Carina Jaarnek firar 30-årsjubileum som sångerska. Det gör hon med drömprojektet Sound of romance

Drömprojekt med romantik i fokus

– Det här har jag planerat i många år. Och nu äntligen har det blivit av, säger Tove, som firar 30 år som artist i år. Första egna pengarna tjänade hon som 13-årig dansbandssångerska i Kallinge. Bandet hette Tonlights och livet lekte för den unga vokalissan, som flyttat ner till Blekinge med sin familj. – Jag är född i Östersund. Och där började jag sjunga offentligt som åttaåring. Jag var med i Frösöflickorna som var en stor och fin kör. Sången har alltid funnits och redan i tidiga år visste jag att det var det här jag ville syssla med. Dansbandsperioden blev kort. I stället satsade Tove på showutbildning med sången i fokus. Och en seger i en stor talangtävling i Göteborg gjorde inte saken sämre. – Jag älskar att sjunga, alla sorters musik. Från funk, soul och rock till jazz och visa. Är det bara bra musik och bra texter så spelar det ingen roll vilken genre det är. Det finns bra och dåligt inom alla stilar. Tove har också utmärkt sig i melodifestivalsammanhang. Alldeles speciellt 1991 då hon tävlade med låten Ett liv med dig. – Det var på Musikteatern i Malmö och det gick riktigt bra. Jag minns att jag fick många tolvor. Men det räckte inte riktigt ända fram. Jag blev tvåa efter Carola som vann med Fångad av en stormvind. – Men jag var mycket nöjd ändå. Det var ju fantastiskt att komma tvåa i en sån stor tävling. Och all uppmärksamhet kring det hela. Det är ett härligt minne. – Jag har varit med en gång till, 2002. Och får jag chansen och har tid så skulle jag gärna ställa upp igen. Jag blev faktiskt tillfrågad nu i år om jag ville sjunga till en av låtarna som skickats in till tävlingen. Men jag fick tacka nej eftersom jag var fullt upptagen med mitt nya album. Tove har lagt ner mycket tid och möda på att hitta exakt rätt låtar till Sound of romance. Melodier och texter som matchar varandra och Toves röst. – Jag har velat använda hela dynamiken och omfånget i min röst. Och hag har letat fram ett antal fantastiska låtar med underbara texter. Till exempel Bee Gees How can you mend a broken heart och suggestiva Coming around again som Carly Simon hade en hit med. Och inte minst Caruso, som bland andra Pavarotti sjungit in. Det är en riktig önskelåt. Hälften är gamla hits, resten nyskrivet. Jim Jidhed, även han med ett förflutet i melodifestivalsammanhang, har levererat tre låtar. Bland annat öppningsspåret I’ve been touched by you, som också blivit video. – Den spelade vi in i Leopoldskron Castle i Salzburg, samma slott där Sound of music filmades. Där blir man inte insläppt hur som helst. Men när de fick höra Jims låt var det fritt fram. De tyckte den passade miljön perfekt. Videon finns med på plattan. Tove Jaarnek har jämförts med storheter som Celine Dion och Olivia Newton-John. Och det är två av hennes gamla personliga favoriter. – Barbra Streisand är också en av de stora, liksom Whitney Houston och Mariah Carey. Två äkta filmklassiker finns också representerade på nya plattan, Gudfadern med Speak softly love och Deer Hunter med Cavatina. Dessutom hörs ledmotivet ur Lasse Hallströms första Hollywood-film Once around. Tove visade tidigt sin fallenhet för sång. De gjorde också hennes barn Jennifer och Jonathan, som även de valt artistbanan. Båda är dansare och sångare och medverkar på mammas platta. Och självklart är Tove stolt.