Åsa Könsberg har haft många framgångar på handbollsplanen. Här jublar hon efter ett mål i EM på hemmaplan 2006. Arkivfoto: Janerik Henriksson/Scanpix

Åsa Könsberg osäker om comebacken i ”teamet”

Två SM-guld med ”teamet”, två proffssäsonger i Danmark och ett antal landskamper för Sverige. Åsa Könsbergs meritlista visar att hon skulle vara en förstärkning för vilket svenskt handbollslag som helst. Inte undra på att Eslövsledningen är angelägna om att få tillbaka högersexan. 26-åringen drar dock ned förväntningarna på att hon ska hinna komma i matchform under innevarande säsong.

– Jag får se när jag kan spela. Som det känns nu dröjer det ett tag. På något sätt kommer jag nog att spela, men jag känner mig inte stark nog för närvarande. Jag måste kunna hoppa ordentligt och ta emot smällar, säger Åsa Könsberg och fortsätter: – Jag har smugit igång träningen, men jag är absolut inte på den nivå som krävs för att spela. Jag kör lite spinning på gymmet där barn kan vara med och har varit nere på någon träning och kört passningar. Det blir mer och mer individuell träning, jag är ute och springer en del, men jag kan inte bara köra igång för fullt, det skulle bli en chock för kroppen.

I oktober blev hon mamma för första gången när lille Anton kom till världen. – Ännu är jag så bunden med min son. Han är tre och en halv månader och äter bara bröstmjölk. Efter fyra månader kan vi börja ge honom gröt och annat och då blir jag lite friare utan att behöva känna oro. Nu vill jag inte att Anton ska få lida genom att ta bort amningen bara för att jag ska få spela handboll. Så viktig är inte handbollen. Åsa Könsberg lämnade Eslöv 2005 för spel i Sönderjyske. Säsongen efter flyttade hon till KIF Vejen. – Det är skönt att vara hemma igen, men vi visste ju vad som skulle hända när vi flyttade hem. Under andra säsongen i Danmark var jag väldigt trött på handbollen och jag behövde ett brejk.

Hon hann skaffa sig jobb innan mammaledigheten och har ett arbete som biståndshandläggare i Lunds kommun som väntar. –Så länge jag är mammaledig finns det tid för att träna och elitsatsa, men om jag ska jobba 75 procent och samtidigt träna varje kväll blir det tufft. Jag vill ju hinna träffa min son, säger Åsa, som dock påpekar att det inte aktuellt att sluta helt: – Handboll vill jag spela och division 2 kan absolut vara ett alternativ. Jag får se vilken nivå jag lägger mig på. Nu får jag träna så mycket jag hinner, men sedan är det inte meningen att jag ska kunna träna två dagar i veckan och ta en plats i laget, medan de andra tränar fem dagar i veckan. Sådant är ju jätteirriterande för lagkamraterna som satsar för fullt, säger Åsa Könsberg. I eftermiddag fortsätter elitseriesäsongen för Team Eslöv med hemmamatch mot Spårvägen.