Malmö

Sune Persson: – Det var vi i Malmökorpen som uppfann innebandyn

Veteran. Sune Persson har varit med om Korpens storhetstid.Foto: Eva-Lisa Svensson
Artikel Malmö Vi tar det där med innebandyn först.
PREMIUM

Vi tar det där med innebandyn först. En dag 1968 besökte han Kockum Fritid i Malmö. Där fick han se en liten ihålig plastboll med hål i. Han fick veta att den användes för att träna golf inomhus. Då var han ungdomskonsulent på Korpen och tänkte att den där bollen skulle ungdomarna kunna spela bandy med inomhus. Så på Kirsebergs fritidsgård började man spela bandy med de små bollarna – men vanliga bandyklubbor av trä. Det var hårt för benen, speciellt när klubbornas lindning av läder började släppa och remmarna snärtade till.

Man kallade sporten för bandygolf. Folk från Rikskorpen kom och såg Malmöungdomarna spela och sporten fick spridning. I början på 70-talet började en Göteborgsfirma importera plastklubbor, som gjorde spelet mera skonsamt för benen. Och nu spelas det VM. – Det är tusen och en som har insisterat på att de kom med idén till innebandyn. Men från början är en korpsport som introducerades i Malmö. Jag trodde ju aldrig att det skulle bli så stort. Om vi går tillbaka till huset som brann, så var det ett torp i Sturupstrakten, där hans föräldrar var lantarbetare. Han är sladdbarn i en syskonskara på sex. – Den näst yngste var tolv år äldre än jag.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Lööf kräver krafttag mot våld mot kvinnor

Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes Centerledaren Annie Lööf kräver krafttag för att stoppa män som dödar kvinnor i nära relationer.
Hon vill nu se partiledarsamtal om våld mot kvinnor

"Men var är vrålet från samhället? Från mina politiska kollegor? Var är kommissionerna, de hårda tagen? ", undrar Lööf på Facebook.

Bakgrunden är flera uppmärksammade fall de senaste veckorna där män misstänks ha mördat en kvinna de har eller har haft en relation med.

Lööf pekar bland annat på en kvinna som dödades i en gångtunnel vid järnvägsstationen i Linköping i torsdags och en kvinna som misstänkts ha dödats av en man hon har en relation med i en lägenhet i Nacka utanför Stockholm, också i torsdags.

Centerledaren tar även upp fallet med en man som misstänks för mord på en kvinna på öppen gata i Alvesta i lördags.

"Nu behövs krafttag som stoppar den akuta våldsspiralen och långsiktigt skyddar våldsutsatta kvinnor och barn", skriver Lööf på Facebook

Hon uppger att hon är redo för att sätta sig ner på partiledarnivå för krafttag mot mäns våld mot kvinnor "när som helst".

Lööf skriver: "Jag känner förakt mot dessa män som mördar, misshandlar och förnedrar kvinnor".

Centerledaren avslutar inlägget på Facebook med att "män som mördar och misshandlar ska gripas, lagföras och dömas till långa fängelsestraff. Det är så vidrigt och så fruktansvärt. Män som hatar kvinnor. "

Peter Wallberg/TT

Utrikes

Tjeckien: EU informeras om rysk inblandning

En polisman passerar framför en protestbild uppsatt utanför den ryska ambassaden i Prag i fredags. Dagen efter att bilden togs utvisades 18 ryska diplomater från Tjeckien, misstänkta för att vara spioner.
Foto: Petr David Josek/AP/TT
Utrikes
Utrikes Tjeckien informerar Nato och EU om sina misstankar om rysk inblandning i en dödlig explosion i ett ammunitionslager 2014, och kommer att ta upp frågan under EU:s utrikesministermöte på måndag.

Det skriver landets tillförordnade utrikesminister Jan Hamacek på Twitter.

I lördags utvisade Tjeckien 18 ryska diplomater efter anklagelser om att Ryssland var inblandat i explosionen i oktober 2014, då två personer dödades. Hamacek och premiärminister Andrej Babis uppger att diplomaterna har identifierats som säkerhetsagenter kopplade till de ryska underrättelsetjänsterna GRU och SVR.

– Det finns välgrundade misstankar om att officerare i ryska underrättelsetjänsten GRU, enhet 29155, var inblandade i explosionen i ammunitionsdepån i Vrbetice, säger Babis.

Koppling till Salisbury

Tjeckisk polis uppger samtidigt att två män eftersöks för inblandning i explosionerna. Männen bär på flera pass, däribland ryska, under namnen Aleksandr Petrov och Ruslan Bosjirov – samma alias som användes av två ryska underrättelseofficerare som pekats ut för att ha försökt giftmörda den tidigare ryske agenten Sergej Skripal i brittiska Salisbury 2018.

Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab säger i ett uttalande att landet står bakom sina tjeckiska allierade, som har "avslöjat hur långt ryska underrättelsetjänsten är beredd att gå för att utföra farliga och illvilliga operationer i Europa".

"Det här visar på ett beteendemönster från Moskva efter novitjokattacken i Salisbury. Mina tankar finns hos familjerna för offren i Vrbetice."

Dementi från Ryssland

Från ryskt håll dementeras de tjeckiska uppgifterna med kraft.

Vladimir Dzjabarov, vice ordförande i ryska federationsrådets (överhusets) utrikesutskott, avfärdar anklagelsen som absurd.

Leonid Slutskij, ordförande i statsdumans utrikesutskott, varnar för att utvisningarna allvarligt kommer att skada de rysk-tjeckiska relationerna.

– Som brukligt vid den här typen av händelser återkommer vi med svarsåtgärder, säger han.

Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab säger i ett uttalande på söndagen att landet står bakom sina tjeckiska allierade. Arkivbild.
Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab säger i ett uttalande på söndagen att landet står bakom sina tjeckiska allierade. Arkivbild.
Foto: Frank Augstein

Sport

Taktiken fick Schough att välja Rosengård

Olivia Schough har bytt från Djurgården till Rosengård inför årets säsong i damallsvenskan.
Foto: Johan Nilsson/TT
Sport
Sport I höstas gjorde FC Rosengård klart med Olivia Schough. Löftet om ett taktikskifte övertygade landslagsstjärnan.
– Det gjorde att Rosengård kändes väldigt rätt, säger hon inför dagens premiär borta mot Linköping.

Inför årets damallsvenska har FC Rosengård gjort klart med hela sex nyförvärv.

Med mittbacken Emma Berglund, målvakten Stephanie Labbé och speedkulan Olivia Schouch menar sportchef Therese Sjögran att hon fått in erfarenhet och kvalitet. Ria Öling, Charlotte Grant och Stefanie Sanders står för ungdomligheten.

Frågan är om det räcker till guld.

Missräkning

Andraplatsen i fjol var en missräkning. För att nå hela vägen i år har tränaren Jonas Eidevall valt att byta taktik och gå ifrån 3-5-2 till förmån för 4-3-3.

– Det är en direkt konsekvens av den analys vi gjorde efter säsongen i fjol, då många lag valde att stå väldigt lågt mot oss, säger han.

Och 4-3-3 är en formation som borde passa en löpstark spelare som Olivia Schough.

– I Djurgården så hade vi otroligt lite boll utan fick ligga rätt och när vi fick bollen så var det bara att attackera. Det var bra för mig som gillar att ligga på rulle.

Häcken favoriter

När Rosengård visade sig gå över till samma typ av taktik kändes det som ett bra läge för Schough att byta klubb.

– Nu visste jag att vi skulle byta till 4-3-3 och det gjorde att Rosengård kändes väldigt rätt, säger hon.

TT: Ni åkte på styrk i cupsemin, vem är favorit till SM-guldet?

– Mot Häcken så tror jag att vi var lite slitna, sedan är de ett otroligt bra lag, som jag tror vi kommer gå en kamp om guldet med. De har en fantastisk trupp och har gjort en otroligt fin försäsong. De är favoriter, säger Schough.

Linköping–Rosengård startar klockan 17.00 i eftermiddag.

Martin Hardenberger/TT

Inrikes

Man anhållen för mord på kvinna i Alvesta

En man är anhållen, men relationen till den dödade kvinnan är inte klarlagd. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes En man har anhållits för mordet i lördags på en kvinna i 40-årsåldern på öppen gata i Alvesta.

– Kvinnan är nu identifierad, och anhöriga är underrättade, säger Calle Persson, presstalesperson hos polisen.

Han kan inte säga vilken relation mannen och kvinna hade till varandra.

– Det finns inget som vi kan se i våra register som visar på någon relation. Men sedan kan det finnas relationer som vi inte ser. Det vanliga är att det finns någon slags relation.

Händelsen inträffade vid 13-tiden på lördagen, men enligt Calle Persson är det inte klarlagt exakt vad som hände. Det har förekommit uppgifter om en kniv.

– Det återstår att reda ut, vi har många vittnen till vår hjälp. De ska höras, och resultaten från den tekniska undersökning kommer också, säger Calle Persson.

Mannen anhölls strax före klockan 20 på lördagskvällen, på sannolika skäl misstänkt för mord, meddelar Åklagarmyndigheten.

"Mannen delgavs misstanke om brott och ett mycket kort inledande förhör hölls. Under dagen i dag ska fortsatta förhör hållas med den anhållne mannen tillsammans med hans försvarare", säger vice chefsåklagare Lise-Lotte Norström vid Åklagarkammaren i Växjö i ett pressmeddelande.

Sjöbo

Han serverar nyttig snabbmat i centrum

Ghays Razi ligger bakom den nyetablerade salladsbaren på gågatan i Skurup. Hans fru Sadia Razi har varit med och hjälpt till de första dagarna.
Foto: Teodor Dimblad
Sjöbo
Skurup En salladsbar har öppnat på gågatan i Skurup. Bakom disken och för salladerna står den 35-årige Malmöbon Ghays Razi.

Sin första sallad i den nyrenoverade lokalen intill Systembolaget i Skurup serverade Ghays Razi i måndags förra veckan. Och fler har det blivit sedan dess.

– Vi har haft så mycket som hundra gäster per dag, säger Sadia Razi, som var på plats och hjälpte sin make när tidningen var på besök.

– Det har gått som en dans men vi har haft ett öppningserbjudande. Vi får se hur det går den här veckan, tillägger Ghays Razi.

Kunderna får själva plocka ut vilka ingredienser de vill ha i sin sallad. Och en dressing till det, såklart.
Foto: Teodor Dimblad

De senaste två decennierna har Ghays Razi arbetat på restauranger i Köpenhamn och Skåne, senast på en salladsbar i Staffanstorp. 2008 flyttade han och frun från Danmark till Malmö där de numera bor i en lägenhet tillsammans med sina tre barn.

Idén om att öppna eget har Ghays Razi burit med sig länge, berättar han. Men medan barnen varit små har han inte haft tid att sätta planen i verket.

– Det har blivit mycket med att köra barnen till och från olika aktiviteter. Nu när de har blivit lite äldre har jag kunnat börja, fast minsta dottern får följa med hit ibland, säger Ghays Razi.

Att det blev just Skurup han etablerade sig i var en slump. Ghays letade efter tomma lokaler runtom i Skåne när han fick nys om den på gågatan.

– I samband med att jag körde min son till sjukhuset i Ystad så åkte jag hit och tittade på den. Sedan sade jag till ägaren att om de fixar till den så kan jag tänka mig att hyra, säger Ghays Razi.

Den första tiden i Skurup har känts bra och folket är trevliga, säger Ghays Razi.
Foto: Teodor Dimblad

Då var lokalen helt tom. Nu, många månader senare, är salladsdiskarna på plats och stället färdigrenoverat – efter Ghays Raziz önskemål.

– Hur det ser ut har varit min idé men fastighetsägaren har hjälpt mig mycket med allt, säger han.

Fredrik Lind på Leny fastighets Ab har drivit projektet från deras sida. Han är positiv till satsningen.

– Ghays är fantastiskt driven i det han gör, fokuserad. Jag tycker det ska bli jätteroligt att se hur det utvecklar sig. Att starta en salladsbar tror ligger helt rätt i tiden, säger Fredrik Lind och tillägger:

– Jag hoppas det blir fler nyetableringar i framtiden för det skapar en levande stadskärna.

Elin Stangefjord (t.v) och Astrid Nielsen är positiva till den nya salladsbaren.
Foto: Teodor Dimblad

Men varför just en salladsbar? En av drivkrafterna, berättar Ghays Razi, har varit att erbjuda ett nyttigare alternativ till den vanliga snabbmaten, som kebab och pizza.

– En sallad tar bara en minut att göra och så får man något nyttigt. Alla kan äta det och det bästa är att man får välja vad man vill ha i själv, säger Ghays Razi.

Skurupsborna Astrid Nielsen, 18, och Elin Stangefjord, 19, håller med.

– Det är kul med ett lite annorlunda och nyttigare alternativ till pizzeriorna, säger Astrid Nielsen och får medhåll från Elin Stangefjord:

– Det här känns både nyttigt, gott och fräscht, säger hon.

Förutom sallader serverar Ghays Razi färskpressad juice och kaffe.

– Snart kommer vi att ha kulglass också, säger han.

Ghays Razi ser fram emot att servera sallader, kaffe, glass och juice till Skurupsborna.
Foto: Teodor Dimblad
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Nordicbet

Skånska fotbollslag – framgång i Superettan

Nordicbet Skåne är en mäktig fotbollsregion. I Allsvenskan finner vi storheterna Malmö FF och Helsingborgs IF, men i superettan är det för närvarande bara Trelleborgs FF som håller de skånska ställningarna. Endast tre klubbar i de två högsta divisionerna. Är det i enlighet med den storslagna skånska fotbollshistorien?

Skånes senaste storhetstid

För femton år sedan spelade fyra skånska klubbar i allsvenskan och för nio år sedan – så sent som 2010 – utkämpade Malmö FF och Helsingborgs IF en duell om SM-guldet. Trelleborg slutade femma i allsvenskan medan Landskrona BOIS tog samma position i superettan där Ängelholms FF blev tolva. Året därpå vann Helsingborg allsvenskan medan Ängelholm kvalspelade för att ta steget upp i Sveriges högsta serie.

Kärvare tider

Skåne var att räkna med. Inte minst som intressanta spel i de absolut viktigaste matcherna. Idag präglas Superettan fotbollsodds knappast alls av Skåne. Kvar finns endast Trelleborgs FF. Helsingborg dras med ekonomiska problem och kämpar om att hålla sig kvar i allsvenskan. Landskrona befinner sig i division 1 medan Ängelholm kämpar på i division 2, där man möter andra klassiska skånestorheter som IFK Malmö, som en gång i tiden var Malmös förstalag och deltagit i spel i Europa, men har även många säsonger i allsvenskan och föregångsserier till superettan.

Malmö FF håller stilen och Trelleborg kämpar

Idag är det endast MFF som håller gammal god stil i allsvenskan, men för oss som älskar att följa superettan finns endast Trelleborgs FF och det går väl lite sisådär, där man får vara nöjd med en mittenplacering samtidigt som risken för att dras ned i kampen om kvalplatserna är överhängande.

Fortet Vångavallen

En gång i tiden var dock Vångavallen en plats som beredde många storlag svår ångest. Det var svårspelat och så sent som 2018 var TFF i allsvenskan, efter att ha varit ned och vänt i division 1 så sent som 2015. En serieseger som för övrigt säkrades mot Helsingborgslaget Eskilsminne IF och sedan följde två säsonger i superettan som kulminerade i kval mot Jönköping Södra, vilket gav en allsvensk plats 2018. Klubben var dock sedan länge ett rutinerat superettanlag och hade flera sejourer i allsvenskan bakom sig, där den första kom 1985 och den absolut bästa perioden i klubbens historia var under 1990-talet då man lyckades med konststycket att ta sig till UEFA-cupen.

Skrälleborg

Säsongen 1994/95 hackade sig Trelleborg förbi färöiska Götu i två inte alltför imponerande insatser och få trodde väl att äventyret skulle gå särskilt mycket längre när engelska Blackburn Rovers stod som motståndare i nästa omgång. Då med ett stjärnspäckat lag som kryllade av landslagsmän och internationella storspelare, såsom den engelske skyttekungen Alan Shearer. Rovers skulle samma säsong vinna hela Premier League, men att åka till Vångavallen visade sig betydligt tuffare än Old Trafford. Trelleborg – däremot – njöt för fulla muggar på Ewood Park, då man vann den första matchen med 1–0 efter mål av Fredrik Sandell. En seger som skapade stora rubriker i hela Europa och efter 2–2 hemma, så var avancemanget ett faktum. Skrälleborg var numera ett begrepp och man pressade dessutom italienska Lazio i följande omgång, där endast ett mål på övertid avgjorde dubbelmötet till Rom-klubbens fördel.

Bygga nytt och stanna kvar

Idag handlar det om att bygga på nytt efter uttåget från allsvenskan och att framförallt att inte falla igenom superettan till mörkret i division 1. En hel del talar för att den anrika föreningen kommer att klara uppgiften, men inget står skrivet i sten. Kampen kommer att bli hård säsongen ut. Men visst vore det märkligt med en superetta utan en skånsk klubb.

Inte mycket underifrån

Ja, om nu inte Helsingborg trillar ur allsvenskan igen. Även här kommer det handla om en fight ända in på målsnöret. Underifrån är det väl Torns IF - från lilla Stångby norr om Lund - som ligger bäst till tillsammans med klassiska Landskrona BOIS, men att avancera från division 1 till superettan är ett riktigt nålsöga och båda klubbarna befinner sig i mittenskiktet med hopp om att stabilisera sig på den övre halvan. Klubbar som Ljungskile SK, Skövde AIK, FC Trollhättan såväl som den lilla göteborgsklubben Utsiktens BK är nog alla starkare än Skåneklubbarna, åtminstone i dagsläget.

Skånederbyn

Skåne är kanske inte vad det en gång var i superettan, men Trelleborgs FF lär klara sig kvar och kanske få sällskap av Helsingborg nästa säsong, så visst finns det utsikter för Skånederbyn, även om Helsingborgsfansen knappast ser fram emot ett sådant scenario.

Motor

En sportig kombi för den som vill glänsa

VW Arteon Shooting Brake eHybrid är byggd på samma plattform och med samma laddbara drivlina som Skoda Superb Combi iV.
Foto: Anders Wiklund/TT
Motor
feature
Motor Shooting Brake trodde jag var en passerad modenyck, men nu satsar Volkswagen på formatet till sin uppdaterade modell Arteon. Den blev snyggare än Mercedes tidigare försök. Vi har kört den laddbara versionen.

Shooting Brake är ett begrepp som lånats från de gamla hästdroskor som i slutet av 1800-talet transporterade överklassens jaktsällskap ut till jaktmarkerna. Benämningen har dykt upp lite då och då även i bilbranschen. Aston Martin gjorde ett halvhjärtat försök på 1960-talet med en förfulad DB6 Vantage och för sisådär tio år sedan återlanserade alltså Mercedes en Shooting Brake. Då i form av en slags korsning mellan en traditionell sedan och en femdörrars kombi. Designen verkade lånad från Skogaholms, företaget som bakar limpor.

Fönsterbågarna har fått stryka på foten, för elegansens skull.
Fönsterbågarna har fått stryka på foten, för elegansens skull.
Foto: Anders Wiklund/TT

Bortsett från det tillplattade formatet är det dock inte Mercedes man i första hand ska jämföra VW Arteon med, utan snarare Skoda. Arteon är nämligen byggd på samma förlängda MQB-plattform som Skoda Superb, och drivlinan i den laddbara versionen är densamma som i Superb iV. Det innebär 218 hästkrafter, 6-stegad DSG-växellåda och framhjulsdrivning.

E-hybriden VW Arteon kommer bara som tvåhjulsdriven. 40-profilsdäcken ger stabil gång.
E-hybriden VW Arteon kommer bara som tvåhjulsdriven. 40-profilsdäcken ger stabil gång.
Foto: Anders Wiklund/TT

Om det inte vore för att VW lyckats bättre med formgivningen än Mercedes hade det varit lite svårt att förstå poängen med den här biltypen. En riktig kombi skulle förstås ha varit både rymligare och mer praktisk än den här tillplattade skapelsen med flackt sluttande akter och sniken bakruta.

För att ytterligare markera att Arteon är en lite mera sportig modell i VW-utbudet har dörrarna blivit av med sina fönsterkarmar. Det brukar innebära att mer brus och vägljud tränger in, men här har VW lyckats bevara en hygglig ljudkomfort – bland annat med hjälp av akustiksidorutor. Dessutom var testbilen vid provkörningen försedd med vinterdäck, som ju rullar lite tystare än sportiga 40-profildäck.

Förarplatsen har blivit ännu mer digital och det gäller att veta hur man pekar finger.
Förarplatsen har blivit ännu mer digital och det gäller att veta hur man pekar finger.
Foto: Anders Wiklund/TT

Med bilens aktiva chassikontroll, DCC, och Mode Select kan du som förare påverka köregenskaperna. Fast skillnaderna mellan de olika stegen är inte så stora. I sportläge blir stötdämpningen dock kännbart stummare. Förarmiljön har blivit än mer digitaliserad och kräver precision i pekfingret och bra simultanförmåga.

VW Arteon Shooting Brake eHybrid och Skoda Superb Combi iV har båda ett axelavstånd på 284 centimeter och erbjuder därför benutrymmen i limousinklass. Men när det gäller lastutrymmet lider Shooting Brake av formgivningen. 1 632 liter bagage med fällt baksäte är visserligen 100 liter mer än bästsäljaren Volvo V90 Recharge, men drygt 150 liter mindre än i Skoda Superb Combi iV.

Den sluttande bakluckan rymmer en ganska smal ruta som begränsar sikten bakåt. I alla fall om man är van vid utsikten i en traditionell kombi.
Den sluttande bakluckan rymmer en ganska smal ruta som begränsar sikten bakåt. I alla fall om man är van vid utsikten i en traditionell kombi.
Foto: Anders Wiklund/TT

I utrustningen ingår bland annat helljusassistent, Light Assist, det nyckellösa låssystemet Keyless Access, 3-zons klimatanläggning med temperaturreglering även för baksätet, parkeringssensorer och mörktonade rutor från B-stolpen och bakåt. Men det finns mycket mer att pricka för i tillbehörslistan, så slutpriset kan skena iväg. Att miljöbonusen sedan den 1 april bantats till 25 000 kronor är kanske därför inte avgörande för köparen till den här bilen.

Rolf Gildenlöw/TT

FAKTA

VW Arteon Shooting Brake eHybrid

Grundpris: 529 900 kronor (minus miljöbilsbonus).

Förbrukning: bensin 0,14 liter/mil; el 1,63 kWh/mil (WLTP).

Räckvidd på el: 54 km (WLTP).

Koldioxidutsläpp: 34 g/km (WLTP).

Kväveoxidutsläpp: 10,6 mg/km (WLTP).

Motor: 1,4-liters bensin, turbo. synkron elmotor.

Kraftöverföring: 6-stegad DSG, framhjulsdriven.

Skatt: 360 kronor.

Max systemeffekt: 218 hästkrafter.

Max vridmoment: 250 Nm vid 1 550–3 500 var/minut.

Tjänstevikt: 1 925 kilo.

Släpvagnsvikt: 1 600 kilo.

Längd/bredd/höjd: 4,87/1,87/1,44 meter.

Bagageutrymme: 563–1 632 liter.

Acceleration 0-100 km/tim: 7,8 sekunder.

Toppfart: 222 km/tim.

FAKTA

Omdömen

Motor/växellåda +++ (3/5)

Bensinmotorn ger 150 hästkrafter och elmotorn 115. Den tillgängliga systemeffekten är 218 hästkrafter. Finns än så länge bara med framhjulsdrivning. Dubbelkopplingsväxellådan har sex steg.

Ekonomi +++ (3/5)

Relativt dyr men låg skatt och sannolikt ett bra andrahandsvärde. Miljöbilsbonusen för laddhybrider sänktes kraftigt den 1 april och testbilen får i dag bara 25 000 kronor av staten.

Miljö ++++ (4/5)

Nollutsläpp bara när man kör i E-mode, men även i hybridläget är förbrukning och utsläpp anständiga. Räckvidden på el är vid rätt väderlek och rätt körsätt drygt fem mil.

Köregenskaper ++++ (4/5)

Bara tvåhjulsdriven. Byggd på samma Volkswagen-plattform som bland annat Skoda Superb. Tillräckliga prestanda och bra köregenskaper. Testbilen har 40-profilsdäck som ger stabilare gång, men också höjer förbrukningen.

Säkerhet ++++ (4/5)

Vanliga Arteon fick toppbetyg i Euro NCAP:s krock- och säkerhetstest och det bör väl även gälla Shooting Brake och laddbara eHybrid. Alla viktiga säkerhetssystem är standard.

Helhet ++++ (4/5)

Med tanke på prislappen blir den nog inte lika efterfrågad som tjänstebil som kusinen VW Passat GTE, men för den som vill glänsa lite extra ger den rätt bra valuta för pengarna. Miljöbilsbonus och låg skatt. (TT)

FAKTA

Två konkurrenter

Skoda Superb Combi TSI iV

459 500 kronor.

218 hk. CO2 38 gr/km. 1,4-liters bensinmotor plus elmotor. Framhjulsdriven. 6-växlad dubbelkopplingslåda. Max 51 kilometer på enbart el enligt WLTP. Toppfart 222 km/tim, 0–100 km/tim på 7,6 sekunder.

Volvo V90 T6 AWD Recharge

568 100 kronor.

340 hk. CO2 50 gr/km. 2,0-liters fyrcylindrig bensinmotor plus elmotor. Fyrhjulsdriven. 8-växlad automat. Max 56 kilometer på enbart el enligt WLTP-körcykeln. Toppfart 180 km/tim, acceleration 0–100 km/tim på 5,3 sekunder.

Skoda Superb Combi TSI iV.
Skoda Superb Combi TSI iV.
Foto: Rolf Gildenlöw
Volvo V90 T6 AWD Recharge.
Volvo V90 T6 AWD Recharge.
Foto: Anders Wiklund

Inrikes

Man skjuten till döds med flera skott

Polisens avspärrning vid platsen i Kista där en ung man sköts till döds med flera skott under natten. Han avled direkt på platsen.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes En ung man har skjutits med flera skott i Kista under natten. Han avled direkt på platsen.
Ingen gärningsman har gripits men en förundersökning om mord har inletts.

Polisen söker efter en eller flera gärningspersoner sedan en ung man i 20-årsåldern skjutits med flera skott i Kista under natten mot söndag.

– Man har gjort någon form av konfrontation med målsäganden och skjutit honom utomhus och därefter lämnat området, säger Ola Österling, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Polisen har inlett en förundersökning om misstänkt mord och utesluter inte att det kan handla om gängkriminalitet.

När larmet kom klockan 02.43 befann sig flera personer i området som enligt polisen har gjort iakttagelser.

Brottsplatsen är avspärrad och kriminaltekniker samt en specialsökhund genomför en brottsplatsundersökning. Vid åttatiden pågick undersökningsarbetet fortfarande.

Ingen är gripen, men polisen har övervakningskameror uppsatta runt om i Kista, vars material de nu ska gå igenom.

– Vi håller på att göra en analys och inventering av hur filmer i våra kameror i området har dokumenterat skeendet eller delar av skeendet, säger Ola Österling.

Enligt polisen vidtar nu utredningsarbetet, med bland annat förhör.

– Nu arbetar vi aktivt för att ta reda på vad som har hänt och vem eller vilka som har sett till att han har fått skott mot sig och har avlidit. Och som alltid är målet att åklagare ska kunna väcka åtal, säger Towe Hägg, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Johanna Engman/TT

Hanna Schück/TT

Polisen söker gärningsmän efter att en ung man skjutits till döds i Kista.
Polisen söker gärningsmän efter att en ung man skjutits till döds i Kista.
Foto: Jessica Gow/TT

Inrikes

Risker när allt fler iva-patienter transporteras

Flytt av covidpatient på en iva-avdelning. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall /TT
Inrikes
Inrikes Den tredje virusvågen pressar intensivvården hårt. Inte minst i form av ett ökat antal transporter av iva-patienter mellan och inom regionerna.
– Det finns alltid patientsäkerhetsrisker med överflyttningar, säger Göran Karlström på intensivvårdsregistret.

När resurserna på en intensivvårdsavdelning (iva) inte längre klarar behovet kan det bli nödvändigt att flytta patienter till annan iva. Sådana intensivvårdstransporter är förknippade med negativa följder.

Studier har påvisat försämrat tillstånd hos iva-patienten under och efter transporten, med förlängd vårdtid på iva som konsekvens, enligt Svenska intensivvårdsregistret (Sir).

För patient, närstående och personal blir det en psykisk extra belastning. Och resurser för transporterna måste oftast tas från redan hårt belastade ställen.

– Det är alltid önskvärt att inte behöva flytta patienter, säger överläkare Göran Karlström, ansvarig för Sir och medicinskt ledningsansvarig i Region Värmland.

Hög belastning igen

Den andra vågen i höstas avspeglade sig tydligt i antalet överflyttningar till annan iva på grund av resursbrist. I oktober låg andelen på 9,2 procent, i november 13,1 procent och i december 16,3 procent.

Efter årsskiftet avtog smittspridningen, men tids nog rullade den tredje vågen i gång. Motsvarande siffror är för januari 9,6 procent, februari 10,5 procent, mars 15,4 procent och hittills i april 19,2 procent.

Statistiken från Sir visar andelen covidpatienter som iva-vårdats med covid-19 eller tillstånd relaterat till virussjukdomen. Överflyttningar avser transporter från en region till en annan eller inom samma region.

Sir har som målsättning att iva-byten på grund av resursbrist ska ligga under 2 procent. Pandemin har ställt allt på ända; nu ligger regionernas medelvärde nära 11 procent.

Stoppad av snön

TT: Finns det allvarliga komplikationer (för iva-patienterna) kopplade till transporterna?

– Det är en sådan sak som är viktig att följa upp och det pågår en analys om detta. Vi har ännu inte någon sammanställning, men det är en helt adekvat fråga och vi hoppas att inom kort kunna yttra oss om vi har haft några komplikationer, svarar Göran Karlström.

Eftersom tillgången till intensivvårdsutrustade ambulanser, flygplan och helikoptrar är begränsad, har väntetider uppstått. Ibland i timmar, stundom från dag till annan.

– En transport har avbrutits vad jag vet. Det berodde på snöstorm. Transporten fick byta destination för att det inte gick att ta sig fram. Men det gick bra för den patienten, berättar Göran Karlström.

Det har varierat över tid vilka regioner som bett mest om hjälp, på grund av att smittspridningen slagit ojämnt över Sverige.

– Kalmar, Värmland och Gotland är kanske de regioner som samlat under hela pandemin haft det lindrigast, säger Göran Karlström.

Fortsatt vård på väg

I en avhandling vid Göteborgs universitet tar intensivvårdssjuksköterskan Lina Bergman upp ämnet iva-transporter och patientsäkerhet.

Överflyttningar mellan regioner, sjukhus och nyöppnade avdelningar måste ske så skyndsamt det bara går. För att minimera risken för komplikationer och skada får övervakning och behandling inte svikta under transporten.

En portabel respirator kan vara kopplad till patientsängen liksom monitorer för syresättning, puls och blodtryck. Personalen, minst tre personer, förlitar sig också på läkemedelspumpar, syrgastub, handventilator och annan utrustning.

– Intensivvårdspatienter med covid-19 är väldigt sköra, framför allt respiratoriskt. Det är riskfyllt att flytta dem, sade Lina Bergman till Vårdfokus i samband med disputationen.

Lars Pedersen/TT

FAKTA

Fakta: Iva-flyttade covidpatienter

Överflyttning till annan intensivvårdsavdelning (iva) på grund av resursbrist av patienter som vårdats med covid-19 eller tillstånd relaterat till virussjukdomen. Avser transporter från en region till en annan eller inom samma region.

Andra vågen:

– Oktober 9,2 procent (15 av 163 vårdade).

– November 13,1 procent (92 av 701).

– December 16,3 procent (153 av 938).

Tredje vågen:

– Januari 9,6 procent (76 av 792).

– Februari 10,5 procent (59 av 564).

– Mars 15,4 procent (124 av 805).

– April (hittills) 19,2 procent (56 av 291)

Källa: Svenske intensivvårdsregistret

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL