Sport

Alexandra blir proffs i Spanien

Eslövsfostrade Alexandra Möller blir proffs i Spanien. Foto: Eje Berndtsson/Arkiv
Sport
Sport Alexandra har spelat utomlands i sex år, två i norska Skjeberg och fyra i danska Fredrikshamn.
PREMIUM

Alexandra har spelat utomlands i sex år, två i norska Skjeberg och fyra i danska Fredrikshamn. – Men jag har alltid velat till Spanien. Det ska bli jättespännande och det blir en utmaning med ny kultur och nytt språk, säger hon. Rent handbollsmässigt blir det dock en liten nedtrappning. Danska (och tyska) ligan räknas som världens bästa, spanjorerna har inte kommit lika långt på damsidan. – Men handbollen i Spanien växer och blir allt bättre, menar Alexandra. Att hon bara skrivit på för ett år förklarar hon med sin ålder. – Jag vill se hur det går och hur jag känner mig. Snart är det kanske dags att sluta och börja jobba som lärare i stället, funderar hon.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Peter Olsson fortsätter i EBK

Peter Olsson är klar för sitt femte år i rad som huvudtränare i Eslövs BK.
Foto: Lola Nilsson
Sport
FOTBOLL Eslövs BK:s division 2-manskap kommer även den kommande säsongen att ha Peter Olsson som huvudtränare.

– Det blir mitt femte tränarår i klubben, konstaterar Peter.

De två senaste säsongerna har han lett EBK i division 2.

– Inför båda seriestarterna har vi av spelbolagen rankats sämst och tippats att bli sist. Båda åren har vi undvikit att ramla ner, påpekar Peter glatt.

Att han skulle ta ännu ett tränarår var dock ingen självklarhet.

– Direkt efter ett säsongsslut vill man alltid ta sig en funderare. Trots allt har jag varit här i fyra år och då funderar man lite om de ska behöva lyssna på mig igen. Allt runtomkring ska ju också fungera. Men jag är nöjd.

Och nöjda är även klubbens ansvariga.

– Vi i EBK är mycket nöjda och glada över att Peter förlängt kontraktet. Peter har ett stort förtroende inom föreningen och i seniortruppen. För att nå vår målsättning, att etablera oss och bli ett stabilt division 2-lag och att utveckla våra spelare vidare, så är Peter en mycket viktig del av organisationen, betonar Kenneth Larsson, kansliansvarig i EBK.

Några nya krav för att fortsätta ställde inte Peter innan han tog beslutet att skriva på kontraktet för 2021.

– Nej, jag vet ju hur läget är. I EBK jobbar vi med små medel. Klart att man alltid hoppas på toppen. Men i år satsade alla rätt rejält och vi stod upp väldigt bra mot de flesta lagen, tycker Peter.

Han har de senaste åren haft Joakim Jönsson som assisterande tränare.

– Men ledarstaben för nästa år är inte satt. Vi hoppas att Joakim fortsätter, men han är egenföretagare och haft det tufft med ökad arbetsbelastning.

På spelarfronten är det klart att EBK tappar målvakten Dennis Jurs, som återvänder till Södra Sandby.

– Det optimala är förstås att alla fortsätter, men det är säkert några av våra spelare som andra klubbar är och rycker i och andra som funderar att lämna på grund av att de inte är nöjda med speltiden. Nyförvärv? Vi får se. De ska vilja och passa in hos oss.

Sport

Coronafall i elitklubb - match skjuts upp

Coronasmittan har fått fäste i Önnereds handbollstrupp. Arkivbild.
Foto: Adam Ihse/TT
Sport
Sport

Önnereds handbollsdamer har stoppat all verksamhet tills vidare sedan två spelare testats positivt för corona och ytterligare två fått symptom, skriver Göteborgs-Posten.

Seriematchen mot Skövde på torsdag har - i samråd med Svensk Elithandboll - skjutits upp och hela truppen har testats.

Även två spelare i klubbens herrlag, som har relationer med spelare i damtruppen, har testats.

– Nu handlar det om att få stopp på smittspridningen, säger klubbchefen Johan Sylwan till GP.

Spelarna som nu konstaterats smittade fick symptom dagen efter mötet med Kungälv förra söndagen. Trots det beslutade man att spela matchen Västerås i fredags.

– Då gjordes bedömningen att vi skulle kunna spela den matchen utan risk. Spelarna som fick de första symptomen var inte med. Bedömningen var att de hade varit isolerade så länge från truppen att den skulle gå att genomföra, säger Johan Sylwan.

Spelarna som insjuknat har haft lindriga symptom, enligt GP.

Petter Nilsson/TT

Sport

Domarbasen: "Det är pajasåsikter"

Förre elitdomaren och nuvarande domarbasen Stefan Johannesson reagerar skarpt på kritiken från IFK Norrköpings Simon Thern. Arkivbild.
Foto: Stefan Jerrevång/TT
Sport
Sport Simon Therns skarpa kritik mot domarkåren bemöts nu av domarbasen Stefan Johannesson.
– Jag tycker att det är brist på respekt, säger han.

Therns dräpande omdöme om standaren på de allsvenska domarna kom efter 2-2-matchen mot AIK i måndags kväll. Den frispråkige mittfältaren menade att IFK Norrköping på nytt drabbades av ett felbeslut som berövade klubben chansen att vinna matchen. I slutsekunderna slet AIK-anfallaren Henok Goitom tag i Henrik Castegren i straffområdet.

En klar straff, tyckte Thern. Något som även Goitom ska ha medgivit.

– Jag frågade Henok själv och han sade att det är så mycket straff så det finns inte, sade Castegren till Norrköpings Tidningar .

Ingen ny kritik

Kritiken mot domaren från IFK Norrköping är inte ny. Thern och flera av hans medspelare, liksom managern Jens Gustafsson, har tidigare ifrågasatt ett flertal domslut som drabbat klubben i årets allsvenska.

– Jag tycker att vi fortfarande är kvar i en situation där bedömningsnivån har varit matchavgörande för oss. Det sker saker som jag har svårt att begripa och jag har varit tyst länge nog nu, sade managern Jens Gustafsson tidigare i höstas.

Efter matchen mot AIK fick Simon Thern nog och levererade en osande salva mot den samlade domarkåren.

– Som det har sett ut för oss i år har de (domarna) inte varit tillräckligt bra. Det går inte att bli blunda för. Det går inte att säga att det jämnar ut sig med domsluten, det jämnar fan i mig inte ut sig. Det kan kosta oss en Europaplats och si och så många miljoner som IFK Norrköping tappar i intäkter.

– Det räcker nu. Jag känner en uppgivenhet. Jag är så jävla besviken. Det påverkar ens liv. Hade vi spelare varit lika dåliga hade vi blivit nedflyttade.

Förstår frustrationen

– Antingen hyr man in internationella domare som håller en tillräckligt hög nivå eller så får man utbilda våra egna bättre. Jag hoppas att de som utbildar ser vad som händer. Eller... ja, då får det vara som det är, sade Thern.

Ett utspel som får domarbasen Stefan Johannesson att reagera.

– Jag förstår Norrköpings frustration, i och med att det är en situation som skulle kunna ha blivit matchavgörande. Men att uttrycka sig så – jag tycker att det är brist på respekt.

– Det är pajasåsikter. Det finns mycket vi skulle kunna säga om nivån på spelare men det skulle vi aldrig göra. Jag tycker inte att domarna är sämre än spelarna i allsvenskan, säger Stefan Johannesson till Aftonbladet .

I sakfrågan ‒ om det var straff eller inte ‒ ger Johannesson Thern rätt.

– Det ska vara straff. Det är inte svårare än så. Därav förstår jag frustrationen men det måste finnas någon form av respekt mot varandra, säger Stefan Johannesson.

Henrik Skiöld/TT

IFK Norrköpings Simon Thern dömer ut de svenska domarna.
IFK Norrköpings Simon Thern dömer ut de svenska domarna.
Foto: Stefan Jerrevång/TT

Sport

Ystadfäktare i stöten

I Ystadstöten segrade Casper Wennberg från Malmö i klassen U13.
Foto: Thomas Persson
Sport
FÄKTNING Ystadstöten, en deltävling i Sydsvenska Cupen, har avgjorts i anrika Bollen i Ystad.

Ett 50-tal värjfäktare från Skåne, Småland och Blekinge kom till start. Om det inte varit för coronapandemin så hade antalet startande varit ännu fler.

– I ett sent skede tvingades de danska fäktarna avanmäla sig på grund av ändrade coronaregler i hemlandet, upplyser Hans Wahl, ordförande i arrangerande Ystads FK.

Ystads Fäktklubb skickade upp sex egna fäktare på tävlingspisten, varav två var debutanter.

I den mixade klassen U13 tog Elisabeth klubbens enda medalj.

– Hon visade redan i de inledande omgångarna att något stort var på gång. Efter sju vinster var Elisabeth rankad tvåa och fick i kvartsfinal möta Hanna Olander från Lund, som besegrades med 15-6. I semifinal blev det manligt motstånd i form av Orlando Cagnotto från Lund. Det blev en jämn match där Orlando lyckades få in de sista avgörande stötarna och vinna med 15-12, upplyser Hans Wahl.

Övriga fem hemmafäktare tävlade i seniorklassen.

– Men tyvärr fick vår andra debutant, Benjamin Carlsson, utgå i ett tidigt skede efter skada. Av de övriga placerade sig Caspian Persson Törn bäst med en åttonde plats. I åttondelsfinalen vann Caspian över meriterade Peter Larsson från Lund med 15-13, men i kvartsfinalen fick han ge sig mot Oscar Andersson från Lund, 12-15. Gabriel Täckenström blev tia efter förlust i åttondelsfinalen mot Simon Fridh från Karlskrona med 12-15. Magnus Nord och Axel Fältskog gick till sextondelsfinal, informerar Hans Wahl.

MF19 från Malmö tog hem tre av de fem klasserna. Vann gjorde Casper Wennberg (U13), Elda Westman (U15 damer) och Tor Lonnert (U15 herrar). Klassegrare blev också Engla Sennerlin Holm från Karlskrona (damseniorer) och Simon Enarsson från Ljungby (herrseniorer).

I Ystadstöten segrade Casper Wennberg från Malmö i klassen U13.
Foto: Thomas Persson
Match i Ystadstöten mellan Teo Ask från Lund och Caspian Törn Persson från Ystad.
Foto: Thomas Persson
Match i Ystadstöten mellan Elias Gustavsson från MF19 Malmö och Ystads Gabriel Täckenström.
Foto: Thomas Persson

Sport

Klart med nya tränare i Skivarps Gif

Skivarps Gifs ordförande Rickard Thulin-Nilsson gör tummen upp för den nya tränartrojkan, från vänster: Bogi Einarsson, Ted Helmesjö och Kevin Ketteridge.
Foto: Privat
Sport
FOTBOLL Skivarps Gif har gjort klart med nya tränare. Jubileumsåret 2021, då klubben fyller 90 år, kommer Ted Helmesjö att leda division 6-laget som spelande huvudtränare med Kevin Ketteridge och Bogi Einarsson som assisterande tränare, spelande sådana.

– Målsättningen blir att vinna serien. Skivarp har inte vunnit en serie på 20 år, närmare bestämt 2000. Det ska vi ändra på nu, lovar Ted Helmesjö.

Trots sin ringa ålder, 32 år, har Ted Helmesjö varit tränare sedan 2016, då han var hjälptränare i det Skivarp som kvalade sig upp i division 5. 2017 förde han Sjöbo IF:s P 16-lag till seger i YA-cupen och som seniortränare 2018 till en överlägsen serieseger i division 5. Han var huvudtränare i Sjöbo IF även 2019. Detta 2020 har han verkat som assisterande tränare i division 2-seriesegrande Österlen FF.

Slipper långt pendlande

– I år har det blivit mycket pendlande, två timmar i bil tur och retur vid varje träningstillfälle. Nu blir det sammanlagt åtta minuter tur och retur. Det är skillnad det, konstaterar Ted Helmesjö, Bjärsjölagårdssonen som numera bor i Abbekås.

– Divisionen spelar dock ingen roll. Jag är lika seriös var jag än är.

Han ser stora möjligheter att utveckla Skivarps Gif, både på och vid sidan om fotbollsplanen.

– Skivarp har två fina gräsplaner, en konstgräsplan och så då Nils Holgersson-hallen i Skurup. Sådana förutsättningar har inte ens Österlen FF, påpekar Ted Helmesjö.

Tränardebut för Kevin

Om Ted Helmesjö har varit tränare i några år så är Kevin Ketteridge, snart 26, helt oerfaren i denna roll. Skivarps GIF blir hans allra förstauppdrag. Som spelare har han samlat desto fler erfarenheter från såväl division 2 (med Nosaby 2018 och 2019) som 3 (med Tomelilla IF i år).

– När jag fick den här chansen att bli tränare så var det helt omöjligt att tacka nej. Och dessutom att få göra det i sin moderklubb är förstås ännu roligare, hälsar Kevin Ketteridge.

Tredje part i Skivarps trojka, snart 39-årige Bogi Einarsson, har varit assisterande tränare och spelare de senaste två säsongerna och halva 2018 huvudtränare. Einarsson är en verklig veteran och trotjänare och den i Skivarps Gif som spelat näst flest matcher av alla i den snart 90-åriga historien.

En trotjänare stiger av

Stiger av som huvudtränare gör David Ketteridge, som är den som tränat Skivarps Gif flest år (2012 som hjälptränare, 2013-16 samt hösten 2017 och 2019-20 som huvudtränare). Nu ersätts han bland annat av sin son, Kevin, en av de tre i nya tränartrojkan.

Senast Skivarp vann en serie var alltså 2000. Nu drömmer klubbens supportrar om en ny storhetstid. 1974-79 spelade klubben i division 4, den på den tiden Sveriges fjärde högsta division

– Division 4 låter just nu lite avlägset. Men nästa år ska vi vinna division 6, lovar Kevin Ketteridge.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Allakando

Läxhjälp och mattehjälp hjälper att lyfta svenska skolresultat

Allakando Svenska elever är bland de bästa i Europa på engelska, men de har betydligt svårare med matematiken. Det finns många elever som är i behov av extraundervisning för att kunna få godkänt i matematik - eller för att bli riktigt duktig i ämnet. Många elever har ett stort behov av mattehjälp – något som läxhjälpsföretaget Allakando hjälper till med. Fungerar det? I skrivande stund har 9 av 10 elever som tar del av deras läxhjälp höjt betygen.

Kunskapsresultaten i svensk skola har länge varit en viktig fråga på den politiska dagordningen. Sedan 1990-talet har svenska elevers resultat i internationella kunskapsmätningar fallit, även om vi på senare år har sett att resultaten gått upp något. En sak är dock säker – de svenska eleverna har svårt med matematiken.

Nästan 20 procent av de svenska eleverna kan bara förstå mycket grundläggande matematik, såsom enkla algoritmer, formler och procedurer, visade den senaste PISA-mätningen. PISA-mätningen visade att Sverige idag har en lägre andel högpresterande elever i matematik, jämfört med PISA-mätningen år 2003.

Experter oroliga för att svenska elever inte lyckas ännu bättre

Det är oroande att svenska elever inte lyckas bättre med matematiken. Matematiken är en grundförutsättning för logiskt tänkande och slutledningsförmåga och behövs i alla yrken. En vanlig missuppfattning är också att matematik är bara något som läses på högskoleförberedande program – även de som läser yrkesprogram på gymnasiet läser också minst en kurs i matematik.

På samhällsnivå är det därför viktigt att alla elever förbättrar sina kunskaper och resultat i matematik. Inte minst på grund av att vi har en arbetsmarknad idag med ett stort behov av exempelvis programmerare och personer med grundläggande kunskap i programmering, vilket i sin tur förutsätter att man behärskar matematikens grunder.

Läxhjälp som leder till höjda mattebetyg

Det finns dock goda exempel på insatser som leder till höjda mattebetyg. En sådan insats är företaget Allakandos läxhjälp. Allakando har erbjudit studiehjälp i hemmet såväl i hela Sverige sedan 2007, såväl som läxhjälp online i alla ämnen. Bolagets välrenommerade pedagogiska modell har hjälpt många elever att lyckas med sin matematik – 9 av 10 av eleverna som får läxhjäp med en mattelärare från Allakando lyckas höja sitt betyg.

Det är inte bara positivt för elevernas möjligheter att studera vidare – utan ger också en enorm skjuts för elevernas självförtroende. Matematik kan kännas svårt, men när man får det förklarat för sig på ett tydligt sätt och förstår hur man ska gå tillväga för att ta sig an uppgifterna, så är det enormt positivt för elevernas självbild.

Duktiga matteläre – nyckeln till varför Allakandos läxhjälp är så framgångsrik

Kärnan i Allakandos pedagogiska modell är att erbjuda högkvalitativ mattehjälp. Med högkvalitativ menas att den som lär ut ska ha goda ämneskunskaper, samt en bra förmåga att lära ut det som kan uppfattas som svårt inom matematiken. Därför är det mycket studenter som gör skillnad genom Allakandos mattehjälp.

Just nu populärt med läxhjälp online i matematik

En allt mer populär tjänst nu när många skolor har distansundervisning är deras skräddarsydda mattehjälp online. Tack vare den kan elever få topphjälp oavsett var de bor i Sverige. Exempelvis finns det många ingenjörsstudenter från Chalmers, Lunds Tekniska Högskola och KTH som som undervisar elever i matematik från sydligaste Skåne till nordligaste Norrland. Då det är personer som har stor förståelse för matematiken och som vet vad som krävs för att kunna göra matematiken begriplig. Ingenjörsstudenter, och andra studenter med god kunskap i matematik, är därmed tillgängliga för att ge läxhjälp till alla elever i Sverige.

En mattelärare på Allakando kommer inte bara hjälpa eleven att klara nästa prov – utan kommer också hjälpa eleven att klara framtida studier och ett framtida yrkesliv. Mattehjälp är viktigt för många elever, här kan du som ingenjörsstudent göra skillnad. På riktigt.

Sport

Linköping skjuter upp match - igen

Linköping får vänta på nästa match. Arkivbild.
Foto: Stefan Jerrevång/TT
Sport
Sport

Linköpings SHL-match borta mot Oskarshamn på lördag skjuts upp. Beslutet kommer inte oväntat, efter att den östgötska ishockeyklubben på måndagen pausat sin verksamhet på grund av stor smittspridning av coronaviruset.

LHC spelade sin senaste match i SHL den 17 oktober och och har därefter fått sina matcher uppskjutna. Nu kommer laget inte spela igen förrän efter landslagsuppehållet, den 10 november.

Enligt klubben har 24 personer med koppling till herrlaget konstaterats smittade.

Sport

Danska cirkeln sluten för Petra Sörling

Petra Sörling är ordförande i det svenska bordtennisförbundet och vice ordförande i det internationella bordtennisförbund. Civilt är hon vd för Rosengård fastigheter. Genom sitt månåriga idrottande, bland annat på andra sidan sundet, har Petra fått kunskaper och lärdomar som hon kunnat ta med sig in i yrkeslivet.
Foto: Jenny Andersson
Sport
BORDTENNIS Cirkeln är sluten för 49-åriga Petra Sörling från Trelleborg.
20 år efter sin första sejour i Danmark kämpar hon åter om medaljer för Hillerød GI Bordtennis. Mycket har förändrats sedan hennes första år i klubben, såväl för Petra Sörling som för bordtennisen och Öresundsregionen.
Benen är kanske inte lika snabba som förr, men hennes kärlek till bordtennis och Danmark är starkare än någonsin.

Egenligen avslutade snart 50-åriga (hon nollar den 12 januari 2021) sin ”riktiga” elitkarriär för väldigt många år sedan. Den hade då hållit på sedan hon som ung tonåring debuterade i den svenska elitserien för Arlövs IK den 29 september 1984.

Numera är det mest bollar bredvid själva bordet som hon har att hålla reda på. Sedan 2013 sitter Petra Sörling på ordförandestolen i Svenska Bordtennisförbundet, som första kvinna på posten för övrigt.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Zlatan i skytteligatopp – hyllas efter målen

Stefano Pioli hyllar Zlatan Ibrahimovic.
Foto: Antonio Calanni
Sport
Sport Zlatan Ibrahimovic har gjort två mål i tre raka Serie A-matcher. Efter 3–3-matchen mot Roma hyllades han än en gång av Milantränaren Stefano Pioli.
PREMIUM

– Zlatan är en mästare, men inte ens för honom är det lätt att göra så många mål i början av säsongen, sade Pioli enligt Corriere dello Sport efter måndagskvällens målfest på San Siro.

Ibrahimovic gav där Milan ledningen två gånger, först redan i den andra minuten och sedan när han satte 3–2 på straff i 79:e minuten.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL