiskt är de som blir lidande av den bristfälliga insatsen. Med tanke på att trygghetslarmen i de allra flesta fall är uppkopplade till en operatör finns det också risker för att de slutar fungerar vid avbrott.

Framförallt de äldre människorna känner sig i många fall otroligt beroende av sina trygghetslarm, och i och med att de vänjer sig vid det faktum att de alltid bär med sig sitt trygga larm precis intill sig så kan ett icke fungerande larm vara riktigt läskigt. Ett avbrott kan därmed göra att de äldre blir ängsliga, och även vårdpersonalen får större orosmoment då de äldre inte har samma tillgång till att kunna larma direkt.

Underlättar för vårdpersonal

Ett trygghetslarm kan verkligen skapa en tryggare vardag, och motsatsen gäller då om de inte fungerar eller ens existerar från första början. Inte bara kan ett trygghetslarm skapa en tryggare och säkrare vardag för speciellt utsatta personer, utan de möjliggör också att patienter kan få bästa möjliga vård i tid.

I och med att trygghetslarmen möjliggör för vårdpersonal och andra arbetande inom socialtjänsten att hålla betydligt bättre koll på sina patienter, däribland äldreboenden inräknat, kan denna säkra uppfinning också bidra till förbättrad vård. Trygghetslarm kan lösa många problem och öppna nya dörrar för att öka kvalitén på vårdsektorn.

En trygg framtid med trygghetslarm

Med andra ord kan vi sammanfatta det som att trygghetslarm är en riktigt smart lösning som kan skapa en tryggare och säkrare vardag för alla människor som är i behov av lite extra uppsikt och omsorg. Så länge personen själv kan kontrollera det och har möjligheten att larma vid akuta ärenden kan det underlätta väldigt.

Trygghetslarm kan användas av alla som har ett behov av det, inte minst för att lösa många problem inom vården. Kanske är det nyckeln till en tryggare framtid, och framförallt en möjlig nyckel till att framtidens sjukvård ska kunna bli så mycket bättre på alla olika sätt!

Inrikes

Två mordförsök efter bråk i Vårby

Ett 10-tal personer var inblandade i ett bråk i Vårby under lördagsnatten. Akrivbild.
Ett 10-tal personer var inblandade i ett bråk i Vårby under lördagsnatten. Akrivbild.
Foto: Pontus Lundahl / TT
Inrikes
Inrikes Fyra personer fick sjukhusvård efter ett bråk i Vårby under lördagsnatten. Två anmälningar om misshandel och två anmälningar om försök till mord har upprättats.

Polisen kallades till Vårby söder om Stockholm efter att ett tiotal personer varit inblandade i ett bråk.

– Det är ett väldigt rörigt ärende där vi har fyra målsäganden. En var kvar på platsen när polisen kom dit och vad jag kan läsa mig till har han blivit slagen, alltså en ren misshandel. Han fördes sedan till sjukhus, säger Eva Nilsson, vakthavande befäl på Stockholmspolisen.

Enligt vittnen på plats ska de tre andra personerna som varit inblandade ha lämnat platsen till fots eller med bil, skriver polisen på sin hemsida.

– Under tiden vi är på platsen dyker de tre andra som bråkade upp på sjukhus, dit de kommer med privat skjuts. Så vi åker dit och det visar sig, antagligen på skadorna, att de troligtvis varit inblandade.

Enligt polisens hemsida har de tre personerna "skador i olika omfattning från något vasst föremål".

– Initiala förhör är gjorda, men ingen kan redogöra för händelseförloppet. Två anmälningar om försök till mord och två anmälningar om grov misshandel har skrivits, men det kan ju ändras efter hand, säger Eva Nilsson.

Ingen är gripen.

Linnéa Wannefors/TT

Sport

"Vill inte vara frustrerad, arg och ledsen"

FC Rosengårds Caroline Seger menar att det är en tuff tid för damfotbollen. Arkivbild.
FC Rosengårds Caroline Seger menar att det är en tuff tid för damfotbollen. Arkivbild.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Sport
Sport När de stora fotbollsligorna återupptogs ute i Europa gällde det bara männen.
Damfotbollen har hamnat i skymundan under coronakrisen.
– Men jag vill inte fastna i bitterheten, säger landslagets Caroline Seger.

Det internationella spelarfacket, Fifpro, har tidigare under våren uttryckt oro för att damfotbollens existens är närapå hotad av coronakrisen. Enligt Fifpro har det uppstått flertalet risker under pandemin – en är att damerna helt hamnat i skymundan.

Parallellt med att Cristiano Ronaldo, Mohamed Salah och Lionel Messi återupptog jakten på en ny ligatitel med sina klubbar fick stjärnor som Linda Sembrant, Sofia Jakobsson och Magdalena Eriksson finna sig i att säsongen var över.

– Det är fruktansvärt att man inte kan spela dam- och herrfotboll i samma land. Det är oförklarligt tycker jag. Det gäller i Sverige också. Damallsvenskan började lite senare och svenska cupen togs bort helt. Det speglar hur hierarkin ser ut och det är lite det som är problemet, säger Caroline Jönsson, tidigare landslagsmålvakt och numera styrelseledamot i Fifpro.

– Man tänker hela tiden att nu jäklar har damfotbollen fått sitt genombrott men ändå tar det inte vid. Jag tycker att gräsrotsrörelsen steppar upp och visar ett stort engagemang och intresse, men sedan levererar inte systemet ändå. Det är det som är tråkigt, säger hon.

Motståndskraft

Jönsson menar att toppfotbollen måste börja välja rätt vägar. Det är just i beslutsfattandet som hon märker en motståndskraft.

– Det är ett ypperligt tillfälle för Fifa, som är huvudaktör inom fotbollen, att kliva in både när det gäller att organisera olika tävlingar och när man tittar på vilka riktlinjer som ska gälla. Jag tror att de skulle kunna göra väldigt mycket nu när det finns väldigt mycket att åtgärda, säger hon.

Fördelningen av den svenska regeringens stödpaket till idrotten – där nästan 97 procent av fotbollens del gick till herrarna – är ett symptom på det strukturella problemet, säger hon.

– Det säger rätt mycket om hur man tänker kring fördelningen av de statliga medlen. Det är rätt så uppenbart att herrarna har en större publik, men det speglar ändå inte samtiden.

"Ens vänner prövas"

Efter ett par år där damfotbollen expanderat kraftigt med kulmen under fotbolls-VM 2019, som innebar publik- och tittarrekord, finns det nu en oro bland flera att de tagit ett steg tillbaka. Även landslagskaptenen Caroline Seger är frustrerad över hur intresset dalat.

– Det är klart att det är en stor skillnad. Nu kommer man till ett läge där det verkligen är tufft och det är som man brukar säga om sina vänner, att i de tuffaste tider så prövas man, och då prövas ens vänner extra mycket. När det går bra för damfotbollen så vill man gärna vara med, och man pushar väldigt mycket för det. Men när det blir lite motigt och tufft så är det lätt att sopa undan och någonstans fokusera på det som man alltid har gjort, och det har varit herrfotbollen. De rätta sidorna kommer fram i tuffa lägen, säger Seger.

TT: Blir man inte uppgiven?

– Man gör ju jobbet hela tiden. Man förstår att man tar två steg framåt och så ett tillbaka, och så fortsätter man så. Jobbet tar lång tid, men det går framåt och ibland kan man tycka “varför går det inte snabbare?“. Men jag vill inte heller fastna i bitterheten eller att jag är frustrerad, arg och ledsen. Utan jag vill fokusera på “var kommer vi ifrån, var har vi varit och var är vi i dag?” Det är viktigt att försöka se det positiva i allting så att man inte glömmer det.

Undantaget Tyskland

En ljusglimt är bland annat den tyska ligafotbollen. För när alla toppligor i Europa lade ned gick Bundesliga emot strömmen.

Där kunde damernas högstaliga spela klart säsongen tack vara en solidaritetsfond som gjorde det ekonomiskt möjligt. De tyska herrklubbarna som spelar Champions League donerar pengar till fonden som sedan fördelas till bland annat damernas Bundesliga.

– Vi kommer med många sådana förslag. Även innan covid-19 menade vi att det måste finnas ett annat säkerhetstänk runt fotbollen. När det är så mycket pengar borde man kunna ha en fond för saker som kan hända. Fifa har lite sådana pengar och vi har också det i vår organisation. Jag tycker att det är jätteviktigt, säger Fifpros Caroline Jönsson.

– Sedan har det funnits en särskillnad i både England och Tyskland och runt om i världen. Det är så att herrligan är fristående medan damligan fortfarande styrs av förbundet. Därför blir det också olika förutsättningar med olika ägare.

Så sent som i veckan gick Premier League, den högsta herrserien i England, ut och meddelade att de erbjudit damernas Super League en miljon brittiska pund i coronastöd för återstarten av damernas högstaliga nästa fotbollssäsong.

Lasse Mannheimer/TT

Simon Norberg/TT

Kultur och nöje

Världens mest besökta museum öppnar igen

Journalister visas runt i Louvren i Paris inför öppnandet på måndag.
Journalister visas runt i Louvren i Paris inför öppnandet på måndag.
Foto: Christophe Ena/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Efter att ha varit stängt i nära fyra månader slår världens mest besökta museum, Louvren i Paris, upp dörrarna igen på måndag.

Museet har under månaderna hittills förlorat över 40 miljoner euro i intäkter, enligt museets chef Jean-Luc Martinez.

– Vi har förlorat 80 procent av våra besökare hittills i år. Som bäst kommer vi få ihop 20 till 30 procent av förra årets besökare, säger Martinez.

När museet nu till slut får öppna kommer inte mycket att vara sig likt. Alla besökare måste bära munskydd, inga garderober kommer att vara öppna och alla måste följa en snitslad bana genom museets nu begränsade antal salar.

Framför Louvrens mest populära objekt – Leonardo da Vincis "Mona Lisa" – har man också tvingats rita ut zoner på golvet för att inte trängseln ska bli för stor.

NÄSTA ARTIKEL