Peter Hansson

Chokladfabriken fyller 120

På lördag öppnas portarna för chokladälskare in i chokladens värld. Likt figurer från filmen Kalle och chokladfabriken kommer ett 20-tal små Oompa-Loompas att guida besökarna runt i huset där det kommer att finnas aktiviteter för både stora och små. Fiskedamm och filmvisning av den senaste versionen av Kalle och chokladfabriken kommer att finnas för de minsta. Även stora är välkomna, men för dem lockar nog ett seminarium om tillverkning av choklad eller chokladprovning till musik mer.

Leif Mazetti-Nissen som är sonson till grundaren av Mazetti och chokladfabriken i Malmö Emil Mazetti-Nissen kommer att hålla i en chokladprovning tillsammans med artisten Matilda Mettälä. Leif Mazetti-Nissen kommer att prata om vad choklad gör för och med människan medan Matilda Mettälä kommer att prata om vad musik förmedlar för känslor samtidigt som hon spelar inspelad musik. – Äkta choklad berör våra sinnen i och med att den innehåller både vitaminer och mineraler. Man blir pigg och glad av choklad. Musik berör oss också och tillsammans får de en enorm effekt på oss, en viss behaglighet, säger Leif Mazetti-Nissen.

Malmö Chokladfabrik som numer har sin tillverkning i Vellinge är de som står för festligheterna under helgen som är döpt till Chokladens dag. – Det här en hyllning till Mazetti och chokladfabrikens historia och också för äkta kvalitets choklad, säger Peter Hansson, ägare för Malmö Chokladfabrik som är den enda chokladfabriken i Sverige. De tillverkar choklad av samma recept som grundaren Emil Mazetti-Nissen använde sig av i början av 1900-talet. Peter Hansson berättar att han fick ta över recepten av staten för att kunna tillverka just den chokladen.

Choklad kan användas till mycket. Konstnären Alf Hansson har målat världens största chokladmålning, ett porträtt av Emil Mazetti-Nissen som just i helgen hänger på tredje våningen i Chokladfabriken. Han använde sig av cirka sju kg choklad tillverkat av det gamla receptet Master blend från år 1888. Peter Hansson berättar att Guinness rekordbok konstaterade att det var världens största chokladmålning men ville inte tillföra en ny kategori till boken. På fredagen var förberedelserna i chokladfabriken i full gång. Choklad från Malmö Chokladfabrik kommer att sättas ut på olika platser i hela huset för besökande att gå runt och provsmaka och lära sig varifrån chokladens alla ingredienser kommer, framförallt varifrån kakaobönerna kommer. De är de som är viktigast i chokladproduktionen berättar Leif Mazetti-Nissen. – Kvaliteten på kakaobönerna är de som ger smaken på chokladen, ju sämre bönor desto sämre smak på chokladen. Det kommer även att visas en stor fotoutställning från alla de år som Chokladfabriken har funnits och en film på hur tillverkning av praliner går till. Den tillverkningen finns fortfarande i de gamla lokalerna i Chokladfabriken i Malmö. Det är även ett kafé och museum som är öppet året runt.

Dagens fråga

Brukar du lyssna på Melodikrysset?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev