Nyheter

Bomber ”mode” i rånarvärlden

På förmiddagen den 6 mars i år detonerade en bilbomb på Carl Gustavsväg i Malmö. Samtidigt utsattes en bank på Hornyxegatan för ett väpnat rån. Arkivbild
Artikel Nyheter - Sådant här kommer i perioder och då kan det se ut som en ökning.

PREMIUM

- Sådant här kommer i perioder och då kan det se ut som en ökning. Men utslaget på årsbasis ser vi ingen sådan trend, säger Kalle Eriksson på säkerhetspolisens Bombdatacenter (BDC). Till BDC rapporterar polisens tekniska rotlar in alla insatser som rör verkliga eller förmodade sprängladdningar. Antalet sådana insatser ligger rätt konstant på omkring 300 om året. Av insatserna gäller knappt tio procent verkliga laddningar, resten är "falskt alarm" — till exempel hot eller misstänkta föremål som till sist visat sig harmlösa. Inspirerar andra I storstäderna, men även på mindre orter som Tingsryd och Olofström, har gärningsmännen i år utlöst sprängladdningar i samband med rån, antingen för att komma åt sitt byte eller för att splittra polisresurserna. I Malmö sprängdes en bil strax före ett bankrån. Vid rån både i Göteborg och i Malmö lades bombattrapper ut nära polishusen. En polisutredare säger till TT att det tycks ha blivit ett "mode" i rånarvärlden med sådana här ingredienser och att olika grupper av rånare inspirerar varandra. Samtidigt finns bomber som mest är till för att skrämmas, liknande den på chefsåklagare Barbro Jönssons dörr i Trollhättan i slutet av förra året. Svart marknad Hur går det då till att få tag på sprängämnen för olika kupper? Enligt Kalle Eriksson finns det en svart marknad, där folk med rätt kontakter kan skaffa sig de sprängmedel de vill ha. Merparten kommer troligen från stölder ur förråd vid till exempel väg- och tunnelbyggen, eller från militären. Smuggling förekommer också, men troligen av mindre mängder. Kemiskt sett är det mesta nitroglycerinbaserade sprängämnen med olika handelsnamn. På internet kan man också hitta recept för mycket kraftfulla bomber, baserade på ämnet TATP (triacetontriperoxid). TATP användes vid terrordåden i London sommaren 2005, men i Sverige tror Kalle Eriksson att det mer är experimentsugna och oförståndiga ungdomar än grovt kriminella som lockas av denna ytterst riskfyllda hantering.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Misstänkt barnvåldtäkt – en häktad

En person i 20-årsåldern har häktats, misstänkt för grov våldtäkt mot barn. Bilden är från fredagen.
En person i 20-årsåldern har häktats, misstänkt för grov våldtäkt mot barn. Bilden är från fredagen.
Foto: Privat/TT
Inrikes
Inrikes

En person i 20-årsåldern häktades på lördsagseftermiddagen misstänkt för grov våldtäkt mot barn, meddelar Åklagarmyndigheten.

Tidigt i fredags kom besked om att ett grovt brott begåtts i Rättvik. Anmälan hade kommit in under torsdagsdygnet och polisen spärrade av utanför lokalen där brottet ska ha begåtts.

Avspärrningarna har nu hävts.

Utrikes

"Underbart" – största pubstoppet på 350 år över

En servitör med skyddshandskar och munskydd serverar öl på lördagen till förväntansfulla gäster på en pub i Stratford i östra London.
En servitör med skyddshandskar och munskydd serverar öl på lördagen till förväntansfulla gäster på en pub i Stratford i östra London.
Foto: Tolga Akmen/AFP/TT
Utrikes
Utrikes Det har varit den första landstäckande nedstängningen av pubar i England sedan pesten på 1660-talet. Men nu flödar ölen in i pint-glasen igen.
– Underbart, suckade Andrew Slawinski i en pub i norra London.
Återöppningen kommer dock med varningar och oro.

Från och med lördagen tilläts de cirka 28 000 pubarna i England åter öppna efter flera månaders covidrestriktioner.

Och även i andra änden av huvudstaden ekade omdömet från norr:

– Det är underbart bara att komma tillbaka och ta en pint, säger 56-årige snickaren Jim Martin på en pub i södra London.

Läraren Julie Scott var på samma pub med sin familj för att njuta mat och dryck.

– Det är skönt att umgås, säger hon.

"Otroligt tufft"

Även pensionären Ron Lock var där för att snacka och fukta strupen.

– Det var på tiden att de öppnade, tycker han.

Branschorganisationen BBPA hoppas att 80 procent av alla etablissemang nu kommer i gång igen. Normal omsättning kan dock inte väntas förrän om minst ett år, varnar BBPA.

– Detta har varit otroligt tufft för oss och för våra kunder, säger Clive Watson från företaget City Pub Group.

Slaget blev särskilt kännbart, eftersom den brittiska pubnäringen just varit på väg att vända en långvarig trend med konkurser och nedläggningar. Bland annat i London har kvarterspubar i åratal, en efter en, bommat igen – men i fjol noterades en ökning av antalet öppna ställen igen i landet, rapporterar BBC.

8,5 miljoner liter

För att hitta någon motsvarighet till coronanedstängningen får man gå tillbaka till "Stora pesten", det sista massiva böldpestutbrottet, som drabbade bland annat London 1665–1666.

Nu har coronaviruset krävt drygt 44 100 liv i Storbritannien, och över 300 000 personer har bekräftats smittade.

Tidningen The Sun har förutspått att 8,5 miljoner liter öl i 15 miljoner pintglas kommer att sväljas i England på lördagen, även om regnet och blåsten kan minska antalet klunkar.

Polisen har luftat oro för att glädje och glam också ska övergå i destruktiv fylla och brottslighet, och sjukhusen har ombetts förbereda sig för ett inflöde liknande nyårsfirandet.

"Kan fortfarande döda"

En annan farhåga är att smittspridningen kan ta fart igen när det offentliga umgänget ökar. När brittiske prins William besökte en pub i östra England tog han förvisso en cider, men först gjorde han sitt genom att sprita händerna vid lokalens fastskruvade behållare.

Hälsominister Matt Hancock är en av dem som lyfter varningsflagg:

– Jag är ingen glädjedödare, men viruset kan fortfarande döda.

Nordirland lät sina pubar öppna i fredags. Wales och Skottland är mer skeptiska kring att covid-19:s härjningar verkligen är under kontroll, och låter preliminärt pubar börja öppna den 13 respektive 15 juli.

Umgänge, skratt och öl på en pub i Stratford i östra London på lördagen.
Umgänge, skratt och öl på en pub i Stratford i östra London på lördagen.
Foto: Tolga Akmen/AFP/TT
Brittiske prins Andrew gör sitt för att minska smittspridningen på en pub i Snettingham i östra England.
Brittiske prins Andrew gör sitt för att minska smittspridningen på en pub i Snettingham i östra England.
Foto: Aaron Chown/AP/TT
Prins William fick tjuvstarta puböppningen med en cider, när han i fredags besökte The Rose and Crown i Snettisham på Englands ostkust.
Prins William fick tjuvstarta puböppningen med en cider, när han i fredags besökte The Rose and Crown i Snettisham på Englands ostkust.
Foto: Aaron Chown/pool/AP/TT

Sport

Öster missade ligaledning efter kryss

Öster missade möjlighet till ligaledning efter 0–0 borta mot nykomlingen Umeå. Arkivbild.
Öster missade möjlighet till ligaledning efter 0–0 borta mot nykomlingen Umeå. Arkivbild.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Sport
Sport

Öster hade läge att klättra upp i toppen av superettan. Men efter 0–0 borta mot nykomlingen Umeå behåller man andraplatsen.

Öster som fått en fin inledning på säsongen gjorde sin andra mållösa match efter att ha fått 0–0 hemma mot Västerås senast.

Ny trea i tabellen är Degerfors efter att ha slagit Dalkurd på bortaplan med 2–1. Victor Edvardsen öppnade målskyttet för gästerna i den 40:e minuten och strax efter paus utökade Christos Gravius till 2–0.

John Stenberg fick in en reducering i den 57:e minuten, men resultatet stod sig matchen ut.

Sport

Duplantis nya succé – världsårsbästa på Ullevi

Armand Duplantis.
Armand Duplantis.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport Det blev en fin Sverigedebut för Armand Duplantis i herrarnas stavhoppstävling på friidrottsgalan i Göteborg. Duplantis säkrade enkelt segern när han ensam seglade över 5,70 meter men det var inte slut där.

Med höjden 5,94 hoppade Duplantis högre än någon annan gjort på Ullevi – och dessutom högre än någon annan stavhoppare i år.

Svensk-amerikanen testade även på sex meter, men där tog det stopp för Duplantis som inte var nära i sina sista hopp.

Tävlingen i Göteborg är den första på svensk mark den här utomhussäsongen efter en mycket fin vinter där världsrekordhållaren var närmast ostoppbar. 20-åringen hoppade först 6,17 i polska Torun i februari och veckan därefter 6,18 i Glasgow, Skottland.

På damsidan fortsatte Michaela Meijer att visa fin form efter 4,72-hoppet i Mölndal i juni. Meijer testade att slå Angelica Bengtssons svenska rekord på 4,82 men rev och vann i stället tävlingen på 4,60.

Bengtsson och Lisa Gunnarsson rev ut sig på 4,45 respektive 4,30.

Malmö

Skjutne svanen i Malmö kan bli staty

svanar
Svanarna på bilden har inget med artikeln att göra.
Foto: Beata Wallsten
Malmö
Malmö Den svanhane som aggressivt försvarade sin hona och parets åtta ägg i Malmö kanal våren 2019, sköts av Malmö stads skyddsjägare 7 april samma år. Nu kan svanen odödliggöras med en staty på platsen där den tog sina sista andetag.

Detta om den man som väckt ett Malmöinitiativ med rubriken ”Staty av den kanotvältande svanpappan” får som han vill.

”Statyn ska helst föreställa svanen i färd med att attackera en kanot”, skriver han i initiativet.

Naturen har ingen lag

I initiativet tar mannen svanen i försvar:

”Den gjorde vad den var skapt till, och den gjorde det med en målmedvetenhet som borde få de mest hårdnackade återstående svanarna att se över sina rutiner. Den behöver inte minnas som en martyr, hjälte eller bov, utan som den svan som kanske mest av alla levde upp till sitt naturliga kall.”

Det var den 17 juni som förslaget lades. Om initiativet får minst hundra ja-röster under det år det är aktivt, lyfts frågan till ansvarig politisk nämnd för ett avgörande.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Allakando

Läxhjälp och mattehjälp hjälper att lyfta svenska skolresultat

Allakando Svenska elever är bland de bästa i Europa på engelska, men de har betydligt svårare med matematiken. Det finns många elever som är i behov av extraundervisning för att kunna få godkänt i matematik - eller för att bli riktigt duktig i ämnet. Många elever har ett stort behov av mattehjälp – något som läxhjälpsföretaget Allakando hjälper till med. Fungerar det? I skrivande stund har 9 av 10 elever som tar del av deras läxhjälp höjt betygen.

Kunskapsresultaten i svensk skola har länge varit en viktig fråga på den politiska dagordningen. Sedan 1990-talet har svenska elevers resultat i internationella kunskapsmätningar fallit, även om vi på senare år har sett att resultaten gått upp något. En sak är dock säker – de svenska eleverna har svårt med matematiken.

Nästan 20 procent av de svenska eleverna kan bara förstå mycket grundläggande matematik, såsom enkla algoritmer, formler och procedurer, visade den senaste PISA-mätningen. PISA-mätningen visade att Sverige idag har en lägre andel högpresterande elever i matematik, jämfört med PISA-mätningen år 2003.

Experter oroliga för att svenska elever inte lyckas ännu bättre

Det är oroande att svenska elever inte lyckas bättre med matematiken. Matematiken är en grundförutsättning för logiskt tänkande och slutledningsförmåga och behövs i alla yrken. En vanlig missuppfattning är också att matematik är bara något som läses på högskoleförberedande program – även de som läser yrkesprogram på gymnasiet läser också minst en kurs i matematik.

På samhällsnivå är det därför viktigt att alla elever förbättrar sina kunskaper och resultat i matematik. Inte minst på grund av att vi har en arbetsmarknad idag med ett stort behov av exempelvis programmerare och personer med grundläggande kunskap i programmering, vilket i sin tur förutsätter att man behärskar matematikens grunder.

Läxhjälp som leder till höjda mattebetyg

Det finns dock goda exempel på insatser som leder till höjda mattebetyg. En sådan insats är företaget Allakandos läxhjälp. Allakando har erbjudit studiehjälp i hemmet såväl i hela Sverige sedan 2007, såväl som läxhjälp online i alla ämnen. Bolagets välrenommerade pedagogiska modell har hjälpt många elever att lyckas med sin matematik – 9 av 10 av eleverna som får läxhjäp med en mattelärare från Allakando lyckas höja sitt betyg.

Det är inte bara positivt för elevernas möjligheter att studera vidare – utan ger också en enorm skjuts för elevernas självförtroende. Matematik kan kännas svårt, men när man får det förklarat för sig på ett tydligt sätt och förstår hur man ska gå tillväga för att ta sig an uppgifterna, så är det enormt positivt för elevernas självbild.

Duktiga matteläre – nyckeln till varför Allakandos läxhjälp är så framgångsrik

Kärnan i Allakandos pedagogiska modell är att erbjuda högkvalitativ mattehjälp. Med högkvalitativ menas att den som lär ut ska ha goda ämneskunskaper, samt en bra förmåga att lära ut det som kan uppfattas som svårt inom matematiken. Därför är det mycket studenter som gör skillnad genom Allakandos mattehjälp.

Just nu populärt med läxhjälp online i matematik

En allt mer populär tjänst nu när många skolor har distansundervisning är deras skräddarsydda mattehjälp online. Tack vare den kan elever få topphjälp oavsett var de bor i Sverige. Exempelvis finns det många ingenjörsstudenter från Chalmers, Lunds Tekniska Högskola och KTH som som undervisar elever i matematik från sydligaste Skåne till nordligaste Norrland. Då det är personer som har stor förståelse för matematiken och som vet vad som krävs för att kunna göra matematiken begriplig. Ingenjörsstudenter, och andra studenter med god kunskap i matematik, är därmed tillgängliga för att ge läxhjälp till alla elever i Sverige.

En mattelärare på Allakando kommer inte bara hjälpa eleven att klara nästa prov – utan kommer också hjälpa eleven att klara framtida studier och ett framtida yrkesliv. Mattehjälp är viktigt för många elever, här kan du som ingenjörsstudent göra skillnad. På riktigt.

Sport

Göteborg tappade poäng och Berglund skadad

Pauline Hammarlund och Julia Roddar fick jubla mot Eskilstuna. Arkivbild.
Pauline Hammarlund och Julia Roddar fick jubla mot Eskilstuna. Arkivbild.
Foto: Thomas Johansson/TT
Sport
Sport Göteborg såg ut att gå mot en stabil 1–0-seger borta mot Eskilstuna när kallduschen kom och Loreta Kullashi kvitterade i matchens sista anfall.
Än mer oroande för guldaspiranten Göteborg: lagkaptenen Emma Berglund klev av skadad.

Göteborg tippas tillsammans med Rosengård att slåss om SM-guldet i årets damallsvenska. Men där bakom väntas också Eskilstuna, fyra i fjol, utmana om topplaceringarna.

Matchinledningen mellan de förväntade topplagen blev också jämn där Eskilstuna till en början stod upp bra mot offensivt starka Göteborg, som precis som i premiären inledde med landslagsanfallaren Stina Blackstenius på bänken.

Men olyckan var framme tidigt för gästerna, när Emma Berglund tvingades till ett byte redan efter drygt tio minuter. Lagkaptenen och den rutinerade försvararen lindade sedan om den nedre delen av vaden/fotleden. Skulle Berglunds skada hålla henne borta från spel en längre tid är det ännu ett avbräck på försvarssidan för Göteborg som sedan tidigare har korsbandsskadade Beata Kollmats och den tänkta ersättaren till henne, Annika Schmidt, på skadelistan.

Roddar med drömträff

Offensivt är läget som sagt betydligt ljusare i Göteborg – något som Eskilstuna också fick känna på. Ju mer matchen led desto tyngre vägde gästernas offensiv där bland andra Rebecka Blomqvist, som stod för två mål i premiärkrossen mot Kristianstad, rann igenom för att ordna klara målchanser.

Målet kom dock av Julia Roddar, som ersatte skadade Berglund. Roddar stod för ett fint inhopp och fullträffen i den 42:a minuten var något av ett drömmål – en kanon från distans som seglade upp i krysset bakom Eskilstunas Emelie Lundberg.

Sen kvittering

I den andra halvleken fortsatte Göteborg att dominera. Hemmalaget såg allt mer stressat ut samtidigt som gästerna hade gott om tid att visa upp sina offensiva vapen där Stina Blackstenius kom in och ersatte Blomqvist.

Men trots stort övertag i målchanser lyckades Göteborg inte få in någon mer boll och i stället kunde Loreta Kullashi, i matchens sista anfall, sätta 1–1 och rädda en poäng till hemmalaget.

Marie Carlsson/TT

Sport

Fortsätter skrälla – efter succéinhoppet

Nykomlingen Uppsala fortsätter att skrälla. Arkivbild.
Nykomlingen Uppsala fortsätter att skrälla. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Sport
Sport

Nykomlingen Uppsala följde upp premiärsegern, 3–2 mot Djurgården, med att ta en ny fin skalp i bortamötet med Växjö.

Hemmalaget var dock det spelförande laget och tog logiskt ledningen med 1–0 efter en timme spelad när danskan Signe Andersen var säkerheten själv från straffpunkten. Avslutet var väl placerat till höger om målvakten Emma Holmgren.

Men gästerna kom tillbaka. I den 80:e minuten gjorde tränaren Jonas Valfridsson dubbla byten. In kom Agnes Nyberg och Cornelia Kapocs in. Tre minuter senare var anfallaren Kapocs målskytt, hennes första i damallsvenskan någonsin, efter att ha tagit sig in i straffområdet och avslutat snyggt.

Växjö, som förlorade i premiären borta mot Linköping 0–3, får fortsätta att vänta på sin första seger.

Inrikes

Stödkommitté: Dawit Isaak lever

Leif Öbrink, ordförande i Free Dawit. Arkivbild.
Leif Öbrink, ordförande i Free Dawit. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani / TT
Inrikes
Inrikes

Den svensk-eritreanska journalisten Dawit Isaak som suttit fängslad i Eritrea sedan 2001 är vid liv, uppger stödkommittén Free Dawits ordförande Leif Öbrink till Blankspot.

Till reportagesajten uppger han att han är säker på de uppgifter han har fått till sig, men vill inte säga mer än så.

Senaste gången Leif Öbrink fått ett livstecken från journalisten är för 15 år sedan, enligt Blankspot.

– Ja det är ju vad vi innerst inne alltid trott och hoppats på, nu har vi det än en gång mer svart på vitt. Visst det har återkommande funnits sådana här rykten men vi kan gå ut med det här, säger han till sajten.

Det framgår inte hur Free Dawits ordförande fått uppgifterna om Dawit Isaak. De senaste säkra uppgifterna om att den svensk-eritreanska journalisten var vid liv var 2016 när Eritreas utrikesminister Osman Saleh bekräftade detta i en intervju med den franska radiokanalen RFI.

NÄSTA ARTIKEL