Foto: Knotan

Solo Jennie Abrahamson till Malmö

När Skånskan når Jennie Abrahamson på telefon är hon i replokalen. Tillsammans med musikerna Mikael Häggström och Johannes Berglund förbreder hon turnépremiären i Stockholm. En turné där hon är förband till Tomas Andersson Wij. – Jag har känt honom länge och ser fram emot de kommande konserterna. Jag tror att han och jag, trots att vi är olika, har ganska lika publik, säger Jennie Abrahamson. Mikael Häggström, Johannes Berglund och Jennie Abrahamson har spelat ihop i nästan två deccenium. Först i Umeå med bandet “Paddington”. Sedan i Stockholm i “Yuko AK”. Och nu med plattan “Lights”, som släpptes hösten -07 och som är Jennie Abrahamsons soloprojekt. – Det är jag som är drivande bakom projektet så man kan väl kalla det mitt. Samtidigt är killarna en stor del av det, säger hon.

Musiken beskriver hon som stor – och inte helt anspråkslös. – Den är ganska pretantiös och seriös. Det finns nog saker som folk retar sig på. Men jag har försonats med att det är så jag vill ha det. Att det är så det blir, och har tenderat att bli, när jag gör musik.

Jennie Abrahamson började sin musikaliska karriär redan i trettonårsåldern. Sedan dess har hon varit aktiv i en mängd olika band och jobbat med flera artister. Bland annat Di Leva och Kristofer Åström. – Att jag jobbat mest med män beror nog på att jag tillhör en generation där det är vanligare med manliga musiker. Nu är det skillnad, unga tjejer idag spelar mycket och i princip alla instrument.

Någon soloturné har Jennie Abrahamson inte planerat in. Det kan vara svårt om man inte har någon direkt radiohit, menar hon. Men ett par spelningar på egen hand blir det under sommaren. Sedan ytterligare en turné med en man. Vem vill hon inte avslöja. – Det är inte helt klart än. Det jag kan säga är att han är en mycket duktigt musiker. Ytterligare planer inför framtiden är inspelningen av en ny platta som ska släppas i början av nästa år. Och en flytt till New York i höst. För stadens och för språkets skull. Just språk och ord beskriver Jennie Abrahamson som en av sina största inspirationskällor. – Alla mina böcker är fulla av hundöron. Jag hittar meningar eller ord som jag tycker om och vill komma ihåg. Det är delvis därför som jag flyttar till USA. Jag skriver på engelska och där tror jag att jag kan få inspiration, säger hon.