SM/RM i duathlon!

Detta blir förmodligen ett långt inlägg det varnar jag redan nu för anledningen är enkel för just denna tävlingen är en tävling som jag har haft mina ögon på sedan 2008. 2008 var året då duathlon SM gick i Malmö och det var innan jag hade köpt min första tempohoj. Någon månad innan hade jag börjat att arbeta på Räddningstjänsten Syd och på min introduktion var det en av instruktörerna som hette Christian Månsson och innan jag träffade honom hade jag inte en aning om vad varken triathlon eller duathlon var.

Men 2008 fanns det många välkända namn på startlistan! Topp 3 för damer och herrar såg ut så här:

1.Lisa Nordén 2. Camilla Lindholm 3. Eva Nyström

1. Clas Björling 2. Christian Månsson 3. Kristian Hallsten

Efter tävlingen var jag sugen att prova på duathlon och då det tyvärr inte fanns (finns) så många tävlingar har det dröjt. SM har de senaste åren varit runt vår huvudstad och att köra över 100-120 mil (tor) för en tävling som varar kanske i 2 timmar kan jag inte motivera. I år blev jag väldigt glad över att IS Göta hade beslutat sig för att arrangera SM och jag tror nog jag var först med att anmäla mig.

I år har jag blivit Master (alltså över 35) och det blir det jag kommer att tävla i framöver. Inför tävlingen visste jag inte riktigt formen eller cykelformen var ok det brukar den bli av all cykelpendling till jobb. Löpningen var jag osäker på eftersom det var 5 km och 2.5 km som skulle löpas alltså inte de distanser som jag har koncentrerat mig på de senaste åren. Det har inte varit mycket fart för mig i år så jag var lite osäker.

Jag hade två lugna dagar inför tävlingen och jag tycker det räcker för så korta tävlingar. Vi var ute på en minisemester så vi åkte från Söderåsen till Allerum på morgonen och det vare egentligen ingen riktig stress men jag hade inte provat cykeln sen torsdagen och mitt hjulval blev mitt begagnade Zipp 808 och mitt begagnade diskhjul (campagnolo kassett som inte borde blandas med mitt shimano men det funkar helt ok) och dagen till ära så körde jag med watt!

Målet innan var ju att vinna min klass men även försöka bli bland de tre första av alla Masters men jag visste att det skulle bli svårt och jag visste att min klubbkamrat Daniel Herstedt är snabb som bara den och han löper snabbare än mig och likadant med Miro Cepciansky som tävlar för IS Göta sen vet man aldrig om det skulle komma någon som man inte visste om. Tyvärr fick jag reda på Miro var sjuk och inte skulle tävla vilket gjorde att tävlingen fick en profil mindre.

Innan starten pratade jag, Daniel och Johan (alla från HTT) ihop oss lite om hur vi skulle lägga upp det och hjälpas åt att dra på första löpningen och det kändes skönt och roligt att det var dags!

Första löpningen är det egentligen inte så mycket att säga om de två första kilometerna gick i runt 3:30 tempo och sen drog Daniel iväg lite medan jag och Johan löpte hela sträckan tillsammans. Farten gick ner lite de sista tre kilometerna men det kändes helt ok. Så det var dags att bege sig ut på cykeln och tyvärr hade jag lite otur med bilar som körde på vägen då de låg i 40 kilometer och på raksträckorna ligger jag snabbare än det så jag tappade lite tid där och såg att Daniel kom längre och längre bort. Men jag såg sen att jag tog in meter för meter och när vi vände upp och fick motvind gick det snabbare att ta in Daniels försprång och lite innan först varvningen var jag ifatt och förbi och tänkte att nu behöver jag nog runt 30 sekunder för att vara på den säkra sidan inför den sista löpningen.

Tyvärr hamnade jag bakom bilar igen och då tog Daniel in lite av mitt försprång så när vi vek in bestämde jag mig för att bara borra ner huvudet och köra allt jag kunde de sista 8 kilometerna. Efter motvindssektionen tittade jag bakåt och då såg jag inte Daniel vilket var skönt! Så nu kunde jag växla in som första Master. Det blev 330 watt (NP), 77 i snittkadens och 159 i snittpuls och precis under 40 km/h i snitthastighet

Benen kändes helt ok och när jag kom ut på det första av de 4 varven såg jag att jag hade en helt ok ledning och det även om jag vet att Daniel är en snabb löpare visste jag med säkerhet efter två varv att jag var tvungen att göra något fel för att han skulle hinna ifatt.

Mycket glad och nöjd korsade jag mållinjen som första Master tätt följd av Daniel och det dröjde inte länge innan även Johan korsade mållinjen.

I herrarnas elit vann Sebastian Björklund på ett övertygande sätt och han kommer bli ännu farligare i år! Camilla Lindholm tog hem sitt första duathlon SM guld! Hon har sedan tidigare EM guld i både triathlon och duathlon. Extra roligt var det att min arbetskamrat Kristina Morin tog brons i sin duathlon debut i elitklassen!

Sammanlagt tror jag att Heleneholms IF:s Tri team var den klubb mest flest framgångar eller i alla fall var vi där uppe i många klasser!

Då var det dags för tävlingspremiär 2017!

Imorgon är det dags för årets första tävling! Det skulle egentligen skett tidigare men nu i vår har tiden och motivationen inte varit där men äntligen så är det dags! Imorgon är det RM (Riksmästerskapen) som gäller för min del. Jag tävlar om att bli den snabbaste duathleten i ålderklassen 35-39 och det blir min första masterstävling och det ska blir riktigt roligt!

Formen vet jag inte riktigt var den är men cykeldelen har sett bra ut och jag körde ett kortare bra pass igår där jag höll runt 41 km/h trots en 180 graders vändning. Ansträgningen var inte överdriven så jag tror jag kan få en bra cykeltid imorgon löpningen är jag lite mer ovetande om. Jag har inte kört speciellt mycket intervaller i år (heller) men idag var jag ute och körde lite med två kilometer under 3:30 km/h och jag tror nog farten kommer ligga däromkring men jag får se om jag blir taktisk på första löpningen för att sedan ösa på cykeldelen men jag tror nog det blir fullt ös hela tävlingen 🙂

Ha en go helg alla!

Säsongen närmar sig!

Det var ett tag sedan det blev ett inlägg men det har varit mycket den senaste tiden. Jag har varit mycket på jobb när jag tänker efter tror jag nog jag har jobbat minst 150 timmar de två senaste veckorna. Det har med andra ord inte funnits super mycket tid över till att till exempel blogga och när man får 30 minuter över är det inte det som står högst på listan.

Men nu är jag på väg hem från jobb och till helgen blir det en minisemester i Budapest med mina barndomskompisar det kommer att bli riktigt roligt! Jag ska nog packa ner ett par löparskor men jag får se om de kommer att användas eller ej. Det är inte direkt någon träningsresa jag åker på utan snarare en semester som man behöver semester för när man kommit hem.

Jag har nu börjat att få min träning mer inriktad mot Poznan och följer ett 8 veckors schema inför Poznan. Jag kommer försöka att följa det så gott som det går och det är roligt att följa ett riktigt strukturerat schema inför en tävling. För mig passar det bra att köra ett ganska fritt schema men med en liten tanke för att sedan följa ett mer strukturerat schema ju närmare en tävling man kommer!

 

Hur går det med min utmaning?

Jag hoppas att ni alla har haft en bra och trevlig påsk! Själv har jag varit ledig större delen av påsk men det har inte blivit några super träningsdagar utan snarare tvärtom har jag som större delen av Sverige passat på att umgås med familjen och ätit gott. Vädret har ju inte varit det bästa men jag har passat på att löpa lite eftersom det går att få till bra träningspass på lite tid med löpningen. Jag har dessutom en ny bekanskap nämligen en Tomtom Spark GPS klocka som jag hade tänkt prova. Det största anledningen är att jag slipper mitt pulsband som jag får skav av (har testat mjuka, hårda, Garmin, Polar osv). På löpningen har det funkat hur bra som helst men på dagens cykelpass tycket jag inte det var helt hundra där föredrar jag Garmin men det kan vara en vanesak med!
I min utmaning går det framåt men jag ligger lite efter på allt tror jag!
Cykel 512 km
Löpning 91 km
Simning 5 pass
Nästa vecka blir det förmodligen tävlingsdebut i år med Klippan duathlon sprint. Jag jobbar natten innan men hoppas att jag hinner dit i tid. Klippan är en av mina favorittävlingar med en tuff rolig bana  och mycket trevliga människor som står bakom tävlingen eller träningen som det är år 🙂

Kod brun!

Idag var min tanke att simma efter mitt cykelpass så jag körde mitt igelkottpass på cykeln med en massa korta backintervaller (det finns inga långa backar runt Malmö) snabbt hem i sjuk motvind sen stack jag iväg till simhallen bytade snabbt om och hoppade i och tänkte fortsätta på den inslagna vägen och köra ett styrkepass i bassängen med mycket paddlar och drag. Men efter 200 m och 3 min och 43 sekunder kom en av badvakterna och stannade mig och sa att det hade inträffat en olycka i bassängen vis vattenrutschkanan. Det var en kod brun  så bassängen skulle tömmas och sedan stå någon timme och rengöra vattnet och så blev dte med mitt simpass idag 3 minuter och 40 sekunder och självklart ser det ganska svårt att få ihop simningen denna veckan igen.

Min april utmaning med 1000 km cykel, 200 km löpning och 10 tillfällen med simning (helst 20 km) går bra i två grenar eftersom det ser ut såhär:

Cykel 376,6 km

Löpning 47,3

Simning 2 tillfällen (kod brun räknas ej)

 

En liten utmaning i april!

Det kommer jag att ha! För att bygga lite bas och ha något fast mål att träna mot kommer jag nu i april att försöka cykla 100 mil, springa 20 mil och simma 10 simpass. Anledningen till att simningen inte är en distansutmaning är för att det är svårt att komma till ibland och få till simpassen i Oxie då jag oftast delar banan med andra lite mer vanliga motionärer och jag har haft många pass där jag frustrerat har hoppat upp för att jag inte hinner få till rätt antal intervaller eller rätt antal meter därför siktar jag på 10 pass så ett pass var tredje dag! Det låter rimligt! Jag ska även försöka få till cykelpass över 10 mil och kanske 1 pass med över 1000 höjdmeter. Nu har det redan gått 2 dagar och jag har följande på kontot:

 

Cykel: 50 km

Löpning: 17 km

Ljusare tider

De två-tre senaste veckorna har lite sådär med träningen. Trött, förkyld, mycket på jobb, mycket hemma, utbildningar på jobb, födelsedagar, fester osv. Helt enkelt det där vanliga livet och det är inte lönt att drabbas av panik för att man inte får ihop det för så är det helt enkelt som amatör. Men nu gäller det att se framåt! Jag har fått lite lugnare veckor med träning och nu är det ljust längre och mina ben börjar kännas lite bättre. Utomhus cyklingen kan börja ske med tempohojen och då går det fortare automatiskt för mig! Nej så nu gäller det att passa på att skruva upp farten lite speciellt med tanke på att SM i duathlon närmar sig!

Nytt format av triathlon med start på fredag!

Nu till helgen kommer det ett nytt (eller egentligen inte) format av triathlon! Det blir tävlingar fredag, lördag och söndag och det roliga är formatet för det blir inte sprint, olympisk, halv Ironman eller Ironman utan man går ifrån standarddistanserna och gör ett helt nytt upplägg (egentligen är det ett gammalt upplägg som fanns i Australien på slutet av 90-talet). Det hela börjar på fredag och det ser ut så här:

Fredag är det Tripple mix där om jag har förstått det rätt kör tre lite kortare triathlon efter varandra med 10 minuters paus mellan varje lopp. Deltagarna får poäng efter var de slutar. Men de tre loppen är lite annorlunda med eftersom man mixar ordningen och det är bara första där man simmar, cyklar och löper. Andra omgången startar med löpningen följs av cykel och avslutas med simning och tredje startar med cykel och där startar med efter de poäng mans amlat på sig från de två första loppen. Det låter rörigt kanske men super roligt!

Lördagen är det dags för Equalizer som startar med ett tempolopp på cykeln och följs sedan av en jakt start där man tar med sig tiden man cyklat till ett format med simning 300m-löpning 2 km-simning 300m-cykel 6km och löpning 2 km som avslutning.

Söndagen som är den sista dagen av detta event är det dags för något som heter Eliminator och det är tre korta triathlon efter varandra där man startar med 16 st och de 10 främsta går vidare till omgång 2 som körs 10 minuter efter första personen gått över mållinjen i första loppet och likadant där så går 5 vidare till finalen och vinnaren är den som korsar mållinjen först.

Mer info om loppet kan man läsa här: https://superleaguetriathlon.com/

Jag ser framemot det och jag gillar upplägget! Det kommer att finnas olika dräkter beroende på hur man presterar i de olika grenarna osv det blir en annan taktik än de gamla vanliga tävlingarna. Mola till exempel är en som jag tror kommer få problem i vissa av formaten då han inte är super stark på simningen och cykeln och kanske blir exponerad om han får cykla själv för att försöka fånga in de andra.

Hela spektaklet kommer man kunna följa på Eurosport On demand om jag nu har förstått det rätt och det kommer att streamas på deras hemsida!

Det enda tråkiga är att förhandlingarna med damerna inte gick som de ville och det bara är herrar denna om gången men de skulle försöka få damerna till nästa event om jag förstod det rätt. Detta kanske är ett format som hade passat Lisa Nordén bra?

Ny cykel!

Det har blivit en ny cykel till mig eller egentligen är det en begagnad cykel men den är ny för mig! Min tanke för några år sedan när jag köpte min cyclocross var att det var den perfekt cykeln för mig för nu kunde jag spara på min tempocykel (jag kör nog med den cirka 90%) och ha en cykel som jag kan ha till jobb eller på vintern när jag bara ska pendla. Med cyclocrossen kan jag dessutom köra i skogen och på grusvägar osv jag trodde att det var en perfekt cykel för mig! Problemet vara att alla de coola och hårda offroadpassen blev aldrig av och det köptes in nya hjul att ha på landsvägarna istället så då bestämde jag mig för att sälja den och köpa en racer istället.

Begagnade marknaden börjar bli bra inom cykelvärlden (den är fortfarande mycket bättre i Danmark). Det finns många bra facebookgrupper där man kan göra riktiga fynd om man är vaken! Jag hittade en bra cykel som jag nu bara har testat några pass men det blir genast roligare med ny cykel! Nu får vi se om det leder till att jag cyklar lite mer på racern i år men det tror jag nog att det kommer att göra. Även om jag mest tycker om att cykla på tempocykeln blir det nog några lite längre pass på racern nu i mars. Jag kanske till och med ska försöka cykla i grupp något jag aldrig har gjort!

Nytt rekord gör träningen tyngre och hårdare!

Förra veckan var det sportlov och jag hade en lugn vecka inplanerad och tur var det för jag var inte form med lite hosta och förkylning. Det var inte bara jag utan även barnen var lite små krassliga vilket ledde till dåliga nätter och det hjälper inte direkt en när man behöver vila och sömn. Men det är bara att gilla läget och hoppas att det blir bättre i vår.

Jag hann med ett FTP på trainern och fick ett nytt rekord trots att jag inte kört några hårda pass jag vet inte ens om jag varit över 155 i puls på trainern. Jag lyckades snitta 386 watt i 20 minuter och det är 20 watt mer än i november trots att jag är 3 kg lättare. Det är förstås bra men att vara bra på ett test 20 minuter inomhus på trainern med cyklocrossen men det är stor skillnad mot att cykla efter en simning, utomhus på tempohojen i kanske 180 minuter och sedan vara pigg att löpa.

Träningen på trainern har jag hållt väldigt enkel med i stort sett 3 pass jag alternerar mellan när jag inte kör färdiga banor på Bkool simulatorn. Passen är antingen 10×1 minuter över FTP och sedan 3×10 min vid Sweatspoot eller 3×8 min runt 300 watt med 4x1min runt 400 watt. Korta enkla pass och jag brukar alternera med kadens men ofta ganska låg. Jag tror att jag som mest har kört 3 pass i veckan men oftast bara två pass då fokus ligger på löpningen så här års.

Min tanke är att försöka få till runt 80 km löpning denna och likadant nästa vecka men livet brukar komma i vägen men jag ska försöka i alla fall! Det är en ganska konstig tanke det är svårt att få till 16 mils träning på två veckor när man i höst ska löpa samma sträcka under 2 dygn! Nu har jag inte tid att skriva mer om jag ska hinna simma innan simhallen stänger!

×