Nyheter

Flygningarna från Tjustorp stör inte

Artikel Nyheter Jag är mycket glad över att jag får fortsätta att flyga, berättar Nils Håkansson.
PREMIUM

Jag är mycket glad över att jag får fortsätta att flyga, berättar Nils Håkansson. Min inställning har hela tiden varit att jag får rätta mig efter vad myndigheterna bestämmer. Om de ville något annat hade jag fått flytta till Sturup. Min avsikt är absolut inte att störa någon. Sedan grannen klagat har jag slutat att använda banan som ligger närmast honom. Jag flyger ungefär 6-7 gånger per år och landar 300 meter från grannen.

Nils Håkansson fick beslutet från Luftfartsstyrelsen i veckan. I april förra året fick styrelsen en anmälan från grannen Jörgen Samuelsson som ansåg att flygverksamheten på Lönnslätts gård var mycket störande. Jörgen Samuelsson har även gjort en polisanmälan och kontaktat Svedala kommun i hopp om att flygningarna från gården ska stoppas. I sin utredning av ärendet har även Luftfartsstyrelsen tagit del av ett yttrande från bygg- och miljönämnden i Svedala. Den har bedömt ärendet enligt miljöbalken och kommit fram till att flygverksamheten på Lönnslätt är av så pass liten omfattning att olägenhet för människors hälsa ej föreligger.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Armando Iannucci: Dickens är väldigt modern

Armando Iannucci. Arkivbild.
Foto: Per Wahlberg/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Armando Iannucci gick från vass politisk satir till fysisk humor och optimism när han tog sig an en av tidernas största litterära klassiker.
– Dickens är väldigt, väldigt, rolig, säger den hyllade regissören.

Charles Dickens delvis självbiografiska "David Copperfield" gavs ut 1850 och är en av det engelska språkets mest omhuldade romaner. Att just Armando Iannucci skulle göra en filmatisering 170 år senare hade nog få räknat med.

Den skotske komikern är främst känd för sin blixtrande snabba politiska satir i "The thick of it" ("Trist, herr minister") och i den amerikanska varianten "Veep". Och för den mörka galghumorn i "The death of Stalin".

"David Copperfields äventyr och iakttagelser" med Dev Patel i huvudrollen är något annat. Absurdistisk, hisnande och färgsprakande är några av de adjektiv som kritikerna har öst över hans Dickens-tolkning.

– När jag läste boken som ung blev jag förbluffad av att han hade så mycket att säga mig. Det här var inte någon långrandig viktoriansk författade som skrev om lera, dimma, mörker och död. Faktum är att han är väldigt, väldigt rolig. Och han känns väldigt modern, säger Armando Iannucci.

Skulle kännas modern

Filmen avhandlar berättarjaget Davids första 30 år i livet och kretsar mycket kring hans våndor inför att passa in och bli accepterad av sin omgivning. Temat är tidlöst, tycker Iannucci, och därför ville han att filmen aldrig skulle kännas gammaldags, trots de viktorianska miljöerna och kläderna.

– Sedan finns det också större frågor, som psykisk sjukdom, skuldsättning, hemlöshet, du vet, ganska aktuella problem. Den utspelas 1840, men jag ville få det att kännas som om filmen levde sitt eget liv, som om de här människorna bara klivit ut framför dig. Det första jag sade till alla vid inspelningen var att låtsas som att ingen har gjort ett kostymdrama förut och att det inte finns några regler eller konventioner, säger han.

Iannucci gillade många av de bilder och metaforer som Dickens använde. Han beskriver en scen där unge David super sig full och hela London börjar virvla kring honom, som fick honom att tänka på "Wolf of Wall Street". Han ville fånga det där i filmen, men den sortens visuella humor var något nytt. Tidigare har Iannucci mest skapat pratig humor som lutar sig mot snabbkäftad dialog.

"Hade ingen plan b"

– Här ville jag ha stunder med lugn och vila och kanske låta musiken och det visuella bära dig framåt emellanåt. Jag tror att jag lärde mig mycket i "The death of Stalin". Där byggde vi ett fantastiskt team av foto, kostym, smink och musik. Så fort vi hade filmat färdigt "Stalin" frågade jag alla om de ville vara med och göra "David Copperfield".

Att ta sig an en i grunden ganska optimistisk historia, med en hygglig hjälte, var också något nytt efter alla cyniker, dumskallar och koleriker som han har skildrat tidigare. Men allt hängde på huvudrollsinnehavaren Dev Patel, berättar Iannucci.

– Han har den här auran av optimism kring sig, samtidigt som han är sårbar. Man vill att han ska lyckas, och man blir lycklig när han verkar vara lycklig. Jag kan inte tänka mig någon annan spela rollen. Jag hade ingen plan b för om han hade tackat nej. Jag vet inte vad jag hade gjort, säger han.

"Färgblind" rollbesättning

Dev Patel är en av flera icke-vita skådespelare i rollistan, och filmen har också fått en hel del uppmärksamhet för sin "färgblinda" rollbesättning.

Ingen stor sak, tycker Iannucci. Att huvudrollsinnehavaren har en annan hudfärg än hur det brukar se ut i kostymfilmer rimmar bra med filmens tema om identitet och tillhörighet, tycker han. Men mest handlar det om att inte stänga ute duktiga skådespelare, och att hålla historien relevant för publiken.

– Jag vill att publiken ska titta på dem i rollerna och tänka att det här är en historia om oss. Att det här pågår just nu framför oss. Och jag fattar inte varför film måste vara så bokstavlig. Om du går in genom en dörr i verkliga livet är det ju ingen orkester som spelar i takt med dina steg. Film är ju något artificiellt i sig.

Björn Berglund/TT

Dev Patel spelar huvudrollen i 'David Copperfields äventyr och iakttagelser'. Pressbild.
Dev Patel spelar huvudrollen i "David Copperfields äventyr och iakttagelser". Pressbild.
Foto: Dean Rogers

FAKTA

Fakta: Armando Iannucci

Född: 1963 i Glasgow, Skottland. Har italiensk pappa och skotsk mamma.

Bakgrund: Har sedan 1990 arbetat som manusförfattare, regissör och producent och har bland annat skapat figuren Alan Partridge (som gestaltats av Steve Coogan).

Meriter i urval: "Trist, herr minister" (2005–2012), "In the loop" (2009), "Veep" (2012–2015), "The death of Stalin" (2017).

Aktuell: Med Charles Dickens-filmatiseringen "David Copperfields äventyr och iakttagelser". Också med en kommande andra säsong av HBO-serien "Avenue 5", om ett gäng klantiga rymdturister.

Ekonomi

Skakig börs – men rekordet inom räckhåll

Åter skakigt på börsen. Arkivbild.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix / TT
Ekonomi
Ekonomi Börsen skakar på nytt. Men det beror på de amerikanska it-jättarna, konjunkturen tuffar på, enligt analytiker.
Stockholmsbörsen förutspås mycket väl kunna slå det gamla topprekordet under hösten.

Inte bara en skakig vecka. Hela september har varit upp och ner. Den tidigare närmast spikraka återhämtningen på aktiebörserna från mardrömmen i våras har kommit av sig.

Oro för ökad smittspridning är en faktor. Men den kraftiga smällen för amerikanska it-jättar är en viktigare förklaring, enligt Maria Landeborn, analytiker på Danske Bank.

– Det får ses som en korrigering från tidigare toppnivåer, säger hon.

"Klappat ihop"

De normalt betydligt mer konjunkturkänsliga verkstadsaktierna har stått emot, vilket får tas som intäkt för att konjunkturoron är begränsad.

– Annars hade de cykliska aktierna klappat ihop, säger Landeborn.

För trots veckans nedgång är det fortsatt bara några procents uppgång kvar till att det gamla börsrekordet från februari ryker. Landeborn tror att Stockholmsbörsen står högre vid årsskiftet från nuläget.

– Det är min bästa gissning. Och kanske slår vi all-time-high, säger hon.

Högt pris

Hon tror inte att den ökade smittspridningen får samma konsekvenser som i våras med nedstängda samhällen runt om i världen. De ekonomiska konsekvenserna är inte politikerna beredda att ta på nytt – priset är för högt, resonerar Landeborn.

– Men det är klart, en stor smitta igen kan sänka konjunkturen.

Den förnyade brexitoron, i spåren av de knackiga förhandlingarna mellan EU och Storbritannien, och amerikanska presidentvalet är andra potentiella oroshärdar för ekonomin och därmed aktiebörserna.

– En hård brexit är inte bra i det här läget, men ingen katastrof heller, säger Landeborn.

USA-valet oroar

Det kan däremot det amerikanska valet bli, eller rättare sagt efterbörden av detsamma, enligt SEB:s aktieanalytiker Esbjörn Lundevall, som också i högre utsträckning än sin kollega tänder varningslampor för såväl brexit som smittan.

– Jag tycker att alltihop oroar. Amerikanska presidentvalet ser ut att bli en nagelbitare resultatmässigt. Det är naturligtvis bekymmersamt att den sittande presidenten inte säger sig vilja följa den vanliga demokratiska ordningen, säger han.

Olle Lindström/TT

Maria Landeborn, analytiker på Danske Bank, är försiktigt optimistisk. Arkivbild.
Maria Landeborn, analytiker på Danske Bank, är försiktigt optimistisk. Arkivbild.
Foto: Lisa Arfwidson/SvD/TT

FAKTA

Fakta: Så har börsen gått*

Utvecklingen på Stockholmsbörsen sedan:

En vecka, -2,5 procent

En månad, +0,7

Tre månader, +11

Årsskiftet, +4

Kvar till börsrekordet, 3,7

*Avser det breda OMXS-indexet. Avläst klockan 15 eftermiddagen den 25 september.

Sport

Ymer inför Djokovic-matchen: "En upplevelse"

Mikael Ymer får tuffast möjliga motstånd i Franska mästerskapen. Arkivbild.
Foto: Erik Simander/TT
Sport
Sport Mikael Ymer fick sämsta tänkbara lottning i Franska mästerskapen.
I första omgången väntar världsettan Novak Djokovic.
– Det är det här man har jobbat för sedan man var liten, säger Ymer inför tisdagens match.

Sverigeettan Mikael Ymer hade 127 möjliga spelare att lottas mot och fick serbiske superstjärnan Novak Djokovic som motståndare i första omgången i Paris.

Ymer fick beskedet när han var hemma och sprang på löparbandet.

– Först tänkte jag: "Åh jäklar, vad sjukt ändå...".

Men sedan kom han på bättre tankar.

– Jag ska göra mitt bästa och se hur det går. Jag hoppas att det blir en bra upplevelse och en bra mätare för var man står, säger Ymer.

Få matcher

Franska mästerskapen brukar alltid spelas i månadsskiftet maj-juni i ett försommarvarmt Paris. Men när coronapandemin slog till och lamslog all idrott var arrangörerna snabba att flytta tävlingen till september-oktober. Så det blir ett höstlikt Paris som möter spelarna.

– Jag tycker faktiskt det är ganska skönt, säger Ymer. Det är lite kallt och blåsigt, men det är okej. Det är bara kul för mig att få komma tillbaka på banan och att få spela matcher.

Sedan Mikael Ymer spelade hjälterollen mot Chile i Davis Cup i mars och ordnade en plats åt Sverige i slutspelet har det knappt blivit några matcher för den 80-rankade 22-åringen.

Han förlorade i första omgången av US Open i augusti och har misslyckats med att kvala in till två turneringar i Europa i september.

Världen kollar

Nu laddar han för Paris och matchen mot Djokovic på centrecourten på klassiska Roland Garros. Storebror Elias Ymer förlorade i kvalet, så Mikael är ensam i familjen att spela i huvudturneringen som inleddes på söndagen.

Han är osäker på sin form.

– Även om man spelar bra på träning så kan det kännas annorlunda i en sådan situation med press och nästan hela världen som kollar, säger han och konstaterar att han försöker förbereda sig som inför en vanlig match.

– Det som händer på tisdag, det händer på tisdag, lägger han till.

Han hade kunnat få en lättare lottning som gett honom större chans att gå vidare i turneringen. Men Ymer gillar utmaningen.

– Jag tänker att det är det här man har jobbat för sedan man var liten, att få spela på de stora arenorna mot världsettan.

Mikael Forsell/TT

FAKTA

Fakta: Mikael Ymer

Ålder: 22 år (född 9 september 1998 i Skövde).

Världsrankning: 80 (har som bäst varit 67:a, i mars 2020).

Meriter: Vann Stockholm Opens dubbelturnering 2016 (med storebror Elias Ymer). Singel: nådde andra omgången i Australian Open (2020) och Franska mästerskapen (2019), Davis Cup: 15 matcher, 11 segrar och 4 förluster.

Utrikes

Fem saker du bör veta om brexitläget

Brexitsupportrar firar under Storbritanniens formella utträdeskväll ur EU, den 31 januari 2020. Arkivbild.
Foto: Alberto Pezzali/AP/TT
Utrikes
Utrikes Storbritannien har redan lämnat EU – men kampen om brexit är inte över.
Här är fem snabba fakta att ha koll på för att hänga med i förhandlingarna mellan Bryssel och London.

1. Storbritannien har lämnat – men ändå inte

Den 31 januari i år lämnade Storbritannien formellt EU efter 47 år och en månad. Därmed deltar inte längre brittiska ministrar vid ministerrådets möten och alla brittiska ledamöter i EU-parlamentet har åkt hem. I övrigt syns dock utträdet än så länge nästan inte alls, eftersom en övergångsperiod löper fram till den 31 december i år för att ge företag och medborgare tid att anpassa sig till den nya situationen.

2. Coronapandemin skuggar samtal

För att bestämma vad som ska gälla efter årsskiftet, om allt från handel och tullar till polissamarbeten, pågår sedan i början av mars förhandlingar mellan Storbritannien och EU. Målet har varit att enas om ett djupgående handels- och samarbetsavtal, senast i oktober. Coronakrisen har dock försvårat och försenat samtalen, som hittills mest präglats av oenighet.

3. Fiske- och handelsfrågor fortsatt kniviga

Det största tvisteämnet i förhandlingarna rör EU:s krav på att Storbritannien inte ska införa lägre krav när det gäller exempelvis arbetsvillkor och miljöskydd för varor som de sedan vill sälja obegränsat på EU:s inre marknad. Britterna bedyrar att de inte vill sänka kraven – men är ovilliga att lova det i skrift. Fisket är också känsligt, inte minst som symbolfråga. Brittiska fiskare vill ha tillbaka full kontroll över brittiska vatten, men riskerar samtidigt att fiskeindustrin i så fall tappar en stor del av sin marknad.

4. Risken för gränskaos finns kvar

Om förhandlingarna bryter samman väntas EU och Storbritannien försöka nå diverse mindre uppgörelser för att ändå hålla igång exempelvis flygtrafik och lastbilstransporter. Utan ett handelsavtal kommer samtidigt det automatiska införandet av tullar och kvoter att innebära stora kostnader för export- och importföretag och tidsödande köer och kontroller vid gränser och hamnar.

5. Avtal i gungning

Läget försvåras ytterligare av att Storbritannien fortfarande inte är nöjt med det utträdesavtal som nåddes i fjol och som bland annat reglerar gränsfrågorna mellan Nordirland och Irland. Ett nytt brittiskt lagförslag ses i Bryssel som ett sätt att försöka kringgå utträdesavtalet, vilket väcker frågor om det går att lita på vad som avtalas med Storbritannien.

Wiktor Nummelin/TT

Michel Barnier (till höger) är EU:s chefsförhandlare i diskussionerna om ett handelsavtal och andra samarbeten med Storbritannien. Arkivbild.
Michel Barnier (till höger) är EU:s chefsförhandlare i diskussionerna om ett handelsavtal och andra samarbeten med Storbritannien. Arkivbild.
Foto: Yves Herman/AP/TT
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson räknar med stöd i parlamentet för sin brexitlinje, inklusive ett lagförslag som kringgår fjolårets utträdesavtal med EU. Arkivbild.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson räknar med stöd i parlamentet för sin brexitlinje, inklusive ett lagförslag som kringgår fjolårets utträdesavtal med EU. Arkivbild.
Foto: Jessica Taylor/UK Parliament/AP/TT

FAKTA

Fakta: Förhandlingarna efter brexit

Storbritannien lämnade formellt EU den 31 januari i år, men lyder fram till årsskiftet under övergångsregler för att underlätta för medborgare och företag. För att reglera handel och olika samarbeten efter årsskiftet förhandlas nu om framtida relationer, under ledning av EU:s Michel Barnier och Storbritanniens David Frost.

Förhandlingarna pågår i elva olika grupper: varuhandel, tjänster och investeringar, transporter, energi, fiske, jämbördiga villkor för konkurrens, rättsväsende och juridiskt samarbete, deltagande i EU-program, samordning av mobilitet och social säkerhet, tematiskt samarbete samt styrning och horisontella arrangemang.

Ett avtal beräknas behöva vara klart i oktober för att hinna godkännas i tid till årsskiftet.

Utrikes

Ny förlängning av brexitsamtal att vänta

Brittiske kabinettsministern Michael Gove är ansvarig för landets anpassning till livet utanför EU. Arkivbild.
Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT
Utrikes
Utrikes Sista veckorundan inleds nu i förhandlingarna om handel, fiske och andra samarbeten mellan EU och Storbritannien efter brexit.
Fast allt tyder på en förlängning.

Den nionde förhandlingsrundan hålls den här veckan i Bryssel och skulle enligt planerna vara den sista.

Målet har alltid varit att enas om ett avtal i lagom tid inför EU:s inplanerade toppmöte den 15–16 oktober. Från brittisk sida har det dessutom flaggats för att man gott kan nöja sig med ett avtalslöst läge om ingen uppgörelse finns till de datumen.

Mycket av det får ändå tas med en rejäl nypa salt. Om inte annat har nya besked och undersökningar ytterligare inskärpt hur allvarligt läget blir om det är allmänna WTO-regler som blir de gällande när den nuvarande brittiska övergångsperioden löper ut den 31 december.

– Ett avtalslöst läge är inte i någons intresse, sade brittiske kabinettsministern Michael Gove i parlamentets underhus nyligen.

Värre än covid

Samtidigt varnade Gove för köer med upp mot 7 000 långtradare i sydöstra England, om det blir tull- och pappersproblem vid gränsen. Regeringen planerar till och med för att kräva särskilda tillstånd för att släppa in långtradare i grevskapet Kent.

Tankesmedjan UK in a changing Europe – oberoende, men finansierad av brittiska myndigheter – har dessutom beräknat att den långsiktiga negativa ekonomiska effekten av ett avtalslöst läge blir "två till tre gånger så stor som Bank of Englands prognos över effekten av covid-19".

– Lika betydande blir även de politiska följderna av ett avtalslöst läge, särskilt mellan Storbritannien och EU, men också internt inom Storbritannien – särskilt i Nordirland, sade tankesmedjans chef Anand Menon i förra veckan, enligt nyhetsbyrån AFP.

Dröjer till nyår?

Veckans brexitsamtal inleds på måndagen med ett möte inom den gemensamma styrkommitté som övervakar frågor kopplade till det utträdesavtal som man till sist enades om i vintras. EU har varnat Storbritannien för att ett pågående lagförslag om interna handelsvillkor kan vara ett brott mot avtalet, vilket ytterligare försämrat förhandlingsrelationen.

Den senaste veckan har ändå ett mildare tonläge hörts från båda sidor, vilket tolkats som en öppning för fortsatta samtal.

Många är också luttrade från alla tidigare turer under brexitprocessen.

– Ni har ju alla varit med i sådana här brexitdiskussioner tidigare, där det har skjutits på och skjutits på. Och det är ju inte förrän den 1 januari som den verkliga deadlinen är, konstaterade EU-minister Hans Dahlgren (S) efter ett möte i Bryssel i tisdags.

Wiktor Nummelin/TT

FAKTA

Fakta: Läget efter brexit

Storbritannien lämnade formellt EU den 31 januari i år och deltar sedan dess inte längre i exempelvis ministerrådets möten eller EU-parlamentets sittningar. Rent praktiskt har dock väldigt lite ännu förändrats eftersom övergångsregler gäller fram till den 31 december 2020 för att ge medborgare och företag tid för anpassning.

Sedan i mars har förhandlingar pågått om hur handel, fiske och andra samarbeten ska fungera från den 1 januari 2021. Hittills har dock diskussionerna gått trögt, utan genombrott på viktiga områden.

Om inga avtal finns på plats kommer export och import till Storbritannien att styras av de allmänna regler som Världshandelsorganisationen (WTO) slagit fast, vilket innebär kraftiga tullar och kontroller. Även inom transportsektorn och fisket väntar stora svårigheter. Samtidigt antas både EU och Storbritannien vara intresserade att försöka överbrygga problemen med tillfälliga lösningar, om inget större avtal kan nås.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Wästgötafinans.se

Vilka kriterier måste jag uppfylla för att få ta ett privatlån?

Wästgötafinans

För att du ska kunna få igenom ett privatlån så behöver du uppfylla ett antal kriterier. Dessa kan komma att ändras beroende på vem du ansöker om lånet hos men de följer oftast ett antal generella punkter (mer om det senare) vilka du måste uppfylla för att överhuvudtaget kvalificera dig för privatlånet.

Vad är ett privatlån egentligen för något?

Innan vi går in på dessa kriterier, så vill vi kortfattat förklara vad ett privatlån egentligen är för något. Ett privatlån är helt enkelt en form av lån utan säkerhet, vilket innebär att det inte krävs någon form av säkerhet för att lånet ska beviljas.

Det är viktigt att understryka det faktum att själva lånet i sig egentligen kan använda till vad du än önskar. Oavsett om du planerar att renovera huset, boka din drömsemester eller finansiera den senaste elektroniken, är helt upp till dig själv.

Du behöver också vara medveten om att privatlån har flera olika benämningar där termer såsom blanco lån, smslån, snabblån och andra liknande termer som kreditgivare använder sig av för att marknadsföra det till sina konsumenter.

Vilka är grundkriterierna för att få låna?

Privatlån kräver alltid att du uppfyller flera grundkrav för att överhuvudtaget kunna ha möjligheten att ansöka om lånet i först taget. VI kan inte lista alla de kriterier eftersom alla långivare har olika krav, dock så finns det ett antal av dessas som alla kreditgivare tillämpar när det kommer till låneprocessen såsom www.wastgotafinans.se, nämligen följande:

● Du måste vara minst 18 år gammal, vissa aktörer kan kräva att du är äldre än så.

● En deklarerad inkomst krävs, dock så kan summan variera beroende vem du ansöker hos.

● De flesta långivare kräver att deras sökande har ett fläckfritt förflutet utan några betalningsanmärkningar men det finns också långivare som erbjuder lån till personer med betalningsanmärkningar (mer om det senare).

● Du får inte ha ett skuldsaldo hos Kronofogden oavsett hur stor beloppet är.

● Du får inte ha en skyddad identitet

● Du måste även vara folkbokförd i Sverige med en fysisk adress

Förutom ovanstående så kan du även få igenom privatlånet genom att använda dig av en medsökande, som självfallet måste uppfylla grunder kriterierna ovan, samtidigt som hen behöver en stabil och fläckfri privatekonomi.

Kan jag få igenom lånet även om jag har en eller flera betalningsanmärkningar?

Förr i tiden så var det i princip omöjligt att få igenom ett privatlån om man hade en eller flera betalningsanmärkningar. Dock så har det på senare år dykt upp flera aktörer vilka specialiserat sig på att erbjuda privatlån till konsumenter vilka har betalningsanmärkningar i bagaget.

Dessa kreditgivare bedömer varje sökande individuellt vilket innebär att även om du har en eller flera betalningsanmärkningar sen tidigare men har en ordnad ekonomi vid tillfället som du ansöker, så kan du komma att få igenom privatlån.

Du kan även få erbjudanden om en mindre lånesumma än den du ansökt om, men detta är något som återigen sker per individuell basis. Med andra ord så kan du aldrig veta vad som gäller i ditt fall innan du ansöker om privatlånet.

Hur gör jag för att hitta det bästa privatlånet?

Man ska aldrig hoppa på de första erbjudanden som erbjuds utan beakta sina alternativt genom att jämföra ett antal erbjudanden och ställa de helt enkelt mot varandra. Även om det låter som sunt förnuft så skulle du bli förvånad gällande hur många sökanden som hoppar på den första bästa erbjudande som då får syn på. Vi har genom att anamma ovanstående lyckats spara flera tusen kronor per månad genom att helt enkelt jämföra olika erbjudanden.

Inrikes

Vårdförbundet kritiskt till minskad screening

Cellprovtagning har i flera regioner pausats på grund av pandemin, men långt ifrån alla regioner erbjuder självtest för HPV. Arkivbild.
Foto: isabell Höjman/TT
Inrikes
Inrikes Coronapandemin har pausat screeningen för livmoderhalscancer i flera regioner i landet. HPV-självtest, som i viss utsträckning är tänkt att tillfälligt ersätta screeningen, erbjuds dock bara i sju av landets 21 regioner.
– Det här är enormt viktigt, screeningen är den främsta faktorn för att vi ska minska insjuknandet i livmoderhalscancer, säger Åsa Mörner på Vårdförbundet.

Socialstyrelsen beslutade i somras att, med tanke på pandemin, låta regionerna erbjuda kvinnor HPV-självtest om de inte kunde komma på en traditionell screening för livmoderhalscancer.

– Regionerna har haft svårt att genomföra screening på det sätt de vanligtvis gör. Dels på grund av omlokalisering av resurser men också eftersom fler uteblivit av rädsla för smitta, säger Mattias Fredricsson, enhetschef på Socialstyrelsen.

En undersökning som TT gjort visar att endast sju av 21 regioner i landet erbjuder HPV-självtest i någon utsträckning. Flera regioner säger att de inte har kapaciteten att administrera självtest, medan andra säger att de klarar screeningen på traditionellt sätt.

"Ingen ersättning"

Åsa Mörner, barnmorska och förbundsstyrelseledamot i Vårdförbundet är dock tydlig med att screening är en sak och ett självtest något annat.

– Ett självtest är absolut ingen ersättning för screening, över huvud taget. HPV-testen visar bara om personen bär på HPV-viruset, de testar inte om du har cellförändringar, säger hon.

TT: Vilken är risken om det dröjer innan man testar sig eller får svar?

– Att man hinner utveckla en cancer. Hur lång tid det tar är en omöjlighet att säga.

"Enorm skillnad"

Humant papillomvirus (HPV) är ett samlingsnamn för flera virus. Vissa orsakar vårtor, andra kan på lång sikt orsaka cancer. Sedan 1 augusti ingår HPV-vaccination i allmänna vaccinationsprogrammet för barn.

– Sedan kontrollerna infördes, på 1960-talet, så har antalet fall av livmoderhalscancer mer än halverats. Det är ju en drastisk skillnad, en enorm skillnad, säger Åsa Mörner.

Hon tycker att regionerna har "lite att jobba med" när det gäller vården, men efterlyser främst en nationell styrning.

– Du ska inte ha högre risk att få cancer om du bor i Norrbotten än i Skåne till exempel, man ska känna sig trygg i Sverige, att man får rätt vård. Om man missar de här kvinnorna med flera månader, då kanske vissa redan har hunnit utveckla en cancer.

"Ett hjälpmedel"

Mattias Fredricsson säger att användandet av HPV-självtest är upp till regionerna, men betonar att det vikigaste är att screeningen fungerar.

– Det här är ett hjälpmedel, i första hand är vi måna om att testningen blir av, hur är mindre viktigt. Kan man genomföra screening på vanligt sätt ska man göra det. Det har samtidigt gått väldigt kort tid, vissa av regionerna har inte hunnit införa självtest än. Och vi har inte haft möjlighet att följa upp det heller, säger han.

Marcus Alexandersson/TT

FAKTA

Fakta: HPV-självtest i landets regioner

Blekinge: Nej. "Hoppas under senhösten."

Dalarna: Ja, sedan september 2019. 741 självtest har skickats ut.

Gotland: Nej. "Inte inom den närmaste tiden."

Gävleborg: Nej. "Inte klarlagt när det kan bli av."

Halland: Ja, sedan maj 2018. Knappt 2 000 test har skickats ut.

Jämtland Härjedalen: Nej. "Hoppas komma igång under hösten."

Jönköping: Ja, i en mindre pilotstudie.

Kalmar: Nej. "Förhoppningsvis under hösten."

Kronoberg: Nej. "Tidigast efter årsskiftet."

Norrbotten: Nej. "Siktar på att införa det under hösten."

Skåne: Ja, sedan 2017.

Stockholm: Ja, sedan 2019. 34 000 provkit har skickats ut.

Södermanland: Nej. "Inte i dagsläget."

Uppsala: Nej. "Hoppas ha det klart efter nyår."

Värmland: Nej. "Finns i dagsläget ingen tidsram för när det kan ske."

Västerbotten: Nej. "Hoppas vara igång vid årsskiftet."

Västernorrland: Nej. "Inte aktuellt än."

Västmanland: Nej. "Hoppas ha det igång i december."

Västra Götaland: Ja. "Ser över möjligheten att utöka självtestningen."

Örebro: Nej. "Förhoppningsvis från årsskiftet."

Östergötland: Ja, i liten skala sedan augusti.

Kultur och nöje

Historisk etta för Taylor Swift

Taylor Swifts senaste album 'Folklore' har legat på förstaplatsen på Billbordlistans topp 200 i sju veckor. Arkivbild.
Foto: Charles Sykes/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Taylor Swift är nu den kvinnliga artist som legat längst på Billboards albumlista.

När hennes "Folklore" i veckan åter klättrar upp till förstaplatsen blir det Swifts 47:e vecka på albumtoppen, en mer än Whitney Houston, rapporterar Billboard.

Albumet gick direkt upp på listans förstaplats när det släpptes i juli, men har de senaste veckorna legat lite längre ner. När fullängdaren nu hoppar från plats fyra till ett, och petar ner Youngboy Never Broke Agains "Top", har den sammanlagt varit listetta i sju veckor. Det är den längsta tiden ett album har legat högst upp på listan sedan 2016, när Drakes "Views" toppade 13 gånger mellan maj och oktober.

"Folklore" är Swifts åttonde album och det sjunde som toppar Billboardlistan. Sångerskans 47 veckor på albumtronen har under listans 64 år bara överträffats av Beatles (132 veckor), Elvis Presley (67), Garth Brooks (52) och Michael Jackson (51).

Inrikes

Drastisk minskning av upptäckta cancerfall

Under perioden mars till augusti minskade antalet cancerdiagnoser ställda vid laboratoriet för klinisk patologi/cytologi vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge med 31 procent. I grafiken syns pandemins inverkan på antalet diagnoser tydligt.
Foto: Johan Hallnäs
Inrikes
Inrikes På grund av pandemin har antalet nyupptäckta cancerfall minskat kraftigt. I Stockholm, den region som drabbats hårdast av viruset, har antalet cancerdiagnoser minskat med en fjärdedel.
– Sannolikt finns det många människor med en oupptäckt cancer där ute, säger kirurgen Ralf Segersvärd.

Pandemin i våras påverkade inte bara sjukvården av dem som blev sjuka på grund av viruset, utan även vården som helhet. Därutöver sökte många människor inte vård i samma utsträckning som förut, vilket har inneburit att antalet nyupptäckta cancerfall minskat drastiskt.

Detta är extra tydligt i Stockholm, som var den region som drabbades hårdast av viruset. Mellan månaderna april och juli registrerades 1 383 färre cancerfall, jämfört med åren 2016–2019. Det motsvarar en 25-procentig minskning.

– Den mest sannolika förklaringen är pandemin, säger Ralf Segersvärd, kirurg och verksamhetsutvecklare vid Regionalt cancercentrum Stockholm/Gotland.

Pandemin innebar bland annat att regionerna tryckte på pausknappen för olika screeningprogram. I Stockholm innebar det att tre program ställdes in eller minskades: mammografi för bröstcancer, cellprovtagning för livmoderhalscancer, avföringsprover för tjock- och ändtarmscancer.

Fick vård snabbare

Förutom det sökte människor inte vård i samma omfattning som tidigare och de som kallades till screening kom inte i samma omfattning som tidigare.

– En del var nog oroade över smittspridningen, medan andra kanske inte ville vara till besvär. Oavsett har färre patienter sökt, inte bara för direkta cancersymtom, utan också till besök av annan anledning där misstänkta besvär hade kunnat upptäckas, säger Ralf Segersvärd.

Sammantaget har detta resulterat i att nästan alla sorters cancerdiagnoser minskade kraftigt i våras. Exempelvis minskade antalet nya fall av bröstcancer i Stockholm med 36 procent mellan april och juli, medan prostatacancer dök med 34 procent.

Ett liknande mönster syns också för andra cancersjukdomar.

Äggstockscancer: -32 procent. Urinblåsecancer: -21 procent. Lungcancer: -13 procent. Tjock- och ändtarmscancer: -14 procent. Och så vidare (se grafik).

– Det innebär att det sannolikt finns många människor där ute med en oupptäckt cancer. Om detta kommer att innebära att cancern är mer allvarlig när vi väl upptäcker den vet vi ännu inte, men eftersom cancer är en progressiv sjukdom är det naturligtvis en farhåga vi har, säger Ralf Segersvärd.

Stora skillnader

Men det är inte bara i Stockholm som antalet cancerdiagnoser minskat kraftigt. I en rapport som landets Regionala cancercentrum publicerar i dag har man jämfört antalet inrapporterade cancerfall under våren 2020 från de patologilaboratorier som har en elektronisk inrapportering, med hur många som rapporterades 2019.

Från dessa 14 laboratorier, som täcker drygt halva Sveriges befolkning, minskade antalet nyupptäckta cancerfall med tolv procent under perioden mars till augusti.

– Det är en tydlig nedgång vi ser under första halvåret och som innebär att var åttonde tumör "saknas". För hela landet betyder det en underdiagnostik på någonstans mellan 3 000 och 4 000 cancerfall. Vad detta får för konsekvenser vet vi ännu inte, men det finns en uppenbar risk för att en del av dessa kommer att få en sämre prognos, säger Johan Ahlgren, onkolog och verksamhetschef för Regionalt cancercentrum Uppsala/Örebro.

De regionala skillnaderna är dock stora. För medan laboratoriet för klinisk patologi/cytologi vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge såg en nedgång på hela 31 procent i antalet nyupptäckta fall, minskade antalet "bara" med 1,6 procent vid Länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

Johan Nilsson/TT

Antalet cancerdiagnoser minskade i hela landet i våras. Som mest gick antalet ner i Region Stockholm som också var den region som hittills drabbats värst av smittspridningen.
Antalet cancerdiagnoser minskade i hela landet i våras. Som mest gick antalet ner i Region Stockholm som också var den region som hittills drabbats värst av smittspridningen.
Foto: Dan Hansson / SvD / TT

FAKTA

Fakta: Cancer

De vanligaste cancerformerna i Sverige är prostatacancer, bröstcancer, tjock- och ändtarmscancer, hudcancer samt lungcancer.

Både gener och livsstilsfaktorer kan orsaka sjukdomen. Den allra största delen, cirka två tredjedelar, handlar dock om slumpen. Otur, helt enkelt.

Att cancer är en genetisk sjukdom är inte detsamma som att all cancer är ärftlig.

Ohälsosam mat, rökning, sol och alkohol kan bidra till att man får cancer. Radioaktiva ämnen eller röntgenstrålar kan i höga doser också framkalla cancer.

Källa: Cancerfonden

NÄSTA ARTIKEL