Kultur

Moto Boy: ”Det är helt sjukt!”

Moto Boy värmer upp för Smashing Pumpkins i Stockholm. Foto: Adam Lundberg
Artikel Kultur och Nöje - Det är helt sjukt, säger Moto Boy när Skånskan ringer upp honom.

- Det är helt sjukt, säger Moto Boy när Skånskan ringer upp honom. Han har själv lyssnat mycket på bandet när han var yngre. Favoritplattan är "Mellon Collie and the Infinite Sadness". - Jag har tyvärr inte lyssnat så mycket på dem på sistone, men jag var helt klart ett rejält fan när jag var yngre. Kanske är det inte så konstigt att Moto Boy tycker det känns lite märkligt att öppna för sina gamla idoler. - Bara jag inte får spel och börjar klappa Billy Corgan på flinten, säger han och skrattar. Samtidigt som han tycker det känns otroligt stort säger han att de också bara är människor, precis som vi andra. - Även om de är extremt kända och nästan legender, säger Moto Boy och fnittrar lite.

"Sätt dig ner, du ska få spela med Smashing Pumpkins". Det var så det lät när Moto Boy fick beskedet av sin bokningsagent. - Det händer så otroligt mycket nu, så jag hinner knappt med. Det ena är galnare än det andra. För tillfället är Moto Boy ute på en egen turné efter att nyligen släppt sitt debutalbum. Men han har även andra projekt på gång. Som Pikko. - Jag är ju en arbetsnarkoman och när jag inte puttrar runt så jobbar jag med en utveckling av Moto Boy och gör lite saker med mitt andra stora band Pikko. Vilken är din favoritmedlem i Smashing Pumpkins genom åren? - Jag måste nog säga den gamla basisten Darcy som var med i bandet i början. Hon var jävligt cool. Och även om Moto Boy inte får träffa favoriten när han öppnar för bandet den 1 mars på Hovet i Stockholm, tycker Moto Boy att det ska bli ruskigt kul att träffa de nuvarande medlemmarna. - Om jag kommer att träffa dem. Jag hoppas att de inte sitter i en loge bara. Du får dra ut dem på en ölrunda i Stockholm! - Haha, ja och visa alla sunkhaken. Nej, men jag hoppas att de i alla fall vill lyssna på min musik.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Svensk frikänd, Amnestychefer dömda i Turkiet

Svenske it-konsulten Ali Gharavi frikänns från misstankarna om terrorbrott i Turkiet.
Svenske it-konsulten Ali Gharavi frikänns från misstankarna om terrorbrott i Turkiet.
Foto: Emil Langvad/TT
Utrikes
Utrikes Den svenske it-konsulten Ali Gharavi frikänns, men flera andra får fängelse. Det blev resultatet när domarna mot de så kallade "Istanbul 11", anklagade för terrorbrott i Turkiet, meddelades.

De elva – nio människorättsförsvarare och två internationella experter – greps sommaren 2017 i samband med ett möte om digital säkerhet på ön Büyükada i Marmarasjön. Enligt misstankarna hade mötet en dold agenda; att planera en statskupp i Turkiet.

Svenske Ali Gharavi var inbjuden som expert. Bland de misstänkta finns också Taner Kiliç och Idil Eser, två av människorättsorganisationen Amnesty Internationals före detta högsta chefer i Turkiet. När domarna föll på fredagseftermiddagen befanns Kilic, Eser och flera andra av de åtalade skyldiga. Gharavi och några andra frikändes, rapporterar tyska medier.

Redo för det värsta

"Åtalets syfte är att tysta dem på de anklagades bänk och skicka ett meddelande till resten av samhället: kämpa för mänskliga rättigheter och säg sanningen på egen risk", sade Eser inför domsluten i ett pressmeddelande från Amnesty International.

Domen skulle egentligen ha fallit redan i oktober förra året, men sköts upp på obestämd tid. I februari gjordes ett nytt försök, men rättegången flyttades även då fram under dunkla omständigheter.

Tio av de misstänkta släpptes ur turkiskt säkerhetsfängelse i oktober 2017 i väntan på domen. Taner Kiliç släpptes mot borgen först i augusti 2018 efter mer än 14 månader i fängelse.

Inget dagsljus

Ali Gharavi har tidigare berättat för Dagens Nyheter om tiden som frihetsberövad.

– Ljuset var alltid på, vi fick aldrig se dagsljus och klockorna var inställda på olika tider. Man tappade helt dygnsrytmen. Det var väldigt pressande psykologiskt, sade han om de två veckorna i häkte.

Samtliga åtalade har nekat till alla anklagelser, som de kallar grundlösa och politiskt motiverade. Amnesty kallar anklagelserna för absurda.

Mia Holmberg Karlsson/TT

Svenske Ali Gharavi, trea från vänster, pratar med medier efter att i oktober 2017 ha blivit släppt ur turkiskt fängelse i väntan på dom.
Svenske Ali Gharavi, trea från vänster, pratar med medier efter att i oktober 2017 ha blivit släppt ur turkiskt fängelse i väntan på dom.
Foto: Emrah Gurel/AP/TT

FAKTA

Fakta: "Istanbul 11"

De elva personer som greps vid olika tillfällen sommaren 2017 har kommit att kallas "Istanbul 11". De anklagades bland annat för att vid en it-konferens ha planerat samhällsomstörtande aktiviteter i Turkiet.

Åklagare krävde hösten 2017 straff på upp till 15 års fängelse för de misstänkta. Samtidigt släpptes de flesta av dem i väntan på dom. Ett antal, däribland svenske Ali Gharavi och tyske Peter Steudtner, kunde därmed lämna Turkiet.

Under senare domstolsförhandlingar justerade åklagarna sina yrkanden och öppnade för att fria flera av de elva.

De misstänkta anser att alla anklagelser är helt grundlösa. De har fått medhåll av bland andra en lång rad kända kulturnamn, såsom Whoopi Goldberg, Peter Gabriel, Ai Weiwei, Catherine Deneuve och Angélique Kidjo. "När människorättsförsvarare tystas, är allas våra rättigheter i fara", skrev stjärnorna i ett öppet brev 2017.

Malmö

Singelolycka i Malmö

Malmö Det har inträffat en singelolycka på Frölichs väg i Malmö.

Malmö

Polisen undersöker bil i Videdal med bombrobot

Malmö
Malmö Polisen undersöker på fredagseftermiddagen ett potentiellt farligt föremål i en bil på Västra Skrävlingevägen i Videdal.

– Vi får in ett samtal vid 11 30 och utifrån informationen i det samtalet tar man beslut om att göra en kontroll av ett fordon på Västra Skrävlingevägen för att utesluta att det inte är något föremål, säger Patric Fors, presstalesperson hos Skånepolisen.

Polisen använder sig av en bombrobot för att undersöka fordonet. Inga avspärrningar har behövt upprättas.

– Det här handlar om att vi tar det säkra före det osäkra helt enkelt, säger Patric Fors.

Texten uppdateras...

Inrikes

Brevduvor flyger mystiskt vilse

Ett nytt fenomen tycks ha uppstått – brevduvor flyger vilse. Arkivbild.
Ett nytt fenomen tycks ha uppstått – brevduvor flyger vilse. Arkivbild.
Foto: Björn Lindgren / TT
Inrikes
Inrikes Tusentals brevduvor har flugit vilse på senare tid. Varför duvorna plötsligt flyger fel och tycks ha tappat sin navigationsförmåga är oklart.

Ordföranden i Svenska brevduveförbundet har aldrig varit med om något liknande. Han och andra aktiva inom brevduvesporten har pratat mycket om fenomenet på senare tid – att duvor som normalt sett kan hitta hem på över hundra mils avstånd plötsligt tappar orienteringen och flyger bort sig.

– Vi har diskuterat det mycket de senaste dagarna, men det är svårt att komma fram till vad det kan bero på. Något måste ha hänt i atmosfären, men vi vet inte vad, säger Adnan Zuberovic, ordförande i Svenska brevduveförbundet till Helsingborgs Dagblad.

Tidningen kom fenomenet på spåren när en vilsen duva dök upp i Kattarp utanför Helsingborg. Den var ringmärkt och upphittarna googlade sig fram till den danske ägaren. Duvan hade tappat kursen under en tävling från Bremen i Tyskland.

Men den är långt ifrån ensam. Under en SM-deltävling i Jämtland förra helgen släpptes 200–300 duvor, men enligt Adnan Zuberovic flög 30 procent vilse. Samma helg höll det danska brevduveförbundet tävlingar och släppte tusentals duvor från Ludvika och Bremen. Mellan 70 och 75 procent kom aldrig hem.

– Orienteringsförmågan slås ut, det är anmärkningsvärt, säger Adnan Zuberovic.

Det har dock hänt tidigare att stora mängder brevduvor har flugit vilse, skriver tidningen, bland annat 2004 då 1 500 brevduvor försvann mellan Ljungby och Malmö. Ibland, som vid händelsen 2004, har så kallade solstormar, explosioner på solens yta som påverkar jordens magnetfält, sammanfallit med sådana incidenter.

Sport

VC-tävlingen i Ulricehamn flyttas

Den regerande världscupvinnaren i sprint, Linn Svahn, kan se fram emot tävlingar i Ulricehamn i januari. Arkivbild.
Den regerande världscupvinnaren i sprint, Linn Svahn, kan se fram emot tävlingar i Ulricehamn i januari. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sport
Sport

Internationella skidförbundet (Fis) har flyttat världscuptävlingen i sprint i Ulricehamn till 16-17 januari 2021, i stället för 6-7 februari som först var tanken.

Därmed krockar den inte med SM-veckan i Borås 3-7 februari.

Ulricehamn har tidigare gett klartecken till Fis om att stå kvar som arrangör även om tävlingarna inte skulle kunna genomföras med publik, på grund av coronapandemin.

Världscupkalendern, som senast uppdaterades den 1 juli, ser fortfarande ut ungefär som den brukar, trots osäkerheten kring pandemin. Bland annat finns Tour de Ski med tävlingar i Italien och Schweiz kvar på programmet. Kalendern kan dock komma att justeras ytterligare, skriver Fis.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

IG

Swedbanks lansering av Apple Pay visar på mobil trend

Källa: Pexels
IG Apple Pay har varit tillgängligt på den svenska marknaden sedan hösten 2017. Alla storbanker har dock inte varit lika snabba med att erbjuda den mobila betaltjänsten till sina kunder. Nordea var först ut och bland annat Klarna och Komplett Bank har därefter lagt till tjänsten i sitt utbud. Den 4 december hoppade även Swedbank till slut på tåget, efter två år av dagliga frågor från kunder på företagets Facebooksida.

Varför Swedbank väntat tills nu med att erbjuda betalsättet är svårt att svara på. Kanske lades allt fokus på den egenutvecklade Swedbank Plånbok som länge har haft stöd för Samsung Pay, men alltså inte förrän nyligen även stöder Apple Pay. Oavsett anledning så visar Swedbanks anammande av Apple Pay att mobila applikationer i den svenska finanssektorn är en trend som de största aktörerna inte kan ignorera.

Börshandel och fysisk handel följer trenden

Handel på finansiella marknader är också något som mer och mer görs i mobilen idag. Möjligheten att kunna handla turbowarranter, CFD:s och barriers dygnet runt och på resande fot, är något som alltfler kunder i dag efterfrågar. I Sverige och sex andra europeiska länder lanserades nyligen tjänsten Turbo24, som förutom en webbaserad plattform har lagt stort fokus på mobilappar som stöder alla de funktioner som webbversionen erbjuder. Det har helt enkelt blivit hårdare krav från kunder att appar ska vara lika kraftfulla och ha samma verktyg som desktop-baserade plattformar erbjuder.

I den fysiska handeln är övergången till mobila lösningar som mest påtaglig i Sverige. Det är ingen slump att brittiska nyhetssajten The Telegraph i oktober utnämnde Sverige till världsmästare när det kommer till kontantlösa samhällen. Värdet av de kontanter som cirkulerar i Sverige har sjunkit med 27.5 procent på fyra år. Endast 60 procent hävdar att de använt kontanter över huvud taget den senaste månaden – i Japan är siffran 79 och i USA 70 procent. En av de största vinnarna på privatpersoners preferens att betala med mobilen är Swish som fortsätter ta marknadsandelar. 2014 utfördes 21 miljoner betalningar med Swish och 2018 var siffran 394 miljoner.

Betalningar med kort fortfarande störst

Kortbetalningar är fortfarande det populäraste betalsättet bland svenskar, även om det är betydligt lägre i jämförelse med de flesta andra europeiska länder och framför allt USA. Kortjättarna VISA och Mastercard har försökt simplifiera kortköp online med det nya betaltjänstdirektivet PSD2. Direktivet gör det enklare för konsumenter att verifiera köp, men det har också lett till tekniska utmaningar för e-handlare och betalväxlar att implementera den nya typen av kortköp.

Huruvida de nya direktiven är tillräckliga, och hinner implementeras tillräckligt snabbt, för att på riktigt konkurrera med de mobila betalningsalternativens framfart återstår att se – just nu ser inte den mobila trenden ut att bromsa över huvud taget. Finanssektorn tycks alltså dras mer åt fokus på mobilappar både när det gäller bankärenden, handel på börsen eller betalningar generellt. I alla fall om man ser till de största aktörernas satsning på området och nu senast kundernas rop på bankerna att erbjuda stöd för Apple Pay.

Inrikes

HD: Befogat att lärare lyfte bort elev

Vad kan en lärare göra i syfte att hålla ordning bland eleverna utan att skolan gör sig skyldig till kränkande behandling? Högsta domstolen har prövat frågan. Arkivbild.
Vad kan en lärare göra i syfte att hålla ordning bland eleverna utan att skolan gör sig skyldig till kränkande behandling? Högsta domstolen har prövat frågan. Arkivbild.
Foto: Magnus Andersson/TT
Inrikes
Inrikes Det var ingen kränkning när en lärare lyfte bort en elev som blockerade vägen – ingreppet var befogat.
Högsta domstolen har nu sagt sitt i den principiellt viktiga frågan om lärares möjlighet att ingripa.

Kan en lärare handgripligen flytta på en elev som hindrar andra från att komma fram? Frågan har debatterats sedan en lärare gjorde just det – och skolan anmäldes.

I Högsta domstolens dom slås fast att det inte var någon kränkning i skollagens mening och kommunen är inte skadeståndsskyldig.

– Numera finns det ett lagstöd för det man kallar tillsynsplikt, som innebär att lärare får och ibland måste ingripa. Vår förhoppning är att domen tydliggör var gränserna går för vad man får och inte får göra. Självklart är utgångspunkten att man ska göra så lite som möjligt, alltså tillsägelser i första hand. Men ibland krävs ett fysiskt ingripande, säger justitieråd Stefan Reimer.

HD skriver i domen att det ingripande som var aktuellt här – ett grepp om en elevs nacke – i regel är en kränkande behandling. Men så som det utfördes var det dock mycket kortvarigt och anpassat för situationen.

– Det var alltså ett ingripande inom tillsynsplikten och utgjorde inte en kränkning, säger Stefan Reimer.

Stefan Reimer påpekar att ärendet drivits som tvistemål men inte ett brottmål. Läraren har alltså inte åtalats för exempelvis ringa misshandel.

– En kränkande behandling kan det vara även om ett brott inte begåtts. Men om du som lärare agerar inom tillsynsplikten kan det aldrig vara ett brott, för det är en ansvarsfrihetsgrund, förklarar Stefan Reimer.

Drogs upp ur soffa

Domen utgår från en händelse på en kommunal skola i Lidköping november 2017. En då 13-årig åttondeklassare satt i en soffa tillsammans med tre andra elever i skolans rasthall. Soffan hade de ställt så att den stoppade andra från att passera och trots tillsägelser flyttade eleverna inte på den. Pojken satt kvar tills en lärare greppade tag i honom och drog upp honom ur soffan.

En kränkning av eleven, hävdade Barn- och elevombudet (BEO) som å pojkens vägnar begärde skadestånd på 10 000 kronor. Eleven i fråga upplevde det som att han inte fick luft när läraren grep tag i honom. Efteråt var han rädd och hade ont.

Till saken hör att pojken har adhd med trotsinslag och litet inslag av autism, och att han enligt en särskild handlingsplan skulle bemötas lågaffektivt, det vill säga lugnt och utan konfrontation. Läraren som lyfte undan pojken hade inte vetskap om handlingsplanen.

– Det var helt rimligt att läraren inte kände till handlingsplanen, det ska bara de närmaste i arbetslaget göra. Det är av integritetsskäl, vi ska inte sprida information om elevers diagnoser på hela skolan, säger Stefan Reimer.

Kunde greppet

Till saken hör också att läraren varit brottare på elitnivå, vilket hovrätten noterade i sin dom.

– Han utförde greppet på ett sätt så att det blev milt och snabbt. Kanske hade en annan person inte kunnat utföra ett liknande grepp, säger Stefan Reimer.

HD var inte enig, då två av de fem domarna hade en annan mening. Ett justitieråd anser att det rörde sig om en ringa kränkning. Det andra justitierådet bedömer att eleven utsattes för kränkning, med motiveringen att situationen inte var så akut att den krävde en omedelbar lösning och ett fysiskt ingripande.

Följer lagen

Vikarierande BEO Malin Hedstig är nöjd med att ha fått ett förtydligande av HD, även om BEO hela vägen hävdat att pojken utsattes för kränkande behandling.

– Vi har utgått från den lagstiftning och praxis som funnits, och det har varit oklart hur man ska tolka den. Det är väldigt svåra bedömningar och det visar även domen, där två av justitieråden inte var eniga, säger hon till TT.

BEO har fått kritik för att driva skadeståndsärenden för långt.

– Det är lagstiftaren som har bestämt att BEO ska hjälpa de barn som utsatts för kränkningar och mobbning. Majoriteten av de anmälningar som kommer in till oss, cirka 70 procent, handlar om att en elev utsatts av en annan elev, säger Malin Hedfors.

Kritikerna har hävdat att skolpersonal drar sig för att gripa in mot elever av rädsla för att skolan ska anmälas.

– Om det finns en rädsla hos lärarna behöver den tas på allvar av dem som driver skolorna. De ska se till att personalen har resurser och kompetens så att de inte är ensamma om de här frågorna, säger Malin Hedstig.

Mario Melani (S), ordförande i barn- och skolnämnden i Lidköping, välkomnar också domen.

– Det är väl återgivet i domen att lärare måste ha möjlighet att ingripa fysiskt i situationer när ord inte räcker till. Det är viktigt att våra lärare fått tydlighet i detta. Fram till i dag har det funnits en oro för hur det skulle sluta, säger han.

Han tror och hoppas att läraren i fråga känt att han hela tiden haft nämndens fulla stöd.

– Det har nog påverkat även övriga lärare. Har vi regler på en skola måste de gälla alla elever.

Rättad: I en tidigare version av texten angavs fel antal skiljaktiga domare.

Anna Lena Wallström/TT

FAKTA

Fakta: Skollagen och BEO

I skollagens (2010:800) kapitel 6 sägs:

9 § Huvudmannen eller personalen får inte utsätta ett barn eller en elev för kränkande behandling.

12§ Om huvudmannen eller personalen åsidosätter sina skyldigheter. . . ska huvudmannen dels betala skadestånd till barnet eller eleven för den kränkning som detta innebär, dels ersätta annan skada som har orsakats av åsidosättandet.

Skadestånd för kränkning i andra fall än vid repressalier lämnas dock inte, om kränkningen är ringa.

Om det finns särskilda skäl, kan skadeståndet för kränkning sättas ned eller helt falla bort.

Barn- och elevombudet (BEO) är den instans som kan begära skadestånd för en kränkt elevs räkning.

Om BEO beslutar om skadestånd och skolhuvudmannen inte går med på att betala kan ärendet gå vidare till domstol.

BEO är en del av Skolinspektionen, men har samtidigt ett självständigt tillsynsuppdrag.

FAKTA

Fakta: Ett tidigare fall

Högsta domstolen (HD) tog 2016 ställning i ett annat fall gällande en lärares agerande mot en elev.

Det handlade om en lärare som örfilat en elev i årskurs 1. Läraren hade provocerats av att eleven spottat på henne och reagerade "reflexmässigt" med att ge en örfil. Läraren bad genast efteråt eleven om ursäkt.

Skolhuvudmannen, Svenljunga kommun, tillstod att eleven utsatts för kränkning men menade att det rörde sig om en ringa kränkning och att skadestånd därför inte skulle utbetalas.

Tingsrätten och hovrätten gick på skolhuvudmannens linje, med följd att BEO överklagade till HD.

HD fann att kränkningen inte var ringa och dömde kommunen att betala 5 000 kronor i skadestånd.

Källa: NJA 2016 s 596.

Sport

Sagnia tillbaka med besked: "Jobbat mycket"

Khaddi Sagnia persade i juni och ser fram emot fler tävlingar. Arkivbild.
Khaddi Sagnia persade i juni och ser fram emot fler tävlingar. Arkivbild.
Foto: Christine Olsson/TT
Sport
Sport Khaddi Sagnia fick hela fjolåret förstört av en korsbandsskada.
Nu är hon tillbaka, med besked.
– Jag har väntat på det länge, säger längdhopparen som kommer till lördagens tävling på Ullevi med ett purfärskt personbästa.

I februari 2019 löd rubriken: "Sagnia korsbandsskadad igen", och hela säsongen var förstörd.

Men när inomhussäsongen 2020 inleddes var Sagnia tillbaka och efter en märklig vår präglad av coronapandemin och med många inställda tävlingar, visar hon nu storform.

Den 18 juni förbättrade hon sitt fem år gamla personliga rekord utomhus till 6,81 meter, en ökning med tre centimeter.

– Det var väldigt viktigt. Inte bara för mig utan också för att visa att även fast det här året varit annorlunda så går det att prestera på en hög nivå. Och för att visa att de här långa hoppen finns där, säger Khaddi Sagnia.

– Det var jätteskönt att få ut det. Det har jag väntat på länge.

Duplantis och Bengtsson

I helgen är det tävling igen när det arrangeras en stav- och längdhoppsgala på Ullevi i Göteborg med andra högklassiga deltagare som Armand Duplantis, Tilde Johansson, Angelica Bengtsson och Thobias Montler.

– Det känns bra, det ska bli roligt att få tävla lite mer. Det är roligare nu när det börjar komma upp lite fler tävlingar efter många månader där man inte vetat om det ska bli några tävlingar eller inte, säger Sagnia.

Hon medger att den ovissa säsongen varit tuff.

– Det har varit väldigt jobbigt, speciellt i början när man inte fick så mycket information. I vanliga fall vet vi precis hur säsongen ska se ut. Men nu visste man inget och det var väldigt jobbigt eftersom man inte kunde planera.

– Vi fick lägga om träningen och förhoppningsvis tajma in toppnivån till någon tävling.

Korsbandsskadan i februari förra året var hennes andra i karriären. Även 2012 slet hon av kors­bandet i ena knät. Men i dag är 26-åringen tillbaka till 100 procent, säger hon.

– I dag känns det bra. Jag kom i gång med träningen fort efter operationen. Vi körde på så fort som möjligt och mina tester visar att jag har gjort framsteg. Jag har blivit starkare och snabbare, vilket har varit det viktiga. Det har varit otroligt skönt att kunna gå in med självförtroendet att jag kan prestera och vågar trycka på.

Huvudmålet en bit fram

Det nysatta personbästat är ett resultat av att Sagnia har lagt ner ett särskilt hårt jobb efter skadan, och under den ovissa inledningen på året, säger hon.

– VI har jobbat väldigt mycket med alla olika delar på träning. Jag har jobbat en del med ansatsen. Sedan har jag också sprungit några 100-meterslopp som gjort att jag fått in snabbhet och styrka. Det har varit en lång träningsperiod, vilket jag har tyckt har varit lite tråkigt.

– Men det har gjort att jag kunnat jobba och finslipa. Nu gäller det bara att få in fler tävlingar.

Även om hon är glad att tävlingssäsongen är i gång, ligger det egentliga fokuset lite längre fram än på Ullevi på lördag.

– Det här får man kanske se som ett mellanår inför OS.

Bella Franzén/TT

FAKTA

Fakta: Khaddi Sagnia

Ålder: 26 år

Klubb: Ullevi FK

Tränare: Katrin Klaup.

Personbästa: 6,81 meter. Det gör henne till tredje bästa svenska kvinnliga längdhoppare genom tiderna.

Främsta meriter: sexa i EM 2016, sjua i VM 2015, fyra i U-EM 2015. Totalt sex SM-guld.

Ekonomi

SBB köper norska förskolor för miljarder

Ilija Batljan, vd för SBB. Arkivbild.
Ilija Batljan, vd för SBB. Arkivbild.
Foto: Lars Pehrson / SvD / TT
Ekonomi
Ekonomi

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden (SBB) köper en fastighetsportfölj med förskolor i Norge för 4 250 miljoner norska kronor, eller cirka 4,2 miljarder svenska kronor, enligt ett pressmeddelande.

Totalt handlar det om 138 fastigheter som SBB köper av norska Laeringsverkstedet som också är hyresgäst i dessa fastigheter.

"I och med denna affär stärker vi ytterligare vår position som marknadsledande i Norden inom social infrastruktur med särskilt fokus på välfärdsstaternas absoluta kärnverksamheter; vård, skola och omsorg", säger Ilija Batljan, vd för SBB, i en kommentar.

NÄSTA ARTIKEL