bland de två främsta men till slutspel ska vi och sedan får vi se

Ola Månsson har
ridit ut höststormen

Egentligen började det helt fel. I kraft av sin breda trupp och vårens meriter utmålades H43 i förhandsspekulationerna inför säsongen som favorit att vara ett av SM-finallagen. Det var en situation som varken H43 eller Ola någonsin varit i. Visserligen har Ola två SM-guld med Eslövs damer, men det här var ändå lite annorlunda. Ola fann sig dock i situationen och protesterade inte högljutt när hans lag haussades. – Vi har ju ett mycket bra lag och det tycker jag fortfarande. Det började bra, med segrar mot Drott hemma och regerande mästarna Hammarby borta. Men sedan kom förlusterna, visserligen ofta med uddamålet, men ändå. Droppen blev förlusten i derbyt mot Lugi. Klubbledningen reagerade kraftigt och började leta assistent till Ola, eller rent av ersättare. Ola funderade, givetvis. – Jag tyckte att det skapades kris alldeles för tidigt. Visserligen visade mina spelare alldeles för dåligt hjärta i slutskedet i matchen mot Lugi. Men tittade man på vår skadesituation var det inte så konstigt att vi inte orkade vinna matcher, säger Ola.

Olyckligt var också att just då var det 17 dagars speluppehåll för H43. – Så vi fick inte tillfälle att snabbt revanschera oss. I stället gick snacket. Guldtränaren från Hammarby, tv-profilen Magnus Grahn kontaktades av styrelsen och var nära att tacka ja till en tränarroll. – Det kändes inte bra att inte ha förtroendet, bättre ändå än att få sparken. Men om Grahn skulle blivit huvudtränare hade jag avgått, avslöjar Ola. Till saken hör att det i våras diskuterades om Ola skulle få någon assisterande tränare till hjälp. Han är nämligen en av få i elitserien som sköter sitt lag ensam. H43-ledningen beslöt att i stället lägga pengarna på ytterligare en spelare, Mattias Söder.

Ola avvaktade i turbulensen, fortsatte att sova gott på nätterna och körde träningarna som vanligt. Så småningom ebbade stormarna ut, Grahnsnacket tystnade ungefär samtidigt som han själv inte ansåg sig ha tid till H43. Efter den snöpliga förlusten mot IFK Ystad (baklängesmål på frikast i slutsekunden) blev det seger hemma mot Skövde och lite arbetsro. Storförlusten hemma mot Sävehof var visserligen en plump och uddamålsmissen mot Guif borta retsam, men efter det kom två segrar på rad, mot Tumba och Lindesberg. Ola jobbade vidare med sitt lag och kände mer och mer att han hade sina spelare med sig. – Ju längre tiden gått, ju mer har gruppen slutit sig samman. Det är inget snack, jag har spelarnas förtroende. Tio poäng på elva matcher och en niondeplats tycker Ola, under rådande omständigheter, är okej. – Vi kommer inte bland de två främsta men till slutspel ska vi och sedan får vi se. Nyckeln är en skadefri trupp, vi har varit väldigt hårt drabbade och det är naturligtvis orsaken till att vi vunnit färre matcher än som var förväntat.

H43 har sannerligen haft otur med sina spelare, Ola berättar att han redan varit tvungen att använda 21 spelare, mot 18 på hela förra säsongen. Alla skadorna, varav många på nyckelspelare,har berott på yttre faktorer (slag, smällar, olyckliga fall). – Men när vi får tillbaka folk, och kan träna bra, då kommer framgångarna, menar han. Hur det än blir, även om Ola lyckas ta sitt lag till semifinal i den nya arenan i Lund, så gör han sin fjärde och sista säsong som tränare för H43. – Det beskedet har jag redan fått. Men det hade varit roligare om jag själv fått ta det beslutet, säger Ola. Vad gör han sedan? Det vet han inte själv. Han är utbildad starkströmselektriker (slutade jobba som det 2003) och han kan tänka sig vilket jobb som helst. – Men helst handboll. Jag har fått frågan om att bli sportchef i H43. Han är heller inte främmande för att träna något utländskt lag, eller damer. Framgångarna i Eslöv bevisar att hans ledarstil passar både herrar och damer. – Jag är inte så auktoritär men jag vill att spelarna ska ta ansvar både för sin egen och lagets utveckling Jag vill kunna utnyttja individens plussidor och jag anpassar spelidén efter vilket folk jag har på banan. En tur till danska Fox Team Nord har Ola också på meritlistan, inklusive att han förde upp laget till högstadivisionen. – Vi har pratat om det hemma och kommit fram till att det är okej om jag vill satsa på ett utländskt lag. Men som sagt, jag har inget konkret så vi får se vad som händer. Jag känner mig inte speciellt stressad just nu.

Dagens fråga

Har du en smart-phone?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev