De mutbara…

Jag läste HEH-bloggen häromdagen och såg till min förtjusning att det fanns en länk till skandalmatchen mellan Sydkorea och Qatar. En annan skandalmatch, den mellan Sydkorea och Kuwait i OS-kvalet, har varit en stor nyhet på den internationella handbollscenen under en lång tid. EHF anade ugglor i mossen och skickade ett tyskt välmeriterat domarpar,att dömma den förmodade matchen mellan de två bästa lagen. De flög hela vägen till Japan för att sedan bli bortkollrade innan matchstart. Matchen dömdes istället av två Jordanska muppar som helt utan finess lyckades med konststycket att se till så Kuwait (som håller allsvensk klass) slog världsnationen Sydkorea stort. Den ryske IHF-delegaten som bevakade matchen gick vid upprepade tillfällen in på planen och varnade mupparna. Till saken hör att det låg en OS-biljett i potten och ryktet säger att det prasslade 5000 dollar i de Jordanska fickorna efteråt. En tysk journalist rapporterade envetet om skandalen och till slut hakade det tyska tv-bolaget WDR på. Efter många om och men ska nu hela gruppspelet spelas om under insyn av IHF och EHF. Handbollens mäktigaste man egyptiern Dr. Moustafa får nu bita i det sura äpplet när hana arabiska bröder som hjälpt honom till makten åker på stordäng mot Sydkorea. Där rök de rösterna i nästa val…

För ett par år sen frågade min dåvarande tränare, som kommer från Kroatien, mig följande. – Vad heter de där svenska domarna med samma namn? – Peter och Peter, hurså? – Jo, de ska man ha på bortaplan i de Europeiska cuperna för att vara säker på att ha en chans att vinna, svarade han. Sen kom en utläggning om att de var de enda som inte gick att muta. Han menade att det hängde i hop med att de var dumma. Jag menade att de var ärliga. Jag förklarade att vi svenskar inte har kulturen att muta eller låta sig mutas. Åt det garvade han bara och sa att det nog inte gällde Svenska förbundspampar. Men han ville inte ha pengar, tillade han.

Jag är dock övertygad om att vi Svenskar har en restriktivare syn på mutor än man har på andra håll i världen, speciellt när det gäller att muta andra. Jag skulle aldrig drömma om att lämna fram mitt körkort med en tusenlapp vid en fortkörning. På andra håll i världen är det något man gör med en axelryckning. Just därför tror jag tyvärr att det blir väldigt svårt för Sverige att ro hem handbolls-VM 2011. Jag har sett namnen på de som jobbar med den Svenska kanditaturen och det är ett väldigt kompetent och hårdarbetande gäng: lite som Elliot Ness och hans gäng med ”De omutbara”. Vi Svenskar kör med rent mjöl i påsen, snygga foldrar och proffsiga reklamfilmer. En del av de andra kör med 5 000 € på kudden i hotelrummen. Så mister Ness: ”what are you prepared to do now?”

Det är alltid den starkaste hunden som får para sig. Det märktes om inte annat i onsdags i idrottshallen i Lund. Vilken uppvisning Oscar… En spelare jag skulle vilja ha i mitt lag är… Valdimar Thorsson, HK Malmö Jag skiter i att du har två mål på tolv försök i varannan match. De gångerna du träffar dagen är det ren och skär poesi…

Dagens fråga

Har du en smart-phone?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev