Velvet

Polsk festival rena svensktoppen

I Sopotfestivalen, som startade 1961, tävlar artister från både Europa och USA om två priser. Vinnarna väljs av en jury respektive av publiken. Förutom svenskarna medverkar bland andra Ruslana, den ukrainska sångerskan som vann Eurovision Song Contest för några år sedan. Tävlingen äger rum på lördagen 23 augusti, medan det på söndagen blir konsert med artister som Kim Wilde, Samantha Fox, Modern Talking med flera. Bakom artistnamnet Velvet döljer sig Jenny Petersson som ursprungligen kommer från Helsingborg. Hon är redan ett stort namn i Polen och har medverkat i stora tv-produktioner där. – Jag jobbar väldigt mycket i Polen, men det här är första gången som jag medverkar i Sopot-festivalen, berättar Jenny. Det är en jury som har valt ut de tävlande och de låtar som ska framföras. Jenny medverkar med Chemistry. Alla artister framträder live och galan sänds i polsk tv där publiken också får rösta.

– Det är en bra grej att vara med i Sopotfestivalen, eftersom det är en stor tävling, säger Jenny, som dock inte räknar med att kamma hem segern. – Det är alltid en polsk artist som tävlar vid sidan av de utländska och det brukar vara de som vinner, naturligt nog. Polen har vunnit tävlingen tio gånger, Ryssland och Storbritannien fyra gånger var. 1985 vann Herreys med Sommarparty, enda svenska segern på Sopotfestivalen hittills. Talar du själv polska? – Nej, jag kan bara de viktigaste orden och uttrycken. Och jag sjunger inte på polska heller utan håller mig till engelska. Polackerna älskar dansmusik, men min svenska melodifestivallåt Déjà Vu är inte släppt här. Den är lite för mycket anpassad till Melodifestivalen, dansmusiken jag gör är tuffare.

Velvet har inte bara framgångar i Polen utan har också fått en hit på engelska dansgolv i sommar med Fix me. – Jag har varit där på promotion och ska försöka dra i gång en karriär där också. Det blir mycket England och Polen framöver för mig, inte så många konserter på hemmaplan och som vanligt mycket resande. Men jag tycker bara det är roligt, jag lever ju min dröm.

Fler svenska artister har framgångar i Polen. Lundakillen Måns Zelmerlöw har skaffat sig en stor fanskara där, varit med i radio och tv och toppat listorna med Cara Mia. På lördag tävlar han med Brother oh Brother, medan Danny sjunger Tokyo och Oh Laura Release me i tävlan med Matt Pokora, Catch me if you can och Ruslana feat T-Pain med Moon of dreams samt en polsk artist som väljs under fredagen.