Nyheter

Gurkan släpps fri

Foto: Scanpix
Artikel Nyheter Reglerna om gurkornas eventuella krokiga former har vållat en del munterhet genom åren.

PREMIUM

Reglerna om gurkornas eventuella krokiga former har vållat en del munterhet genom åren. För att kunna hamna i högsta kvalitetsgruppen — klass extra — ska gurkan bland annat vara i stort sett rak. - Men det är lite olyckligt om man bara pratar om att gurkan är rak eller inte. Det handlar även om kvaliteten på gurkan i övrigt, förklarar Kristina Mattsson, handläggare på Jordbruksverket.

Något förbud mot att sälja exempelvis krokiga gurkor har heller aldrig funnits. - Man får sälja gurkor som ser ut som grisknorrar om man vill. Vad det handlar om är kvalitetsklassificeringen. Frukter och grönsaker delas in i olika klasser — klass extra, klass I och klass II. När det gäller gurkornas klass extra ska en sådan vara välformad, praktiskt taget rak och minst 30 centimeter lång. Även om gurkan med flera grönsaker och frukter tas bort från EU:s kontroll innebär det inte att normerna försvinner. Redan vid förra sekelskiftet infördes de av producenter i USA och 1949 skapade FN en standardisering. FN:s normer är frivilliga men EU har valt att göra dem obligatoriska. I dag finns 34 olika frukt- och grönsaksprodukter i denna obligatoriska grupp hos EU. Förslaget, som Sverige stödjer, är nu att det räcker med tio. Och där finns exempelvis inte gurkor eller morötter med.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Fängelse för restaurangskott i Malmö

En man döms till drygt tio års fängelse för mordförsök och grovt vapenbrott. Arkivbild.
En man döms till drygt tio års fängelse för mordförsök och grovt vapenbrott. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En man i 45-årsåldern har dömts för ett mordförsök och grovt vapenbrott för en skjutning som ägde rum för fyra år sedan i Malmö, rapporterar Sydsvenskan. Mannen döms till drygt tio års fängelse.

På bilder från en övervakningskamera syns hur en man skjuts med flera skott och faller ihop på trottoaren framför en restaurang. Strax före satt mannen inne på restaurangen men försökte fly när han såg mannen i 45-årsåldern ute på gatan.

Polisen hade problem att hitta vapnet i samband med utredningen, utan det dök upp först ett år efter händelsen, enligt Sydsvenskan. Då hade en privatperson hittat vapnet på en innegård i ett bostadsområde söder om Stockholm, men vapnet kunde alltså kopplas till skjutningen i Malmö.

Den skjutne mannen fick livshotande skador i samband med händelsen 2016. Mannen i 45-årsåldern nekade till brott men döms alltså till drygt tio års fängelse och måste betala 254 000 kronor i skadestånd.

Utrikes

Sverige kritiskt till EU-krisfond och budget

Reparera, reformera, remodellera är ledorden för det nya kompromissförslaget om coronastöd och långtidsbudget från EU:s permanente rådsordförande Charles Michel.
Reparera, reformera, remodellera är ledorden för det nya kompromissförslaget om coronastöd och långtidsbudget från EU:s permanente rådsordförande Charles Michel.
Foto: Kenzo Tribouillard/AP/TT
Utrikes
Utrikes Ytterligare kapningar i EU-budgeten, med fortsatt rabatt på den svenska avgiften. Det är vad EU-basen Charles Michel föreslår för att få medlemsländerna att enas om ekonomin efter coronakrisen.
Men Sverige gör i huvudsak tummen ner, förslagen är fel utformade och för kostsamma.

– Vårt mål är inte att bränna pengar, lovar Michel inför nästa veckas budgetbatalj i Bryssel.

Det nya förslaget från den permanente rådsordföranden innebär en minskning med drygt 25 miljarder jämfört med EU-kommissionens senaste förslag från i maj. 1 074 miljarder är summan som Michel har fastnat för.

– Jag vill ha ett bättre EU. Det är vår plikt gentemot alla EU-medborgare överallt, förklarar han på en presskonferens i Bryssel.

När det gäller lån och bidrag i EU-kommissionens coronastöd ändrar Michel som väntat inte i förslaget om att lägga 500 miljarder euro i bidrag och 250 miljarder i lån. Men han är tydlig med att 70 procent av stödet ska delas ut under de två närmaste åren och 30 procent från år 2023 och framåt.

Sverige vill att allt ska vara lån och fördelningen kopplas mycket mer till den nuvarande krisen, inte andra faktorer.

– Det vore rimligare att man lånar ut pengarna till dem som ska göra investeringarna, säger EU-minister Hans Dahlgren (S) till TT och tillägger att regeringen är fortsatt kritisk till förslaget.

Fortsatt rabatt

Rådsordföranden ser samtidigt framför sig tre nya direkta intäkter till EU: en plastskatt, en gränsavgift kopplad till klimatförändringarna och en digitalskatt på stora nätjättar.

Fast han vill bara kalla det för avgifter.

– Jag föreslår inte någon skatt, betonar Michel.

Skatter eller avgifter på EU-nivå ogillas skarpt av många länder, inte minst Sverige. Hans Dahlgren noterar att MIchel i sitt förslag också resonerar om en eventuell skatt på finansiella transaktioner.

– Det där är inte bra, säger han.

I förslaget ingår som väntat även bibehållna "rabatter" på EU-avgiften för Sverige, Tyskland, Danmark, Nederländerna och Österrike. De fem länderna betalar in betydligt mer till EU än vad man anser sig få tillbaka och har tydligt uttryckt att man inte accepterar slopade rabatter.

För svensk del handlar det enligt Michels förslag om 798 miljoner euro om året, motsvarande 8,3 miljarder svenska kronor.

– Det kommer inte att räcka för att hålla nere avgiften på samma nivå som nu, säger Hans Dahlgren som ändå ser det som positivt att rabatten finns med.

En nyhet i förslagen är också en särskild brexitfond på fem miljarder euro, för att kunna hantera oförutsedda konsekvenser av Storbritanniens utträde ur EU.

Toppmöte väntar

Michels kompromiss ska stötas och blötas nästa vecka, då alla stats- och regeringschefer samlas i Bryssel den 17 juli för att försöka hitta en lösning.

– Nu är det dags att agera. Nu är det dags att ta beslut. Jag hoppas att alla runt bordet kan ta steg mot en lösning, säger Michel.

Senast ledarna gjorde ett försök att enas var på midsommaraftonDå stod det klart att EU-kommissionens senaste bud inte kan accepteras av alla.

Nu hoppas Michel "bygga broar" mellan de olika åsikterna runt förhandlingsbordet.

– Vårt mål är inte att bränna pengar. Det är att investera och reformera, säger rådsordföranden i Bryssel.

"Frugala fyran"

Tre huvudgrupper finns bland de 27 länderna:

En stor grupp med Frankrike, Spanien och Italien i spetsen vill ha ett omfattande stöd till de värst coronadrabbade länderna, med rejäla bidrag för att få ländernas ekonomier på fötterna igen. På bidragssidan har de flankstöd från mäktiga Tyskland.

En rad östeuropeiska länder gillar också ambitiösa satsningar, men tycker att pengarna borde fördelas annorlunda – med hänvisning till att östländerna ekonomiskt fortfarande ligger en bra bit efter väst- och sydländerna, även om de inte drabbats så hårt av coronakrisen.

Och så finns den "frugala fyran" – Sverige, Danmark, Nederländerna och Österrike – som trycker på för en nedtonad budget och lån snarare än bidrag till de drabbade.

En tuff kamp pågår samtidigt om villkoren för lånen och bidragen. Nederländerna trycker på för att allt stöd måste godkännas av samtliga EU-länder. Förmynderi, anser dock vissa, som vill bestämma själva hur de ska bygga upp sin ekonomi igen.

Wiktor Nummelin/TT

Lars Larsson/TT

FAKTA

Fakta: Siffrorna i EU:s nästa långtidsbudget

Så här ser det senaste kompromissförslaget ut, i jämförelse med EU-kommissionens bud från slutet av maj:

Alla summor är i miljarder euro. Budgetkapitlet sammanhållning och värden är i huvudsak olika former av regionalstöd. Under naturresurser och miljö ligger all jordbrukspolitik.

I förslaget ingår även bibehållna årliga rabatter för Tyskland (3 671 miljoner euro), Nederländerna (1 576), Sverige (798), Österrike (237) och Danmark (197).

Källa: Europeiska rådet

FAKTA

Fakta: Coronastödet och långtidsbudgeten

EU-kommissionen har föreslagit ett coronastöd på totalt 750 miljarder euro, bestående av 500 miljarder i bidrag och 250 miljarder i lån. Pengarna ska tas fram genom att EU-kommissionen tar upp lån som medlemsländerna gemensamt går i borgen för. Lånen ska sedan betalas tillbaka gemensamt av EU fram till år 2058. EU:s permanente rådsordförande vill göra det från år 2026, bland annat med hjälp av intäkter från en gemensam plastavgift, en gränsavgift kopplad till klimatförändringarna samt en ny avgift för multinationella nätjättar.

När det gäller EU:s nästa långtidsbudget för åren 2021–27 har kommissionen föreslagit en summa på 1 100 miljarder euro, jämfört med 1 135 miljarder i ursprungsförslaget från 2018. Permanente rådsordföranden föreslår i sin tur en kompromiss som landar på 1 074 miljarder. I förslagen ingår att Sverige och ett antal andra länder tills vidare får behålla sina rabatter på EU-avgiften.

Källa: Europeiska rådet.

Staffanstorp

Nekas pengar till dator

Staffanstorp
Staffanstorp En 40-årig Staffanstorpsbo nekades pengar till en ny dator. Nu får kommunen rätt i Förvaltningsdomstolen.

Den 40-årige mannen ansökte om ekonomiskt bistånd för att kunna köpa en ny dator. Arbetsmarknadsnämnden i Staffanstorps kommun sa nej då de menade att han kunde låna eller köpa begagnat.

Mannen överklagade och pekade på att han genom att ha skulder inte kunde ta en dator på avbetalning. Han behöver ha en dator för att slutföra sina studier.

Kommunen pekade på att han och hustrun haft ekonomiskt bistånd sedan september förra året. Under den tiden har de kunnat sätta av pengar för att köpa en begagnad dator. Då hustrun inte har skulder har hon kunnat köpa dator på avbetalning.

Förvaltningsrätten ger kommunen rätt. Mannens syfte med datorn är att slutföra studierna och det kan han göra med publika datorer. Integritetskänsliga ärendet uppfattas att han sköter på sin mobiltelefon.

Sport

Peterson vann i återstarten: "Kändes ovant"

Rebecca Peterson vann mot Klara Milicevic i sin första match sedan i mars.
Rebecca Peterson vann mot Klara Milicevic i sin första match sedan i mars.
Foto: Adam Ihse/TT
Sport
Sport Rebecca Peterson är tillbaka. På gruset i Falkenberg gjorde tennisstjärnan tävlingscomeback efter drygt fyra månaders uppehåll.
– Det var kul. Jag har saknat adrenalinet man får av att tävla, säger hon efteråt.

Peterson besegrade, med viss möda, 17-åringen Klara Milicevic i två raka set efter att ha vänt ett tidigt underläge i Falkenbergs sommartourtävling. Segersiffrorna skrevs 7–5, 6–2.

– Det kändes väldigt ovant men jag är glad att jag tog mig igenom matchen och lyckades vinna, säger 24-åringen.

– Hon (Klara Milicevic) spelade bra i dag. Det ska jag ge henne och det var ganska tajt i början. Jag tappade fokus och det har man inte riktigt råd med, fortsätter hon.

Krattar grus

Matchen är 24-åriga Petersons första sedan början av mars då tennisen, tillsammans med stora delar av idrottsvärlden, lades på is till följd av coronapandemin. Den här veckan skulle grand slam-turneringen Wimbledon spelats och nästa vecka var tanken att Rebecca Peterson skulle spela tennis i Båstad.

I stället sopar Sveriges bäst rankade tennisspelare sin halva av grusbana fem i Falkenberg efter fredagens seger inför knappt 50 åskådare. Själv är hon bara glad över att få vara tillbaka.

– Det känns kul. De har styrt upp det väldigt bra, säger hon.

24-åringen var i sitt livs kanske bästa form under hösten och tog stora kliv på världsrankningen när hon på kort tid vann karriärens två första singeltitlar på WTA-touren. Men i vintras brottades Peterson med en krånglande disk i ryggen som höll henne borta från tennisbanan i perioder. Coronauppehållet har därför gett välbehövlig tid för återhämtning.

– Jag är inte glad för allt som händer i världen. Men om jag ska se något positivt i det var det bra för min karriärs skull att jag fick det här breaket, annars hade det kunnat gå ganska illa. Nu har kroppen fått ta den tid den behöver för att bli bra, säger hon.

"Kunnat gå illa"

44-rankade Peterson är förstaseedad i Falkenbergtävlingen, som avgörs i helgen, där även spelare som Cornelia Lister och Caijsa Hennemann ställer upp. Målet är att vinna, men också att få välbehövlig matchning inför tennisens återkomst om mindre än en månad.

– Så fort jag kliver in på banan är jag där för att vinna. Men jag är också här för att känna att jag håller, hälsan är det viktigaste, säger Peterson.

På lördag möter Rebecca Peterson Fanny Östlund och Cornelia Lister. Och den 3 augusti planeras WTA-touren dra igång igen i Palermo, Italien. Då kommer Sverigeettan vara på plats.

– Ja, målet är att spela i Palermo.

TT: Hur tänker du kring resten av säsongen?

– Det är svårt att veta hur det kommer att bli. Man får ta det som det kommer och om touren drar igång ska det bli skitkul att spela igen så det ser jag fram emot. Det finns mycket att lära sig och utveckla, säger hon.

Robin Salomonsson/TT

24-åringen tog två titlar på kort tid under hösten men brottades med en skada under vintern.
24-åringen tog två titlar på kort tid under hösten men brottades med en skada under vintern.
Foto: Adam Ihse/TT
Rebecca Peterson är förstaseedad i Falkenberg och siktar mot att vinna.
Rebecca Peterson är förstaseedad i Falkenberg och siktar mot att vinna.
Foto: Adam Ihse/TT

Inrikes

Man anhållen för försök till mord i Eskilstuna

En man har anhållits misstänkt för mordförsök i Eskilstuna. Arkivbild.
En man har anhållits misstänkt för mordförsök i Eskilstuna. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes

En man i 20-årsåldern har efter förhör med polis anhållits, skäligen misstänkt för försök till mord på en man i Eskilstuna.

Det var vid 13.30-tiden på fredagen som polisen fick larm om att en skadad man i 25-årsåldern hittats vid resecentrum. Han ska enligt polisens hemsida ha misshandlats med ett vasst föremål. Mannen fördes till sjukhus med okända skador. Ytterligare en man ska ha blivit attackerad men inte skadats.

En timme senare greps den misstänkte mannen, som under eftermiddagen anhölls skäligen misstänkt för mordförsöket.

– Jag tror inte att personerna är okända för varandra. De har någon sorts relation med varandra och känner varandra åtminstone flyktigt, säger polisens presstalesperson Thomas Agnevik till TT.

En förundersökning om försök till mord har inletts. Polisen har genomfört en husrannsakan och beslagtagit föremål.

Vidare brottsplatsundersökning kommer att ske när platsen för brottet har fastställts. I nuläget verkar det som att händelsen inträffat på en annan plats än där den skadade mannen påträffades.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

3 unika saker du kan använda ett blancolån till

Privatlån.com Många väljer att använda ett blancolån som ett billån eller för att samla mindre lån och krediter. Som mest kan du låna 600 000 kronor, men du kan även låna så lite som 5 000 - 10 000 kronor.

Eftersom blancolån saknar krav på säkerhet kan pengarna användas till precis vad som helst. Du kan dessutom justera lånets löptid för att hitta en månadskostnad som passar din ekonomi, vilket innebär att du kan ha råd med det mesta.

Det finns många användningsområden för denna låneform. Nedan ska vi titta närmare på tre lite mer ovanliga saker som du kan finansiera med hjälp av ett blancolån.

Köp din drömhäst

Att köpa häst är inte billigt, många gånger kostar dessa fyrbenta djur tiotusentals kronor. Har man inte sparat ihop under en längre tid kan det vara svårt att ha råd. Samtidigt vill du kanske vänta allt för länge med att köpa, särskilt inte om du råkar hitta drömhästen till salu.

Genom att ta ett blancolån kan du betala för hästen direkt och sedan dela upp betalningen i en takt som passar din ekonomi. På så sätt slipper du allt för stora påfrestningar på din ekonomi. Du kan dessutom låna lite mer om du till exempel behöver köpa till lite ny utrustning.

Res på semester till tropikerna

Många är de som drömmer sig bort till varmare breddgrader, inte minst när vintermörkret smyger sig på. Att besöka tropiska öar med kritvita stränder kan dock vara kostsamt och att finansiera hela familjeresan med eget sparkapital kan kännas i plånboken.

Även här kan ett blancolån vara ett bra alternativ. Eftersom du kan lägga upp blancolån under flera års tid kan du låna till resan och samtidigt få en mer hanterbar månadskostnad.

Eftersom de flesta blancolån betalas ut inom 1 till 2 dagar - vissa kan till och med betalas ut samma dag - kan du dessutom slå till på resan direkt utan att riskera att priset höjs.

Investera i ny hemelektronik

Behöver du byta ut hemmets TV? Eller kanske är det hög tid att köpa en ny dator? Hemelektronik är ofta dyrt och kan var svårt att finansiera utan att spara ihop under en längre tid. Då kan du med hjälp av ett blancolån delbetala inköpet under en längre tid istället för att behöva ta av ditt sparande.

Blancolån har en relativt låg ränta, särskilt om du har en god kreditvärdighet, vilket kan göra lånet till ett prisvärt alternativ till delbetalning i butik. Du kan dessutom lösa delar eller hela lånet i förtid om du har möjlighet och komma undan ännu billigare.

Kultur och nöje

SR om kritiken: Jobbar inte med textning

Bibi Rödöö, programchef för 'Sommar i P1'. Arkivbild.
Bibi Rödöö, programchef för "Sommar i P1". Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Tolv av årets sommarpratare uppmanar Sveriges Radio att texta "Sommar i P1" för hörselskadade.
– Vi ska prioritera hörbarhet – inte jobba med textning, säger Elle-Kari Höjeberg, tillgänglighetsansvarig för utbud på SR.

I en debattartikel i Dagens Nyheter uppmanar de tolv Sveriges Radio att förmedla textade och teckenspråkstolkade versioner av "Sommar i P1". "Det är dags för public service och Sveriges Radio att ta sitt demokratiska ansvar och göra "Sommar i P1" tillgängligt även för hörselskadade", skriver de.

Men enligt Bibi Rödöö, programchef för "Sommar i P1", ligger ansvaret för teckenspråkstolkning och transkribering inte på programmet – utan på Sveriges Radio.

– Jag förstår att man kan känna sig exkluderad om man inte får ta del av "Sommar", då det är ett program som många pratar om, men frågan om transkriberingar större än så. Den kräver både tid och pengar, säger hon.

"Prioritera hörbarhet"

Redan i fjol väcktes debatt kring huruvida "Sommar i P1" borde textas eller teckenspråktolkas av Hörselskadades förening, och frågan har även lyfts av Myndigheten för press, radio och tv.

Enligt Elle-Kari Höjeberg, tillgänglighetsansvarig för utbud på Sveriges Radio, ligger fokus i sändningstillståndet på ljud och inte på text.

– Vi har stor förståelse för att så många som möjligt vill ta del av "Sommar i P1", men vi måste väga det mot våra resurser – och utifrån vad som står i vårt sändningstillstånd. Och där står det att vi ska prioritera hörbarhet – inte jobba med textning, säger hon.

SVT, som precis som SR tillhör public service, textar redan en stor del av sitt utbud, men enligt Elle-Kari Höjeberg är förutsättningarna för Sveriges Radio i egenskap av ljudmedium annorlunda.

– Det är enklare när man arbetar med bild och text, men till hösten gör vi ett test att transkribera "Vinter i P1" till vilket vi bjudit in organisationer för hörselskadade för att göra en så kallad pilot, säger hon.

Inte ett alternativ

Ett förslag som nämnts i debatten är att de manus som programledarna på Sveriges Radio använder sig av skulle kunna publiceras på webben – men enligt Elle-Kari Höjeberg är det inte ett alternativ:

– Manus är levande materia som kan förändras in i det sista. Och ska vi ha det här uppdraget måste vi lägga resurser på det, som då tas från något annat.

– Då är det andra program som inte blir gjorda eller reportrar som får jobba med det här i stället för att jobba med nyheter eller grävande verksamhet, säger hon.

Anna Grönberg/TT

Sjöbo

Gårdsrånare tänker överklaga domen

Polisbil utanför hus.
Den 31-årige mannen som tillsammans med två andra dömdes på torsdagen för gårdsrånen i sydöstra Skåne tänker överklaga.
Foto: Johan Nilsson/TT
Sjöbo
Sydost Den 31-årige mannen som fick det längsta fängelsestraffet för gårdsrånen i sydöstra Skåne kommer att överklaga.
– Han vidhåller att han inte har varit delaktig i något av rånen, säger advokat Johan Sjöström.
Det var på torsdagen som trion, två män och en kvinna, dömdes för rånen som skedde mot äldre personer i sydöstra Skåne i januari.

Den 31-årige mannen dömdes för alla rån och rånförsök, förutom rånet mot Carl Piper, och fick längst fängelsestraff – sex och ett halvt år. Hans dåvarande flickvän, som erkänt att hon varit på platserna med honom under tvång, fick bara tre år. En så kallad straffrabatt för att hon var 18 år när brotten begicks.

31-åringens advokat Johan Sjöström säger att han fått i uppdrag att överklaga domen till hovrätten. 31-åringen har hela tiden förnekat att han varit inblandad i rånen.

– Han vidhåller att han inte har varit inblandad på något sätt i någon av rånen eller att han varit på brottsplatserna och räknar därför att bli frikänd av hovrätten.

Ingen teknisk bevisning

Johan Sjöström kommer att fokusera på är tingsrättens bevisvärdering. Han menar att tingsrätten har lyssnat för mycket på den 19-åriga kvinnans berättelse.

– Det finns ingen teknisk bevisning, ingen fotokonfrontation med målsägande, bara kvinnans uppgifter. Det räcker inte för en fällande dom, säger säger Johan Sjöström.

Han kommer att lämna in överklagandet i slutet av nästa vecka.

– Sedan tar det väl fem-sex veckor innan det meddelas en förhandling.

Det är oklart om den 19-åriga kvinnan och den 25-årige mannen kommer att överklaga. Samtliga överklaganden måste vara inlämnade inom tre veckor.

Lund

Lundakvintetten fortsätter att satsa på bad

Ett barn badar med flyttkuddar i en utebassäng.
Under 2021 kommer friluftsbaden i Dalby, Södra Sandby och Genarp renoveras.
Foto: Martin Meissner
Lund
Lund Lundakvintetten har beslutat att fortsätta sin satsning för att upprusta friluftsbaden i Lund kommuns byar. Under 2021 kommer friluftsbaden i Dalby, Södra Sandby och Genarp renoveras. 1,5 miljoner extra kommer att skjutas till för satsningen under nästa år, utöver det ordinarie underhållet.

– Vår uppfattning är att invånarna i Dalby, Södra Sandby och Genarp har efterfrågat detta. Det är en viktig mötesplats i byarna och det är viktigt för barn och unga med simskola bland annat, säger Philip Sandberg (L) kommunstyrelsens ordförande i Lund.

– Det är viktigt att ha tillgång till friluftsbad i hela kommunen. Det är även ett sätt för barnen att ta tillvara på sommaren. Dessutom gör närheten till friluftsbaden det mer attraktivt att bosätta sig i byarna, säger Inga-Kerstin Eriksson (C), kommunalråd.

Satsning på 1,5 miljoner extra kronor

Detta är en fortsättning på Lundakvintettens satsning på kommunens alla friluftsbad. Förutom själva underhållningskostnaderna har 1,5 miljoner extra kronor tillsatts årligen sedan år 2019 till satsningen. Detta kommer nu att fortsätta under 2021 med start från 1 januari.

– Det satsas på många olika aktiviteter i byarna men det är viktigt att ha kvar det som efterfrågas, säger Inga-Kerstin Eriksson.

Med fokus på Lunds byar

Tidigare har det satsats på friluftsbadhuset i Veberöd. Under nästa år planeras bland annat renovering för undervisningsbassängen i Dalby, omklädningsrummen i Södra Sandby och toaletten för funktionshindrade och omklädningsrum i Genarp ska även rustas upp.

Insatser på Källbybadet kommer även att genomföras men huvudfokus kommer att vara på friluftsbaden i Lunds byar, säger Philip Sandberg.

– Det är viktigt att kunna ha aktiviteter i alla våra olika byar. De är alla välbesökta bad och på dessa har vi sett att det finns behov. Tidigare när vi hade fyra år av S-lett styre gjorde man väldigt lite åt friluftsbaden, säger Philip Sandberg.

Oppositionsråd Lina Olsson (S) håller inte med om detta och säger att de var först med att satsa på baden.

– De satsningarna som görs nu är historiska satsningar som vi fick igenom inför 2019. Då sa alla borgerliga partierna nej. Sedan efter valet 2018 hade de med dem igen, säger Lina Olsson.

NÄSTA ARTIKEL