Sd-medlemmar fällda för förtal

Olsson och Herrstedt påstod sanningslöst på sin hemsida att Jönsson deltagit i attacken mot ett sd-möte i Eslöv 2006. ”Fredrik som deltog i attacken mot oss i Eslöv och slog sönder en massa fönsterrutor”, stod det att läsa den 1 september förra året på Carina Herrstedts och Stefan Olssons privata blogg, som länkar till SD Landskronas hemsida och länkas från denna. Senare ändrades det till ”Fredrik som tänkte vara med i attacken mot oss i Eslöv”. Attacken ägde rum den 15 oktober 2006 då sverigedemokraterna anordnat ett utbildningsmöte i Eslöv. Fönster krossades, och partisekreteraren Björn Söders arm skadades då han klämdes mot en dörr.

Fredrik Jönsson, som är engagerad i Sveriges kommunistiska ungdomsförbund, tog hjälp av en juridikstuderande vän och stämde Stefan Olsson och Carina Herrstedt för förtal. Som bevis använde han en skärmdump (avskrift från hemsidan) med det ursprungliga påståendet. Tingsrätten ger honom rätt i domen.

Brottsbalken fäster inte något avseende vid omfattningen av utpekandet. Därför bortser rätten från att utpekandet togs bort från hemsidan efter några timmar. Inte hjälper det att Olsson och Herrstedt inte förstod att det var olagligt. Det kan i och för sig vara tillåtet att lämna en uppgift som är förtal, om den som gör det är skyldig att göra det eller det med hänsyn till omständigheterna är försvarligt. Men då måste uppgiften vara sann eller också måste den som säger det ha skälig grund för detta. Herrstedt och Olsson menade vid rättegången att det var försvarligt eftersom Fredrik Jönsson är en offentlig person och att han dessutom uttalat sig nedsättande i media om medlemmar i sverigedemokraterna.

Och visst – Jönsson har uttalat sig om attacken både i TV 4 och Sydsvenskan. Men det gör honom ”inte ens på det lokala planet” till en offentlig person, enligt rätten. Därför har det ett mycket begränsat allmänintresse. Tingsrätten anser inte att det var försvarligt att publicera uppgifterna. Därför prövas inte frågan om de var sanna eller om Herrstedt och Olsson haft skälig grund för att lämna dem. Och därför berör domen inte heller vad Jönssons tre vittnen eller Herrstedts och Olssons enda vittne sagt om sanningshalten i påståendet. – Skadeståndet är mest symboliskt. Sverigedemokraterna brukar säga att de angrips av andra. Nu har jag blivit angripen två gånger, sa Fredrik Jönsson till Skånskan när vi skrev om fallet i september förra året. Carina Herrstedt ansåg vid samma tillfälle att det hela var ”skrattretande glyttigt” när Skånskan intervjuade henne. Carina Herrstedt är bland annat ledamot i barn- och ungdomsnämnden, personalutskottet och ersättare i kommunstyrelsen. Stefan Olsson är ledamot i kommunstyrelsen, kommunfullmäktige och fritidsnämnden.

Dagens fråga

Har du blivit strandsatt vid något tågstopp i år?

Loading ... Loading ...