utanför hennes arbetsrum

Kronprinsen – ett högt hus i åtta blå nyanser

Vaktmästarna tycker att det är ett roligt jobb. Julen är sådan, det är förberedelserna som är roligast. Butiken som säljer damkläder ska denna dag ställa ut det oundvikliga i fönstren i juletid – skira underplagg och en mysande, rodnande tomtefar inne i ett hörn.

De två monoliterna i Malmös värld av hus kan stå och skrika åt varandra. Kronprinsen här och Turning torso ute i Västra hamnen. Torson skryter med höjd och underliga skruv upp i skyn. Kronprinsen kraftigt distanserad i höjd skryter med sina nyanser av blått – keramikplattorna 5×10 centimeter som täcker fasaderna på det 27 våningar höga centrala huset är blåa i åtta nyanser, de mörkaste nederst och ljusa överst.

– Vågar ni följa med ut på balkongen? Ulla Åberg undrar. Hon har ärvt fastigheten och hela Hugo Åbergs fastighetsbolag efter sin far Hugo Åberg. Hon har sitt arbetsrum på tjugoförsta våningen. Solen hälsar på hos henne och utanför hennes fönster är Malmö en stad i skarpt ljus och mörk skugga. Staden där nere är ett fläckigt djur som dovt mullrar av trafik.

Bolaget förvaltar 2 100 lägenheter inte bara här och vidare en bit västerut, utan har också ett stort bestånd i Almgården. Tisdagen är en dag för fastighetsmöte och på dagordningen står förnyelseprojektet. Butikscentrumet ska putsas upp och ett restaurang– och matcentrum typ Lilla torg ska etableras på tomma ytor längre in i kvarteret. Kronprinsenkvarteret påbörjade 1959 utmed Fågelbacksgatan och 1960-61 gick grävningsarbetet med det centrala huset i gång. 1964 hölls öppningsceremonin inne i butikscentrumet.

Kronprinsen och Turning Torso har en speciell beröringspunkt. Torson drevs fram av HSB-direktören Johnny Örbäck och Kronprinsen skapades av Hugo Åberg (1905-1969), som också var HSB-direktör bland allt det andra han också var. – Hugo Åberg började som stationskarl vid järnvägen, blev byggnadsarbetare, byggde ett hem åt sina föräldrar och åt sin egen familj. Snart var han ungefär som det som Percy Nilsson är i dag. Fast värre, säger Bertil Forsberg som i 40 år varit teknisk chef i fastighetsbolaget och tog över efter sin far på samma position.

När Hugo Åberg dog föll Malmö in i ett chocktillstånd. Stadens starkaste man var borta. Innan han byggde den blå skyskrapan hade han rest runt i världen med Malmöarkitekten Thorsten Roos. Det mesta av inspirationen hämtade han hem från USA – butikscentrumet, det första av sin typ i Sverige, var direkt USA-inspirerat. Pirelliskrapan i Milano i Italien bidrog också med impulser. Varpå Torsten Roos ritade. Minnena efter Hugo Åberg vilja att bygga står att finna på många håll i Malmö.

Klockan är prick tolv och då klämtar det i konsturet mitt inne på torget. Konsturmakaren Allan Schader har gjort uret. När klämtningen upphör spelas det en sprittande marsch och sex beridna husarer kommer ut och skrittar runt den byggnad som är en kopia av Husarkasernens centrala hus, med den fasad mot Regementsgatan som alla kände till, så väl kopierad. Regementets huvudingång låg där Systembolaget i Kronprinsen har sin ingång.

Här hade Kronprinsens husarregemente (K7) sin förläggning 1897-1927, skriver kamratföreningen på en plakett som sattes upp inne på torget för åtta år sedan. Hästarna fanns kvar på denna plats längre än så. I logement och stallar och ridhus hade en ridskola och ryttarförening sina lokaler fram till 60-talet.

Ulla Åberg tar hissen ner för att äta lunch på en av torgets restauranger. Hon berättar om sin driftige och djärve far. Han var en underbar pappa och far för mig, varm och omsorgsfull, säger hon. Hugo Åberg, med huvudet fullt av projekt för Malmö, hemstaden, underlät inte att berätta för sin familj om det som han höll på med. Om allt det stora och riskfyllda.

– Han pratade om alltsammans med sin fru, och min mor, Klara. Jag fick också vara med och ibland också med på hans inspirationsresor ut i världen, säger Ulla Åberg. Hugo Åberg kunde inte bara få tummarna loss för att bygga. Han kunde också konsten att knyta till sig goda medarbetare. Det var därför han hann med så mycket och lyckades med det, säger dottern som tagit fasta på detta och då skänker sina medarbetare en komplimang.

Dagens fråga

Brukar du lyssna på Melodikrysset?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev