Elisabet Löffler- Fyhr läste upp ett stycke ur Bref från Victoria till Karl och Matti af Geijerstam vid högtidsstunden i Ernst Ahlgrens parken i går. Det var ett brev som Victoria Benedictsson skrev i Paris 8 juni 1888. Birgitta Svensson och Ann-Kristin Olsson deltog också. Foto: Ulf Johansson

Hörbybor uppmärksammade Victorias dödsdag

Ann-Kristin Olsson, som arbetar som museiassistent på Hörby museum, var initiativtagare till samlingen på Victoria Benedictssons dödsdag. Författarinnan, som skrev sina romaner under pseudonymen Ernst Ahlgren, dog i juli 1888 i Köpenhamn. Hon blev 38 år. Hon hade då skrivit flera böcker, såsom Pengar och Fru Marianne. Sistnämnda bok gjorde för övrigt Carin Mannheimer en tv-dramatisering av 2001. Victoria Benedictsson föddes i trakten av Fru Alstad, utanför Trelleborg 1850. Till Hörby kom hon som 21-åring då hon gifte sig med den 49-årige postmästaren och änklingen Christian Benedictsson. Familjen bodde på Råbygatan. Vid minnesstunden på tisdagen läste Elisabet Löffler-Fyhr, som medverkar i sommarens Victoriavandringar i Hörby, ett stycke ur boken Bref från Victoria till Karl och Matti av Geijerstam. Birgitta Svensson, som i många år var idrottslärare på Frostaskolan, skrev ett musikaliskt spel inför 100-årsjubileet 1988. Hon hoppas att högtidsstunden i går kanske kan vara början på något nytt. En tanke är att anordna ett seminarium om Victoria Benedictsson framöver. – Kan Victoria betyda något i dag? Kan Victoria betyda något för flickorna i Hörby i dag? Kan hon betyda något för samhällsdebatten? Det är frågor som man kan ställa sig, framhåller Birgitta Svensson, som gärna vill lyfta fram Victoria Benedictssons stora kunskapstörst och lust att upptäcka världen utanför Hörby. På Hörby museum finns numera en permanent utställning om Victoria Benedictssons liv och om hennes författarskap.

Dagens fråga

Längtar du till nya (och sista) säsongen av Game of Thrones?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×