Veteran. Sune Persson har varit med om Korpens storhetstid. Foto: Eva-Lisa Svensson

Sune Persson: – Det var vi i Malmökorpen som uppfann innebandyn

Vi tar det där med innebandyn först. En dag 1968 besökte han Kockum Fritid i Malmö. Där fick han se en liten ihålig plastboll med hål i. Han fick veta att den användes för att träna golf inomhus. Då var han ungdomskonsulent på Korpen och tänkte att den där bollen skulle ungdomarna kunna spela bandy med inomhus. Så på Kirsebergs fritidsgård började man spela bandy med de små bollarna – men vanliga bandyklubbor av trä. Det var hårt för benen, speciellt när klubbornas lindning av läder började släppa och remmarna snärtade till.

Man kallade sporten för bandygolf. Folk från Rikskorpen kom och såg Malmöungdomarna spela och sporten fick spridning. I början på 70-talet började en Göteborgsfirma importera plastklubbor, som gjorde spelet mera skonsamt för benen. Och nu spelas det VM. – Det är tusen och en som har insisterat på att de kom med idén till innebandyn. Men från början är en korpsport som introducerades i Malmö. Jag trodde ju aldrig att det skulle bli så stort. Om vi går tillbaka till huset som brann, så var det ett torp i Sturupstrakten, där hans föräldrar var lantarbetare. Han är sladdbarn i en syskonskara på sex. – Den näst yngste var tolv år äldre än jag.

Hans föräldrar lyckades få hop slantar så att han kunde börja i realskolan i Malmö. – Men jag fullföljde inte riktigt. Det var roligare att idrotta och att jobba och tjäna pengar. Han började arbeta på Bernhard Perssons Gjuteri på Västanforsgatan och där korpidrottades det livligt. Man hade till och med en egen klubbtidning. – Vi var 55 anställda. I klubbmästerskapen i bordtennis var vi 22 deltagare. Sin första korpmatch i fotboll spelade han 1946. – Om jag inte minns fel så mötte vi Guldvarubolaget. Fruar och fästmör spelade handboll och kallades Gjutarkärringarna.

Men även om han trivdes med allt runt omkring så var det annat med själva arbetet. – Det var inget hälsosamt jobb att vara på gjuteri. Skitigt och mörkt och varmt. Det var lätt att få jobb på den tiden, så han prövade på en hel del annat. – Jag slutade och kom tillbaka till gjuteriet fem, sex gånger. Bland annat var han på Pripps, men han arbetade också i Broby och i Svedala, där han och dåvarande frun också hade en butik som sålde barnkläder. Han jobbade i idrottshallen i Kristianstad när han 1966 fick erbjudande om att bli ungdomskonsulent på Korpen i Malmö.

Arbetet handlade mycket om att organisera idrottsverksamheten på fritidsgårdarna. – Vi sysselsatte väldigt mycket föreningslös ungdom. Det kommer aldrig fram när man talar om Korpen. Han säger att Korpens verksamhet inte alltid sågs med blida ögon av idrottsförbunden, att de ville ha ungdomarna och deras medlemsavgifter själva. Han berättar att Korpen under många år också tog utvecklingsstörda på utflykter till Frostavallen.

1973 blev han konsulent på Skånekorpen. Det innebar att han knappt hade någon fritid alls. – Vi hade 37 lokalförbund i Skåne. Jag var ständigt på resande fot. Det anordnades tävlingar på regional nivå i en mängd idrotter. Det skulle ordnas med lokaler, materiel och funktionärer. – Vi hade upp emot 900 lag i korpcupen. Och vi hade inga datorer på den tiden. Därtill kom det dagliga arbetet på kansliet och jobb med att utbilda ledare. – 70- och 80-talet var intensiva tider.

1993 slutade han, men fortsatte som ordförande i Skånekorpen i ett år, medan de letade efter en mer permanent lösning. Sedan dess är han ordförande för Korpens veteranklubb och planerar deras sammankomster två gånger om året. – Vi spelar boule, går en tipspromenad, äter gott och pratar skit. Han och sambon har också arrangerat tipspromenader för pensionärer. Själv har han varit aktiv i en mängd idrotter. Fotboll, bordtennis, friidrott. – Jag var väl en lagom medelmåtta i det mesta.

Numera är det sport på tv som gäller. Han ser så mycket han kan. – Jag går promenader för att hålla mig något sånär i ordning. För mindre än en månad sidan gick Malmökorpen i konkurs och det har tagit Sune Persson hårt. Han tycker att det är ledsamt att gått därhän med hans gamla arbetsgivare. Han har samlat en hel del klipp och annat om allt han varit med om under sitt korpidrottsliv. – Jag har samlat många historier. Man skulle kunna skriva en bok om det. Något speciellt födelsedagsfirande har han inte tänkt sig. – Jag går väl ut med de närmaste.

Dagens fråga

Ska du fira jul hemma?

Loading ... Loading ...