Nyheter

Plantan hotas av nedläggning

Verksamhetschef Håkan Persson hoppas att nedläggningshotade ungdomsgården Plantan skall få tid på sig att utveckla verksamheten. Foto: Kalle Berggren/Arkiv
Artikel Nyheter - Men att lägga ner nu känns inte rätt, vi har knappt hunnit komma i gång med verksamheten, förklarar Håkan Persson, avdelningschef på Kulturförvaltningen med det övergripande ansvaret för verksamheten på Plantan.

PREMIUM

- Men att lägga ner nu känns inte rätt, vi har knappt hunnit komma i gång med verksamheten, förklarar Håkan Persson, avdelningschef på Kulturförvaltningen med det övergripande ansvaret för verksamheten på Plantan. - Mot slutet av året såg det riktigt bra ut, då började ungdomarna hitta hit och det tar tid att köra i gång en ny ungdomsgård, påpekar han och hoppas att politikerna skall visa lite mer tålamod.

Det var i skuggan av problemen på bland annat GA-skolan som initiativ togs till fler samlingsplatser för ungdomar. Landskronahems fastighet i Nyvång, som tidigare hyst butik och tvätteri, stod tom och ansågs lämplig som en ungdomsgård. Men det tyckte inte grannarna som protesterade, oroliga för att stökiga ungdomar skulle störa idyllen. I byggnadsnämnden togs ett beslut om tillfälligt bygglov som grannarna med framgång överklagade. Nu är det beslutet i sin tur överklagat av Kulturnämnden. - Som jag upplever det i dag har vi bra kontakt med grannarna som bjuds in till våra olika aktiviteter, påtalar Håkan Persson. Han tillägger i nästa andetag att det förmodligen bara är grannar som har en positiv grundsyn som kommer.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Världsarvet Hagia Sofia blir moské igen

Den bysantiska katedralen Hagia Sofia ska omvandlas till moské. Arkivbild
Den bysantiska katedralen Hagia Sofia ska omvandlas till moské. Arkivbild
Foto: Emrah Gurel/AP/TT
Utrikes
Utrikes

En hög turkisk domstol har upphävt den bysantiska katedralen Hagia Sofias status som museum. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan uppger nu att den ska omvandlas till moské.

Den 1 500 år gamla huvudkyrkan i Istanbul har som museum varit ett populärt turistmål sedan 1935. Den ingår i Unescos världsarvslista och FN-organet har tidigare vädjat till Turkiet att inte ändra kyrkans status.

Hagia Sofia var ursprungligen en katedral men konverterades till moské under det Ottomanska riket. Omvandlingen till museum skedde under Turkiets grundare Kemal Atatürks regim och var en viktig reform i den sekulära staten.

Inrikes

Kvinna åtalas för mordbrand i Luleå

Branden startade i en bil och spred sig sedan till en intilliggande villa. Nu åtalas en kvinna för mordbrand. Arkivbild.
Branden startade i en bil och spred sig sedan till en intilliggande villa. Nu åtalas en kvinna för mordbrand. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes

En kvinna i 50-årsåldern åtalas för mordbrand i Luleå. Kvinnan misstänks för att ha anlagt en brand i ett bostadshus och garage genom att tända eld på en bil, rapporterar flera lokala medier.

Det var i maj som en brand startade i en parkerad bil och spreds vidare till villan. I villan bodde kvinnans före detta pojkvän. Kvinnan själv har hävdat att det rör sig om en olyckshändelse i samband med laddning av bilen och nekar till anklagelserna om mordbrand.

rapporterar att den skadade mannen uppgav i förhör att han hade fått sms av den åtalade som löd: "Träbyggnader och bensin brinner bra tillsammans".

Kvinnan är också åtalad för olaga förföljelse, grov stöld och ringa skadegörelse. I samtliga fallen är det samme man som är målsägande.

Inrikes

En gripen för mordförsök i Eskilstuna

Inrikes
Inrikes

En man har gripits i Eskilstuna, misstänkt för mordförsök.

Det var vid 13.30-tiden på fredagen som polisen fick larm om att en skadad man i 25-årsåldern hittats vid resecentrum. Han hade skador som enligt polisens hemsida tyder på misshandel med ett vasst föremål. Mannen fördes till sjukhus med okända skador. Ytterligare en man ska ha blivit attackerad men inte skadats.

En timme senare greps en man i 20-årsålder, misstänkt för mordförsöket.

En förundersökning om försök till mord eller dråp har inletts.

Kultur och nöje

Sarah Dawn Finer betalar tillbaka krisstöd

Kulturrådets krisstöd till artister har mötts av kritik. Nu väljer Sarah Dawn Finer att återkalla sin ansökan. Arkivbild.
Kulturrådets krisstöd till artister har mötts av kritik. Nu väljer Sarah Dawn Finer att återkalla sin ansökan. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Häromdagen valde rapparen Petter att betala tillbaka de 223 800 kronor hans bolag beviljats av Kulturrådet. Nu gör artisten och programledaren Sarah Dawn Finer samma sak, skriver Expressen.

Sarah Dawn Finers bolag SDF Entertainment hade ansökt om 867 005 kronor och beviljats 650 300 kronor.

Enligt Expressen valde Finer att återkalla sin ansökan den 6 juli.

"SDF Entertainment AB har återkallat sin ansökan innan stöd har utbetalats", skriver Kulturrådet i ett mejl till tidningen.

Flera kända artister med miljontillgångar i sina bolag har sökt och mottagit krisstöd från Kulturrådet, något som väckt stark kritik. Sarah Dawn Finer har tillgångar på närmare 2,6 miljoner kronor i sitt bolag.

Malmö

Höll sig undan i fyra år – nu döms mannen för mordförsök

Skytten höll sig undan i fyra år – men fredagen den 10 juli kunde han dömas till tio och ett halvt års fängelse. Foto: Karsten Petersen.
Malmö
Malmö För fyra år sen klev den nu 45-årige mannen in på Rex pizzeria och började skjuta. Mannen han siktade på fick livshotande skador, men överlevde. Därefter gick skytten under jorden, och greps av en slump i Stockholm i år. Nu döms han till tio och ett halvt års fängelse för mordförsök.

Den 13 juni 2016 sitter målsäganden, vid tillfället 38 år, på Pizzeria Rex på Nobelvägen i Malmö. Strax före klockan 15 knackar en man på rutan med en pistol.

Tumult utbryter inne på restaurangen när alla gäster samtidigt försöker lämna lokalen. 15.05 går larmet till polisen om en pågående skottlossning.

Målsäganden hittas på trottoaren utanför pizzerian. Han är träffad i ryggen och benet och har livshotande skador. Han tas med ambulans till sjukhuset och överlever.

Upprinnelsen till skjutningen ska ha varit en bilaffär för 80 000 kronor som gått snett mellan en skytten och en tredje man.

Flera vittnen ser gärningsmannen

Flera personer som befann sig i närheten ser skytten hoppa in i en silverfärgad BMW och försvinna från platsen. Ett vittne skriver ner bilens registreringsnummer. Ägaren till bilen anhålls i sin frånvaro redan samma dag.

Dagen efter skjutningen hittar polisen bilen på en adress i Malmö. I den ligger bland annat pass och kläder som matchade vittnenas iakttagelser av skytten, med hans DNA på.

Skytten försvinner – dyker upp i Stockholm

Polisen hittar dock varken mannen eller vapnet. Inte förrän ett år senare hittar en privatperson i Stockholm en pistol, som kan kopplas till mordförsöket.

Det är även i Stockholm som polisen hittar skytten – hela fyra år efter mordförsöket. Han grips i en ren rutinkontroll i en bil.

Pistolen hittades av en privatperson i Stockholm 2017. Foto: Polisen.

Pekade ut gärningsmannen direkt efter skotten

Tingsrätten skriver att målsäganden visserligen lämnat en del motstridiga uppgifter, till exempel om gärningsmannens utseende. Men rätten lägger stor vikt vid att han pekat ut mannen i ett telefonsamtal till en vän samtidigt som han ligger på trottoaren och håller på att förblöda.

Rätten menar att det framstår som ”extremt osannolikt” att han skulle peka ut någon medvetet felaktigt i den situationen. Dessutom har han hållit fast vid det utpekandet i fyra år.

En kvinnlig bekant till skytten försökte ge honom alibi hela dagen. Hon hade dock uppgett andra dagar i förhör. Samtidigt visade hans mobiltelefon rörelser ute på stan, så det alibit sköt tingsrätten ner.

”Hänsynslöshet och total likgiltighet”

Tingsrätten konstaterar att det närmast framstår som en ”tillfällighet att skotten inte träffade andra delar av kroppen och orsakade en omedelbart [sic] död” och vidare att mannen uppvisat ”hänsynslöshet och total likgiltighet för andra människors liv och hälsa” genom att välja denna tid och plats.

Mannen, som förekommer 23 gånger i belastningsregistret, döms nu av en enig tingsrätt för mordförsök och grovt vapenbrott till tio år och sex månaders fängelse. Dessutom ska han betala skadestånd på sammanlagt en kvarts miljon kronor till målsäganden.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Bostadslistan

Priset per kvadratmeter för hyresrätter varierar stort på olika platser i Sverige

BOSTADSLISTAN Bostadslistan har tillsammans med Bostadshub gjort en stor undersökning av Sveriges dyraste och billigaste kvadratmeter under 2019. Skillnaderna var naturligtvis stora beroende på storleken på staden i fråga, men ett intressant fynd är att det var över 300% dyrare att bo i hyresrätt i Stockholm än i Åmål.

Kvadratmeterpriset för en hyresrätt kan variera från endast 85 kronor upp till hela 629 kronor på olika platser i Sverige. Det visar en ny undersökning utförd av Bostadslistan och Bostadshub, två sökmotorer för hyresrätter på den Svenska marknaden. Efter att ha granskat över 10 000 annonser från både privatpersoner och företag som publicerats på plattformarna under 2019, har företagen kunnat skapa en intressant överblick av den svenska hyresrättsmarknaden.

Här var det dyrast och billigast

Som nämnt ovan så var det stora variationer på kvadratmeterpriset för en hyresrätt i vårt land. Som förväntat så kan vi återfinna Sveriges dyraste kvadratmeter i Stockholm, mer bestämt Nacka, där du kan betala upp till 629 kronor per kvadratmeter i genomsnitt. Å andra sidan så kan man i genomsnitt bo i en hyresrätt i Åmål för endast 85 kronor per kvadratmeter.

Bostadsort spelar stor roll på kvadratmeterpriset

Utöver att endast titta på det genomsnittliga kvadratmeterpriset kunde undersökningen också peka på vad den genomsnittliga lägenheten kostar på olika orter i landet. Efter en grundlig genomgång av de annonser vi undersökt så kostar det i genomsnitt 17 571 kronor att bo i en hyresrätt i Stockholm, samtidigt som det bara kostar 5113 i Åmål. Detta är förstås en väsentlig skillnad, men det är ingen hemlighet att det är billigare att bo utanför huvudstadsområdet, oavsett vilket land som undersöks.

Dyrare än man tror att bo i Lund och Uppsala

Utöver att endast titta på var det var dyrast och billigast i Sverige kunde undersökningen också avslöja att några av landets dyraste kvadratmeter kan hittas bland lediga lägenheter på Sveriges studentorter. Lund och Uppsala hamnade på plats tre och fyra i undersökningen, med ett genomsnittligt kvadratmeterpris på 217 samt 200 kronor.

Top 10: Sveriges dyraste städer att bo i hyresrätt i 2019

Pris per kvadratmeter

Top 10: Sveriges billigaste städer att bo i hyresrätt i 2019

Pris per kvadratmeter

Kultur och nöje

Familjen Osbourne i övernaturlig tv-satsning

Ozzy och Sharon. Arkivbild.
Ozzy och Sharon. Arkivbild.
Foto: Chris Pizzello/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Ozzy Osbourne har förstås varit känd som metalpionjär ända sedan 1970-talet. Resten av familjen Osbourne – hustrun Sharon och barnen Jack och Kelly – fick sitt genombrott med MTV:s realityserie "The Osbournes" som sändes mellan 2002 och 2005.

Nu återvänder familjen i en ny serie, rapporterar Billboard. Det nya programmet heter "The Osbournes want to believe" och får premiär i augusti på Travel Channel.

Serien har ett övernaturligt tema och går ut på att sonen Jack ska få sina skeptiska föräldrar att börja tro på sådant som spöken och flygande tefat.

"Jag är övertygad om att de helt enkelt inte sett tillräckliga bevis, så jag ska visa dem de mest obestridliga filmklipp som fångats", säger Jack Osbourne i ett uttalande.

Huruvida "The Osbournes want to believe" kommer att visas i Sverige är oklart.

Kultur och nöje

Topplistorna: ESC-parodier klättrar på listan

Musiken från filmen 'Eurovision Song Contest: The story of Fire Saga' klättrar på albumlistan. I filmen spelar Will Ferrell och Rachel McAdams islänningarna Lars och Sigrit, som tillsammans utgör ESC-duon Fire Saga. Arkvibild.
Musiken från filmen "Eurovision Song Contest: The story of Fire Saga" klättrar på albumlistan. I filmen spelar Will Ferrell och Rachel McAdams islänningarna Lars och Sigrit, som tillsammans utgör ESC-duon Fire Saga. Arkvibild.
Foto: John Wilson/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Albumet "Eurovision Song Contest: The story of Fire Saga", med låtar från filmen med samma namn, tar ett stort kliv uppåt på albumlistan.
Dessutom: Rapparen Pop Smokes postuma album "Shoot for the stars aim for the moon" går rakt in på albumlistans tredjeplats.

Album:

1. (1) Victor Leksell: "Fånga mig när jag faller"

2. (2) Yasin: "98.01.11"

3. (Ny) Pop Smoke: "Shoot for the stars aim for the moon"

4. (4) The Weeknd: "After hours"

5. (5) Newkid: "Mount Jhun"

6. (9) Adel: "Guld utav sand"

7. (6) Harry Styles: "Fine line"

8. (28) Blandade artister: "Eurovision Song Contest: The story of Fire Saga"

9. (3) Bob Dylan: "Rough and rowdy ways"

10. (8) Veronica Maggio: "Fiender är tråkigt"

11. (9) Einár: "Welcome to Sweden"

12. (11) Dua Lipa: "Future nostalgia"

13. (12) Hov1: "Vindar på Mars"

14. (15) Molly Sandén: "Det bästa kanske inte hänt än"

15. (14) Dree Low: "Flawless"

16. (13) Jireel: "Sex känslor"

17. (16) Billie Eilish: "When we all fall asleep, where do we go"

18. (10) Mando Diao: "I solnedgången"

19. (25) Lewis Capaldi: "Divinely uninspired to a hellish extent"

20. (18) Lady Gaga: "Chromatica"

Singlar:

1. (1) Jawsh 685 & Jason Derulo: "Savage love (Laxed – siren beat)"

2. (2) Victor Leksell: "Svag"

3. (4) Dababy featuring Roddy Ricch: "Rockstar"

4. (5) Miss Li: "Komplicerad"

5. (6) The Weeknd: "Blinding lights"

6. (3) Victor Leksell: "Bedövning"

7. (7) Victor Leksell: "Ha dig igen"

8. (8) Yasin: "Young & heartless"

9. (11) Norlie & KKV och Junie: "Komma över dig"

10. (9) Yasin: "Hiphop n r'n'b"

11. (10) Saint Jhn: "Roses (Manbek remix)"

12. (15) Harry Styles: "Watermelon sugar"

13. (14) Darin: "En säng av rosor"

14. (12) Newkid: "Kanske var vi rätt bra ändå"

15. (20) Laleh: "Det kommer bli bra"

16. (16) Miss Li: "Lev nu dö sen"

17. (13) Victor Leksell: "Om igen"

18. (18) The Weeknd: "In your eyes"

19. (21) Topic feat A7S: "Breaking me"

20. (Ny) Estraden: "Aldrig mer vara du"

Källa: GLF

Nyheter

Intresset för universitet ökar i skuggan av corona

Rekordmånga har antagits till Sveriges universitet och högskolor. Lund och Malmö är inga undantag.
Foto: Bertil Ericson / TT
Nyheter
Skåne Drygt 307 000 personer har antagits till högskolorna i höst.
22 649 av dem har antagits i Lund och 14 848 i Malmö.
Den kraftiga ökningen från i fjol stavas coronapandemin.

I går fick hundratusentals personer sina antagningsbesked till Sveriges universitet och högskolor. Till följd av coronapandemin har 10 procent fler tagits in jämfört med förra året. Inte mindre än 110 314 sökande har fått plats på distansutbildningarna, vilket är 19 procent fler än förra året.

På Malmö universitet har man i år 554 fler antagna, men också desto fler reserver.

– Ökningen är glädjande att se. Vi har svarat på regeringens satsning på bristyrken och ökat upp platserna, säger Per Hillbur, prorektor med ansvar för utbildning vid Malmö universitet.

Fler studieplatser

Därför har man antagit fler sjuksköterskor, lärare, socionomer och studie- och yrkesvägledare. På sjuksköterskeprogrammet antas 22 extra blivande studenter.

– Det är svårt att öka upp platserna och samtidigt behålla kvaliteten. Sjuksköterskor måste till exempel få verksamhetsförlagd utbildning och här finns en begränsning. Men vi har pressat det, säger Per Hillbur.

Dämpa arbetslösheten

Sammantaget har antalet studieplatser vid universitet och högskolor utökats med 12 000 i år, detta för att dämpa effekten av den stigande arbetslösheten i kölvattnet på coronapandemin.

När det gäller program som grafisk design, tandläkarutbildningen, visuell kommunikation och kriminologi är det fortsatt toppbetyg som gäller. Samma sak gäller fristående kurser som grafisk design och medier, interaktionsdesign, arbetsrätt och utställningsdesign.

Psykologprogrammet i topp

På Lunds universitet är det som vanligt läkarprogrammet som ligger i topp efter första urvalet, dock är det en delad första plats med psykologprogrammet. På delad andraplats ligger civilingenjörsutbildningarna inom industriell ekonomi och teknisk fysik. Det är även svårt att komma in på kandidatprogrammet i International business. Bland de som sökt in via högskoleprovet ligger även arkitektprogrammet högt.

Rekordmånga reserver

Efter första urvalet har 307 000 av 404 000 behöriga sökande antagits. Det innebär att mängden reserver är rekordmånga och de får vänta med besked till 30 juli. Den 24 juli ska alla som antagits ha lämnat besked om de vill ha sin studieplats.

Trots att de populäraste programmen och kurserna har mängder av reserver finns det fortfarande möjlighet att söka omkring 6 000 utbildningar. I huvudsak handlar det om enstaka kurser, men det finns även program att söka enligt antagning.se. Den 15 juli öppnar nio av lärosätena dessutom för sen anmälan.

NÄSTA ARTIKEL