Veteran. Jan-Erik Brogren har över 50 år som artist bakom sig. Han var bara 14 år när han började spela dragspel. Foto: Ulf Johansson

Hjärtoperation stoppar Jan-Erik Brogrens 70-årskalas

Annars hade han tänkt sig ett ordentligt firande. Födelsedagskalas kombinerat med releaseparty för hans nya skiva ”Här har ni mitt liv”. Där har han tagit med 20 av de låtar som blivit hans mest populära genom åren. Där ingår till exempel den allra första låt han spelade in, Evert Taubes ”Min älskling, du är som en ros” – det var direkt riktat till den då blivande hustrun Mercedes, som han träffat på en ungdomsgård i Ystad.

Men eventuellt firande får nu senareläggas, berättade han för Skånskan veckan innan operationen. Han kommer inte att orka med det. Han har turnerat över hela landet och han har därtill flyttat sina bopålar flera gånger. Han föddes i Lund och växte upp i Ystad. – Far var byggmästare och jag började som murare. Men snart tog musiken över. Han var 14 år när han började spela dragspel och han satte sig också bakom trummorna i Algot Haralds orkester från Skurup. – Louis Armstrong var min idol på den tiden. Men när jag var 17 år såg jag filmen ”Vänd dem inte ryggen” med ”Rock around the clock”. Så blev det rock för hela slanten.

Han bildade orkestern Teddy Boys och in på 60-talet startade han Trio med Brogren. – När vi blev fem stycken kallade vi oss Trivs med Brogren. Med den orkestern turnerade han i stora delar av landet. – I Göteborg var vi lika populära som i Skåne. Vi blev Sveriges mest bokade band under tre år på 70-talet. Det har jag diplom på. Så småningom bytte bandet namn igen och blev Skånska Brogrens. 1997 spelade de in det gamla skillingtrycket ”Vi har va’d i Öja” – med en del av texten nyskriven – med tillhörande video, där bland andra den gamle kroppsbyggaren Erling Wahlgren visade musklerna. Det blev en hejdundrande framgång, som har fått en liten pånyttfödelse på internetsajten Youtube de senaste månaderna. När han numera spelar är det bara under namnet Brogrens.

Han har inte bara spelat själv, utan har också arbetat som artistförmedlare åt Musikerförbundet i Malmö. På senare år har kändisskapet återupplivats, när han var med i tv-serien 100 höjdare, där Filip och Fredrik korade Sveriges skönaste man. Nu gick inte titeln till Jan-Erik Brogren, men det var inte fy skam att ta sig till finalen. Han berättar att det nu är tre decennier sedan han blev nykterist. Innan dess spelade alkoholen en större roll i hans liv.

Starkt bidragande till beslutet var ett äventyr han var med om under en resa till Kanarieöarna. Han var lite överförfriskad när han kom till en tjurfäktningsarena i Las Palmas. – Jag är uppvuxen på landet, så jag var ju inte rädd för en tjur. Så han hoppade in på arenan, utmanade tjuren och bröt både armar och ben. Det blev stora rubriker när han kom hem. – Man har väl alltid varit lite vild, kommenterar han. Men den där djärvheten har varit positiv också; han har inte varit rädd för att ge sig på nya saker.

Han har bott en tid i Staffanstorp. Nu är han skriven i Malmö, men tillbringar mycket tid i kolonin i Öja utanför Ystad. Där har han sina mördarsnigelätande myskankor, numera kända från tv. Dagen efter operationen ringde Jan-Erik Brogren från sjukhuset och berättade att allt hade gått bra. – Det var en fin present, konstaterade han. Och meddelade att beslutet om att ställa in födelsedagsfesten kvarstår.

Dagens fråga

Är du ledig under sportlovet?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev