Nyheter

Lunch innan klockan 11 ska stoppas

Artikel Nyheter Revisorerna påpekade nyligen detta i en rapport om folkhälsoarbetet i kommunen och på vård- och omsorgsnämndens senaste möte häromdagen dryftades saken.

PREMIUM

Revisorerna påpekade nyligen detta i en rapport om folkhälsoarbetet i kommunen och på vård- och omsorgsnämndens senaste möte häromdagen dryftades saken. Politikerna var ense om att lunchen nog borde senareläggas för dem som äter tidigast, så att de hinner bli hungriga och slipper en lång eftermiddag utan mat. – Jag vet själv att min yngsta åt innan 11 fram till tredje klass, säger vård- och omsorgsnämndens ordförande Berit Lundström (m). Kostchefen Kerstin Bodin har nu skrivit ett svar på revisorernas kritik, ett svar som nämndpolitikerna ställt sig bakom. I svaret skriver hon att man i samverkan med familjeförvaltningen ska försöka påverka schemaläggningen så en allt för tidig lunch undviks i framtiden. – Livsmedelsverkets riktlinjer är att skollunchen ska vara mellan klockan 11 och 13, så vi får sträva mot det, säger Kerstin Bodin. Revisorerna påpekar också att det ofta är högljutt och trångt i skolrestaurangerna. Även detta problem ska man, enligt Kerstin Bodins skriftliga svar till revisorerna, ta tag i i samverkan med familjeförvaltningen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Ovisst läge för Kristensson

Tom Kristensson (till höger) tillsammans med kartläsaren Joakim Sjöberg.
Tom Kristensson (till höger) tillsammans med kartläsaren Joakim Sjöberg.
Foto: Tom Kristensson Motorsport
Sport
Motorsport Coronapandemin gör att årets tävlingskalender för både rally-VM och junior-VM har ställts helt på ända. En som därför går i väntans tider är Hörbysonen Tom Kristensson.

– Det är bara att vänta och se, det är inget som jag kan påverka eller göra något åt. Det viktigaste är trots allt att man runt om i världen får bukt med pandemin, säger 29-åringen i ett pressmeddelande.

I stora VM, WRC, har endast 3 av totalt 13 deltävlingar körts, Rally Monte Carlo i januari, Rally Sweden i mitten av februari och Rally Mexico i mitten av mars. De två senare blev båda avkortade, ”Svenska” på grund av dålig vinter och Mexiko på grund coronautbrottet.

Av de återstående är vårens tävlingar i Argentina, Portugal och Safari Rallyt i Kenya inställda, och den italienska deltävlingen på Sardinien är preliminärt flyttad till i början av december. Rally Finland, Rally New Zealand och Wales Rally GB är inställda.

Kvar i kalendern, ännu så länge, är Rally Turkey i slutet av september, Rallye Deutschland i mitten av oktober och Rally Japan under andra halvan av november. Om dessa kan arrangeras beror på hur läget och restriktionerna ser ut i respektive land i höst, och framför allt vilka restriktioner som då gäller.

Letar ersättningstävlingar

FIA och WRC jobbar även på att hitta eventuella ersättningstävlingar, med avkall på att man inte fullt ut uppfyller kraven för en VM-tävling. I nuläget är inget klart. Man har sagt att det skall vara sju deltävlingar totalt för att det skall kunna räknas som ett fullvärdigt VM.

För Tom Kristensson och hans kollegor i junior-VM, JWRC, skulle mästerskapet avgöras i fem av de tretton ursprungliga deltävlingarna.

Endast en har kunnat köras, Rally Sweden, där Kristensson och kartläsaren Joakim Sjöberg vann.

Jag brinner för motorsport och rally, men jag har största respekt för att detta just nu inte är det viktigaste.

– Jag brinner för motorsport och rally och såg verkligen fram emot årets säsong, men jag har största respekt för att detta just nu inte är det viktigaste, konstaterar Hörbysonen.

– Liv, hälsa och arbetssituationen för människor, och funktionerna i samhället, främst belastningen på sjukvården, är det vi måste tänka på i första hand.

– Jag tror och hoppas dock att vi skall få besked snart hur det blir i höst, och att det skall kunna bli någon tävling.

– Under tiden är det bara att fortsätta att hålla fysiken i gång, sköta körträningen genom min rallysimulator och njuta av sommaren.

Utrikes

Makabra uppgifter i rätten om Khashoggimordet

Hatice Cengiz, Jamal Kashoggis fästmö, anländer till domstolen i Istanbul.
Hatice Cengiz, Jamal Kashoggis fästmö, anländer till domstolen i Istanbul.
Foto: Emrah Gurel
Utrikes
Utrikes En rättegång har börjat i Turkiet om det uppmärksammade mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi hösten 2018.
Makabra uppgifter framkom om vad som kan ha hänt med kroppen, som aldrig hittats.

Regimkritikern Jamal Khashoggi levde i exil i USA. I oktober 2018 gick han in på det saudiska konsulatet i Istanbul för att få dokument som krävdes för att han skulle kunna gifta sig med sin turkiska fästmö, Hatice Cengiz. Han kom aldrig levande ur byggnaden.

En domstol i Istanbul inledde på fredagen en rättegång om mordet. Det är första gången anklagelser mot misstänkta i fallet prövas i en offentlig rättsprocess. 20 personer står åtalade i den turkiska rättegången. Ingen av dem närvarar dock då saudiska myndigheter vägrat utlämna dem, och relationerna mellan Turkiet och Saudiarabien är mycket ansträngda.

Bland de åtalade finns Saudiarabiens tidigare biträdande underrättelsechef och en före detta rådgivare till det saudiska kungahuset. CIA har dragit slutsatsen att det är sannolikt att självaste kronprins Mohammed bin Salman gett order om mordet, vilket han nekat till.

Många teorier har framförts om vad som hände med kroppen. Enligt turkiska källor kan mördarna ha försökt lösa upp kroppsdelarna i syra, eller ha bränt dem.

"Känsla av panik"

En av dem som vittnade på fredagen var Zeki Demir, en tekniker som arbetade åt konsulatet. Han sade att han på morddagen kallats till konsulns residens, som ligger nära konsulatet.

– Det var fem till sex personer där . .  de bad mig tända upp ugnen. Det fanns en känsla av panik i luften, sade Demir i rätten enligt nyhetsbyrån Reuters.

Enligt åtalet har han i förhör också berättat att han sett köttstycken och att golvet kring ugnen såg ut att ha rengjorts.

Hatice Cengiz närvarar vid rättegången. Hon säger till nyhetsbyrån AFP att hon vill få veta var kroppen är samt vilka bevis som finns mot mördarna och anstiftarna.

– Jag kommer att fortsätta följa alla lagliga vägar för att ställa Jamals mördare till svars och jag kommer inte att vila innan vi får rättvisa för Jamal, säger hon.

"Bygga upp"

Även FN:s särskilde utredare Agnès Callamard är på plats. Hon säger att omständigheterna i fallet är mycket komplicerade och att det kan dröja innan riktig rättvisa kan skipas.

– Men en bra process här kan bygga upp (bevis för) något som kan hända om fem år, tio år, när omständigheterna är starkare.

En rättegång har tidigare hållits i Saudiarabien, men bakom lyckta dörrar, mot elva personer varav fem dömdes till döden. I maj förlät Khashoggis familj i Saudiarabien offentligt mördarna, vilket väntas möjliggöra för regimen att benåda de dömda.

Journalister och fotografer har samlats utanför domstolen i Istanbul.
Journalister och fotografer har samlats utanför domstolen i Istanbul.
Foto: Emrah Gurel

Inrikes

Ledamöter i coronakommissionen utsedda

Göran Stiernstedt är en av ledamöterna i coronakommissionen. Arkivbild.
Göran Stiernstedt är en av ledamöterna i coronakommissionen. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes

Ledamöterna i coronakommissionen har nu utsetts. De är Shirin Ahlbäck Öberg, docent och universitetslektor i statskunskap, Ann Enander, professor i ledarskap vid Försvarshögskolan, Vesna Jovic, socialpolitisk chef på Akademikerförbundet SSR, Camilla Lif, präst, Torsten Persson, professor i nationalekonomi, Göran Stiernstedt, läkare och ordförande för Karolinska Institutet, samt Mats Thorslund, professor i socialgerontologi.

Kommissionen ska granska Sveriges hantering av coronakrisen. Den tillsattes av regeringen 30 juni. Ordförande är förra justitierådet Mats Melin.

Utrikes

Tregradigt system när England återöppnar

Öl i plastglas att ta med och en flaska handsprit bredvid. Snart kan engelsmännen njuta av en öl inne på en pub igen.
Öl i plastglas att ta med och en flaska handsprit bredvid. Snart kan engelsmännen njuta av en öl inne på en pub igen.
Foto: Frank Augstein/AP/TT
Utrikes
Utrikes En stor del av det engelska samhället återöppnar inom kort. och resenärer från cirka 50 länder är snart välkomna igen. Men olika regler ska gälla för olika länder – och det är inte känt om svenskar även fortsatt ska isoleras under två veckor efter ankomst.

Om en vecka, den 10 juli, behöver inte längre resenärer som anländer från till exempel Frankrike, Italien, Spanien eller Tyskland sätta sig i karantän i två veckor vid ankomst till England.

Hela listan över länder som undantas från karantän kommer under fredagen, och ännu så länge är det osäkert vad som ska gälla för svenskar.

"Oavsett om du är semesterfirare redo att resa utomlands, eller företagare som är mån om att slå upp portarna igen, är det här goda nyheter för den brittiska befolkningen och för brittiska företag", säger transportminister Grant Shapps i ett uttalande.

Rött, gult och grönt

Det nya regelverket blir indelat enligt ett "trafikljus-system" rött, gult och grönt. För resenärer från röda länder är det stopp och två veckors karantän vid ankomst. De gula länderna är sådana som har ömsesidiga överenskommelser med England. Hit räknas exempelvis Frankrike, Spanien och Italien. De gröna länderna är sådana som bedöms säkrare ur virushänseende än England. Hit räknas Nya Zeeland.

I vilken grupp Sverige placeras var oklart på fredagseftermiddagen, men exempelvis USA och Grekland kommer enligt nyhetsbyrån AFP att bli röda länder.

Undantaget från karantänsreglerna kommer dock endast att gälla vid inresa till England och inte till övriga Storbritannien, där alla utlandsresenärer även fortsättningsvis måste isolera sig i 14 dygn, inklusive hemvändande britter. Skottland, Nordirland och Wales kommer själva att bestämma hur de vill göra, meddelar regeringen.

Skottland har dock antytt att man kommer följa det engelska regelverket.

– Det kommer en lista med över 50 länder, och om man räknar in andra territorier ungefär 60, som vi publicerar senare i dag, säger Shapps till Sky News.

De resenärer som mindre än två veckor före ankomst till England har vistats i ett land som inte står med på listan kommer även fortsättningsvis att behöva sätta sig i karantän, även om man anländer via ett av de godkända länderna.

Stor öppning i helgen

Lättnaden i karantänsreglerna sammanfaller med att en stor del av det engelska samhället öppnar. På lördagen slår pubarna i England upp sina portar igen, liksom bibliotek, hårsalonger, museum, biografer, restauranger och hotell.

Den brittiske premiärministern Boris Johnson manar invånarna att agera ansvarsfullt och säger att regeringen är beredd att åter stänga verksamheter, om antalet coronasmittade skulle börja öka kraftigt igen.

– När vi tar det här steget, det största steget hittills på vägen till återhämtning, uppmanar jag den brittiska allmänheten att göra det på ett säkert, säger Johnson.

Förra veckan sattes staden Leicester i karantän igen, med stängda skolor och butiker som följd, på grund av en stor ökning av coronafall.

Ny frisyr

I en intervju i London Evening Standard berättar Johnson att han själv planerar ett pubbesök och att han har bokat en tid hos frisören.

– Jag kommer att klippa mig så fort jag kan, säger Johnson, som är känd för sin blonda, bångstyriga kalufs.

I Nordirland kan mötesplatser inomhus öppna igen från och med i dag, fredag, medan Skottland väntar till den 15 juli. Wales har ännu inte satt ett datum för en liknande öppning.

Utan hänsyn taget till folkmängd är Storbritannien det europeiska land som har drabbats värst av covid-19, sett till antal bekräftat döda och smittade. Drygt 44 000 personer har avlidit i sjukdomen i Storbritannien och drygt 400 000 har konstaterats ha eller ha haft smittan.

Resenärer i tunnelbanan vid storflygplatsen Heathrow.
Resenärer i tunnelbanan vid storflygplatsen Heathrow.
Foto: Matt Dunham/AP/TT

Landskrona

Trafikolycka i Landskrona

Landskrona
Landskrona Det har inträffat en trafikolycka med flera fordon inblandade vid korsningen mellan Ringvägen och Varvsvägen i Landskrona
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

CasinoGuide.se

Nya förslag för den svenska spelmarknaden

CasinoGuide.se

De senaste veckorna har det diskuterats flitigt angående restriktioner för spel online. Den 23 april hölls en presskonferens för den gällande frågan. Många länder har infört bland annat insättningstak och andra restriktioner på grund av rådande omständigheter med målet att främja ansvarsfullt spelande. Inget är ännu bestämt, men nedan går vi igenom några av förslagen som ska verka för ytterligare skydd för konsumenterna.

Nytt maxtak för insättningar

Enligt de lagar och restriktioner som just nu gäller i Sverige kan man alltid sätta sina egna spelgränser och därmed styra över hur mycket man kan sätta in per dag, vecka och månad hos varje casino. Vill man göra ändringar och höja sin spelgräns så gäller en veckas väntetid. Den nya regeln skulle innebära att alla spelare får en maxgräns om 5000 kr per vecka per casino, men självklart bör det även vara möjligt för spelare att sätta egna lägre gränser.

Maxtak för välkomstbonusar

En annan av åtgärderna som föreslås är ett begränsat tak på vilken summa man kan få i välkomstbonus när man börjar spela på nya casinon. Även i nuläget gäller att casinon endast får erbjuda en bonus på den första insättningen, alltså kan man som spelare enbart få bonus en gång per casino. Det finns i nuläget inga maxtak för hur denna bonus ska se ut, det som dock gäller är att alla bonusar måste vara tillgängliga för alla spelare. Det nya förslaget innebär ett maxtak på 100 kr i bonus på den första insättningen.

Obligatorisk tidsgräns

Ännu en del av det nya förslaget är en tidsgräns per dag. Även denna ska vara obligatorisk för alla spelare. Hur lång denna tidsgräns ska vara och fler detaljer om hur detta skulle implementeras har inte framkommit i nuläget.

Så påverkas casinospel online av de nya reglerna

De nya reglerna har målet att beskydda dig som spelare. Regler och lagar är redan tillsatta i och med den nya spellagen med den svenska spellicensen som infördes i januari 2019. De nya restriktionerna har alltså som mål att skydda svenska spelare ytterligare. De eventuella regler som sätts av regeringen gällande ansvarsfullt spelande omfattar alla spelare som spelar på svenska casinon. Det återstår att se om, samt exakt hur, de nya reglerna kommer att se ut.

Sport

Maratonstjärnan dopningsavstängd

Wilson Kipsang stängs av i fyra år för dopningsbrott. Arkivbild.
Wilson Kipsang stängs av i fyra år för dopningsbrott. Arkivbild.
Foto: Jason DeCrow/AP/TT
Sport
Sport

Den förre världsrekordhållaren i maraton, kenyanen Wilson Kipsang, stängs av fyra år för dopningsbrott.

Skälet är att Kipsang missat flera dopningstester och dessutom lämnat falska bevis och vittnesmål.

Kipsang, bronsmedaljör i maraton vid OS 2012, har varit avstängd tillfälligt sedan i januari.

Sport

Friidrotten kan utesluta Ryssland: Sannolikt

Höjdhopparstjärnan Marija Lasitskene hotar med att hoppa av landslaget. Arkivbild.
Höjdhopparstjärnan Marija Lasitskene hotar med att hoppa av landslaget. Arkivbild.
Foto: Pavel Golovkin/AP/TT
Sport
Sport Att ryska friidrottsförbundet inte betalade sina böter i tid kan få stora konsekvenser.
– Med stor sannolikhet kommer Ryssland att uteslutas ur World Athletics, säger Jurij Ganus, chef för antidopningsorganisationen Rusada.

Ryssland har varit avstängt från det internationella friidrottsförbundet World Athletics (WA) sedan 2015 på grund av systematisk och statsstödd dopning. Ryska friidrottare har dock kunnat tävla internationellt om de kunnat bevisa att de är rena, och då enbart under neutral flagg.

Ryska friidrottsförbundet (Rusaf) har varit på väg in i gemenskapen igen – men då avslöjades att förbundsledare försökt förhindra utredningen av höjdhopparstjärnan Danil Lysenko som missat flera dopningstesttillfällen och därmed riskerar åtta års avstängning.

"Är prejudicerande"

Trots att förbundsledare avgick, straffade WA det ryska förbundet hårt med bland annat böter på 10 miljoner dollar, cirka 93 miljoner kronor. Hälften skulle ha betalats senast den 1 juli, men ryssarna begärde anstånd för att man inte hade råd att betala böterna.

WA beslutade då att processen med de ryska friidrottarnas tävlingstillstånd skulle få vänta till efter WA:s förbundsmöte den 29-30 juli.

Ganus tror att WA då kommer att utesluta Rusaf.

– Det här är prejudicerande. WA tänker nu på vad som skulle hända om ett annat nationellt förbund beter sig på samma sätt, säger han till nyhetsbyrån Tass, enligt sajten Insidethegames.

– De kommer att vara extremt tuffa i sitt beslut och det kommer att bli vägledande för hela världen.

Hoppar av landslaget?

Den trefaldiga världsmästarinnan i höjdhopp, Marija Lasitskene, säger enligt Tass att hon funderar på att lämna landslaget.

– Jag utesluter ingenting, inte ens att lämna landslaget. Jag är trött på laglösheten de senaste fem åren, straffriheten för våra ledare och deras oförmåga att agera och skydda rena idrottare.

Ingela Ahlberg/TT

Inrikes

Man dödades av 66 hugg mot huvudet – två döms

Åklagaren beskriver brottet som ett synnerligen brutalt mord, enligt GP. Arkivbild.
Åklagaren beskriver brottet som ett synnerligen brutalt mord, enligt GP. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

I december förra året hittades en man i 20-årsåldern död utanför en förskola i Lövgärdet i Göteborg. Mannen hade fått motta 66 knivhugg, skriver GP.

– Det är 66 knivhugg mot huvud, hals och ansikte. Sedan är det slag och sparkar mot kroppen också. Det verkar som att ett hugg mot halsen är det dödande hugget, har kammaråklagare Linda Wiking berättat enligt tidningen.

Nu döms två personer för brottet. Åklagarens teori är att gärningsmännen först planerade att råna offret på narkotika. Men konfrontationen slutade med dödligt knivvåld och en av gärningsmännen, en 17-årig pojke, döms för rån och mord till tre år och sex månaders sluten ungdomsvård. Den andra gärningsmannen, som är 20 år, döms till fängelse i två år, för rån och skyddande av brottsling, grovt brott. Det senare då 20-åringen hjälpte till att flytta kroppen till terrängen, enligt tingsrätten.

NÄSTA ARTIKEL