Gryningspyromanen kom till redaktionen


Den man som är känd som Gryningspyromanen, och som av polisen misstänks stå bakom ett stort antal anlagda bränder i Skåne och andra delar av landet, tänker stanna kvar i Ystad. Detta trots att han saknar fast bostad och försörjningsmöjlighet på orten.
– Jag är född och uppvuxen i Ystad och har lika mycket rätt till staden som alla andra, säger han till Skånska Dagbladet.

Denna artikel publicerades ursprungligen 24 oktober 2008

Intervjun tillkommer på mannens eget initiativ, genom ett besök på Skånskans redaktion i Ystad.
– Jag vill inte att folk ska vara rädda för mig. Jag vill inte möta rädsla, ångest eller aggressioner hos folk på gatan. Jag klarar inte mer nu, jag måste tala om för folk hur det ligger till, säger han.
Som Skånskan tidigare berättat är mannen uthängd med namn och bild på flera sajter på internet. De flesta vet vem han är i staden.
Han är klädd i vindbyxor och en bylsig stickad tröja. Hans rörelser är pigga, men hållningen trött. Han sätter sig ner. Sätter benen i kors och tar en klunk kaffe.

Hur kommer det sig att du vill prata i den här intervjun?
– Senast i dag blev jag hotad av en polisman på öppen gata som sa att han skulle ta kål på mig. Jag är trött på det, jag är trött på alla hot och all skit jag får ta dagligen från Ystadsborna. Jag vill att de ska veta att jag aldrig krökt ett hårstrå på någon och att jag aldrig kommer att göra det. Jag är rädd för vad den här situationen kan göra med mig. Ju mer utsatt du är desto mer tänjer du på din moral, till slut tappar du den.
– Jag är trött. Jag söker hjälp som jag vet att jag har rätt till men nekas. Jag går till psyket och försöker få något lugnande och avvisas. Jag har svårt att sova. Jag har svårt att greppa hela situationen, det har pågått så länge. Det har gjorts två sinnesundersökningar på mig. Det är inget fel på mig. Min intelligensnivå är över den normala, mina betyg så höga att jag kan komma in på vilken utbildning som helst. Det är många tankar som snurrar i mitt huvud, om jag nu är så smart varför kan jag inte ordna upp mig liv? brukar jag tänka.

– Varje gång jag häktas tas alla mina tillhörigheter ifrån mig. Nu senast tog de mina glasögon, jag ser väldigt dåligt, och när jag fick tillbaka dem efter två veckor var båda glasen krossade. De har tagit min klocka, min kam… Jag sov i en trappuppgång i natt igen.
– Jag har vänner och bekanta i Ystad som jag hälsar på ibland. Men de vågar inte umgås öppet med mig på grund av rädsla för vad andra ska säga. De ger mig kläder ibland. Men jag har svårt att röra mig fritt här i Ystad.
Har du funderat på att flytta?
– Det är bara en tidsfråga innan jag blir igenkänd på ett nytt ställe. Men varför ska jag ge mig av? Ystad är min hemstad. Jag har gått i skola här, jag har mina vänner här. Vem är Ystadsborna om de jagar iväg mig och det brinner igen, hur kommer de att känna sig då? Jag har min rätt till staden.
Hur har du hamnat här, i rollen som den så kallade ”Gryningspyromanen”?
– Man kan säga att det började när jag bodde i Kristianstad och pluggade tekniskt basår. Jag blev häktad för att ha anlagt en brand i en kyrka. Under häktningsperioden förlorade jag min studentbostad. Jag hade studiemedel också som fortsattes att betalas ut medan jag satt häktad. Eftersom det senare visade sig att jag inte pluggade började CSN skicka återkravsbrev som aldrig kom fram, jag hade ju ingen bostad. Jag blev frikänd och flyttade upp till Jönköping för att fortsätta plugga. Där visade sig att jag inte fick något studiemedel på grund av återkraven som jag inte kände till då. Jag blev tvungen att bo på ett härbärge och leva på 52 kronor om dagen. Jag orkade bara studera en termin. Sen dess har jag varit i princip hemlös.
Anser du dig vara oskyldigt utpekad?
– Jag har på ett sätt mig själv att skylla, jag är provokativ.
– Det finns inga bevis mot mig. Det enda de säger är att här har det brunnit och jag har befunnit mig i staden. Jag är deras enkla måltavla på grund av de saker som jag har varit anklagad för tidigare. Ta till exempel det påstående att jag har bränt när Emil i Lönnebergas snickarboa. Det enda bevis som finns där är att ett vittne har sett en röd bil lämna platsen och att jag på den tiden hade en röd bil.
Du har blivit dömd för försök till mordbrand, åtalad för att ha anlagt en brand i en kyrka och misstänkt för många fler bränder, tycker du att det är konstigt att polisen fokuserar på dig?
– I det fall där jag blev dömd till försök till mordbrand vid Mora Tingsrätt hävdade man att de attrapper som lagts ut skulle brinna. Jag hävdade motsatsen och attrapperna testades av SKL och det visade sig att de inte kunde brinna. Detta står i domen. Ändå blev jag dömd.
Han säger att Mora Tingsrätt tog tillfället i akt och fällde honom. Han påpekar att man enligt lag hellre ska fria än fälla.
– Polisen har en teori de jobbar efter. Jag har två kontaktpersoner på länskriminalen i Malmö. Jag skrev brev till dem där jag bad om hjälp då jag vägrats hjälp från både soc och andra instanser. Jag fick inget svar. Detta brev har sedan använts som bevismaterial. De hävdar att jag har ett hämndmotiv till att anlägga bränder, det faktum att jag vägrats hjälp från soc.
– Jag rör mig på stan, som hemlös har jag inte mycket val. Sover jag i en trappuppgång kan jag bli utkastad därifrån i gryningen. Råkar det brinna någonstans då och jag går omkring på stadens gator så tar polisen mig. Jag är en enkel utväg för polisen, de vet att genom att ta mig så har de en misstänkt och kan på så sätt hävda att de har gjort sitt jobb.
– Det är inget ovanligt att det brinner i städer och allt behöver inte vara anlagt.
Du verkar väldigt arg på polisen?
– Jag tror att de retar sig på mig, jag har för många rätt i skallen, det är det värsta för dem. Jag ser och förstår vad de planerar att göra, de kan inte lura mig vid förhör. Jag har haft infiltratörer på mig. Jag hade aldrig blivit dömd i Svea hovrätt 2005 om de inte hade dolt mitt alibi som var den här infiltratören. De avslöjade honom efter den fällande domen. Vem ger dem rätt att jobba så?
– En annan sak som jag inte förstår är hur de kan häkta mig för anlagd brand efter bara 48 timmar? Hur kan man veta att en brand är anlagt efter så kort tid? De säger att de jobbar under de förutsättningarna. Jag säger att de fabricerar att den är anlagd. Som du vet så kan det börja brinna av många anledningar.
Du tror alltså att poliserna är ute efter dig för att du är ett enkelt sätt för dem att lösa sina fall?
– Av någon konstig anledning så har polisen inga span på mig när det brinner. Jag har alltid någon efter mig annars. Det är märkligt att de inte vet var jag är då. Fast då är det också enkelt för dem att säga att det är jag så fort det brinner nånstans.
Du har hotat med att anlägga bränder.
– Jag är som sagt mycket provokativ, men jag är så trött på det här. Hur hade folk reagerat i min situation? Jag har bett polisen och åklagarna att ordna upp min situation, det här med mitt återkrav från CSN när jag satt häktad du vet, och jag har bett om hjälp från soc och psyket. Jag använder mig av situationen jag är försatt i när det kokar över och då får jag ur mig sådana saker.
Vad tycker du om mediernas bevakning?
– Medierna har blivit polisens verktyg när polisen har kört fast. När de inte kan straffa så får allmänheten göra det. Så upplever jag det. Okända hotar mig på gatan, jag är dömd i deras ögon. Men jag anser inte att det är mediernas fel. Det är polisen som utnyttjar dem, har allmänheten dömt så har polisen på något sätt löst sitt fall.
Vad vill du?
– Jag vill ha ett hem. Helst av allt vill jag börja studera igen, helst av allt vill jag läsa linjär algebra och matematisk analys. Jag har funderat mycket på det men som min situation ser ut i dag så ser jag ingen väg ut. Jag kan inte studera för att jag får inget studiemedel. Soc vägrar hjälpa mig och vem vill anställa mig? Jag får ingen lägenhet för att ingen vill hyra ut till mig och inget hotell vill hyra ut rum. Nu tvingas jag av samhället att vara en tjuv. Det är så jag överlever. Ska jag vara mätt i kväll så måste jag stjäla mat, men det är svårt nu när alla känner mig.
– Jag är 45 år, träffar jag en kvinna och hennes barn går in på Wikipedia och läser att jag har bränt ner Emils snickarboa, hur stora chanser har jag då?
Varför nekas du hjälp av socialförvaltningen?
– De jävlas med mig. De bokar in en tid klockan nio på morgonen en måndag, hur ska jag kunna hålla en sån tid när jag sover ute? Jag har ju inte ens en klocka, säger han och kavlar upp ärmarna. Jag har en spänn på mig nu, en krona.

Denna artikel publicerades ursprungligen 24 oktober 2008

×