Ýrr Jónasdóttir vädjar till politikerna i Ystad: privatisera inte Ystads konstmuseum. Foto: Örjan Olsson/Arkiv

Ýrr Jónasdóttir vädjar till politikerna

Ýrr Jónasdóttir, pedagog och producent, på Ystads konstmuseum, har skickat ett brev till politikerna i kultur- och turismnämnden. I brevet berättar hon om hur personalen på Ystads konstmuseum arbetar. Trots begränsade resurser har museet på några års tid nått stora framgångar, såväl lokalt som internationellt. – Vi har i dag ett mycket bra rykte, framhåller Ýrr Jónasdóttir som i brevet beskriver för politikerna hur det lilla provinsmuseet kan stoltsera med världsnamn på utställningar och scener trots att marknadsföringen varit minimal eller obefintligt. – Sånt sprids genom rykten, och vi har med vårt sätt att jobba fått ett väldigt bra rykte. Det tar oerhört lång tid att bygga upp, men går snabbt att rasera, säger Ýrr till Skånskan.

Bakom det goda ryktet finns inga spektakulära satsningar i sig, utan ett långsiktigt arbete med att skapa spännande möten, och från Ystads konstmuseums sida har man, enligt Ýrr Jónasdóttir, lyckats skapa förtroenden och relationer att arbeta vidare på. Ýrr pekar också på ett omfattande pedagogiskt arbete med tusentals barn och ungdomar som genom åren deltagit i någon workshop, mött någon konstnär, provat på att göra något själv, och så vidare. – Det är ett arbete som kanske inte märks så mycket utåt, och därför är jag skrämd av planerna på att privatisera, jag är rädd att man tappar det här då.

Till politikerna ställer Ýrr Jónasdóttir frågor som: ”Fattar ni hur bra Ystads konstmuseum är? Jag är så stolt över att vara en del av detta museum. Jag kan inte förstå varför inte ni är det?” Är du också rädd för att bli av med jobbet? – Nej… men det tänkte jag faktiskt inte alls på när jag skrev det här brevet. Det är verksamheten som jag är bekymrad över, att vi ska tappa allt som vi nu har byggt upp! säger Ýrr Jónasdóttir.

Dagens fråga

Är du ledig under sportlovet?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev