Nyheter

Sydost steget närmare ett Leaderområde

Leadersamordnaren Madeleine Lundin tog emot och dirigerade deltagarna rätt utanför möteslokalen i tisdags kväll. Foto: Johan Bentzel
Artikel Nyheter Leader är ett EU-projekt som via regionala samarbeten går ut på att stärka landsbygdens utveckling.

PREMIUM

Leader är ett EU-projekt som via regionala samarbeten går ut på att stärka landsbygdens utveckling. I sydöstra Skåne har Ystad, Sjöbo, Tomelilla och Simrishamn valt att bilda ett Leaderområde för att bland annat satsa på entreprenörskap, kultur- och bygdeutveckling, turism och hälsa. Allt från ideella föreningar till privata företag och kommunala förvaltningar deltar. I tisdags kväll var det slutligen dags att anta det program som ska ligga till grund för arbetet och som länsstyrelsen utgår ifrån när den avgör om Leaderområdet ska få bildas eller inte. Nästan 50 personer slöt upp i Norreportskolans matsal och alla var överens om att dokumentet skulle antas. – Så nu är det på väg, säger samordnaren Madeleine Lundin från Sösk / Europa Direkt Skåne.

Efter remissrundan, som genererade cirka 30 yttranden, har innehållet justerats något jämfört med det första utkastet. Men huvuddragen är desamma som tidigare. – Arbetsgruppen har beaktat alla inkomna svar och arbetat in dessa i ansökan. Generellt verkar det som om stödet för innehållet är ganska stort, säger Madeleine Lundin. Mötesdeltagarna beslutade också att det kommande Leaderkontoret ska ligga i Ystad, i direkt anslutning till Söskkansliet. – Dels finns det mycket kompetens om regionen där. Dels finns där också en stor vana att arbeta med EU-frågor. Så det kändes som en bra idé att placera kontoret i en sådan miljö, säger Madeleine Lundin. Mötet utsåg även en beredningsgrupp. Ledamöterna ska vaska fram kandidater till en kommande föreningsstyrelse. De ska också arbeta fram ett förslag till stadgar inför föreningens bildande i höst. De blir dessutom talespersoner gentemot länsstyrelsen. Följande personer utsågs: Monica Strömbeck, Cecilia Granquist Dahmén, Lynx Jakobsson, Per Ingvar de la Motte och Gerth Hyrkäs. De kommer från samtliga fyra kommuner och representerar antingen offentlig, privat eller ideell verksamhet. – Jag ska bara korrekturläsa ansökan en gång till. Sedan lämnas den in till länsstyrelsen den 29 maj. Vi hoppas komma i gång någon gång på senhösten, säger Madeleine Lundin.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Domstol granskar ministrar coronahantering

Frankrikes avgångne premiärminister Édouard Philippe.
Frankrikes avgångne premiärminister Édouard Philippe.
Foto: Michel Euler/AP/TT
Utrikes
Utrikes

En domstol i Frankrike har öppnat en utredning som rör den nu avgångne premiärministern Édouard Philippe och en annan före detta samt en nuvarande minister. Utredningen berör deras hantering av landets coronakris.

Enligt den högt uppsatte offentlige åklagaren François Molins har domstolen fått in 90 klagomål om att ministrarna är ansvariga för olika slags missgrepp, och nio av klagomålen har lagts till grund för utredningen. Klagomålen har lämnats in av privatpersoner, läkare, organisationer och fångar.

Förutom Édouard Philippe, som avgick på fredagen, berör utredningen den före detta hälsovårdsminister Agnès Buzyn och hennes efterträdare Olivier Véran.

Hittills har 29 875 smittade i Frankrike avlidit.

I Italien frågades premiärminister Giuseppe Conte och två ministrar ut av åklagare i juni i en liknande utredning.

Ekonomi

Ingen rusning efter statligt hyresstöd

Restauranger hör till de utsatta branscher i coronakrisen som kan få rabatterad hyra med statligt stöd till hyresvärden.
Restauranger hör till de utsatta branscher i coronakrisen som kan få rabatterad hyra med statligt stöd till hyresvärden.
Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT
Ekonomi
Ekonomi Efter två dygn hade nästan 7 300 hyresvärdar ansökt om statligt stöd för hyresrabatter på grund av coronakrisen. Det är något färre än väntat. Men det går att ansöka hela sommaren.

– Vi hade väntat oss något fler ansökningar så här i början. Vi har tagit höjd för att mellan 20 000 och 30 000 hyresvärdar kan ansöka om stöd totalt, säger Mattias Johansson, nationell samordnare för hyresstödet på Länsstyrelsen i Västra Götaland till TT.

Vissa branscher

Han understryker att det är alltför tidigt att dra några slutsatser om efterfrågan på statligt hyresstöd.

Regeringen har avsatt 5 miljarder kronor i stöd för tillfälligt sänkta fasta hyror i vissa branscher som är särskilt ekonomiskt utsatta i coronakrisen. Det gäller till exempel hotell- och restaurangbranschen och handeln.

Från den 1 juli klockan 10.00 kan hyresvärdar söka ekonomiskt stöd för rabatt till lokalhyresgäster i vissa branscher som drabbats särskilt av coronavirusets utbrott.

– Många har suttit redo med sina ansökningar för att kunna skicka in dem så tidigt som möjligt, säger Mattias Johansson.

Ännu vet ingen hur mycket pengar som de omkring 7 300 hyresvärdar, som har sökt stöd efter att ha gett sina hyresgäster rabatt, har ansökt om hittills.

Stödet kan sökas för perioden från och med den 1 april till och med den 30 juni 2020. Ansökan ska vara inne senast den 31 augusti.

Risk för fusk

Som när det gäller många olika stödformer finns det också risk för fusk. Hyresvärdar kan tänkas ansöka om stöd utan att ge sina hyresgäster rabatt på hyran.

– Vi är medvetna om risken för fusk och gör en rigorös kontroll av ansökningarna, säger Mattias Johansson.

Det är sju olika län som handlägger stödet och de har 1-20 personer per län som arbetar med att handlägga det nya stödet.

– Det kan ta ett par veckor innan en ansökan kan beviljas men det kan finnas en del ansökningar som måste kompletteras och då tar det längre tid, säger Mattias Johansson.

Björn Dickson/TT

FAKTA

Fakta: Nästan 7 300 ansökningar i hela landet

Efter två dagar hade totalt 7276 ansökningar kommit in. Det är sju olika länsstyrelser som tar emot ansökningar om hyresstöd.

STOCKHOLM 2 428

Stockholms län 2 133

Uppsala län 110

Södermanlands län 66

Gotlands län 8

Västmanlands län 111

ÖSTERGÖTLAND 595

Östergötlands län 347

Jönköpings län 125

Kalmar län 123

SKÅNE 1 271

Skåne län 1<148

Kronobergs län 83

Blekinge län 40

VÄSTRA GÖTALAND 1 635

Västra Götalands län 1 449

Hallands län 186

DALARNA 831

Dalarnas län 294

Värmlands län 207

Örebro län 195

Gävleborgs län 135

VÄSTERNORRLAND 164

Västernorrlands län 94

Jämtlands län 70

NORRBOTTEN 352

Norrbottens län 239

Västerbottens län 113

TOTALT 7 276

Källa: Länsstyrelsen i Västra Götaland

Sport

Klart: Domare stängs av resten av året

Östersunds FK:s målvakt Aly Keita vittnade i en podcast om att en domare uttryckt sig rasistisk mot honom förra året. Arkivbild.
Östersunds FK:s målvakt Aly Keita vittnade i en podcast om att en domare uttryckt sig rasistisk mot honom förra året. Arkivbild.
Foto: Patric Söderström/TT
Sport
Sport Den domare som anklagas för att ha riktat en rasistisk kommentar mot Östersunds målvakt Aly Keita förra året stängs av från att döma mer året ut.
Detta meddelar Svenska fotbollförbundet (SvFF) på sin hemsida.
– Det är ett väldigt olyckligt uttalande, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

"[Domaren] bedyrar att han inte haft några rasistiska avsikter med det han har sagt. Vi har ingen anledning att betvivla detta, men anser ändå att det är ett mycket olämpligt uttalande, och att det måste vara uppenbart att det kan uppfattas som kränkande. Utifrån det som har skett är det inte lämpligt att [domaren] dömer några matcher i förbundsserierna under återstoden av 2020."

Så förklarar Peter Ekström, ordförande i Svenska fotbollförbundets domarkommitté, beslutet om att stänga av den domare som anklagats för att yttrat en rasistisk kommentar mot Aly Keita förra året.

Östersundsmålvakten berättade för några veckor sedan i en podcast att han under en match i fjol fick höra domaren säga: "Sluta prata. Gå tillbaka till ditt mål så att de kan kasta bananer på dig".

Domaren ångerfull

I ett meddelande till TT har den avstängde domaren tidigare gett sin förklaring till incidenten med Aly Keita och uttryckt ånger för det han sade.

"Att säga till målvakten att 'gå tillbaka till buren och få en banan' är ett uttryck som jag använt mig av tidigare 'med glimten i ögat' och definitivt inte kopplat till hudfärg utan bara till rollen som målvakt. Men den här gången blev det helt fel, och jag vill återigen med bestämdhet säga att det inte var kopplat till att Aly Keita är mörkhyad! Och att jag omedelbart på planen när jag upptäckte mitt misstag bad om ursäkt till Aly", skrev domaren och avslutade:

"Jag förstår de som blivit upprörda av mina ord, och jag vill ärligt be om ursäkt på nytt och säga att jag har lärt mig en läxa kring vilka ord man ska använda."

Delar domarkommitténs syn

Håkan Sjöstrand, generalsekreterare på Svenska fotbollförbundet, står bakom beslutet att stänga av domaren resten av året och påpekar att det inte har någon betydelse om det funnits en rasistisk avsikt med uttalandet eller inte.

– Även om det framgår att det inte finns rasistiska bakomliggande orsaker så är det ett väldigt allvarligt och direkt olämpligt sätt att uttrycka sig på. Det står i strid med fotbollens värderingar och det gäller oavsett vilka avsikter som han har haft.

TT: Kommer [domaren] kunna fortsätta döma efter nästa år?

– Det är domarkommitténs uppgift att hantera den frågan. Det ska göras självständigt utan att vi tjänstemän är inblandade i de frågorna, säger Sjöstrand.

TT: Ser ni någon problematik i att [domaren] får en stämpel som rasist trots att domarkommittén "inte betvivlar" att det inte funnits rasistiska baktankar?

– Det är ett väldigt olyckligt uttalande. Och med anledning av det så är det en allvarlig situation och det är utifrån det som ärendet har hanterats.

TT har sökt den avstängde domaren och domarkommitténs ordförande Peter Ekström.

Pelle Strandman/TT

Emil Forsberg/TT

Kultur och nöje

Roy Orbisons svenske sonson i rampljuset

Åsa Orbison med fyraårige sonen Roy Orbison III.
Åsa Orbison med fyraårige sonen Roy Orbison III.
Foto: Privat
Kultur och nöje
Kultur och nöje Roy Orbisons fyraårige svenske barnbarn Roy Orbinson III uppmärksammas av amerikanska musiktidningen Rolling Stone för sina musikaliska kvaliteter.
I videoklippet som lagts ut på Youtube spelar sonen ihop med sin gudfar Joe Walsh från rockgruppen "The Eagles".

Den amerikanske artisten Roy Orbison är ett känt namn i stora delar av världen för låtar som "Oh, pretty woman", "You got it", och "Only the lonely".

Något som är mindre känt om artisten, som dog 1988, är att hans son Roy Orbison junior är gift med svenska Åsa Orbison som han har två barn tillsammans med. Och nu väcker svensk-amerikanske Roy Orbison III uppmärksamhet i USA för sin talang.

Övat på låten länge

Musiktidningen Rolling Stone skriver om Youtubeklippet som visar hur fyraårige Roy sjunger med i Eaglesgitarristen Joe Walshs klassiska rocklåt "Rocky mountain way" samtidigt som Walsh kompar på gitarr. Joe Walsh är en nära vän till familjen sedan tiden som Roy Orbison turnerade ihop med Eagles.

– Han älskar Joe och han älskar sin gitarr. Han hade övat på låten länge, säger Åsa Orbison till TT.

Klippet spelades in i november, men Åsa lade ut det på Youtube först i tisdags som ett sätt att pigga upp folk under de svåra coronatiderna.

– Han tycker att det är roligt att folk har sett klippet, och säger att han vill göra det igen. Han verkar tycka att det är roligt, säger Åsa Orbison.

Vill stå på scen

Familjen är bosatt i Nashville och Los Angeles i USA, och tillbringar somrarna i Sverige. Roy och hans bror Bo är svenska medborgare.

– Det går lite segt med svenskan, men jag försöker få in det så mycket som möjligt i vardagen. När mormor kommer och hälsar på pratar vi mycket svenska, säger Åsa Orbison.

Sonen vill stå på scen när han blir stor.

– Just nu är musik hans grej, men vill han hitta på någonting annat senare är det såklart jättebra för honom. Vi är en musikfamilj och spelar musik varje dag, det är svårt att inte låta sig inspireras när man umgås med världens bästa gitarrist.

Utrikes

Ukrainas centralbankschef avgår i protest

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Arkivbild.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Arkivbild.
Foto: Filip Norman /TT
Utrikes
Utrikes Inte minst president Volodymyr Zelenskyj pekas ut. Jakiv Smolij avgår som Ukrainas centralbankschef med motiveringen att han "systematiskt" pressats politiskt att ta ekonomiskt irrationella beslut som i förlängningen kan stå landet dyrt.

– Jag tog ett svårt men nödvändigt beslut – att avgå, säger Smolij.

Innan parlamentet röstade för att godta hans avskedsansökan sade Smolij att han och centralbanken (NBU) utsatts för press om att sänka räntan, låta inflationen stiga och valutan hryvnia minska i värde.

– Mitt beslut att sluta – det här är en protest, en signal, en röd linje.

Han anklagar president Zelenskyj, premiärministern och olika parlamentariker för att trycka på för "okontrollerat tryckande av pengar för regeringen".

Smolij ondgjorde sig också över förtalskampanjer mot honom själv och andra anställda på banken, betalda demonstranter utanför NBU:s huvudkontor och politiska påtryckningar på domstolar som prövar rättsfall NBU är inbladad i.

Zelenskyjs kansli förnekar att någon press satts på NBU och säger att centralbanken kommer fortsätta vara självständig även under Smolijs efterträdare – som ännu inte utsetts.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

NannyPoppins

Fler tar hjälp av nanny - ökningen väntas fortsätta när RUT-avdraget tredubblas

NannyPoppins Det finns just nu ett stort intresse av att anlita en nanny. Barnvaktsföretaget NannyPoppins beskriver hur det finns ett stort intresse för att få hjälp med barnpassning och att det stora intresset förväntas växa när möjligheten att göra skatteavdrag för tjänsten utökas.

Det är en fantastisk förmån att vara förälder. Du får möjligheten att se ett barn växa upp och formas till en egen människa och utvecklas år för år. Men med det sagt så behöver föräldraskapet inte alltid vara enkelt - det är prövande att vara förälder. Du måste ha förmågan att prioritera mellan saker i livet, du aldrig hade velat prioritera mellan. Det gäller därför att göra de val och beslut som är bäst för familjen som helhet - även om det inte finns något facit över vad som är rätt beslut i alla situationer. Ett sätt att frigöra mer tid att göra de saker du vill och behöver göra som förälder är att ta in en nanny. En nanny som kan bidra till omsorgen av ditt barn och avlasta dig som förälder några timmar i veckan och på så sätt frigöra tid för att ni kan göra annat.

Nanny - möjliggör tid för karriär och socialt liv

Möjligheten att få hjälp av en nanny innebär att man skapar tid för annat som man tidigare inte haft tid att göra. Det kan handla om att arbeta de där extra timmarna på jobbet, kanske för att senare kunna göra anspråk på en chefstjänst eller annat roligt uppdrag man är intresserad av. Det kan också innebära att man får mer tid över till att träffa vänner, eller släkt.

Trygg barnvakt

En av NannyPoppins viktigaste fokusområden är trygghet. Det är viktigt att familjen känner sig trygg med att den barnflicka man anlitar är pålitlig och trygg i omsorgen av ens barn. Därför har NannyPoppins ett mycket seriöst rekryteringsförfarande där bara en ett fåtal av hundra sökanden får jobbet. Rekryteringsförfarandet innehåller flera olika djupintervjuer samt tester och ett krav är att personen innan den anställs som barnvakt, har erfarenhet av att passa barn. NannyPoppins kontrollerar även att personen inte förekommer i belastningsregistret, samt gör flertalet slagningar i offentliga register för att kontrollera att personen inte förekommer i övriga domstolstvister. Vill du läsa mer om NannyPoppins rekryteringsprocess av barnvakt.

Pedagogisk barnflicka

Det blir allt vanligare att föräldrar önskar en pedagogisk nanny. Det handlar givetvis inte om att mötet mellan barnvakt och barn ska bli en undervisningssituation, utan att de lekar och aktiviteter som nannyn gör med barnet har en pedagogisk baktanke i syfte att utveckla barnets förmåga att läsa, skriva, räkna och tala. Det går även att ägna en viss del av tiden med nanny till traditionell läxläsning, Skatteverket medger att 10 procent av barnpassningstillfället får ägnas åt detta givet att familjen i fråga vill ha fullt RUT-avdrag.

Handplockad nanny

NannyPoppins handplockar alltid en nanny till er familj. Det innebär att företaget lyssnar in era behov och förutsättningar och utifrån det sätter er i kontakt med en av bolagets nannys som stämmer in på era önskemål. Ni får träffa er nanny för ett första gratis möte och därefter ta ställning till om ni vill gå vidare. Det finns även andra aktörer som arbetar med barnpassning, en sådan är myNanny, läs mer om myNanny här och hitta en nanny.

Inrikes

Covid-19 ökar bland risktagande unga

– Om ungdomar, eller vuxna, inte tar några risker alls skulle lärandet upphöra, speciellt lärandet om sig själv och sin egen identitet, säger Margareta Bohlin. Arkivbild.
– Om ungdomar, eller vuxna, inte tar några risker alls skulle lärandet upphöra, speciellt lärandet om sig själv och sin egen identitet, säger Margareta Bohlin. Arkivbild.
Foto: ANDERS WIKLUND / TT
Inrikes
Inrikes Fler ungdomar testar positivt för corona – det är en trend som flera regioner uppmärksammat i juni. Studentfiranden kan vara en anledning.
– Att förstå att ungdomar som tar studenten vill ha roligt och fira en stor händelse i livet är inget konstigt, säger Margareta Bohlin, docent i psykologi.

I Laholm och Hälsingland har studentfiranden pekats ut som orsaken till en ökad smittspridning bland ungdomar. I Västra Götaland har antalet smittade ungdomar i studentåldern fördubblats, rapporterar GP , och i Östergötland ser man samma mönster.

– Vad vi ser är fler unga som testar positivt, så var det inte tidigare under våren utan det har hänt i juni, säger Boo Jarhall, sjuksköterska på smittskyddsenheten Region Östergötland.

En bidragande anledning till detta kan vara att provtagningen i regionen blivit mer tillgänglig för allmänheten. I takt med att fler testar sig kommer det registreras fler positiva provsvar.

Koppling till studenten

Från det första fallet av covid-19 upptäcktes i Region Östergötland och fram till och med sista maj hade 20 personer födda mellan 1999 och 2004 testats positivt. Mellan första och sista juni konstaterades 187 fall i samma kategori. Mer än hälften av dem är födda 2001, årgången som tog studenten i år.

– Vi kunde ju se en klar koppling till studentfiranden. Senare i juni kan man spekulera om andra kopplingar i den åldersgruppen, vi har haft midsommar och andra sommaraktiviteter som lockar unga, säger Boo Jarhall.

Margareta Bohlin är docent i psykologi och har bland annat forskat om psykosociala livsvillkor bland ungdomar och ungdomars riskbeteende.

– Att förstå att ungdomar som tar studenten vill ha roligt och fira en stor händelse i livet är inget konstigt. Det gäller heller inte bara ungdomar, utan även vuxna vill fira högtider som till exempel midsommar, säger Margareta Bohlin.

Risktagande är naturligt

Två faktorer som kan bidra till ett mer vågat riskbeteende hos unga kan, enligt Margareta Bohlin, vara dels att unga som grupp löper mindre risk att bli allvarligt sjuka av covid-19, dels att många unga känner att de genom att avstå från att träffa far- och morföräldrar skyddar de äldre från smittan.

Inom riskforskningen ser man att barn och unga som har goda och öppna relationer till sina föräldrar, som vågar berätta om sina liv och saker som händer, tar färre och mindre farliga risker.

– Därför är det mycket viktigt att det inom familjen ständigt pågår öppna samtal om den situation vi befinner oss i, säger Margareta Bohlin.

Samtidigt, menar hon, är risktagande en naturlig del av livet.

– Att anta ett riskbeteende är nödvändigt för att utvecklas. Om ungdomar, eller vuxna, inte tar några risker alls skulle lärandet upphöra, speciellt lärandet om sig själv och sin egen identitet. Utmaningen ligger i att lära sig balansera riskerna för att inte skada sig själv eller andra.

Ellinor Knoxborn/TT

Flera regioner har larmat om ökat antal coronasmittade ungdomar efter junis studentfester. Arkivbild.
Flera regioner har larmat om ökat antal coronasmittade ungdomar efter junis studentfester. Arkivbild.
Foto: Erik Svensson

FAKTA

Fakta: Länen som kopplar smitta till studentfester

Ett flertal ungdomar testades positivt för covid-19 efter att de varit på samma studentfest i Laholm i Halland.

Minst ett 30-tal personer bekräftades smittade efter en studentfest i Hälsingland. De smittade var både studenter och anhöriga. En teori är att smittan spridits i samband med en lek där studentfirare förde mat mellan varandras munnar.

I Västra Götaland fördubblades antalet fall av covid-19 bland personer födda 2001 mellan vecka 23 och vecka 25. Personer födda 2001 tar studenten i år och smittskyddsläkare i länet tror att smittan kan kopplas till studentfester.

I Östergötland ökade antalet fall av bekräftad covid-19, bland personer födda mellan 1999 och 2004, från 20 fall totalt innan 1 juni till 187 fall mellan första och sista juni. Majoriteten av de 187 är personer födda 2001.

Lund

Stångby kan få geoenergi

Borrhålen kommer troligtvis att vara längs blivande Grågåsvägen, Svartstorksvägen och Vitstorksvägen.
Foto: Lunds kommun
Lund
Stångby Geoenergi, ett sätt att omvandla lagrad solenergi i berget till värme och kyla, ett nytt sätt för Stångbyborna att få sin energi och värme ifrån.

Kraftringen Energi i Lund har gjort en provborrning på en åker utanför Stångby, för att se möjligheten att använda geoenergi.

– Vi såg att det fanns goda möjligheter till att införa geoenergi i området, säger Oscar Svensson, pressansvarig på Kraftringen.

Tanken är att kombinera geoenergi tillsammans med lågtempererat fjärrvärme.

– Att använda sig av geoenergi i Stångby är inte unikt. Däremot är det unikt att vi kombinerar dessa två sätten, säger Svensson.

Brunnshög i Lund har även använt sig av lågtempererat fjärrvärme. Denna energikälla börjar bli allt vanligare för de nya byggnationerna, med anledning att de nya fastigheterna behöver mindre värme och klarar av lägre temperaturer.

– Man behöver inte tillföra värme på samma sätt som man gör till de äldre fastigheterna, berättar Oscar Svensson.

Fördelen med att använda geoenergi är att man kan omvandla lagrad solenergi i berget till värme och kyla, vilket är en förnybar energikälla.

Under våren har Kraftringen gjort en provborrning på en åker utanför Stångby.
Foto: Kraftringen

– I och med den låga temperaturen kan vi använda oss av plaströr. Det medför att vi kan göra mindre hål i marken och det blir därmed även lättare att åtgärda fel som kan dyka upp, menar Svensson.

Det är i uppdrag från tre stora fastighetsaktörer, däribland Lunds kommun fastighet som har valt att installera fjärrvärme i det kommande bostadsområdet.

– Vi kommer börja med arbetet i slutet av sommaren. Våra tre byggherrar har planerat att börja bygga i början av 2021, säger Svensson.

Anledningen till att Kraftringen har fått använda sig av geoenergi beror på att det nya inplanerade tågspåret som kommer gå genom Stångby. I och med att det fortfarande inte är bestämt exakt var det nya tågspåret kommer att gå, kan kraftringen inte heller dra fjärrvärmeledningen i området.

Inrikes

Man död på vandrarhem – en person anhållen

En man har hittats död i ett rum på ett vandrarhem på Södermalm i centrala Stockholm under fredagsförmiddagen. Arkivbild.
En man har hittats död i ett rum på ett vandrarhem på Södermalm i centrala Stockholm under fredagsförmiddagen. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En man har hittats död i ett rum på ett vandrarhem på Södermalm i centrala Stockholm. Den person som greps tidigare under fredagen har nu anhållits.

TT: Varför utreds det som mord?

– Anledningen till det är att omständigheterna kring dödsfallet är oklara. Vilka omständigheterna är kan jag inte gå in på nu, säger Per Fahlström, presstalesperson på Stockholmspolisen, som inte kan lämna några detaljer om gripandet.

Larmet inkom strax före klockan elva på fredagsförmiddagen.

– Det var personal från vandrarhemmet som ringde till oss, säger Fahlström.

Platsen genom går en teknisk undersökning, och efter att den gripne personen nu har förhörts har åklagare alltså tagit beslut om att anhålla personen.

NÄSTA ARTIKEL