Kultur

Hon debuterar i en ovanlig genre

Ingrid Remvall är en av få svenska författare som skriver i genre svensk science fantasy. Foto: Nils Linde
Artikel Kultur och Nöje
– I fantasyvärlden finns det inga gränser, det är bara att släppa loss fantasin, säger Ingrid Remvall.
PREMIUM

– I fantasyvärlden finns det inga gränser, det är bara att släppa loss fantasin, säger Ingrid Remvall. Ingrid Remvall tog tag i sin dröm för ungefär fyra-fem år sedan då hon bestämde sig för att gå en deckarförfattarkurs. Men när Ingrid skulle börja skriva på sin deckare dök plötsligt meningen "flickan med silver i sin hand" upp och sen rullade hela historien i bilder upp i hennes huvud. Det blev aldrig någon deckare, det blev i stället hennes debutbok "Prismagalaxen – Silvertrådarna".

Boken handlar om en helt vanlig flicka, Nova, som bor i SkyMalmö med sin mamma Måne. När Nova var yngre försvann hennes pappa under mystiska omständigheter och silvertrådarna i Novas vänstra hand har någonting med hennes pappas försvinnande att göra. Nova åker iväg på ett äventyrsläger till planeten Indigo i Prismagalaxen, där stöter hon på ledtrådar om sin pappas försvinnande. Hon börjar förstå att någon är ute efter silvertrådarna och att hennes liv är i fara. – Boken har både en ljus och en mörk sida. Den mörka är att hennes pappa försvinner och den ljusa är att historien utspelar sig i en mysig sagovärld som man vill vara med i, säger Ingrid Remvall.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Pittsburgh kvitterade mot Islanders

Tristan Jarry storspelade i Pittsburghmålet. Här i en krock med New York Islanders Leo Komarov.
Foto: Gene J Puskar/AP/TT
Sport
Sport Pittsburgh fick revansch efter söndagsnattens förlust i matchserien mot New York Islanders i Stanley Cup. Tristan Jarry i Pittsburghmålet storspelade och kammade hem karriärens första slutspelsvinst.

Tristan Jarry, som i söndagsnattens möte inte presterade på topp och då släppte in fyra mål, var tillbaka i storform på hemmaisen.

– Jag försökte spela okomplicerat som möjligt och vara lite bättre än i förra matchen, säger Jarry.

Den här gången stoppade han 37 skott och släppte in ett, vilket räckte till en 2–1-seger till hemmalaget och en utjämnad åttondelsfinalserie, 1–1.

– Han var så pålitlig för oss. Han gjorde den ena stora räddningen efter den andra – det är den Tristan Jarry som vi alla känner och älskar, säger Pittsburghs Mike Matheson efter matchen.

Han får medhåll av lagkompisen och 1–0-skytten Bryan Rust:

– Jarry är en riktig tävlingsmänniska och han är en fantastisk målvakt.

Lite svettigare var det i den andra målvaktsburen där Semjon Varlamov, som stod över första Stanley Cup-mötet, styrde bort 43 puckar. Men det räckte som sagt inte hela vägen då ytterligare två gick in.

Matchen innebar även ett nytt publikrekord i Pittsburgh sedan pandemin satte stopp för stora folksamlingar. PPG Paints-arenan kunde tack vare nya förordningar släppa in ungefär hälften så många åskådare som man har plats för.

– De kom med en otrolig energi och det smittade av sig på laget, säger Bryan Rust.

I Floridaserien, Tampa Bay mot Florida, drygade de förstnämnda ut sin serieledning till 2–0 efter att ha vunnit nattens möte med 3–1.

Nattens tredje Stanley Cup-möte, Vegas-Minnesota, är i skrivande stund inte färdigspelad.

Emma Gyllestad/TT

FAKTA

Fakta: Stanley Cup

Första omgången av årets NHL-slutspel:

Östra divisionen:

Pittsburgh-New York Islanders 1–1. Nästa match natten mot fredag.

Washington-Boston 1–1. Nästa match natten mot torsdag.

Västra divisionen

Colorado-St Louis. 1–0. Nästa match natten mot torsdag.

Vegas-Minnesota 0–1. Spelar natten mot onsdag. Nästa match natten mot fredag.

Centrala divisionen:

Carolina-Nashville 1–0. Nästa match natten mot torsdag.

Florida-Tampa Bay 0–2. Nästa match natten mot fredag.

Norra divisionen:

Toronto-Montreal. Första matchen natten mot fredag.

Edmonton-Winnipeg. Första matchen natten mot torsdag.

Ekonomi

Nytt förslag ger fler rätt att flytta pension

Att flytta pensionen till en ekonomiskt mer fördelaktig försäkring kan ge mer i plånboken som pensionär. Regeringen vill nu möjliggöra för fler att flytta pensionen från allt för dyra lösningar. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Ekonomi
Ekonomi Flytträtten ska utökas och gälla även äldre pensionsförsäkringar, enligt ett regeringsförslag.
– Det är ett viktigt steg framåt för Sveriges pensionssparare, säger finansmarknadsminister Åsa Lindhagen (MP), till TT.

Regeringen vill göra det möjligt att återköpa och flytta individuella fond- och depåförsäkringar, som individuella tjänstepensionsförsäkringar, oavsett när försäkringarna tecknats. Ett förslag om utökad flytträtt skickas nu på remiss.

Förslaget innebär att även försäkringar tecknade före den 1 juli 2007 ska omfattas av reglerna om flytträtt.

– Det handlar om en halv miljon försäkringar där pensionsspararna i dag inte har flytträtt alls, säger Åsa Lindhagen.

Bättre villkor

Hennes förhoppning är att fler ska få upp ögonen för möjligheten att själv bestämma var ens individuella försäkringssparande ska vara placerat och flytta sina pensionspengar om det finns mer fördelaktiga lösningar.

– Jag hoppas att det här leder till bättre villkor för Sveriges pensionssparare, säger Åsa Lindhagen.

Totalt finns omkring 1,4 miljoner individuella fond- och depåförsäkringar tecknade före 1 juli 2007. Men trots att merparten redan har en avtalad återköps- eller flytträtt med försäkringsgivaren innebär det nya förslaget förbättringar även för dem som nu också får möjlighet att flytta försäkringen till en lägre kostnad, enligt Lindhagen.

– Vi tog ett viktigt steg när vi beslutade att sänka avgiften för att flytta försäkringar, säger hon.

Avgiftstak infört

Hon anser att höga kostnader för att flytta försäkringar tidigare har låst in många pensionssparare i dyra lösningar. Sedan den 1 april får kostnaden för att flytta individuella fond- och depåförsäkringar inte överstiga de direkta kostnaderna för administrationen av flytten, och maximalt runt 600 kronor.

– Det här kan göra att man kan få mer att röra sig med när man går i pension, säger Åsa Lindhagen.

Lagändringarna i förslaget som nu har skickats ut på remiss är tänkta att träda i kraft den 1 juli 2022.

Den som vill ta reda på om ens avgift är hög i förhållande till andra försäkringar kan vända sig till Konsumenternas försäkringsbyrå som har jämförelser över avgifter.

Helena Wande/TT

FAKTA

Fakta: Flytta pension

Den 1 april trädde nya regler för flytträtt i kraft. De innebär att det ska kosta maximalt 600 kronor för att flytta en individuell pensionsförsäkring som är en fond- eller depåförsäkring och som tecknats efter 2007.

Det nya förslaget innebär att även försäkringar som tecknats före den 1 juli 2007 ska omfattas, både av den lagstadgade flytträtten samt av maxtaket för flyttkostnaden. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2022.

Kollektivavtalade tjänstepensionsförsäkringar omfattas inte.

Källa: Regeringen

Inrikes

M varnar för att polismål kan missas

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell. Arkivbild.
Foto: Tove Eriksson/TT
Inrikes
Inrikes Moderaterna varnar för att målet om fler poliser till 2024 kan missas.
Enligt en ny prognos kan det målet blir svårt att nå.

Prognosen har Moderaterna (M) beställt av riksdagens utredningstjänst (Rut).

– Det ser tyvärr svårt ut att nå målet, säger Johan Forssell, M:s rättspolitiske talesperson.

Regeringens mål är att Polismyndigheten ska ha 10 000 fler anställda 2024 jämfört med 2015, det vill säga drygt 38 200 anställda. Det handlar om både poliser och civil personal.

Polismyndigheten har själv bedömt att av de 38 200 anställda bör 26 200 vara poliser. Det går inte att utesluta att den delen av målet kan bli svårt att nå, enligt utredningstjänstens bedömning.

"Behövs fler i uniform"

Om man däremot bortser från att det ska vara en viss fördelning mellan poliser och civila, så bedömer Rut att målet om 10 000 fler anställda troligen nås 2024, förutsatt att rekryteringen går i samma takt som de senaste tre åren.

Forssell understryker att de civilanställda gör ett fantastiskt jobb, men tillägger:

– Det behövs ökad lokal polisnärvaro och då behövs det fler uniformerade poliser.

I de olika scenarier som finns med Ruts rapport beräknas målet om 26 200 poliser kunna nås någon gång omkring år 2028 till 2043.

– Med den tillväxt vi haft, kan det dröja väldigt länge, säger Forssell.

Prognoserna bygger på de senaste årens antalet studenter på polisutbildningen, antalet avhopp från utbildningen, samt pensionsavgångar och andra avgångar.

"Offensiv" prognos

Vid utgången av 2020 hade Polismyndigheten 33 726 anställda, varav 20 942 poliser. Myndighetens egen prognos visar att man håller takten i rekryteringen och den räknar själv med att nå målet. Men Rut konstaterar att den prognosen är "offensiv" och kräver insatser på flera fronter.

För att nå målet för antalet poliser, bedömer myndigheten att cirka 2 000 elever per år behöver påbörja polisutbildningen. Men det har hittills varit svårt att fylla alla platser.

Av de 2 040 utbildningsplatser som man kunnat ansöka om våren och hösten 2020 stod sammanlagt drygt 650 tomma tre veckor in på terminerna. Forssell tycker inte att man kan skylla allt på pandemin och han vill att regeringen nu svarar på hur den ska säkerställa att polismålet nås till 2024.

– Det viktigaste är att göra polisyrket mer attraktivt, säger han.

Moderaterna driver framför allt en fortsatt riktad lönesatsning för poliser och en betald polisutbildning.

Peter Wallberg/TT

Ekonomi

Trumpkoncernen utreds för brott

Trump Tower i New York, som huserar Trump Organizations huvudkontor. Arkivbild.
Foto: John Minchillo/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Delstaten New Yorks justitiedepartment utreder Trump Organization, som leddes av USA:s tidigare president Donald Trump, för brott.

"Vi har informerat Trump Organization om att vår utredning i organisationen i sin natur nu inte bara är civilrättslig", säger en talesperson.

Tillsammans med åklagarkammaren på Manhattan utreds nu om brott har begåtts inom företagssfären.

Ekonomi

Hyresstödet förlängs igen

Det statliga lokalhyresstödet kan komma att förlängas. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Ekonomi
Ekonomi Det statliga lokalhyresstödet har redan förlängts en gång. Nu föreslås att det sker igen, den här gången gällande tredje kvartalet.

I vårändringsbudgeten meddelade regeringen att förlängningen skulle gälla även för andra kvartalet. Nu undersöks möjligheterna även beträffande kvartal tre.

Enligt Mats Persson, Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson är åtgärden nödvändig, trots stark ekonomisk återhämtning och samtidigt som samhället kan vara på väg att öppna ytterligare från restriktioner.

– Ja, därför ett antal branscher och företag har det brutalt tufft just nu. Stor del av svensk ekonomi går bra just nu men det finns vissa branscher, som hotell och restaurang, som har det svårt nu. Då behövs de här stöden innan vaccinationen är färdig, säger han till TT.

Hyresstödet innebär att en fastighetsvärd som väljer att sänka den fasta lokalhyran för hyresgäster kan söka kompensationsstöd för en del av lokalhyresnedsättningen. Den statliga kompensation är 50 procent av den nedsatta fasta hyran.

– Det finns inget tak för det här utan kostnaden täcker staten om det finns ett behov och stödet används, säger Mats Persson om stödet som uppgår i miljardklassen.

Hyresstödet måste dock först godkännas av EU-kommissionen.

Tidigare har det framkommit en hel del kritik, bland annat från Svensk Handel som anser att systemet inte fungerat fullt ut.

– Jag har full förståelse för den kritiken. Det här är ett av flera stöd som vi har på plats för att rädda jobben och för att stötta svenska företag. Vi gör det vi kan.

Tobias Österberg/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Kasinohai.com

Spellagstiftning - Finland vs Sverige

Kasinohai.com Om du är osäker på hur spellagstiftningen ser ut i Finland och Sverige och om det finns några större skillnader bör du fortsätta att läsa denna artikel där vi kommer att gå igenom de stora dragen i de båda ländernas spellagstiftning.

Spellagstiftningen i Sverige

Den 1 januari 2019 införde Sverige ny lagstiftning som avslutade dominansen från det av regeringen drivna onlinespelföretaget och öppnade sektorn för privata företag.

Under flera år var det statligt ägda Svenska Spel den enda verksamheten som tilläts att tillhandahålla onlinespel till medborgare i Sverige, vare sig det handlar om casinospel, betting på sport eller andra former av spel.

Naturligtvis kringgick de flesta företag denna lagstiftning och år 2018 hade privata företag fått en 29-procentig andel av spelmarknaden i Norden.

Delvis i ett erkännande av ett sådant nytt paradigm och delvis för att de var i behov av skattepengar, gick den svenska regeringen med på att införa nya spellagar. Under den nya lagstiftningen har myndigheten Spelinspektionen rätten att ge licens till privata företag. Hittills har myndigheten tillåtit cirka 100 företag att tillhandahålla sina tjänster till svenska spelare.

De största vinnarna på denna nya lagstiftning är de svenska medborgarna. På grund av lagarna för spel online kan svenskarna nu välja och vraka bland de bästa spelbolagen. Svenska spelportaler visar de bästa casinotjänsterna online och incitamenten för svenska deltagare.

Staten är också en stor vinnare på detta drag. Det är inget mysterium att legalisering av spel på internet är ett snabbt sätt till att generera mer skatteintäkter till statskassan. I hela Sverige måste licensierade företag betala en inkomstskatt på 18 procent av sin inkomst till svenska konsumenter.

Sådana skattebetalningar träder i kraft i år och vi hoppas att vi kommer att få se effekterna av denna inkomstkälla i Sveriges kommande budget.

De svenska spellagarna har hittat en balans mellan att ge spelare valfrihet och skydda dem mot bedrägliga spelbolag. Att främja spel utan tillstånd har varit förbjudet, och den svenska Spelinspektionen har nu fått mandat att blockera överföringar mellan deltagare och obehöriga operatörer.

Lagarna innehåller också strikta regler för etiskt spel. Spelinspektionen har befogenheten att tvinga privata operatörer att vidta sådana åtgärder för deltagarnas säkerhet. Dessutom måste alla speloperatörer erbjuda samtliga spelare ett val om att självuteslutning.

Det har bara gått ett år med de nuvarande svenska lagarna för spel online, och det är ingen tvekan om att vi kommer att se fler regler för att tillåta säkert spel i framtiden.

Spellagstiftningen i Finland

Onlinespel är en av de mest populära formerna av underhållning för människor över hela världen. Särskilt finländarna är människor som älskar att spela. Det har visats att finländarna kan spela för upp till 10 miljarder euro på lotter, spelautomater och sportspel varje år.

Republiken Finland har alltid haft ett regeringsstyrt spelmonopol och trots den senaste utvecklingen inom branschen verkar det som om det kommer att fortsätta vara så. Onlinespel och finska onlinecasinon har blivit en av de största inkomstkällorna under de senaste åren. Finland klassificeras också som den femte största spelnationen i världen, varför de flesta utländska operatörer nu försöker komma in på den finska spelmarknaden. Tyvärr verkar det som om det inte kommer att vara ett alternativ nu eller inom en snar framtid.

Under 2010 begärde Europeiska kommissionen att Finland skulle genomföra ändringar av deras spellagstiftning som skulle göra den mer överensstämmande med EU:s lagar. Trots påtryckningar från Europeiska Unionen förblir Finlands spelstruktur oförändrad. Även om spel i Finland är 100% lagligt är spelreglerna lite mer komplexa. Intressant nog visade statistiken under en nyligen gjord rapport från det finska bolaget Yle att 66% av de äldre finländska invånarna som intervjuades föredrar ett monopol.

Staten har monopol på alla former av spel oavsett om det är online eller offline. All spelverksamhet har alltid hanterats av tre statliga företag. RAY hade alltid haft kontroll över bordsspel och spelautomater i Finland. Nationella lotteriet, sportspel och instant win-spel kontrollerades och reglerades av Veikkaus Oy och alla spel på hästkapplöpning reglerades av Fintoto.

Dessa tre enheter reglerades och kontrollerades av staten och all vinst som gjorts på spel gavs tillbaka till landet oavsett om det är genom konst, vetenskap, sport eller utbildning. Under 2017 slogs dessa tre enheter samman för att skapa ett statligt monopol med namnet Veikkaus.

Slutsats

Som du kan se finns det ett par skillnader i spellagstiftningen hos de båda grannländerna. Efter de förändringar som skedde i Sverige 2019 så är den svenska spelmarknaden betydligt mer öppen och välkomnande för svenska spelare. Finländarna verkar dock inte vara så besvikna, de får goda skatteintäkter och merparten av den äldre befolkningen verkar vilja behålla det rådande monopolet.

Inrikes

Ingen panik med dos nummer två

Att skjuta upp den andra dosen kan i vissa fall bara vara bra, visar forskning.
Foto: Erik Mårtensson/TT
Inrikes
Inrikes Många känner oro för att hinna ta den andra vaccindosen i tid. Inte minst i Stockholm där tekniken strular. Men att skjuta upp den andra dosen kan i vissa fall bara vara bra, visar forskning.
PREMIUM

Vaccindos ett och ... två.

Alla de vacciner mot covid-19 som används i Sverige ska tas i två omgångar, med ett visst intervall emellan.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Simprofilens nya plan: kampen mot rasism

Simon Sjödin. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sport
Sport Hans medverkan i SVT-serien "Blågula hjältar" skapade rubriker och har öppnat dörrar för framtiden.
Simprofilen Simon Sjödin, 34, gör sitt sista stora mästerskap i EM och tar sedan gärna en roll för kampen mot rasism.
– Absolut, varje individ har ett ansvar, säger han.
PREMIUM

På onsdagsmorgonen tar Simon Sjödin klivet in i karriärens sista mästerskap.

15 år efter debuten på EM i Budapest sluter han cirkeln i Ungerns huvudstad.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Bibliotekens e-lån fortsätter att öka

Enstaka besökare och en coronasäkrad informationsdisk på Malmö stadsbibliotek i november i fjol. Pandemin märktes även i bibliotekens utlåningsstatistik.
Foto: Johan Nilsson/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Under pandemiåret 2020 fortsatte trenden mot allt fler digitala utlåningar på de svenska biblioteken.
På folkbiblioteken ökade e-lånen med nästan en tredjedel och stod under året för var tionde bokutlåning, visar Sveriges biblioteksstatistik för 2020, sammanställd av Kungliga biblioteket.

Pandemin stängde tidvis de svenska biblioteken, och när de var öppna rådde nya rutiner där social distans stod i fokus.

Därför är det inte konstigt att de fysiska besöken till landets folkbibliotek minskade med en dryg tredjedel under 2020 och att utlåningen av fysiska böcker minskade. Omlån oräknat gjordes drygt 28,4 miljoner fysiska lån under fjolåret.

Det är en minskning med 4,8 miljoner lån på folkbiblioteken, vilket procentuellt är klart mindre än minskningen av besökare. Däremot ökade antal omlån, vilket sammantaget tyder på att besökarna lånade fler böcker vid sina besök. Samtidigt ökade e-böckerna i utlåning, totalt 3,2 miljoner e-böcker, ljudböcker och talböcker lånades under året.

Då de flesta bibliotek tillfälligt stängdes på grund av pandemin stängde andra för att aldrig mer öppnas. I Sverige fanns det vid årsskiftet 2 201 offentligt finansierade bibliotek, 35 färre än ett år tidigare. Elva av dem var folkbibliotek.

Det innebär även att antalet integrerade skolbibliotek, där verksamheten bedrivs via ett lokalt folkbibliotek, har minskat. Sammantaget har nu runt 45 procent av landets elever i grundskola och gymnasium tillgång till ett skolbibliotek med minst halvtidsbemanning.

Martin Yngve/TT

FAKTA

Fakta: Biblioteksstatistik för 2020

Sveriges biblioteksstatistik sammanställs av Kungliga biblioteket och gäller offentligt finansierade bibliotek.

Under 2020 gjordes 52,3 miljoner besök på svenska bibliotek jämfört med 81 miljoner året före. Nedgången av antal besök har varit stadig de senaste fem åren, men minskningen för 2020 påverkades kraftigt av pandemin och går enligt rapporten inte att användas som slutsats över besökare över längre tid.

Antalet aktiva låntagare minskade från 3,6 miljoner till 3,4 miljoner.

Totalt lånades 70 miljoner böcker ut, varav 50 miljoner på folkbiblioteken. E-böcker stod för 12,9 respektive 3,2 miljoner av dessa lån.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL