beskrivs som en manipulativ ledare

Pastor i Höör anklagas för maktfullkomlighet

SVT-programmet Existens ägnades på tisdagen åt Kingdom Center, som driver äventyrsanläggningen Lone Star i den tidigare dansmetropolen i Vägasked norr om Höör. Kingdom Center har tidigare varit känt som Kristet Center Syd och anläggningen har kallats Vildmarkscenter. I tv-programmet intervjuas människor som lämnat församlingen. De berättar om en sluten värld, om hur medlemmarna styrs hårt, hur de kan pekas ut och angripas offentligt av Christer Segerliv i en predikan, om demonutdrivningar som kan bli våldsamma.

När Skånskan talade med Christer Segerliv på tisdagen sade han att han inte ville kommentera programmet innan han sett det. Men han känner inte igen den bild av honom som ges där: – Jag har aldrig blivit anklagad för att vara våldsam förut. – Vi samlas allihop en gång i veckan, tar upp allt och tar beslut. Vi är väldigt demokratiska. I tv-programmet berättar en avhoppad församlingsmedlem om hur demonutdrivningar kunde bli våldsamma. När det gäller demonutdrivningar säger han att det är något man sysslade med för flera år sedan, men inte längre.

En av de anonyma personer som intervjuas i tv-programmet säger dock att församlingen fortfarande ägnar sig åt demonutdrivning: – Jag har exempel på människor jag pratat med för bara några veckor sedan. – Vi tror fortfarande att det finns demoner och onda andar, men vi fokuserar inte på det längre, säger Christer Segerliv. ”… det negativa försvinner inte genom att man fokuserar på det negativa utan genom att man fokuserar på och uppmuntrar det positiva”, är den förklaring som församlingens styrelse ger på sin hemsida på internet. Det är avslutningen på vad man skulle kunna kalla en avbön. För där erkänner styrelsen att människor faktiskt har behandlats illa. Där står att församlingen kommit fram till att det fram till våren 2003 funnits ”inslag av en överbetoning på demoner och ett stundtals okänsligt sätt att behandla människor inom vår organisation. Detta har lett till att enskilda medlemmar har känt sig utpekade, sårade och kränkta”.

I dokumentet står att Christer Segerliv har bett berörda om förlåtelse för denna felaktiga behandling och styrelsen uppmanar andra, som eventuellt också känt sig illa behandlade, att också höra av sig, så att man kan be även dem om förlåtelse. Detta lades in på hemsidan den 13 maj. Då hade SVT redan gjort sina inspelningar. Varför det var just fram till våren 2003 som människor behandlades illa kan inte Christer Segerliv riktigt redogöra för. – Vi har inte alltid gjort rätt. Ibland har vi gjort fel, säger han och påpekar att det händer alla organisationer att medlemmar hoppar av, av olika anledningar.

I tv-programmet talas om församlingen som en sluten värld, så skyddad att medlemmarna inte får lära sig hur världen fungerar. En person berättar om hur hon till slut inte hade något kvar av ett eget tänkande, inte ens ett eget språk. Där sägs också att Kristet Center Syd från början hörde till kretsen kring Livets ord, men att Livets ord bröt kontakten och varnade för Kristet Center Syd. Christer Segerliv vill vänta med ytterligare kommentarer tills han sett tv-programmen; ytterligare ett kommer nästa vecka.

Dagens fråga

Är du ledig under sportlovet?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev