Nyheter

70-talet i fokus hos Bara scengångare

Eric Davidsson får hjälp med pannbandet av Sofie Hector. De ser båda fram emot premiären i Barakulien.
Artikel Nyheter Bara scengångare är för många säkert mest kända för sina historiska pjäser.
PREMIUM

Bara scengångare är för många säkert mest kända för sina historiska pjäser. De brukar utspela sig flera hundra år bakåt i tiden och teatergruppen har skildrat många av de personer som levt och verkat i trakten. I den nya pjäsen Om det var bättre förr får åskådarna visserligen följa med bakåt i tiden men bara drygt 30 år. I början av 70-talet gick Barabon Herman Arndt på Kirsebergsskolan i Malmö. Sina upplevelser därifrån har gett honom inspiratoin till att skriva Om det var bättre förr. Han svarar även för regi och teknik.

I vanliga fall brukar han medverka på scenen när Bara scengångare spelar men så blir inte fallet den här gången. Han har även medverkat i Studioteaterns Cabaret. – Jag har funderat på det här i flera år och i julas blev jag färdig att skriva pjäsen. Bara scengångare har en stor ungdomsgrupp och det är viktigt att den får något vettigt att jobba med istället för att bara göra övningar och sätta upp småstycken. Vi började jobba med stycket i början av året och har inte haft så lång tid på oss, berättar Herman Arndt som hade generalrepetition igår.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Blentarp kvalade sig upp i femman

Se upp i division 5, här kommer vi! Blentarps BK kvalade sig upp via 4-3 i sista matchen borta mot Glumslöv.
Foto: Privat
Sport
FOTBOLL Blentarps BK klarade två kvalsteg och är klart för spel på division 5-nivå 2021.

– Nervkittlande. De sista tio minuterna var inte att leka med. Jobbigt, medger Tommy Falthin, tränare i Blentarps BK i par med Mats Jeppsson. efter att division 5-avancemanget säkrats via 1-0-seger på bortaplan mot ett Mala IF som spelade för att undvika att flyttas ner.

Tredjeplatsen i division 6 mellersta gav Blentarp chansen att kvala sig upp.

Den tog man.

I första steget slog Blentarp ut Vinslöv. 1-2 hemma vändes till 5-3 på bortaplan efter 0-3-underläge.

I sista steget hade Blentarp 1-1 att gå på inför den avgörande returen på bortaplan på Thurevallen mot Mala IF.

Henrik avgjorde

I drygt 60 minuter var matchen mållös.

– Vi visste ju att vi var tvungna att göra mål för att gå upp. I början var det spänt på båda håll, vi hade lite svårt för att få tag på dem i den första halvleken, uppger Tommy Falthin.

– Vi hade ett bra snack i paus och steppade upp i den andra halvleken. Alla tog ansvar. Till slut vann vi rättvist. I målchanser räknat blev det 4-2, typ. Efter vårt 1-0 satsade de framåt och då fick vi ett par riktigt vassa chanser som vi skulle ha satt och dödat matchen. Nu blev det i ställer nervkittlande och jobbigt in i slutet.

1-0-målet kom i matchminut 63. Målskytt: Henrik Sandberg Molin.

– När det behövdes som mest plockade killarna fram några ytterligare procent. Ett gott lag att ha att göra med.

Spännande derbyn 2021

Nu ser han med spänning fram emot Skånebolls förslag till seriesammansättning 2021.

– Vi vill gärna spela kommunderbyn mot Sjöbo IF, Vanstad och Esperöd. Och nära oss har vi både Skurups AIF och Janstorp. Det skulle inte vara lika roligt om vi hamnade i en serie med lag från Malmö och Lund, anser Tommy Falthin.

Helt klart är det förstås inte att han och kollegan Mats Jeppsson fortsätter som tränare.

– Fast det lutar åt det, men inget är påskrivet. Det bestäms i veckan. Vi får höra vad klubben och spelarna har att säga. Signalerna är positiva från alla håll och kanter.

Nytt som konkurrerar

Ett steg upp innebär också tuffare motstånd.

– Även om vi redan nu har ett bra lag, så skulle det inte göra ont att få hit spelare som konkurrerar om startplatser. Man vill ju komma så bra rustade som möjligt. Och så hoppas man att det blir en vanlig säsong igen, inte ännu en med bara en halv serie.

Henrik Sandberg Molin sköt med sitt 1-0-mål mot Mala IF sitt Blentarps BK upp i division 5.
Foto: Lola Nilsson

Sjöbo

Släpet kvar men skylten borta

Sjöbo
SJÖBO Släpet stod kvar. Men skylten var borta.

Det upptäckte ägaren på söndagskvällen när han tittade till släpet.

Släpet stod parkerat utanför ägarens bostad. Registreringsskylten försvann någon gång mellan fredagen och söndagskvällen.

Lund

Misshandlade på Bantorget

Lund
LUND Polisen fick rycka ut vid tvåtiden i söndags morse när två 20-åringar anmälde att de hade blivit misshandlade av två okända män på Bantorget. Det är oklart vad som orsakade misshandeln men polisen har identifierat två misstänkta män, som båda är 22 år.

Båda offren fick skador i ansiktet och på kroppen efter slag och sparkar från de misstänkta. Ingen av dem behövde dock föras till sjukhus för omplåstring. De två 22-åringarna är nu misstänkta för misshandel och riskerar att åtalas för händelsen.

Ekonomi

Fler strömmar video ‒ Netflix tappar

Hård konkurrens mellan videoapparna. Arkivbild.
Foto: Jenny Kane/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Netflix är fortsatt störst bland videotjänsterna, men tappar rejält med kunder för första gången sedan starten 2012. Totalt sett abonnerar svenskarna på rekordmånga strömningstjänster, plus 700 000 till cirka 4,5 miljoner abonnemang, enligt Mediavisions kvartalsmätning.

På ett år har Netflix tappat cirka 110 000 kunder och har därmed omkring 1,5 miljoner betalande abonnenter. På senare år har konkurrensen ökat och marknadsledaren har därmed tappat andelar till bland andra senaste uppstickaren Disney+.

I snitt har varje hushåll i dag mer än två videoabonnemang. Och Mediavisions analys pekar på att tillväxten kommer att fortsätta.

Siffrorna bygger på svar från 3 000 hushåll.

Inrikes

Trollhättan stänger skolor och bussar elever

Trollhättan kommer att stänga två skolor hösten 2021 och istället bussa eleverna till andra skolor i staden. En av skolorna är Kronan i stadsdelen Kronogården som blev rikskänd på grund av skolattacken 2015. Arkivbild.
Foto: Adam Ihse/TT
Inrikes
Inrikes Trollhättan kommer att stänga två skolor hösten 2021 och i stället bussa eleverna till andra skolor i staden.
Beslutet, som berör omkring 300 elever, tas i morgon på utbildningsnämndens sammanträde.

Det rödgröna majoriteten i Trollhättan fattar beslutet som ett led i att försöka skapa en bättre elevmix på skolorna. Målet är att minska segregationen i kommunen och höja skolresultaten.

"Vi är beredda att göra förändringar som kommer att gynna alla nuvarande, men också framtida Trollhättebor som ska kunna leva i ett samhälle som står upp för alla människor", säger Sofia Andersson Dharsani (S) i ett pressmeddelande.

En av skolorna som berörs är Kronan i stadsdelen Kronogården som blev rikskänd på grund av skolattacken 2015 då tre människor dödades. Skolan bedriver nu undervisning upp till årskurs nio. Från och med 2021 ska det bara finnas klasser upp till årskurs tre kvar. Den andra skolan, Frälsegårdsskolan, stängs helt.

Beslutet har föregåtts av en livlig debatt. Flera namninsamlingar har gjort för att rädda de berörda skolorna och i insändare i lokalpressen har föräldrar på de mottagande skolorna uttryckt oro över att deras barns skolgång kan komma att påverkas negativt.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

SUNBIRD WEBBYRÅ

Webbyråns bästa knep hur du skapar ett starkt varumärke

SUNBIRD WEBBYRÅ

Enligt Sunbird Webbyrå kan ett starkt varumärke vara en av de viktigaste faktorerna för att öka ert företags försäljning online:

Det finns för mycket information och för lite tid. Potentiella kunder som besöker er tenderar att ta snabba beslut som oftas baseras på en känsla och vilket förtroende de får för er.

Ett varumärke är någons magkänsla om er. Det är inte vad ni säger att det är. Utan vad era kunder säger att det är. Här kommer Sunbird Webbyrå med fyra riktlinjer för att stärka ett varumärke.

1. Var konsekvent

Det är viktigt att ni alltid är konsekventa och lever efter ert varumärke. Byt inte budskap och värdegrunder när vinden vänder.

2. Tänk långsiktigt

Förtroende byggs upp över tid och det är viktigt att ni är beredda att offra kortsiktiga vinster för de långsiktiga. Man ska varken göra eller säga för mycket, håll er till ramen och lägg inte lättvindigt till fler tjänster i er arsenal.

3. Differentiera er

Det är lättare att bygga ett varumärke om man är unik. Är ni nischade förstår man snabbare vad ni står för.

4. Var fokuserad

För många hemsidor försöker säga för mycket. Säg bara det viktigaste. Ska ni få fram ett budskap ska ni enbart ge informationen läsaren verkligen behöver - inte allt som är bra att säga.

Även om de flesta är medvetna om detta menar Sunbird Webbyrå att många företag ändå tenderar att lägga för mycket text på hemsidan. Vilket gör att besökaren får jobba för att förstå vad man gör.

Vill ni ha hjälp att ta fram skräddarsydd webbdesign som stärker ert varumärke - Kontakta Sunbird Webbyrå här.

Sjöbo

Försökte springa från polisen

Sjöbo
SJÖBO Polisen ville stoppa killarna. Men de ville inte prata med polisen.

Det var i samband med en bilträff på parkeringsområdet vid Bil-Bengtsson på lördagskvällen/tidigt på söndagsmorgonen som polisen ville prata lite med några killar som kom gående på Planteringsgatan.

Men de ville uppenbarligen inte prata med polisen utan började springa.

En av dem sprang inte så fort utan blev upphunnen av lagens långa arm.

Eftersom han hade en kniv på sig misstänks han nu för brott mot knivlagen. Han hade också narkotika på sig och verkade vara påverkad av något.

Till misstankarna läggs därför narkotikainnehav och bruk.

Sport

Skrockfull Seger: "Det är karma på sådant"

Caroline Seger går in till den avgörande EM-kvalmatchen mot Island med vetskapen att hon aldrig förlorat en kvalmatch av vikt.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport Caroline Seger har aldrig förlorat en kvalmatch av vikt. Den vetskapen hade hon gärna varit utan inför tisdagens ödesmatch i EM-kvalet mot Island.
– Det är karma och sådant på det. Jag är skrockfull. Så tack så mycket för det, säger fotbollslandslagets kapten.

Man tänker att en spelare med Caroline Segers meriter har varit med om det mesta. Men efter 207 A-landskamper har hon fortfarande inte känt på hur det är att förlora en enda kvalmatch som faktiskt betyder något.

Det borde vara stärkande information inför en troligen helt avgörande gruppfinal i kvalet till fotbolls-EM 2022. Men det var tvärtom det sista landslagskaptenen ville känna till dagen före hemmamatchen mot Island på Gamla Ullevi.

– Alla ni som känner mig vet att jag lägger väldigt liten vikt på det här med statistik och jag är inte så bra på det heller. Så tack för den informationen, säger Seger.

– Men det här med att jag inte har varit med och förlorat, det gillar jag inte riktigt. Jag försöker att inte tänka på det. För min del är det viktigt att vi går ut och gör arbetet. Och om det adderar en match till där jag inte förlorar så är det ju positivt så klart.

TT: Varför gillar du inte det?

– Det är karma och sådant på det. Jag är skrockfull. Så tack så mycket för det.

Bara en förlust

På 52 spelade kvalmatcher med Caroline Seger i laget har Sverige gått segrande ur striden 46 gånger. Fem matcher har slutat oavgjort och endast en gång, borta mot Danmark i kvalet till EM 2017, har det blivit förlust (0–2). Men då var Sverige redan EM-klart.

– Men sådana grejer spelar så liten roll. Det som spelar roll för mig är vad vi gör där ute som lag, understryker Rosengårdsmittfältaren.

Men någonting betyder ändå statistiken. För det som Seger tar med sig in i en sådan här viktig match påverkar i alla fall hennes omgivning. Chelseas backstjärna Magdalena Eriksson kan inte noga framhålla hur viktig lagkapten Seger är för Sverige.

– Det är svårt att förstå vad sådan erfarenhet betyder för ett lag. Seger är otroligt uppskattad av alla i hela laget. Det jag tänker mest på är att hon är en spelare som står upp när det blåser som mest. Det är en sådan spelare man vill ha i sitt lag. När det gäller som mest, då kan man lita på Seger. Och det känns otroligt skönt att hon leder oss med sitt spelsätt, med sin karaktär och med sin vilja att alltid vara bäst, säger Eriksson.

Oavgjort kan räcka

Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson lyfter ofta de erfarna spelarnas betydelse när det kommer till de avgörande matcherna. Och där är Caroline Seger, hans lagkapten, den allra viktigaste pjäsen.

– Jag skulle kunna prata hur länge som helst om Caroline Seger, säger Peter Gerhardsson.

– Hon är självgående. Vi har en dialog när det behövs, men det är inte så att jag ringer henne varje vecka, och sedan leder hon den här gruppen, med hjälp av andra, på ett väldigt bra sätt. Det är inte bara som spelare, utan hon är en väldigt bra människa också. Hon har många goda egenskaper.

Sverige blir klart för EM vid seger mot Island. Även 0–0 och 1–1 gör att Sverige behåller greppet om förstaplatsen – dock utan att säkra gruppsegern – medan övriga resultat innebär att pendeln svänger över kraftigt till isländsk favör.

Lasse Mannheimer/TT

FAKTA

Fakta: Segers kvalfacit

Här är Carolines Segers matchfacit från EM-, VM- och OS-kval i A-landslaget.

Totalt: 52 kvalmatcher, 46 segrar, 5 oavgjorda, 1 förlust, 173–21 i målskillnad. Gjorda mål: 17.

EM-kval: 17 matcher, 15 segrar, 1 oavgjord, 1 förlust, 58–3 i målskillnad. Gjorda mål: 3.

VM-kval: 30 matcher, 27 segrar, 3 oavgjorda, 0 förluster, 105–13 i målskillnad. Gjorda mål: 13.

OS-kval: 5 matcher, 4 segrar, 1 oavgjord, 0 förluster, 10–4 i målskillnad. Gjorda mål: 1.

Sport

Timrås poängkung uttagen till Karjala

Jonathan Dahlén. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sport
Sport Första landslagsturneringen efter coronauppehållet – då får en allsvensk poängkung för första gången chansen i Tre Kronor. Timrås forwardsstjärna Jonathan Dahlén, 22, är uttagen till Karjalaturneringen i Helsingfors nästa vecka.

– Han hade en fantastisk säsong förra året. Så här långt den här säsongen har han verkligen levererat. Det är dags för Jonathan att visa att han håller i Tre Kronor också – och det tror jag att han gör, säger Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv.

Garpenlöv säger att han valt ett lite mer "oerfaret" lag till säsongens första turnering. I truppen finns till exempel också Brynäs målvaktstalang Samuel Ersson, 21, och Skellefteås forward Jonathan Berggren, 20.

Spelare från coronadrabbat lag med

Trots att coronasmitta finns i flera SHL-klubbar samlar förbundskapten Johan Garpenlöv en Tre kronor-trupp med främst spelare från SHL. Coronasmitta finns eller har funnits i bland annat Linköping, Djurgården och Skellefteå.

Dock fanns inga spelare från Linköping eller Djurgården med i truppen till Karjala.

– Just nu är det av sportsliga skäl, säger förbundskapten Johan Garpenlöv.

På frågan om han funderar något över att han valt ut tre spelare från Skellefteå, som har två bekräftade fall, är Garpenlöv tydlig.

– Nej, svarar han kort.

Blir isolerade

Att inte spela turneringen i Finland har inte varit aktuellt för Garpenlöv.

– Från min sida har det inte funnits några tankar på att inte spela turneringen. Jag är här som tränare för Tre Kronor. Jag resonerar hela tiden så att jag gör det jobb jag är här för att göra tills att någon säger något annat. Det är inte min fråga.

Truppen samlas måndag den 2 november.

– Vi kommer ha spelare som är coronatestade. Vi flyger ett chartrat flyg till Finland. Vi kommer att bli testade på hotellet där och bli isolerade. När vi fått svar på alla tester kommer vi inleda turneringen, säger förbundskaptenen.

FAKTA

Fakta: Tre Kronors trupp

Målvakter:

Samuel Ersson, Brynäs, Niklas Rubin, Frölunda

Backar:

Mattias Norlinder, Frölunda, Niklas Hansson, Rögle, Nils Lundkvist, Luleå, Arvid Lundberg, Skellefteå, Jesper Sellgren, Frölunda, Adam Ollas Mattsson, Malmö, Joel Persson, Växjö

Forwards

Max Friberg, Frölunda, Lias Andersson, HV71, Gustav Rydahl, Färjestad, Jesper Frödén, Skellefteå, Pontus Holmberg, Växjö, Michael Lindqvist, Färjestad, Linus Ölund, Brynäs, Jonathan Berggren, Skellefteå, Emil Sylvegård, Malmö, Jonathan Dahlén, Timrå, Anton Wedin, HV71, Leon Bristedt, Rögle, Jacob Nilsson, Färjestad, Daniel Zaar, Rögle

FAKTA

Fakta: Karjalaturneringen 2020

Turneringen spelas 5-8 november i Hartwall Arena i Helsingfors, Finland.

Sveriges matcher: 5/11 Tjeckien (13.30), 7/11 Ryssland (12.30), 8/11 Finland (16.30).

Lagen kommer att befinna sig i en så kallad "bubbla". De bussas mellan hotell och Hartwall Arena i Helsingfors och får inte träffa några utomstående. Journalister är välkomna i arenan, men får inte träffa spelarna. Intervjuer sker digitalt.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL