Nyheter

Temadag ger flera perspektiv på KOL

Artikel Nyheter Omkring en halv miljon svenskar beräknas ha KOL, som i dag är den fjärde vanligaste dödsorsaken i Sverige.

PREMIUM

Omkring en halv miljon svenskar beräknas ha KOL, som i dag är den fjärde vanligaste dödsorsaken i Sverige. Botemedel saknas, men det finns goda möjligheter för de drabbade att hålla sig vid liv om de bara får rätt medicinering. Hjärt- och lungsjukas förening Ystad-Sjöbo-Skurup bjuder därför återigen in till en KOL-dag i Surbrunnsparken i Ystad, där sjukdomen belyses ur olika perspektiv. Först ut den 19 november är Ulla-Britt Andersson från Hälso- och sjukvårdsnämnden som svarar på frågor och berättar om nämndens verksamhet. Föredraget börjar klockan 14.30. Därefter följer ytterligare fem programpunkter, däribland demonstration av tekniska hjälpmedel och frågestund om KOL. Lungläkaren Beata Olejnicka avrundar dagen med en föreläsning som börjar klockan 18. Fri entré råder och ingen föranmälan krävs.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Basaksehir rasar över nattliga fyrverkerier

Okan Buruk. Arkivbild.
Okan Buruk. Arkivbild.
Foto: STR
Sport
Sport

FC Köpenhamn slog ut turkiska ligamästarna Basaksehir från Europa League. Enligt tränaren Okan Buruk spelade FCK-supportrarnas fyrverkerishow utanför hotellet under natten före match en viss roll.

– Jag vill gärna framhäva de stora fyrverkeriexplosionerna utanför vårt hotell i natt klockan kvart över ett och klockan halv tre. Det påverkade både mig, spelarna och hotellets andra gäster, säger Buruk.

Buruk menar att polisen inte gjort tillräckligt för att gripa de ansvariga.

– Inte för att det är klubbens fel, men människorna bakom fyrverkeriattacken som störde vår koncentration och sömn har, såvitt jag informerats, inte gripits. Det är under all kritik att förövarna inte har fångats.

Matchen slutade 3–0 till FCK. I kvartsfinalen väntar Manchester United.

ABBEKÅS

Säl ställer till stora skador för yrkesfiskarna

ABBEKÅS I Abbekås med omnejd finns det fyra yrkesfiskare vars fiske delvis saboterats av gråsäl.
Sälen tar fisk och förstör nät.

Fyra yrkesfiskare har begärt och fått ersättning för viltskador, i detta fall för skador på fiskredskap och för att gråsälen tar många av de fiskar som yrkesfiskarna lever på.

Enligt yrkesfiskarna finns det väldigt gott om gråsäl på sydkusten och i Östersjön. Och de ställer till stora skador på fiskeredskap. Vilket påverkar fisket negativt för de som har det som yrke.

En av de fyra, och den yrkesfiskare som är ute flest dagar på sjön, är Ulf Stahre.

Det finns möjlighet att få tillstånd till jakt på säl, men det är svårt att få en säl på kornet, vilket innebär att det inte sker avskjutning i den omfattning som fiskare efterfrågar.

– De går sällan upp på land, och därför tror folk att det inte finns så många gråsälar. Men det är det.

Man har måttat att det är minst 100 000 gråsälar vid Östersjöns kust.

Stahre berättar att i deras fiskevatten är det restriktioner som förbjuder fiske djupare än 20 meter, och att det i sammanhanget småskaliga fisket som han livnär sig på tar stor stryk av detta förbud. Och på dessa djup tar sälen vad den kan och äter.

– De är intelligenta och smarta och lär sig mer och mer, och har en otrolig förmåga att hitta våra fiskeredskap.

Han konstaterar att de bojar som markerar att det ligger ett nät då är en signal till sälarna, en signal de lärt sig.

– De vet att det är rena smörgåsbordet där.

De tar fisken och tar sönder fiskeredskapen.

Länsstyrelsen Skåne är myndigheten som beslutar om bidrag. Totalt har de beslutat att de fyra yrkesfiskarna totalt får 120 000 kronor i bidrag.

Ulf Stahre har ansökt om och fått 90 000 kronor, vilket är med marginal det största bidraget som de fyra fiskarna från Abbekås har beviljats.

– Jag skickade in en ansökan på grund av sälskador. Det täcker inte allt vi förlorat, men är en hjälp.

Myndigheten baserar storleken på bidragssumman på hur många dagar som fiskarna är ute och vilka skador som de fått. Bland annat räknar man på antalet förlorade kilon fisk som sälar har ätit upp och skador på fiskeredskapen.

Länsstyrelsen är myndigheten som fördelar pengar som Skåne län har tilldelats av havs- och vattenmyndigheten.

Bidragsnivån baseras utifrån värdet på det fiske som skett på sälskadeanmälda fiskevatten, och hur många fiskedagar respektive fiskare har per år.

Kävlinge

71 587 kronor till sociala kontakter

Kävlinge
Kävlinge Kävlinge kommun har fått 71 587 kronor i riktade bidrag från regeringskansliet. Pengarna ska gå till att möjliggöra sociala kontakter under Covid-19.

Delar har pengarna har använts för att köpa ipads så att boende på äldreboenden kan hålla bättre kontakt med sina anhöriga.

Inrikes

Larm om skottlossning i Trelleborg

Misstänkt skottlossning i Trelleborg. Arkivbild.
Misstänkt skottlossning i Trelleborg. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Polisen har larmats om en misstänkt skottlossning i Trelleborg.

– Vi fick in flera samtal vid elvatiden om höga smällar. När vi kommer dit och söker i området så anträffar vi tomhylsor, säger polisen presstalesperson Jimmy Modin.

Ingen person har anträffats skadad.

– Vi är på plats för att prata med eventuella vittnen och vi använder oss av en specialsökhund som är duktig på att hitta vapen och krutrester, säger Jimmy Modin.

Ekonomi

Tobaksgigant utmanar Sydafrikas virusregler

En man demonstrerar mot Sydafrikas tobaksförbud utanför parlamentet i Kapstaden 2 juni.
En man demonstrerar mot Sydafrikas tobaksförbud utanför parlamentet i Kapstaden 2 juni.
Foto: Nardus Engelbrecht/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi British American Tobacco, världens näst största tobaksbolag, tar strid mot Sydafrikas strikta virusrestriktioner.

Onsdagen var den första rättegångsdagen i drabbningen mellan tobaksgiganten och den sydafrikanska regeringen om förbudet mot tobaksförsäljning under pandemin.

Sydafrikas 60 miljoner stora befolkning har förbjudits att köpa cigaretter och andra tobaksvaror sedan landet införde en strikt nedstängning den 27 mars i syfte att stävja smittspridingen av covid-19. British American Tobacco i Sydafrika (BATSA) stämde i maj regeringen efter att samtal parterna emellan fallit samman.

Enligt BATSA kostar förbudet den sydafrikanska staten runt 2,2 miljoner dollar, motsvarande nästan 20 miljoner svenska kronor, om dagen i punktskatter.

BATSA uppger att runt åtta miljoner sydafrikaner är rökare. De senaste månaderna har protester mot tobaksförbudet samlat demonstranter i flera städer.

Landets samlade ekonomi, som sedan sista kvartalet 2019 befinner sig i recession, väntas på grund av pandemin tappa 7,2 procent under 2020 – den största minskningen sedan 1930-talet.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

spelaspel.se

Kommer Trump stanna i vita huset efter nästa presidentval?

Spelaspel.se Den 3 november 2020 avgörs det amerikanska presidentvalet och många undrar om Donald Trump kommer att få sitta kvar i Vita huset. Sett till att hans stående förmåga att vara immun mot diverse kontroverser har många länge sett hans andra mandatperiod som säkrad, men nu tycks coronaviruset kunna bli hans fall. I denna artikeln tittar vi närmare på vad som talar för och vad som talar emot att president Donald Trump får sitt ämbete förlängt.

Efter en skandalomsusad valkampanj chockades många när beskedet kom om att Donald Trump blev USA:s 45:e president. Den största förklaringen troddes ligga i hans populistiska approach och amerikanarnas utbredda misstro mot demokraternas kandidat, Hillary Clinton. Snart har fyra år gått sedan dess och den 3 november får vi veta om Donald Trump får sitta kvar eller inte. Intresset är ovanligt stort och redan nu går det att betta på presidentvalet – om vi ser till spelbolagens siffror ser vi snabbt att de räknar med en ny seger för Trump (1.75 i odds), men demokraternas kandidat Joe Biden ligger inte långt efter (2.05 i odds).

Vad talar för en Donald Trump-seger?

Donald Trump har varit i blåsväder för olika kontroversiella uttalanden och skandaler sedan han inledde sin valkampanj. Under hans första presidentperiod har kontroverserna fortsatt att dugga tätt, men han har alltid lyckats trolla sig ur de besvärliga situationerna med att starta nya skandaler, skylla på “fake news” eller skicka iväg några tweets. Exempelvis har det pratats om grova skattebrott och en förmodad inblandning i “Rysslandsaffären” där tydliga bevis pekar på att Donald Trumps valkampanj haft regelbunden kontakt med Ryssland, som i sin tur påverkade presidentvalet. Efter att mail läcktes ut som bevisade att han utpressat Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på 3,7 miljarder kronor för att få dem att gräva fram smuts om demokraternas troliga presidentkandidat Joe Bidens son, ställdes han inför riksrätt. Något som bara hänt två presidenter före honom under landets 200-åriga historia. Föga förvånande lämnade han rättegångssalen som vinnare, vilket återigen talar för hans otroliga förmåga att slingra sig ur krissituationer och behålla det amerikanska folkets tillit.

En annan stark fördel för Donald Trump är hur starkt den amerikanska ekonomin har gått under de senaste åren. Även om detta är effekter av vad tidigare regeringar har banat vägen för så tar han ogenerat åt sig äran för landets ekonomiska framgång. På Twitter i somras skrev han följande:

“Big Rally tonight in Greenville, North Carolina. Lots of great things to tell you about, including the fact that our Economy is the best it has ever been. Best Employment & Stock Market Numbers EVER. I’ll talk also about people who love, and hate, our Country (mostly love)! 7:PM”

Coronaviruset är Trumps stora hot

Den 3 november avgörs alltså valet men kampanjandet har börjat för länge sedan. På demokraternas sida ser det ut som att Joe Biden kommer att bli deras kandidat. Flera favoriter har redan fått erkänna sig besegrade och nu är det Biden eller Bernie Sanders som gäller. Sett till Sanders vänsterpolitik är det inte särskilt troligt att han blir demokraternas kandidat, men samtidigt har Joe Biden varit i blåsväder för att flera gånger ha anklagats för att ha betett sig olämpligt mot kvinnor vilket kan vara till Sanders fördel.

Om det blir Joe Biden eller Bernie Sanders som ställs mot Trump är nog inte något presidenten oroar sig över just nu. Hans primära fokus bör vara det omskrivna Coronaviruset som kommit till USA. Nu har han stoppat alla till USA från Europa, men det är på hemmaplan han måste agera istället. Sett till att 27 miljoner amerikaner saknar sjukhusförsäkring och därmed inte har råd att vara sjuka från jobbet, kommer viruset att sprida sig som en löpeld.

Med Coronaviruset har också handeln avstannat vilket lett till kraftiga nedgångar på börsen. USA kan komma att drabbas hårt av detta och då den starka ekonomin länge har varit Trumps stöttepelare kan ett fortsatt börsras bli hans dödsstöten för hans kandidatur.

Under de närmsta månaderna lär vi se en del svängningarna i spelbolagens odds för Donald Trump och Joe Biden. För den som vill spela på presidentvalet så gäller det att hålla sig uppdaterad framöver.

Sport

Arvidssons kanon räckte inte för Nashville

Arizonas lagkapten Oliver Ekman-Larsson på fall. Men den svenske backstjärnan reste sig och hans Arizona vann över Nashville.
Arizonas lagkapten Oliver Ekman-Larsson på fall. Men den svenske backstjärnan reste sig och hans Arizona vann över Nashville.
Foto: JASON FRANSON/AP/TT
Sport
Sport Viktor Arvidsson lät sitt blixtrande slagskott tala på nytt – det räckte ändå inte för Nashville i slutspelskvalet i NHL.
Arizona gjorde tre raka mål i tredje perioden, vann med 4–1 och leder med 2–1 i matcher.
Florida vann måstematchen mot NY Islanders och höll liv i matchserien.

Det blev ett dramatiskt möte mellan Arizona och Nashville med sju framträdande svenskar på isen som stod för två mål och sammanlagt fem poäng.

Mest stack Viktor Arvidsson ut. Precis som i förra mötet gjorde han mål med sitt blixtrande slagskott på passning från Filip Forsberg.

I tisdags bidrog hans mål till seger – den här gången blev det förlust.

Blixtrande start

Nashville gjorde en blixtrande förstaperiod, framför allt genom "Jofa-kedjan" med Ryan Johansen, Forsberg och Arvidsson. Men trots 19–9 i skott gjorde Arizona periodens enda mål.

Niklas Hjalmarsson sköt och Christian Dvorak styrde in 1–0.

Arvidsson kvitterade i andra perioden och var ett ständigt hot. I början av den tredje perioden sköt Kyle Turris 2–1 – men efter en utmaning för offside från Arizona dömdes målet bort.

I stället gjorde Arizona tre raka mål. Connor Garland stod för 2–1 sedan han lurat både Nashvillebacken Mattias Ekholm och målvakten Juuse Saros, Taylor Hall satte 3–1 framspelad av bland annat Oliver Ekman-Larsson och Carl Söderberg gjorde 4–1 i tom bur.

Florida reducerade

Arizona gör sitt första slutspel sedan 2012 och kan lite överraskande slå ut Nashville i kvalomgången vid seger i den fjärde matchen på fredag. Nashville gör sitt sjätte raka slutspel och var i final 2017.

Florida tog sista chansen och reducerade till 1–2 i matcher mot New York Islanders efter seger med 3–2.

Två mål på drygt två minuter i början av tredje perioden avgjorde då Mike Hoffmans och veteranen Brian Boyles mål tog Florida fram till 3–1-ledning.

Därmed lever hoppet för Anton Strålmans och Lucas Wallmarks klubb vidare. Wallmark gjorde sitt första slutspelsframträdande efter att ha suttit på läktaren i de två första matcherna. Den fjärde matchen spelas på fredag.

Göran Sundberg/TT

Sport

Köpenhamn till kvartsfinal i Europa League

Karl-Johan Johnsson höll nollan för Köpenhamn. Arkivbild.
Karl-Johan Johnsson höll nollan för Köpenhamn. Arkivbild.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Sport
Sport FC Köpenhamn är vidare till kvartsfinal i Europa League.
Svenske Karl-Johan Johnsson höll nollan när turkiska Basaksehir besegrades med 3–0.
I kvartsfinalen väntar Manchester United.

Europa League-fotbollen är tillbaka. Under onsdagen spelades de första returmötena i åttondelsfinalerna av turneringen.

FC Köpenhamn tog emot turkiska Basaksehir på hemmaplan och hade ett 0–1-underläge från det första mötet i mars.

Basaksehirs välmeriterade startelva med namn som Demba Ba, Gael Clichy och Martin Skrtel var inget som stoppade danskarna. Efter en 3–0-vinst lyckades man vända och avancera till kvartsfinal.

Köpenhamns 21-åriga talang Jonas Wind satte 1–0 redan efter fyra minuters spel och strax efter halvtid utökade han till 2–0 på straff. Efter en dryg timme kunde Rasmus Falk fastställa slutresultatet.

I FC Köpenhamn spelar också Pierre Bengtsson och Sotirios Papagiannopoulos

Ukrainska Sjachtar Donetsk slog samtidigt ut tyska storklubben Wolfsburg. Sjachtar hade en 2–1-ledning inför returen och lyckades även vinna den andra matchen med tre sena mål. Junior Moraes satte dit 1–0 i den 89:e minuten. Två minuter senare tryckte Manor Solomon in tvåan och därefter satte Moraes sitt andra.

Senare under kvällen tog ett reservbetonat Manchester United emot österrikiska Linz på hemmaplan. United startade matchen med en 5–0-ledning efter det tidigare mötet och valde att vila svenske Victor Nilsson Lindelöf.

Matchen slutade 2–1 (sammanlagt 7–1) och därmed är United vidare till kvartsfinal där man ställs mot Köpenhamn.

Inter tog emot Getafe i ett enkelmöte då den första matchen inte hann spelas innan coronapandemin bröt ut. Milanolaget vann med 2–0 och avancerade till kvartsfinal. Målen gjordes av Romelu Lukaku och Christian Eriksen.

Inrikes

Person saknad efter sommarstugebrand

En person saknas efter en sommarstugebrand i Hässleholms kommun. Arkivbild.
En person saknas efter en sommarstugebrand i Hässleholms kommun. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Ett fritidshus i Hässleholms kommun totalförstördes vid en brand på onsdagen. En person som är skriven på adressen saknas, rapporterar lokala medier.

När räddningstjänsten kom till fastigheten var byggnaden redan övertänd och arbetet inriktades därför på att förhindra spridning.

Vad som orsakat branden är ännu okänt. Polisen har upprättat en anmälan om mordbrand och inlett en kriminalteknisk undersökning.

NÄSTA ARTIKEL