Nyheter

Bio för första gången

har nu sett film på bio för första gången. Foto: Gabriella Schulz
Artikel Nyheter Med stora ögon betraktade han Lennart Hellsings tecknade film om alfabetet tillsammans med pappa Peter, mamma Maria och storebror Emil.

PREMIUM

Med stora ögon betraktade han Lennart Hellsings tecknade film om alfabetet tillsammans med pappa Peter, mamma Maria och storebror Emil. Under tre förmiddagar i höst har det visats knattefilm på Florabiografen i Sjöbo, i går var den sista föreställningen för terminen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Lagfarter SkD

81 kvadratmeter stort hus i Höör sålt till ny ägare

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD 100 000 kronor fick Emma Miranda Möller, 45 år, från Malmö ge för huset på Broslättsvägen 9 i Höör. Huset byggdes 1946 och har en boyta på 81 kvadratmeter samt en tomt på 3 285 kvadratmeter. Köpet från säljaren Kristina Gabriella och Johnny Rickard Svärd blev klart i juni 2020.

Nyligen såldes ett annat hus alldeles i närheten, på Broslättsvägen 7. Där landade priset på 810 000 kronor för det 71 kvadratmeter stora huset.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Eslöv

Influencers

Eslöv
ESLÖV/HÖRBY/HÖÖR

I veckan presenterade Leader Mittskåne utveckling namnet på sex skånska ungdomar som ska vara ”landsbygdsinfluencers” i sommar och berätta om sina liv på landsbygden i sociala medier. Tre av dem kommer från Mellanskåne: Ari Elmqvist, 20, från Hörby; Hilda Vebern, 16, från Eslöv; Jens Mårtensson, 20, från Höör. Skånskan hoppas kunna återkomma senare i sommar med intervjuer.

Inrikes

Fortsatt allvarligt efter vattenskoterolycka

Tonårsflickan fördes till sjukhus efter en vattenskoterolycka på onsdagen. Tillståndet är fortfarande allvarligt. Arkivbild.
Tonårsflickan fördes till sjukhus efter en vattenskoterolycka på onsdagen. Tillståndet är fortfarande allvarligt. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Inrikes
Inrikes

Den tonårsflicka som var inblandad i en vattenskoterolycka i Västervik i onsdags är fortsatt allvarligt skadad, men enligt Region Östergötland är läget stabilt.

Det var i samband med en olycka mellan en vattenskoter och en båt som flickan skadades svårt och fick föras tillsjukhuset i Linköping. Under dagen bedömdes hennes skador vara livshotande.

På fredagen meddelar region Östergötland till TT att flickan opererats och vårdas på intensivavdelningen och att hon fortfarande är allvarligt skadad.

Utrikes

Svensk friad – Amnestychefer dömda i Turkiet

Svenske it-konsulten Ali Gharavi frikänns från misstankarna om terrorbrott i Turkiet.
Svenske it-konsulten Ali Gharavi frikänns från misstankarna om terrorbrott i Turkiet.
Foto: Emil Langvad/TT
Utrikes
Utrikes Den svenske it-konsulten Ali Gharavi frikänns, men flera andra får fängelse. Det blev resultatet när domarna mot de så kallade "Istanbul 11", anklagade för terrorbrott i Turkiet, meddelades.

De elva – nio människorättsförsvarare och två internationella experter – greps sommaren 2017 i samband med ett möte om digital säkerhet på ön Büyükada i Marmarasjön. Enligt misstankarna hade mötet en dold agenda; att planera en statskupp i Turkiet.

Svenske Ali Gharavi var inbjuden som expert. Bland de misstänkta finns också Taner Kiliç och Idil Eser, två av människorättsorganisationen Amnesty Internationals före detta högsta chefer i Turkiet. När domarna föll på fredagseftermiddagen befanns Kilic, Eser och flera andra av de åtalade skyldiga. Gharavi och några andra frikändes, rapporterar tyska medier.

Redo för det värsta

"Åtalets syfte är att tysta dem på de anklagades bänk och skicka ett meddelande till resten av samhället: kämpa för mänskliga rättigheter och säg sanningen på egen risk", sade Eser inför domsluten i ett pressmeddelande från Amnesty International.

Domen skulle egentligen ha fallit redan i oktober förra året, men sköts upp på obestämd tid. I februari gjordes ett nytt försök, men rättegången flyttades även då fram under dunkla omständigheter.

Tio av de misstänkta släpptes ur turkiskt säkerhetsfängelse i oktober 2017 i väntan på domen. Taner Kiliç släpptes mot borgen först i augusti 2018 efter mer än 14 månader i fängelse.

Inget dagsljus

Ali Gharavi har tidigare berättat för Dagens Nyheter om tiden som frihetsberövad.

– Ljuset var alltid på, vi fick aldrig se dagsljus och klockorna var inställda på olika tider. Man tappade helt dygnsrytmen. Det var väldigt pressande psykologiskt, sade han om de två veckorna i häkte.

Samtliga åtalade har nekat till alla anklagelser, som de kallar grundlösa och politiskt motiverade. Amnesty kallar anklagelserna för absurda.

Mia Holmberg Karlsson/TT

FAKTA

Fakta: "Istanbul 11"

De elva personer som greps vid olika tillfällen sommaren 2017 har kommit att kallas "Istanbul 11". De anklagades bland annat för att vid en it-konferens ha planerat samhällsomstörtande aktiviteter i Turkiet.

Åklagare krävde hösten 2017 straff på upp till 15 års fängelse för de misstänkta. Samtidigt släpptes de flesta av dem i väntan på dom. Ett antal, däribland svenske Ali Gharavi och tyske Peter Steudtner, kunde därmed lämna Turkiet.

Under senare domstolsförhandlingar justerade åklagarna sina yrkanden och öppnade för att fria flera av de elva.

De misstänkta anser att alla anklagelser är helt grundlösa. De har fått medhåll av bland andra en lång rad kända kulturnamn, såsom Whoopi Goldberg, Peter Gabriel, Ai Weiwei, Catherine Deneuve och Angélique Kidjo. "När människorättsförsvarare tystas, är allas våra rättigheter i fara", skrev stjärnorna i ett öppet brev 2017.

Utrikes

Corona-chef tar över i Frankrike

Jean Castex blir ny premiärminister i Frankrike efter Édouard Philippe. Arkivbild.
Jean Castex blir ny premiärminister i Frankrike efter Édouard Philippe. Arkivbild.
Foto: Gonzalo Fuentes/AP/TT
Utrikes
Utrikes Från kampen mot coronaviruset går doldisen Jean Castex vidare till att leda Frankrikes regering.
President Emmanuel Macron hoppas på förnyelse för att få igenom sin politik.

Efter den akuta coronakrisen väntar en rejäl utmaning i att få fart på den franska ekonomin igen. Det förklaras som en av anledningarna till att president Macron nu låter ombilda sin regering.

– Återstarten efter sommarlovet kommer att bli svår. Vi måste vara redo, sade Macron i en intervju med en grupp regionala franska dagstidningar sent i torsdags.

Det följdes på fredagsmorgonen av beskedet att premiärminister Édouard Philippe tackar för sig.

"Presidenten och premiärministern konstaterar gemensamt behovet av en ny regering för att förkroppsliga en ny etapp och en ny väg i presidentens mandatperiod", heter det från Elyséepalatset enligt tidningen Le Figaro.

"Superkille"

In kliver i stället Jean Castex, 55-årig konservativ regionalpolitiker och borgmästare i lilla Prades, i östra Pyrenéerna. I april fick han i uppgift att leda den franska strategin för hur landet ska öppnas igen efter coronapandemins alla nedstängningar. Det har han gjort så pass framgångsrikt att han nu flyttas upp till nummer två i landet, efter presidenten.

– En superkille, en statsman, med arbetskänsla, som respekterar människor och alltid lyssnar, säger läkaren och krönikören Patrick Pelloux till tidskriften L'Obs.

Som nynominerad premiärminister blir Castex första uppgift att ombilda regeringen, vilket enligt planerna ska vara klart senast fram till nästa onsdag.

Viktigt år

Med en ny premiärminister hoppas Macron på ny fart för den modernisering av det franska samhället och ekonomin som han utlovade vid tillträdet 2017. Det närmaste året blir avgörande för vad Macron ska hinna genomföra innan kampanjandet sätter igång på allvar inför presidentvalet i maj 2022.

Många analytiker hade trott att Macron skulle välja en vänsterpolitiker som ny premiärminister, exempelvis utrikesminister Jean-Yves Le Drian eller försvarsminister Florence Parly.

Nu blir det i stället en högerman, som bland annat tjänstgjort i presidentkansliet under Nicolas Sarkozy 2011–12.

Kritiska röster

"Presidenten bekräftar sin kurs utan att förvåna. Morgondagen går till höger, precis som gårdagen", skriver Olivier Faure, ledare för Socialistpartiet (PS) på Twitter.

Även högern är besviken och menar att avgående premiärministern Philippe offrats på grund av att han är mer populär än presidenten.

"Han glider allt mer iväg mot total personlig och auktoritär makt", twittrar konservative parlamentsledamoten Eric Ciotti om Macron.

Wiktor Nummelin/TT

FAKTA

Fakta: Frankrikes premiärministrar

Frankrikes premiärministrar leder regeringsarbetet, även om den tyngsta makten både vad gäller inrikes- och utrikespolitiken ligger hos landets president – som också nominerar premiärministern.

Följande herrar har suttit på posten sedan sekelskiftet:

1997–2002: Lionel Jospin.

2002–05: Jean-Pierre Raffarin

2005–07: Dominique de Villepin

2007–12: François Fillon

2012–14: Jean-Marc Ayrault

2014–16: Manuel Valls

2016–17: Bernard Cazeneuve

2017–20: Édouard Philippe

FAKTA

Fakta: Jean Castex

Jean Castex, född 1965, är borgmästare i Prades i östra Pyrenéerna, där han omvaldes så sent som i år med 75 procent av rösterna. Han sitter även i den regionala församlingen i departementet Pyrénées-Orientales och är ordförande i Nationella idrottsbyrån (ANS), en nybildad paraplyorganisation för fransk idrott.

Castex har gått på elitskolan ENA i Strasbourg och har bland annat arbetat under dåvarande hälso- och arbetsmarknadsministern Xavier Bertrand 2007-08 och på presidentkansliet under Nicolas Sarkozy 2011–12. I april utsågs han att leda den franska regeringens arbete med att återöppna landet efter coronapandemin.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Nordicbet

Skånska fotbollslag – framgång i Superettan

Nordicbet Skåne är en mäktig fotbollsregion. I Allsvenskan finner vi storheterna Malmö FF och Helsingborgs IF, men i superettan är det för närvarande bara Trelleborgs FF som håller de skånska ställningarna. Endast tre klubbar i de två högsta divisionerna. Är det i enlighet med den storslagna skånska fotbollshistorien?

Skånes senaste storhetstid

För femton år sedan spelade fyra skånska klubbar i allsvenskan och för nio år sedan – så sent som 2010 – utkämpade Malmö FF och Helsingborgs IF en duell om SM-guldet. Trelleborg slutade femma i allsvenskan medan Landskrona BOIS tog samma position i superettan där Ängelholms FF blev tolva. Året därpå vann Helsingborg allsvenskan medan Ängelholm kvalspelade för att ta steget upp i Sveriges högsta serie.

Kärvare tider

Skåne var att räkna med. Inte minst som intressanta spel i de absolut viktigaste matcherna. Idag präglas Superettan fotbollsodds knappast alls av Skåne. Kvar finns endast Trelleborgs FF. Helsingborg dras med ekonomiska problem och kämpar om att hålla sig kvar i allsvenskan. Landskrona befinner sig i division 1 medan Ängelholm kämpar på i division 2, där man möter andra klassiska skånestorheter som IFK Malmö, som en gång i tiden var Malmös förstalag och deltagit i spel i Europa, men har även många säsonger i allsvenskan och föregångsserier till superettan.

Malmö FF håller stilen och Trelleborg kämpar

Idag är det endast MFF som håller gammal god stil i allsvenskan, men för oss som älskar att följa superettan finns endast Trelleborgs FF och det går väl lite sisådär, där man får vara nöjd med en mittenplacering samtidigt som risken för att dras ned i kampen om kvalplatserna är överhängande.

Fortet Vångavallen

En gång i tiden var dock Vångavallen en plats som beredde många storlag svår ångest. Det var svårspelat och så sent som 2018 var TFF i allsvenskan, efter att ha varit ned och vänt i division 1 så sent som 2015. En serieseger som för övrigt säkrades mot Helsingborgslaget Eskilsminne IF och sedan följde två säsonger i superettan som kulminerade i kval mot Jönköping Södra, vilket gav en allsvensk plats 2018. Klubben var dock sedan länge ett rutinerat superettanlag och hade flera sejourer i allsvenskan bakom sig, där den första kom 1985 och den absolut bästa perioden i klubbens historia var under 1990-talet då man lyckades med konststycket att ta sig till UEFA-cupen.

Skrälleborg

Säsongen 1994/95 hackade sig Trelleborg förbi färöiska Götu i två inte alltför imponerande insatser och få trodde väl att äventyret skulle gå särskilt mycket längre när engelska Blackburn Rovers stod som motståndare i nästa omgång. Då med ett stjärnspäckat lag som kryllade av landslagsmän och internationella storspelare, såsom den engelske skyttekungen Alan Shearer. Rovers skulle samma säsong vinna hela Premier League, men att åka till Vångavallen visade sig betydligt tuffare än Old Trafford. Trelleborg – däremot – njöt för fulla muggar på Ewood Park, då man vann den första matchen med 1–0 efter mål av Fredrik Sandell. En seger som skapade stora rubriker i hela Europa och efter 2–2 hemma, så var avancemanget ett faktum. Skrälleborg var numera ett begrepp och man pressade dessutom italienska Lazio i följande omgång, där endast ett mål på övertid avgjorde dubbelmötet till Rom-klubbens fördel.

Bygga nytt och stanna kvar

Idag handlar det om att bygga på nytt efter uttåget från allsvenskan och att framförallt att inte falla igenom superettan till mörkret i division 1. En hel del talar för att den anrika föreningen kommer att klara uppgiften, men inget står skrivet i sten. Kampen kommer att bli hård säsongen ut. Men visst vore det märkligt med en superetta utan en skånsk klubb.

Inte mycket underifrån

Ja, om nu inte Helsingborg trillar ur allsvenskan igen. Även här kommer det handla om en fight ända in på målsnöret. Underifrån är det väl Torns IF - från lilla Stångby norr om Lund - som ligger bäst till tillsammans med klassiska Landskrona BOIS, men att avancera från division 1 till superettan är ett riktigt nålsöga och båda klubbarna befinner sig i mittenskiktet med hopp om att stabilisera sig på den övre halvan. Klubbar som Ljungskile SK, Skövde AIK, FC Trollhättan såväl som den lilla göteborgsklubben Utsiktens BK är nog alla starkare än Skåneklubbarna, åtminstone i dagsläget.

Skånederbyn

Skåne är kanske inte vad det en gång var i superettan, men Trelleborgs FF lär klara sig kvar och kanske få sällskap av Helsingborg nästa säsong, så visst finns det utsikter för Skånederbyn, även om Helsingborgsfansen knappast ser fram emot ett sådant scenario.

Hörby

Jäv när politiker gav sig själva ansvarsfrihet - beslut rivs upp

Fullmäktiges beslut att bevilja nämnder och styrelser ansvarsfrihet för 2018 rivs upp på grund av jäv.
Foto: Jonas Karlsson
Hörby
HÖRBY Förvaltningsrätten har rivit upp kommunfullmäktiges beslut om att ge styrelser, nämnder och enskilda politiker ansvarsfrihet för 2018.
Enligt domen var politikerna jäviga när beslutet togs.

Beslutet om att ge nämnderna och styrelserna ansvarsfrihet för 2018 fattades av kommunfullmäktige vid sammanträdet den 29 april 2019.

Flera av politikerna som var med och tog beslutet sitter med i de nämnder och styrelser som omfattades av ansvarsprövningen, och eftersom ingen anmälde jäv beviljade de i praktiken sig själva ansvarsfrihet.

Överklagade beslutet

Patrik Karlsson i Centerpartiet överklagade beslutet till förvaltningsrätten, och påpekade att det var en uppenbar jävssituation.

Hörby kommun ansåg att överklagande skulle avslås och menade att Patrik Karlsson inte hade visat att det förelåg jäv, eller vem som var jävig.

Häromdagen kom förvaltningsrättens dom - och rätten går helt på Patrik Karlssons linje.

– Det har förelegat jäv, skriver domstolen.

Därmed rivs kommunfullmäktige beslut upp om att ge ledamöter i styrelser, nämnder och beredningar och enskilda förtroendevalda ansvarsfrihet för 2018.

– Det väl rätt så väntat egentligen. Lagstiftningen är tydlig, säger Patrik Karlsson.

– Det är viktigt att vi säkerställer att det finns en god regelefterlevnad i kommunen. Man får hoppas att styret blir mer lyhörda och öppna för samarbete efter detta. Det här hade kunnat undvikas om de hade lyssnat från början, fortsätter han.

Patrik Karlsson utgår från att kommunen korrigerar det olagligförklarade beslutet.

– Jag förväntar mig att det fattas ett beslut som är förenligt med gällande lagstiftning, och att man inte bara förhåller oss till domen.

”Teknikalitet som ställt till det”

Kommunfullmäktiges ordförande Johan Ohlin (SD) blev informerad om domen under torsdagen.

– Det saknas en skrivning i fullmäktiges beslut om att ledamöter som sitter med i nämnderna inte deltog i beslutet om ansvarsfriheten. Det är en teknikalitet som har ställt till det, säger Johan Ohlin.

Domen får ingen större praktisk betydelse, tror han.

– Nej, rent praktiskt har det här ingen större betydelse. Det får ses mer som en symbolhandling. Det är inte juridiskt tvingande.

Johan Ohlin säger att han inte vill skylla ifrån sig, men tror att en orsak till att det blev fel i jävsfrågan var att det inte fanns tillräcklig uppbackning från tjänstemännen under hanteringen av ärendet.

– Det har varit lite rörigt på tjänstemannasidan, och det har haltat på stödsidan till fullmäktige kan man säga. Vi har ett helt annat stöd idag, vilket jag är väldigt glad och nöjd över, säger han.

Kanske inte tas upp på nytt

Han vet inte när det upphävda beslutet kommer att tas upp till ny prövning - och det är inte ens säkert att det kommer att tas upp igen.

– Det är inte helt solklart. Lagen föreskriver att beslut om ansvarsfrihet ska tas inom ett visst tidsintervall. Om man i efterhand klubbar ansvarsbeslutet finns det risk att man bryter mot lagen i det hänseendet också.

– Vi får helt enkelt ta och fundera på hur vi ska göra. Juristerna får komma med lite goda råd och kommundirektören får fundera på lämplig hantering framåt. Ett alternativ är att inte göra något alls, och notera förvaltningsrättens dom, säger Johan Ohlin.

Numera skrivs det in i fullmäktiges protokoll att enskilda ledamöter, som sitter med i nämnderna, inte deltar i beslutet om de ska beviljas ansvarsfrihet eller ej. På så sätt undviker man att en jävssituation uppstår på nytt.

Utrikes

Minst 19 från samma släkt dödade i olycka

Minst 19 sikhiska pilgrimer, alla från samma släkt, dödades när det fordon de färdades i blev påkört av ett tåg i östra Pakistan.
Utrikes
Utrikes

Minst 19 sikhiska pilgrimer, alla från samma släkt, dödades när det fordon de färdades i blev påkört av ett tåg i östra Pakistan.

– Järnvägsövergången var obemannad och föraren av fordonet tog ett förhastat beslut genom att köra upp på spåret, säger Quratul Ain, talesperson för tågbolaget Pakistan Railways om fredagens olycka.

Wajid Abbas, talesperson för polisen, säger att ytterligare åtta personer ligger på sjukhus och att deras tillstånd betecknas som kritiskt. Inga personer på tåget skadades.

Pilgrimerna var på väg hem efter ett besök vid en sikhisk helgedom nära storstaden Lahore.

Lokala tv-stationer visar bilder på det sönderslitna fordonet på tågrälsen.

Premiärminister Imran Khan skriver på Twitter att han är "djupt sorgsen" över nyheten.

Utrikes

Turkisk rättegång om Khashoggimordet inledd

Hatice Cengiz, Jamal Kashoggis fästmö, anländer till domstolen i Istanbul.
Hatice Cengiz, Jamal Kashoggis fästmö, anländer till domstolen i Istanbul.
Foto: Emrah Gurel
Utrikes
Utrikes

En domstol i Turkiet inledde på fredagen en rättegång om det uppmärksammade mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi, rapporterar AFP. Det är första gången anklagelser mot misstänkta i fallet prövas i en offentlig rättsprocess.

En rättegång har tidigare hållits i Saudiarabien, men bakom lyckta dörrar.

20 personer står åtalade i den turkiska rättegången. Ingen av dem närvarar dock då saudiska myndigheter vägrat utlämna dem.

Regimkritikern Jamal Khashoggi levde i exil i USA. I oktober 2018 gick han in på det saudiska konsulatet i Istanbul för att få dokument som krävdes för att han skulle kunna gifta sig med sin turkiska fästmö. Han kom aldrig levande ur byggnaden.

Bland de åtalade i Turkiet finns Saudiarabiens tidigare biträdande underrättelsechef och en före detta rådgivare till det saudiska kungahuset. CIA har dragit slutsatsen att det är sannolikt att självaste kronprins Mohammed bin Salman gett order om mordet, vilket han nekat till.

Journalister och fotografer har samlats utanför domstolen i Istanbul.
Journalister och fotografer har samlats utanför domstolen i Istanbul.
Foto: Emrah Gurel
NÄSTA ARTIKEL