Vägen till bojkott av merinoull kantades av hot och ointresserade klädföretag för Katarina Lingehag Ekholm. I onsdags fick hon ett stipendium från Trelleborgs kommun för sin insats. Foto: Eva-Pia Wenger

Hon hotades för sin kamp mot merinoullen

Reaktionerna blev starka efter att bilder på blödande merinofår visades i TV 4:s program Kalla fakta för drygt två månader sedan. Sedan dess har klädföretag i både Sverige och andra länder börjat bojkotta merinoullen. Men vägen dit har delvis varit tuff för Katarina Lingehag Ekholm, som stod bakom avslöjandet. – Efter att Kalla fakta hade kontaktat ullindustrin i Australien började det ringa hemma hos mig. En lobbyist sa att han visste var jag bodde och att jag skulle få ”massiva problem” om jag inte slutade informera om merinofåren, berättar hon. Senare hörde en talesman för ullindustrin av sig och bad om ursäkt för lobbyistens beteende.

Till vardags jobbar Katarina Lingehag Ekholm med djuren på Akvariet, som drivs av Malmö museer. Hon har arbetat med djurskyddsfrågor på olika sätt i 22 år. Redan 2005 försökte hon att uppmärksamma klädföretag och politiker på hur australiska merinofår behandlades. Då skickade hon bland annat ut smygfilmade bilder på metoden mulesing, där merinolammen flås i bakdelen för att undvika parasitangrepp, till flera stora svenska klädföretag. Men inget hände förrän problemet togs upp i TV. – Så länge de tjänar pengar på något som ingen ifrågasätter i större skala så gör de inget åt det, säger hon.

I veckan belönades Katarina Lingehag Ekholm med Djurens Rätts utmärkelse Guldråttan för sin insats för merinofåren. På onsdagen fick hon också ett stipendium på 15 000 kronor från Trelleborgs kommun. Pengarna tänker hon använda till att sprida information om hur man väljer produkter som inte producerats genom djurplågeri. En hemsida och flygblad med information om aktuella djurhandelsfrågor är några av satsningarna som hon har tänkt sig. Redan nu har hon ett tips. – Det är en god idé att undvika skinn från indiska kor. Riktigt gamla kor skickas till Pakistan för att slaktas. 50 procent av dem dör under transporten, säger hon.

Dagens fråga

Öppnar du ytterdörren för okända?

  • Nej (78%, 613 Röster)
  • Ja (22%, 171 Röster)

Antal röster: 784

Loading ... Loading ...