Nyheter

Landets bäste maskinförare är från Ekeby

från Ekeby är Sveriges vassaste maskinförare.
Artikel Nyheter Det var på Lastbilsmässan i Jönköping som striden avgjordes och de tre bästa förarna får representera Sverige i världsfinalen i Málaga i november.

PREMIUM

Det var på Lastbilsmässan i Jönköping som striden avgjordes och de tre bästa förarna får representera Sverige i världsfinalen i Málaga i november. Men den store vinnaren var Christer Persson från Ekeby, som blev Sverigebäst för tredje gången gillt.

– Jag har alltid gillat att köra stora maskiner och det är delvis det jag sysslar med i mitt dagliga jobb. – Nu ska det bli skoj att få tampas med de tuffa grabbarna från övriga deltagarländer. – Jag lyckades med en bronsplats förra året, men nu hoppas jag att det är tredje gillt och att Sverige kammar hem guldet, säger en glad Christer.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Ryssland stäms för nedskjutningen av MH17

En prorysk rebell vid det nedskjutna planet MH17 i östra Ukraina. Arkivbild.
En prorysk rebell vid det nedskjutna planet MH17 i östra Ukraina. Arkivbild.
Foto: Vadim Ghirda/AP/TT
Utrikes
Utrikes Den nederländska regeringen stämmer Ryssland vid den Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter för nedskjutningen av passagerarflygplanet MH17 över östra Ukraina för sex år sedan. Ryssland har hela tiden nekat till anklagelserna.

Syftet med att dra Ryssland inför domstolen i Strasbourg är att ge anhöriga till offren rättvisa, uppger Nederländernas utrikesminister Stef Blok i ett uttalande. Omkring två tredjedelar av de 298 passagerarna ombord på det malaysiska planet kom från Nederländerna.

MH17 var på väg från Amsterdam till Kuala Lumpur den 17 juli 2014 när det träffades av en BUK-robot som avfyrats från ett territorium i Ukraina som ockuperats av proryska rebeller. Samtliga ombord omkom..

Internationella utredare slog för två år sedan fast att den robot som användes för att skjuta ned MH17 kunde knytas till ett ryskt militärförband. I mars inleddes en rättegång i en säkerhetsdomstol i Amsterdam mot tre ryssar och en ukrainare som anklagas för att ha varit inblandade i att ta roboten till Ukraina.

Ingen av de åtalade har dock medverkat vid rättegången som fortfarande pågår.

Ryssland har hela tiden nekat till anklagelserna om att ha skjutit ned MH17.

Utrikes

Rasism inom brittisk polis ska utredas

Är brittiska polisen rasistisk? Ett fristående organ ska utreda saken.
Är brittiska polisen rasistisk? Ett fristående organ ska utreda saken.
Foto: Alberto Pezzali/AP/TT
Utrikes
Utrikes Är brittiska poliskåren rasistisk? En utredning ska göras av Independent Office for Police Conduct IOPC, ungefär polisombudsmannen.

– Bevis på oproportionerligt bruk av polismakt har länge varit ett bekymmer och det påverkar förtroendet, säger IOPC-chefen Michael Lockwood.

Till att börja med ska man undersöka hur polisen använder sin befogenhet att stoppa och visitera folk samt bruket av våld. Senare tar man upp anklagelser om att poliser inte bemöter hatbrottsutsatta svarta och minoritetspersoner som brottsoffer.

Hittills har brittiska polisen själv utrett anmälningar mot polisen om diskriminering – cirka 32 000 årligen. Men sådana fall ska övertas av IOPC.

Det är rörelsen Black Lives Matter som väckt liv i frågan på nytt. En studie 2018 visade att sannolikheten att stoppas och visiteras är åtta gånger högre om du är svart än om du är vit.

– Även om det redan finns statistik (...) så behöver vi förstå orsakerna bättre, och vad som kan och bör göras för att hantera detta, säger IOPC-chefen och förklarar att man vill finna de "trender och mönster som kan hjälpa till att driva fram förändring".

Ett kändisfall belyste också fenomenet nyligen, när sprintstjärnan Bianca Williams och hennes man blev stoppade och illa behandlade av poliser som sade sig leta narkotika. Londons polischef Cressida Dick bad Williams om ursäkt häromdagen.

Inrikes

Spaniens premiärminister besöker Löfven

Statsminister Stefan Löfven (S) tar emot sin spanske kollega, premiärminister Pedro Sanchez, den 14 och 15 juli på Harpsund. De har tidigare bland annat mötts i samband med en S-kongress i Madrid förra året. Arkivbild.
Statsminister Stefan Löfven (S) tar emot sin spanske kollega, premiärminister Pedro Sanchez, den 14 och 15 juli på Harpsund. De har tidigare bland annat mötts i samband med en S-kongress i Madrid förra året. Arkivbild.
Foto: Joakim Goksör /TT
Inrikes
Inrikes

Statsministern får spanskt besök på Harpsund den 14 och 15 juli. Då kommer Spaniens premiärminister Pedro Sanchez på besök till Stefan Löfven på regeringens sommarresidens, inte minst för att beveka den svenska regeringen och Sverige inför EU:s toppmöte dagarna därefter. På toppmötet väntar en hård strid om EU:s långtidsbudget och återhämtningspaket för coronakrisen.

Det är ett av de första utländska politiska besöken på hög nivå i Sverige sedan pandemin bröt ut. För några veckor sedan var den franska EU-ministern på visit hos sina kollegor.

Löfven och Sanchez, som leder motsvarigheten till Socialdemokraterna i Spanien, ska förutom EU-frågor diskutera spörsmål som rör Sveriges och Spaniens relationer.

Sport

F1-stjärnan haltade av banan efter krasch

Daniel Ricciardo kraschade under träningen inför helgens GP-lopp i Österrike.
Daniel Ricciardo kraschade under träningen inför helgens GP-lopp i Österrike.
Foto: LEONHARD FOEGER
Sport
Sport

Daniel Ricciardo råkade ut för en ordentlig krasch under träningen inför helgens Grand Prix i Österrike.

Ricciardo tappade kontrollen över sin bil i en kurva och åkte in i väggen med kraftig fart.

Den 30-åriga australiern lyckades ta sig ur bilen för egen maskin, men haltade märkbart.

Han meddelade över radio att han var okej, men tvingades ändå uppsöka sjukvård som en säkerhetsåtgärd.

Renault-föraren hade bestyr redan under förra helgens GP-tävling. Då på grund av tekniska problem, vilket tvingade honom att avbryta 17 lopp in i tävlingen.

I mitten på maj blev det klart att Ricciardo ,efter säsongen, kommer att lämna Renault för McLaren, och tidigare i veckan meddelade Renault att hans plats övertas av den dubbla världsmästaren Fernando Alonso.

Tävlingen startar under söndagen.

Inrikes

Ska ha jobbat trots corona – misstänks för brott

En kvinna i Örebro län misstänks för försök till grov misshandel för att ha gått till sitt arbete på ett äldreboende trots att hon testats positiv för covid-19. Arkivbild.
En kvinna i Örebro län misstänks för försök till grov misshandel för att ha gått till sitt arbete på ett äldreboende trots att hon testats positiv för covid-19. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes

En kvinna i Örebro län misstänks för försök till grov misshandel för att ha gått till sitt arbete på ett äldreboende trots att hon testats positiv för covid-19, rapporterar P4 Örebro.

– Det är en samhällsfarlig sjukdom och utifrån att det finns en risk för att man blir allvarligt sjuk eller i värsta fall avlider har jag gjort bedömningen att det kan handla om försök till grov misshandel, säger åklagaren i fallet, Åsa Hiding, till radion.

Kvinnan misstänkts alternativt för framkallande av fara för annan, vilket inte kräver samma uppsåt som försök till grov misshandel utan är ett oaktsamhetsbrott.

Hon polisanmäldes av en enhetschef i slutet av april. Socialchefen i kommunen medverkar inte i inslaget, men uppger för radion att man avslutat kvinnans anställning.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lån utan UC

Allt fler svenskar löser sina kreditskulder med ett lån!

Lån utan UC Idag är det enkelt att handla saker på avbetalning, köp nu och betala sen-erbjudanden haglar över oss dagligen. Många handlar med krediter som de egentligen inte har råd med vilket slutar för många med att man sitter i kreditfällan.

Där har man har räntor att betala från flera olika köp, men man betalar knappt av något belopp på den summan som man faktiskt har lånat. Skyhöga räntor finns fortfarande kvar men reglerades för några år sedan ner, vilket innebär att det blivit något bättre lånevillkor även i de fall där man kan ta kreditlån från andra kreditgivare än banken.

Att det är så pass enkelt att ta ett riskfritt lån hos många finansbolag och att man kan köpa prylar på avbetalning leder de flesta till att köpa mer än de egentligen har råd med. Därför har många svenskar idag börjat samla sina lån och krediter till ett enda lån, så att det enbart är en ränta som behöver bli betald per månad. Detta medför att de höga månadskostnaderna går att minimera till stor del och har på många håll räddat många familjer i ekonomisk kris. Detta är något som man brukar kalla för att binda sina krediter. Man binder dem till ett enda lån med lägre ränta - detta är räddningen för många som har hamnat i kreditfällan!

Samtidigt som många minskar sina lånekostnader - så ökar också medvetandet gällande konsumtion!

Unga fröken Greta Thunberg, är en av våra ledstjärnor idag när det kommer till att börja tänka efter hur vi behandlar vår natur. Greta är också en stark förespråkare till att vi genast bör konsumera mindre än vad vi gör nu - vilket många svenskar också tycks ha hakat på. Detta visar på att medvetandet ökar när det kommer till både att tänka mer långsiktigt, men också att många lär av sina misstag. Att kunna shoppa vad man vill från var som helst i världen har nog stigit många konsumenter åt huvudet och det är egentligen inte förrän nu som man har kunnat se de förödande effekterna av detta. Många företag visar sitt starka engagemang för klimatet utåt, vi köper mindre och mindre plast och vi äter mindre och mindre kött - vi bemöter de förödande konsekvenserna genom att balansera ut det igen.

Att vi lever i en värld av influencers kan vara en av många anledningar till varför konsumtionen ökat så mycket som den har gjort under 2000-talet. De flesta minns nog hur Postnord höll på att sjunka fullkomligt av alla leveranser av beställningar, som dessutom många bara beställde för att fota och sedan skicka tillbaka. Vi bör se vår nya medvetenhet som något mycket positiv och en klar indikation på att vi är på väg att gå mot att vara betydligt mer klimatsmarta och värna om naturen. Vi har helt enkelt, som Greta säger, börjat vakna upp! Förhoppningsvis fortsätter trenden och vi får se ytterligare aktioner som kämpar för miljön, och fler människor som höjer sin röst för vår planet i framtiden.

Kultur och nöje

Omtvistad Warhol-tavla tillhörde Spritmuseum

Det saknade Andy Warhol-verket 'Absolut Warhol' har nu återförenats med sitt tvillingverk på Spritmuseum. Arkivbild.
Det saknade Andy Warhol-verket "Absolut Warhol" har nu återförenats med sitt tvillingverk på Spritmuseum. Arkivbild.
Foto: TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Förra året stoppades försäljningen av en nyupptäckt Andy Warhol-tavla vid Uppsala auktionskammare sedan frågetecken uppstått om vem som egentligen äger den.

Nu rapporterar SVT Nyheter Uppsala att det är klarlagt att familjen som ville sälja tavlan egentligen inte ägde den.

"Absolut Warhol", som tavlan heter, är ett av två verk som Vin & Sprit AB beställde av Andy Warhol 1985 i samband med världslanseringen av Absolut Vodka. Tavlan har sedan dess funnits hos Vin & Sprits tidigare vice vd Curt Nycander – den upptäcktes ihoprullad efter hans död 2017.

När staten skänkte Vin & Sprits konstsamling till Spritmuseum 2008 upptäckte man att tavlan saknades men var den befunnit sig har varit okänt, fram till att den dök upp hos Uppsala auktionskammare.

– När den dök upp blev vi såklart nyfikna, vi kände ju till att det fanns två målningar men visste inte var den andra befann sig någonstans, säger museichefen Ingrid Leffler till SVT.

Det visade sig att Spritmuseum är den rättmätiga ägaren av "Absolut Wahol". Museet planerar nu att ställa ut den så snart som möjligt.

Enligt SVT finns inga brottsmisstankar runt den tidigare försvunna tavlan.

Utrikes

Världsarvet Hagia Sofia blir moské igen

Den bysantiska katedralen Hagia Sofia ska omvandlas till moské. Arkivbild
Den bysantiska katedralen Hagia Sofia ska omvandlas till moské. Arkivbild
Foto: Emrah Gurel/AP/TT
Utrikes
Utrikes Den bysantiska katedralen och museet Hagia Sofia i Istanbul ska konverteras till moské, uppger Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Den rysk-ortodoxa kyrkan beklagar beslutet och Grekland säger att det är en provokation mot den civiliserade världen.

En hög turkisk domstol upphävde på fredagen den bysantiska katedralen Hagia Sofias status som museum. Domen var inte oväntad eftersom president Recep Tayyip Erdogan lovat sina väljare att omvandla kyrkan till moské.

Beslutet har väckt protester från flera håll. Den rysk-ortodoxa beklagar att inte Turkiet inte tagit hänsyn till deras syn på konverteringen. Den ekumeniske patriarken av Konstantinopel, Bartolomeus I, sade för en månad sedan att omvandlingen till en moské skulle "vända miljoner kristna runt om i världen mot islam". Även Grekland är starkt kritiskt och uppger att det är "en öppen provokation mot hela den civiliserade världen".

Den 1 500 år gamla kyrkan ingår i Unescos världsarvslista och FN-organet varnade på fredagen Turkiet för att ändra kyrkans status och vädjade om dialog. Även USA har haft invändningar.

Hagia Sofia var ursprungligen en katedral men konverterades till moské under det Ottomanska riket. Omvandlingen till museum skedde 1935 under Turkiets grundare Kemal Atatürks regim och var en viktig reform i den sekulära staten.

Den 1 500 år gamla kyrkan ingår i Unescos världsarvslista. Arkivbild
Den 1 500 år gamla kyrkan ingår i Unescos världsarvslista. Arkivbild
Foto: Emrah Gurel/AP/TT

Lagfarter SkD

Mindre hus på 60 kvadratmeter sålt i Hörby

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Fastigheten på adressen Satsarp 9238 i Hörby har fått nya ägare. Köpare är Svante och Jenny Sundgren Ilmonen, 41 och 39 år, från Malmö och säljare är Rolf och Charlotte Ann-Marie Palmblad. Köpet blev klart i juni 2020 och priset blev 900 000 kronor. Huset har en boyta på 60 kvadratmeter.

I juli förra året såldes ett annat hus lite mindre än en kilometer därifrån, på Oderup 9271. Där landade priset på 2 400 000 kronor för det 115 kvadratmeter stora huset.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL