Malmö

Sune Persson: – Det var vi i Malmökorpen som uppfann innebandyn

Veteran. Sune Persson har varit med om Korpens storhetstid.Foto: Eva-Lisa Svensson
Artikel Malmö Vi tar det där med innebandyn först.
PREMIUM

Vi tar det där med innebandyn först. En dag 1968 besökte han Kockum Fritid i Malmö. Där fick han se en liten ihålig plastboll med hål i. Han fick veta att den användes för att träna golf inomhus. Då var han ungdomskonsulent på Korpen och tänkte att den där bollen skulle ungdomarna kunna spela bandy med inomhus. Så på Kirsebergs fritidsgård började man spela bandy med de små bollarna – men vanliga bandyklubbor av trä. Det var hårt för benen, speciellt när klubbornas lindning av läder började släppa och remmarna snärtade till.

Man kallade sporten för bandygolf. Folk från Rikskorpen kom och såg Malmöungdomarna spela och sporten fick spridning. I början på 70-talet började en Göteborgsfirma importera plastklubbor, som gjorde spelet mera skonsamt för benen. Och nu spelas det VM. – Det är tusen och en som har insisterat på att de kom med idén till innebandyn. Men från början är en korpsport som introducerades i Malmö. Jag trodde ju aldrig att det skulle bli så stort. Om vi går tillbaka till huset som brann, så var det ett torp i Sturupstrakten, där hans föräldrar var lantarbetare. Han är sladdbarn i en syskonskara på sex. – Den näst yngste var tolv år äldre än jag.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Över 200 olovliga boenden funna i Malmö

Sovplatser på fabriksgolv eller i källare – i Malmö har över 200 olovliga boenden upptäckts sedan 2017. Arkivbild.
Foto: Karin Malmhav / SvD / TT
Inrikes
Inrikes

Sovplatser i källare, industrilokaler, verkstäder och lador – 209 olovliga boenden har hittats i Malmö de senaste fem åren.

Upptäckterna görs via projektet Tryggare Malmö som startade 2017 och avslöjas via oanmälda boendeinspektioner, rapporterar Sydsvenskan.

Flera myndigheter är inblandade i inspektionerna – ibland även polis och Skatteverket, då boendena som hittas kan vara tecken på pågående människohandel och svartarbete. Uthyrningen av de olovliga bostäderna inbringar dessutom ofta svarta pengar för den som hyr ut.

Anna Karolina Eriksson/TT

Inrikes

Regioner betalar miljoner för app-tjänst

En app som ska hjälpa patienter med folksjukdomen artros kostar regionerna mycket pengar. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes Över 50 000 patienter i Sverige har sedan förra året tagit hjälp av en app för lindring av artros. Notan skickas till hemregionen och sedan förra året har landets regioner fått betala 180 miljoner kronor för användandet, skriver Borås Tidning.

Det är när ett företag sluter avtal med en privat vårdcentral som ingår i vårdvalet som regionerna blir skyldiga att ersätta användandet av appens tjänster. Patienterna betalar inget, men varje besök kostar 275 kronor och räkningen skickas till hemregionen.

Mats Henningsson, hälsovalschef i Region Sörmland som samordnar regionernas utbetalning till app-företaget, är kritisk.

– Om företaget hade vänt sig till oss för att sälja in sin idé så hade vi sagt nej, för vi tycker att det här kan vi klara själva, säger han till tidningen.

Enligt Henningsson följer företaget inte regionens princip om inledande fysisk bedömning för att fastställa artros, och därefter erbjuda maximalt tio–tolv digitala behandlingar. Regionens granskningar visar att vissa patienter har fått ett 30-tal behandlingar.

– Företaget vill knyta upp patienten till att träna hos dem, vilket genererar en ersättning, och det tycker inte vi är riktigt seriöst, säger Henningsson till BT.

Det aktuella företaget ifrågasattes i våras av samma anledning av 16 professorer i ortopedi i en debattartikel i Läkartidningen.

Ekonomi

Svag veckostart på asiatiska börser

Det var små rörelser nedåt i morgonhandeln i Asien. Arkivbild.
Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Tokyobörsen stängde nedåt när en ny handelsvecka inleddes. Nikkei 225-index sjönk 0,7 procent medan det bredare Topix-index backade 0,3 procent.

I Seoul steg Kospi-index med 0,5 procent medan Hongkong-börsen pendlar kring nollan i sluthandeln.

Kompositindex i Shanghai är upp 0,1 procent.

Utrikes

Dödlig "monsterstorm" piskar USA:s västkust

Ett jordskred orsakat av skyfall i Plumas county i norra Kalifornien i USA.
Foto: Noah Berger/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Ett sällan skådat oväder piskar USA:s västkust. Från norra Kalifornien rapporteras omfattande översvämningar, fallna träd och jordskred – i områden som tidigare varit drabbade av torka och markbränder.

Hundratusentals är strömlösa och i storstaden Seattle, längre norrut, dog två personer när fordonet de färdades i träffades av ett fallande träd, rapporterar tidningen USA Today. Tidningen beskriver ovädret som en "bombcyklon", något som kan bildas när lufttrycket plötsligt sjunker vilket gör att en pågående storm kan öka explosivt i styrka. I Kalifornien har stormen dragit in tropisk fukt från Stilla havet över land, vilket bildat en "atmosfärisk flod" som faller som regn, enligt meteorologer.

Vädertjänsten i den kaliforniska huvudstaden Sacramento varnar för "potentiellt historiska" regn, när ovädret nu rör sig söderut. Myndigheterna är särskild oroade över branddrabbade områden, eftersom jord utan växtlighet har svårare att absorbera regn.

Kultur och nöje

Värmlands museum i akut behov av större lokaler

Värmlands Museum i Karlstad.
Foto: Erik Simander/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Smörkärnare, tavlor och 9 000 år gamla arkeologiska fynd – det är något av det som finns på Värmlands museum. Nu är museet i stort behov av större lokaler för att kunna förvara allt i samlingarna, rapporterar P4 Värmland i Sveriges Radio.

– Vi har påtalat detta i flera år. I museets grunduppdrag ligger detta med god samlingsförvaltning och det är också något som den nya museilagen från 2017 pekar på. Så detta är helt avgörande för museets framtida verksamhet och för att museet ska kunna fullfölja sitt grunduppdrag, säger museichef Åsa Hallén.

Det behövs enligt henne ett större magasin på minst 6 000 kvadratmeter. Museets vision är också att i framtiden få till ett regionalt kulturarvscentrum i Värmland som inte bara rymmer museets samlingar.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Nordicbet

Skånska fotbollslag – framgång i Superettan

Nordicbet Skåne är en mäktig fotbollsregion. I Allsvenskan finner vi storheterna Malmö FF och Helsingborgs IF, men i superettan är det för närvarande bara Trelleborgs FF som håller de skånska ställningarna. Endast tre klubbar i de två högsta divisionerna. Är det i enlighet med den storslagna skånska fotbollshistorien?

Skånes senaste storhetstid

För femton år sedan spelade fyra skånska klubbar i allsvenskan och för nio år sedan – så sent som 2010 – utkämpade Malmö FF och Helsingborgs IF en duell om SM-guldet. Trelleborg slutade femma i allsvenskan medan Landskrona BOIS tog samma position i superettan där Ängelholms FF blev tolva. Året därpå vann Helsingborg allsvenskan medan Ängelholm kvalspelade för att ta steget upp i Sveriges högsta serie.

Kärvare tider

Skåne var att räkna med. Inte minst som intressanta spel i de absolut viktigaste matcherna. Idag präglas Superettan fotbollsodds knappast alls av Skåne. Kvar finns endast Trelleborgs FF. Helsingborg dras med ekonomiska problem och kämpar om att hålla sig kvar i allsvenskan. Landskrona befinner sig i division 1 medan Ängelholm kämpar på i division 2, där man möter andra klassiska skånestorheter som IFK Malmö, som en gång i tiden var Malmös förstalag och deltagit i spel i Europa, men har även många säsonger i allsvenskan och föregångsserier till superettan.

Malmö FF håller stilen och Trelleborg kämpar

Idag är det endast MFF som håller gammal god stil i allsvenskan, men för oss som älskar att följa superettan finns endast Trelleborgs FF och det går väl lite sisådär, där man får vara nöjd med en mittenplacering samtidigt som risken för att dras ned i kampen om kvalplatserna är överhängande.

Fortet Vångavallen

En gång i tiden var dock Vångavallen en plats som beredde många storlag svår ångest. Det var svårspelat och så sent som 2018 var TFF i allsvenskan, efter att ha varit ned och vänt i division 1 så sent som 2015. En serieseger som för övrigt säkrades mot Helsingborgslaget Eskilsminne IF och sedan följde två säsonger i superettan som kulminerade i kval mot Jönköping Södra, vilket gav en allsvensk plats 2018. Klubben var dock sedan länge ett rutinerat superettanlag och hade flera sejourer i allsvenskan bakom sig, där den första kom 1985 och den absolut bästa perioden i klubbens historia var under 1990-talet då man lyckades med konststycket att ta sig till UEFA-cupen.

Skrälleborg

Säsongen 1994/95 hackade sig Trelleborg förbi färöiska Götu i två inte alltför imponerande insatser och få trodde väl att äventyret skulle gå särskilt mycket längre när engelska Blackburn Rovers stod som motståndare i nästa omgång. Då med ett stjärnspäckat lag som kryllade av landslagsmän och internationella storspelare, såsom den engelske skyttekungen Alan Shearer. Rovers skulle samma säsong vinna hela Premier League, men att åka till Vångavallen visade sig betydligt tuffare än Old Trafford. Trelleborg – däremot – njöt för fulla muggar på Ewood Park, då man vann den första matchen med 1–0 efter mål av Fredrik Sandell. En seger som skapade stora rubriker i hela Europa och efter 2–2 hemma, så var avancemanget ett faktum. Skrälleborg var numera ett begrepp och man pressade dessutom italienska Lazio i följande omgång, där endast ett mål på övertid avgjorde dubbelmötet till Rom-klubbens fördel.

Bygga nytt och stanna kvar

Idag handlar det om att bygga på nytt efter uttåget från allsvenskan och att framförallt att inte falla igenom superettan till mörkret i division 1. En hel del talar för att den anrika föreningen kommer att klara uppgiften, men inget står skrivet i sten. Kampen kommer att bli hård säsongen ut. Men visst vore det märkligt med en superetta utan en skånsk klubb.

Inte mycket underifrån

Ja, om nu inte Helsingborg trillar ur allsvenskan igen. Även här kommer det handla om en fight ända in på målsnöret. Underifrån är det väl Torns IF - från lilla Stångby norr om Lund - som ligger bäst till tillsammans med klassiska Landskrona BOIS, men att avancera från division 1 till superettan är ett riktigt nålsöga och båda klubbarna befinner sig i mittenskiktet med hopp om att stabilisera sig på den övre halvan. Klubbar som Ljungskile SK, Skövde AIK, FC Trollhättan såväl som den lilla göteborgsklubben Utsiktens BK är nog alla starkare än Skåneklubbarna, åtminstone i dagsläget.

Skånederbyn

Skåne är kanske inte vad det en gång var i superettan, men Trelleborgs FF lär klara sig kvar och kanske få sällskap av Helsingborg nästa säsong, så visst finns det utsikter för Skånederbyn, även om Helsingborgsfansen knappast ser fram emot ett sådant scenario.

Ekonomi

Ändrade villkor vid Volvos börsnotering

Håkan Samuelsson vd för Volvo Cars. Arkivbild.
Foto: Duygu Getiren/TT
Ekonomi
Ekonomi

Teckningskursen i Volvo Cars börsnotering har satts i det absolut lägsta intervallet – 53 kronor. Dessutom kommer färre aktier att handlas fritt enligt företaget.

Volvo Cars ger nu besked inför den stundande börsnoteringen. I uppdateringen ges beskedet att priset per aktie kommer att bli 53 kronor. Sedan tidigare hade bolaget angivit en teckningskursintervall från just 53 till 68 kronor.

Dessutom ändras erbjudandet gällande hur många akter som kommer att handlas fritt, från 16–17,9 procent utifrån att det varit en högre siffra tidigare.

Företaget uppger att man fått starkt stöd från en grupp stora institutionella ankarinvesterare, bland annat Första AP-fonden, Tredje AP-fonden och Fjärde AP-fonden.

"Det har dessutom varit ett överväldigande intresse från allmänheten i Sverige och Norden med över 90 000 anmälningar fram tills i dag", skriver Volvo Cars i pressmeddelandet.

Dessutom förlängs anmälningsperioden för allmänheten med ytterligare en dag. Första dag för handel på Stockholmsbörsen förväntas nu bli den 29 oktober.

Utrikes

Stort intresse för Österrikes "klimatbiljett"

Tåg i Wien. Arkivbild.
Foto: Ronald Zak/AP/TT
Utrikes
Utrikes Minst 70 000 österrikare har redan nappat på landets nya "Klimaticket" – ett årskort för miljövänligt resande.

Kortet gäller på all kollektivtrafik, inklusive fjärrtåg, i hela Österrike, och kan börja användas från och med landets nationaldag, på tisdagen. Ordinarie pris är 1 095 euro, men under oktober går det att beställa för kampanjpriset 949 euro.

Hittills har minst 70 000 personer beställt, meddelar klimatminister Leonore Gewessler från miljöpartiet De Gröna.

– I morgon börjar Klimaticket gälla i Österrike. Och förköpssiffrorna slår fast: Folk vill ställa om och resa klimatvänligt, säger hon enligt nyhetsbyrån APA.

Österrikes landareal motsvarar Götalands eller Svealands. Översatt till svenska förhållanden skulle därmed Klimaticket för cirka 30 kronor per dag innebära fritt resande ungefär från Vänern och Vättern och söderut.

Henrik Samuelsson/TT

Kultur och nöje

Inspelning pausas efter dödsskjutning

Alec Baldwin på inspelningen av 'Rust'. Arkivbild.
Foto: Jim Weber/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Inspelningen av westernfilmen "Rust" pausas efter olyckan där en filmfotograf sköts ihjäl med ett vådaskott av skådespelaren Alec Baldwin, skriver Variety.

Uppehållet kommer att pågå under den tid som utredningen pågår, meddelar filmens produktionsbolag nu i ett uttalande.

"Även om våra hjärtan har brustit och det är svårt att se bortom horisonten är det här, åtminstone just nu, en paus snarare än ett slut", meddelar produktionen också.

Samtidigt avslöjas nu mer ingående detaljer kring hur olyckan skedde, då filmfotografen Halyna Hutchins sköts ihjäl. Skådespelaren Alec Baldwin siktade rakt in i kameran medan han repeterade en skjutscen, ovetandes om att vapnet var skarpladdat. Han hade tidigare fått grönt ljus från filmens vapenansvariga. Regissören uppgav att han hörde ett piskliknande ljud följt av en hög smäll innan Halyna Hutchins träffades.

Händelsen är under utredning, bland annat av polisen i Santa Fe. I Albuquerque samlades under söndagen också hundratals människor, de flesta från filmbranschen, till en minnesstund för den dödade 42-åringen.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL