Sport – Skånska Dagbladet http://www.skd.se Nyheter, lokalt, sport, opinion, nöje, kultur Tue, 12 Dec 2017 21:33:35 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8.2 https://skd-1e9a.kxcdn.com/2015/08/19124803/cropped-skanskan_symbol-32x32.png Sport – Skånska Dagbladet http://www.skd.se 32 32 92939957 Blomstrand gick på vatten http://www.skd.se/2017/12/12/blomstrand-gick-pa-vatten/ Tue, 12 Dec 2017 19:53:00 +0000 http://www.skd.se/?p=577738 .wp-post-image { float: left; width: 45% !important; margin-right: 12px; } td:empty { display: none; } .teaser-entryword { text-transform: uppercase; font-weight: bold; } Krönika Sverige är klart för semifinal i VM för första gången någonsin. Hur stort är inte det? Och den enskilt största anledningen till att Sverige slog ut Danmark är en tjej från Höör. Jag frågar igen; hur stort är inte det?]]> Krönika Sverige är klart för semifinal i VM för första gången någonsin. Hur stort är inte det? Och den enskilt största anledningen till att Sverige slog ut Danmark är en tjej från Höör. Jag frågar igen; hur stort är inte det?

Inledningen av matchen var allt annat än bra – det såg tamt, långsamt och nervöst ut. Då tog Sveriges förbundskapten Henrik Signell det kloka beslutet att byta in Hanna Blomstrand. Och vilken match hon gjorde! 21-åringen lurade gång på gång det danska försvaret upp på läktaren och fortsatte med sin härliga inställning att bara gå rakt emot det erkänt brutala danskorna. Tomas Axnér sa en gång om HK Malmös Adam Lönn: ”Han skulle kunna stega ensam mot en amerikansk stridspluton”. Adam Lönn i all ära, men i så fall skulle Hanna Blomstrand kunna göra det mot minst två amerikanska stridsplutoner. Totalt orädd. ”Blomman” var så klart strålande glad i den mixade zonen efter matchen och såg ut att trivas med att även internationell media ville prata med henne. 21-åringen erkände att det kom tårar efter matchen, men först efter att hon bjudit på några ”indianhopp”.

Utöver Blomstrands insats vann Sverige för att man gick runt på mer folk. Danmark spelade med samma tre spelare på niometer i stort sett hela matchen och till slut orkade man inte.

Jag har tidigare kritiserat Henrik Signell men jag måste ge den svenske förbundskaptenen beröm för att han vågar byta runt på i stort sett hela truppen under turneringen. Alla spelare ser ut att våga och det betyder så klart oerhört mycket.

Jamina Roberts sa det bra efter matchen: ”När vi har tittat på video på motståndare har vi kunnat fokusera på ett par spelare. Ska man kolla på video på oss måste man sitta där i flera timmar eftersom man behöver fokusera på alla i vårt lag”. Så klokt och så rätt.

När tidningen går till tryck är det ännu inte klart om Sverige kommer att ställas mot Frankrike eller Montenegro i semifinal. Oavsett kommer det att bli tufft, så klart. Men jag kommer att sluta underskatta det här laget nu. Sverige kan absolut gå till final med det flow man har i laget.

Det enda negativa efter dagens match, precis som efter åttondelsfinalen mot Slovenien, är det faktum att publiken inte kommit till matcherna i Leizpig. Spelarna var själv inne på det, det blir inte lika hetsigt på plan när det är sömnigt på läktarna. Själv känner jag mig lite som en turgubbe för Sveriges del – första mästerskapet på plats för mig och första semifinalen någonsin för Sverige i ett VM. Sammanträffande?

]]>
577738
Klubbat beslut kan komma att rivas upp http://www.skd.se/2017/12/12/klubbat-beslut-kan-komma-att-rivas-upp/ Tue, 12 Dec 2017 18:18:34 +0000 http://www.skd.se/2017/12/12/klubbat-beslut-kan-komma-att-rivas-upp/ FOTBOLL Förbundet ger vika för Österlen FF-tränarens protestupprop?]]>

FOTBOLL Proteststormen mot Svenska Fotbollförbundets beslut, taget på representantskapsmötet den 1 december, om så kallade fria byten även på herrarnas division 2- och 3-nivå kan komma att rivas upp. Den indikationen har Österlen FF-tränaren Mladen Blagojevic, som lett ”uppropet” mot den nya regeln, fått från förbundsstyrelsen.

– Jag har haft en väldigt bra dialog med de ansvariga på förbundet. De har lyssnat och förstått att beslutet inte är representativt för de involverade klubbarna. De ska ta upp frågan på styrelsemötet på torsdag och resultatet kan bli att de beslutar om ett extra representantskapsmöte för att pröva frågan igen, upplyser Mladen Blagojevic.
Än ropar han inte hej.
– Men känslan i magen är god, medger Mladen.
Det var på Svenskas representantskapsmöte den 1 december som det beslutades, efter en motion från Onsala BK via Hallands distriktsförbund, att så kallade fria byten skulle tillåtas även på förbundsnivå i herrarnas division 2 och 3 samt damernas division 1.
Skåne var ett av distrikten som röstade emot det till slut klubbade beslutet.
Mladen Blagojevic var en av, skulle det visa sig, många direkt inblandade tränare som satte kaffet i vrångstrupen när han tog del av beslutet.
– Jag trodde det var ett skämt. Det var ett beslut taget utan underlag och faktakoll.

I stället för att sitta med armarna i kors och bara acceptera beslutet, så drog han i gång ett ”upprop” för att försöka få en ändring till stånd.
Han ringde runt till så många berörda klubbar han bara hann och fick hjälp på traven av ett par kolleger.
När han hade facit i hand, när sammanställningen var gjord, presenterade han siffrorna till förbundets ansvariga och la fram ett motförslag.
– Av de 112 klubbar vi varit i kontakt med är 107 emot representantskapets tagna beslut. Bara fem är för. 75 av Sveriges totalt 84 division 2-herrklubbar har svarat. Med dessa siffror har vi påvisat att representantskapets beslut inte har något majoritetsstöd.

Han är noga med att inte kritisera gången som beslutet klubbades igenom på.
– Nej, det togs på ett korrekt sätt med motion och så och demokratiskt förfarande. Men, som sagt, detta är inte vad föreningarna verkligen vill. Vem som gjort fel, eller hur det gått till, det är skit samma. Det viktiga är att det till slut blir rätt.

]]>
https://skd-1e9a.kxcdn.com/2017/11/21231313/542cb98a332515d3459b1a8b365a31d0.jpg577734
Sverige till VM-semifinal efter seger mot Danmark http://www.skd.se/2017/12/12/sverige-till-vm-semifinal-efter-seger-mot-danmark/ Tue, 12 Dec 2017 17:58:53 +0000 http://www.skd.se/?p=577724 .wp-post-image { float: left; width: 45% !important; margin-right: 12px; } td:empty { display: none; } .teaser-entryword { text-transform: uppercase; font-weight: bold; } Sport Sverige är i VM-semifinal i damhandboll! För första gången någonsin har blågult nått så långt i ett världsmästerskap. ]]> Sverige är i VM-semifinal i damhandboll! För första gången någonsin har blågult nått så långt i ett världsmästerskap.

Efter en försvarsmässigt underbar insats besegrades arvfienden Danmark med 26-23 (13-11) i kvartsfinalen i Leipzig.

– Jag känner en enorm glädje och stolthet ännu en gång. Vi kämpar tillsammans och drar alla åt samma håll, sade den både lättade och lycklige förbundskaptenen Henrik Signell till Kanal5 efter matchen.

– Vi har medvind och framgångarna har gett oss självförtroende, även om vi hamnar i underläge kommer vi tillbaka.

Matchhjälte framåt var Hanna Blomstrand, ursprungligen från H65 i Höör och sedan i Lugi och numera i Köpenhamn. Med genombrott och säkra avslut var hon 100 procentig.

Sjumålsskytten blev helt riktigt utnämnd till matchens bästa spelare.

– Jag saknar ord. Jag är jätteglad. Det är min spelstil att hitta luckorna i motståndarförsvaret och sedan dyka in där. I dag gick det bra, skrattade hon till Kanal5 efter matchen.

Men grunden till segern var det rörliga och fina försvarsspelet. Ett tag i andra halvlek när Sverige drog i från till 22-15 var danskorna närmast rådvilla framåt.

Annars började matchen trögt för Sverige. Första svenska målet kom på straff efter fem minuter. Första spelmålet (2-3 genom Daniela Gustin) dröljde nästan åtta minuter.

Svenska målvakten Johanna Bundsen var på de danska skotten, men lyckades inte parera så danskorna var före i målprotokollet fram till 6-8.

Ett målvaktsbyte gav resultat. Filippa Idéhn hoppade in och tog direkt två skott. Samtidigt som försvaret (framförallt Anna Lagerquist och Sabina Jacobsen i mitten) stängde till skottförsöken från danskorna. Danska storskytten Stine Jörgensen fick härja ganska ostört i början, men sedan blev hon mer eller mindre neutraliserad.

Sverige vände till 9-8 och 13-11 i halvtid. I andra halvlek drog man i från till 22-15, innan Danmark med sjumannaanfall lyckades knappa in så nära som till 23-21, men Sverige höll undan.

Nu har bägge storasystrarna Norge och Danmark besegrats i detta VM.

På fredag avgörs semifinalerna.

 

]]>
577724
Åhlund tar en sportchefsroll http://www.skd.se/2017/12/12/ahlund-tar-en-sportchefsroll/ Tue, 12 Dec 2017 16:53:13 +0000 http://www.skd.se/2017/12/12/ahlund-tar-en-sportchefsroll/ MALMÖ Det har spekulerats länge. Men på tisdagen gick IK Panterns syrelse ut med att det fortsättningsvis blir Fredrik Hallberg som coachar laget medan Håkan Åhlund tar en roll som mest liknar en sportchefs.]]>

MALMÖ Det har spekulerats länge. Men på tisdagen gick IK Panterns syrelse ut med att det fortsättningsvis blir Fredrik Hallberg som coachar laget medan Håkan Åhlund tar en roll som mest liknar en sportchefs.

– Vi har satt oss ner för att diskutera hur vi ska reda alla uppgifterna efter att Joakim Tillgren försvunnit och då har vi kommit fram till detta. Och att jag ska ta den här rollen, det är ett beslut som jag kommit fram till helt och hållet själv, berättar Håkan Åhlund för Skånskan.
Därmed vill han ta död på en del rykten som florerat runt laget.
– Det är kanske inte så konstigt att det varit fritt fram för tolkningar så länge vi inte kommunicerat ut vår nya organisation. Men det har bara att göra med hur vi som en liten klubb med små resurser ska arbeta på ett så bra sätt som möjligt, konstaterar Åhlund.

Så här skriver Panterns ordförande Mattias Schönhult på klubbens hemsida:
”När det gäller det operativa ansvaret runt elitverksamheten så sköts denna av Håkan Åhlund och Fredrik Hallberg med följande arbetsfördelning: Håkan Åhlund ansvarar för hela organisationen runt IK Panterns A-lag. Han har ansvaret för spelarkontrakt, agentkontakter och spelaravtal. Håkan sköter dessutom den löpande kontakten med andra klubbar.
Fredrik Hallberg ansvarar för laguttagning, match- och träningsplanering samt att leda laget i samband med match.
Håkan Åhlund och Fredrik Hallberg arbetar, precis som tidigare, nära varandra med den dagliga verksamheten vilket omfattar allt från analys av motståndare, planering av spelsystem, scouting till den långsiktig idrottslig planering.”

– Fredrik och jag har haft ett bra och nära samarbete och det kommer vi att fortsätta med, det är inga konstigheter, säger Håkan Åhlund.
På onsdagen är det hemmamatch mot pigga uppstickaren Almtuna:
– De har visat en stark form på sistone och det kommer att bli en intressant match, säger Håkan Åhlund som meddelar att det blir samma lag som senast mot Södertälje, förutom att Robin Dahse är tillbaka efter avstängning.

]]>
https://skd-1e9a.kxcdn.com/2017/12/12175317/075f18d0c16be69af62deefc5c8e925e.jpg577706
30 sydsvenska mästare korade http://www.skd.se/2017/12/12/30-sydsvenska-mastare-korade/ Tue, 12 Dec 2017 07:42:08 +0000 http://www.skd.se/2017/12/12/30-sydsvenska-mastare-korade/ KÄVLINGE I Korsbackahallen i Kävlinge korades den gångna helgen sydsvenska bordtennismästare i inte mindre än 30 olika klasser.]]>

KÄVLINGE I Korsbackahallen i Kävlinge korades den gångna helgen sydsvenska bordtennismästare i inte mindre än 30 olika klasser.

Det här året var turen kommen till Skåne att anordna pingisens sydsvenska mästerskap.
På spelschemat fanns det klasser för såväl elit spelare som talanger, för flickor som pojkar, för ungdomar som veteraner.
30 klasser avgjordes.
Det borde ha varit fler, men en handfull klasser fick strykas på grund av för få anmälningar. Skåningarna hade att mäta sig med spelare från Halland, Blekinge och Småland. I elva av klasserna blev det skånskt i topp.
Sjöbo BTK utmärkte sig med tre klassegrar: Per Jönsson i klass 3, Annie Hedlund i DJ17 och Hugo Setterlund i Pingisiaden.
IFK Lund tog också hem tre titlar. Philip Lövgren, Ronny Gummesson och Hans-Inge Bengtsson. Med en liten gnutta mer flyt kunde segersköärden blivit större. Lund hade nämligen spelare i fyra finaler till.
Arrangörsklubben Kävlinge fick nöjet att se Mikael Nilsson vinna herrsingeln i klass 4.
Här är mästerskapets alla finalresultat:

Herrsingel öppen: Hannes Gummesson Svensson, BTK Frej-Joel Svensson, Jämjö BTK 11-9, 12-10, 4-11, 12-10, 11-7.

Herrdubbel öppen: Theodor Fröding/Hannes Gummesson Svensson, Jönköping/Frej-Jakob Peterson/Charlie Widing, IFK Lund/KFUM Jönköping 12-10, 16-14, 11-9.

Damsingel öppen: Alva Themnér, Bergkvara BTK-Alvalie Palmbo, Bergkvara BTK 11-6, 8-11, 12-10, 10-12, 11-8, 9-11, 14-12.

Mixed dubbel: Hannes Gummesson Svensson/Alva Themnér, BTK Frej/Bergkvara BTK-Philip Lövgren/Anette Mellström, IFK Lund/Bergkvara BTK 12-10, 11-8, 9-11, 9-11, 11-8.

DS2: 1) Anja Magnusson, Frej, 2) Amanda Gavelin, BTK Rekord, 3) Lisa Johansson, Våxtorp.

HS 1: Joel Svensson, Jämjö-Oskar Thomasson, IFK Lund 11-9, 11-8, 14-16, 11-6.

HS2: Philip Lövgren, IFK Lund-Erik Linander, Eslövs AI 3-11, 11-5, 11-8, 11-6.

HS3: Per Jönsson, Sjöbo BTK-Dan Fredheim, IFK Lund 5-11, 11-6, 11-9, 5-11, 11-8. HS4: Mikael Nilsson, Kävlinge-Mikael Persson, Halmstad 11-4, 9-11, 11-7, 11-1.

HS5: Pontus Eklund, KFUM Kristianstad-Dan Rapp, Ljungby 11-4, 11-8, 11-3.

HS6: Fredrik Engström, BTK Enig-Noah Olsson, BTK Frej 11-9, 11-6, 11-7.

HS7: Fredrik Taus, Vaggeryds BTK-Anton Sandholt, BTK Rekord 11-3, 11-9.11-4.

Veteran 40: Björn Josephsson, Vaggeryds BTK-Ronny Gummesson, IFK Lund 11-5, 11-5, 11-8.

Veteran 50: Ronny Gummesson, IFK Lund-Urban Timner, IFK Lund 10-12, 11-6, 6-11, 12-10, 11-6.

Veteran 60: Hans Inge Bengtsson, IFK Lund-Peter Larsson, Sjöbo 11-9, 11-6, 11-8.

DJ20: Sara Palm, Halmstad BTK-Alvalie Palmbo, Bergkvara BTK 11-7, 11-9, 6-11, 13-11.

DJ20 dubbel: Alvalie Palmbo/Alva Themnér, Bergkvara BTK-Indra Andersson/Julia Åhnstrand, Vaggeryds BTK/Bergkvara BTK 11-6, 8-11, 11-6, 11-7.

DJ17: Annie Hedlund, Sjöbo BTK-Julia Åhnstrand, Bergkvara BTK 11-9, 11-8, 15-13.

F15: Amanda Persson, Malmö IF-Indra Andersson, Vaggeryds BTK 2-11, 11-8, 11-5, 11-8.

F14: Linn Olsson, BTK Frej-Moa Elmtoft, Lyckeby BTK 11-8, 11-5, 14-12.

F13: Linn Olsson, Frej-Sofia Eriksson, BTK Rekord 11-8, 11-6, 11-7.

HJ20: Charlie Widing, Jönköping-Emad Velayati, IFK Lund 7-11, 11-6, 11-7, 11-5.

HJ17: Alfred Kinhult, Ljungby BTK-Jakob Peterson, IFK Lund 11-4, 6-11, 11-3, 11-6.

P15: Alfred Kinhult, Ljungby-Joel Jonsson, Frej 11-6, 11-5, 3-11, 11-7.

P14: Joel Jonsson, Frej-Charlie Widing, Jönköping 7-11, 11-8, 11-9, 4-11, 11-9.

P13: Joel Mikael, Lyckeby-Victor Hansson, Kungsbacka 11-3, 11-9, 11-9.

P11, Pingisiaden: Hugo Setterlund, Sjöbo-Hannes Lidèn Isaksson, Tomelilla 12-10, 8-11, 11-6, 3-11, 11-8.

Pingisiaden, pojkar B: Aleksandar Kotromanac, Åstorp-Linus Christiansson, Tomelilla 11-6, 4-11, 8-11, 11-9, 11-7.

F11, Pingisiaden: 1) Moa Elmtoft, Lyckeby BTK, 2) Agnes Svensson, Halmstad BTK.

Ungdom max 700 poäng: Emilio Bozanovic, BTK Rekord-Filippa Åkeson, Ljungby 11-4, 14-12, 11-4.

]]>
https://skd-1e9a.kxcdn.com/2017/01/10131920/9117efcfd521c97ed46e6a8b236fb4bb.jpg577522
Även Leon byter Sverige mot Kroatien http://www.skd.se/2017/12/11/aven-leon-byter-sverige-mot-kroatien/ Mon, 11 Dec 2017 21:33:57 +0000 http://www.skd.se/2017/12/11/aven-leon-byter-sverige-mot-kroatien/ TAEKWONDO Svenska förbundet stoppade lillebror Glasnovic från att vara med på junior-EM – nu byter han nation till Kroatien.]]>

TAEKWONDO Beskedet om storasyster Nikitas nationsbyte från Sverige till Kroatien kom för ett par veckor sedan.
Nu går lillebror Leon, 17-åringen som av det svenska förbundet nyligen stoppades från att var med i junior-EM, samma väg.
– Ansökan är inlämnad och nu också underskriven. Jag fick precis brevet tillsänt mig från det svenska förbundet. De släpper även Leon till att tävla för Kroatien, berättar Mario Glasnovic, de båda taekwonstjärnornas pappa och tränare.

Strax före 19 på måndagskvällen kom, bokstavligt talat, det önskade beskedet som ett brev på posten.
– Det känns skönt. Nu kan vi lägga det här till handlingarna, säger en lättad och glad Mario.
Efter många om och men, och minst lika många verbala strider, blev Nikita Glasnovic nyligen ”släppt” av Sverige och fri att i stället tävla för Kroatien, nationen med vilken hon sedan tidigare också hade medborgarskap.
Tro för den skull inte familjens Glasnovics ”krig” var över med detta. I den ena ringhörnan stod alltjämt Mario och deras utövare i Toigye Taekwondoklubb. I den andra STU, det ”nya” svenska taekwondoförbundet och dess ordförande Jacob Asp.

I Skånskan har vi tidigare berättat om meningsskiljaktigheterna, inte bara om svenske OS-fyran från Rio 2016, Nikita Glasnovic, utan även om lillebror Leon, som bara ett par dagar före junior-EM, dit han var uttagen med bokad och betald flygbiljett till Cypern, stoppades av ordförande Asp och förbundet med huvudmotiveringen att han ”visat väldigt dålig disciplin”, bland annat därför att han på diverse sociala media gillat negativt skriva inlägg om förbundet och att han i tävlingssammanhang inte hälsat på ledamöter i styrelsen. I ett mejl från Asp till Leon och övriga i familjen i Glasnovic, vilket Skånskan fått ta del av och tidigare berättat om, då skriver förbundet bland annat detta: ”Han hälsar inte på anställda och styrelseledamöter, det hände senast under Svenska Cupen i Hässleholm, utan går bara förbi och nonchalerar dessa”.
Nu har Leon-fallet, precis som Nikita-ärendet, nått vägs ände.
– Det har varit en otroligt jobbig tid, medger tränare och pappa Mario.
– Skönt att förbundet godkänt även Leons nationsbytesansökan. Nu går vi vidare.
Nationsbytesansökan för Leon lämnade Mario över till förbundet i samband med den gångna helgens SM i Västerås.
Sedan gick det snabbt.
På måndagskvällen kom beskedet han önskade.

– De sa att styrelsen skulle ha möte på måndagen och då ta upp frågan. Det gjorde de. Om det blivit ett nej? Då hade vi fått gå via SOK, Sveriges olympiska kommitté, igen, precis som vi gjorde med Nikita, upplyser Mario.
Han upplever det som att han har stöd av alla i Sverige i sina åsikter, men blev samtidigt konfunderad över folks reaktioner och agerande under SM-dagarna i helgen i Västerås.
– Folk vågade inte prata med oss. Antagligen var de rädda för att de skulle bli sedda av förbundsordföranden och sedan få skit för det. Efteråt kan folk i stället ringa mig och berätta att de håller med och stöder mina åsikter. Fegt, tycker Mario Glasnovic.
– Alla i vår egen klubb står bakom agerandet. Till ett tusen procent! Vi har fler utövare i vår klubb som har dubbla medborgarskap, som Nikita och Leon, vars föräldrar påstår att de inte vill tävla för Sverige.

]]>
https://skd-1e9a.kxcdn.com/2017/10/31171723/68d1cd8dcb811527b5aa916154953392.jpg577503
Debuten för Kroatien avklarad för OS-fyran http://www.skd.se/2017/12/11/debuten-for-kroatien-avklarad-for-os-fyran/ Mon, 11 Dec 2017 21:33:37 +0000 http://www.skd.se/2017/12/11/debuten-for-kroatien-avklarad-for-os-fyran/ TAEKWONDO Nikita Glasnovic: Att tävla för och tillhöra Kroatien känns som en fantastiskt möjlighet och samtidigt en stor utmaning.]]>

TAEKWONDO Den infekterade striden mellan Sveriges bästa taekwondospelare, 22-åriga Nikita Glasnovic från Malmö, och hennes förbund, det från i april i fjor bildade Svenska Taekwondo-Unionen, har gått i mål. Sedan några veckor tillbaka tillhör OS-fyran från Rio 2016 det kroatiska landslaget. Debuten för sin nya tävlingsnation är avklarad.

På Rio-OS 2016 missade Nikita Glasnovic med en hårsmån att ta medalj efter knapp förlust i bronsmatchen. Hem åkte hon ändå med hedern i behåll och en fjärdeplats i bagaget.
2016 tog hon silver i EM och så sent som i somras brons i VM.
Nästa gång som Nikita, just nu rankad som nummer 3 i världen i sin klass, tävlar i OS, i Tokyo 2020, blir det för Kroatien.
Med sitt dubbla medborgarskap (båda hennes föräldrar är födda i Kroatien) har nationsbytet rent praktiskt inte varit särskilt problematiskt.
Däremot har vägen dit, efter en utdragen och infekterad strid med hennes svenska förbund, varit utdragen och besvärlig.
Taekwondounionen satte till och med henne i tävlingskarantän.

Men nu är ”övergången” från Sverige till Kroatien definitivt klar. Nikita har till och med hunnit tävlingsdebutera för sitt nya förbund.
– Det gjorde hon i årets GP-final i Elfenbenskusten. Vi fick beskedet en onsdagseftermiddag, på torsdagsmorgonen satt vi på flyget. Det var det här beskedet vi länge gått och väntat på. Ska bli skönt att slippa ha med det svenska förbundet att göra, tycker Mario Glasnovic, Nikitas pappa och tillika tränare under alla år.

I GP-finalen blev det bara en match för Nikita.
– Hon ledde med en poäng strax före slutet, men ryskan hon mötte fick in en träff och vände till seger. Men till matchen kom Nikita med ett par månader av psykisk påfrestning. Det här har ständigt rullat i hennes huvud på sistone.
Nu hoppas Nikita kunna lägga hela historien bakom sig och framöver bara fokusera på det rent sportsliga.
– Kroatiens förbund har tagit emot henne med öppna armar. De tar hand om allt praktiskt och hela den ekonomiska biten. Nikita ingår redan i den kroatiska motsvarigheten till Sveriges olympiska kommittés topp- och talangprogram.
– Att tävla för och tillhöra Kroatien känns som en fantastiskt möjlighet och samtidigt en stor utmaning. Jag är så glad över att få en ny start i min taekwondokarriär och förhoppningsvis utvecklas och bli bättre, hälsar Nikita.
– De senaste månaderna har varit de tuffaste någonsin och slukat energi. Nu känner jag mig lättad över att allt trassel är över och att jag kan få börja om.
– Det har varit en väldigt tung period, men jag tror ändå på att jag blir starkare mentalt för varje motgång, även om motgången är fylld med orättvisa. Nu är jag laddad för att kämpa mig tillbaka.
Något ekonomiskt stöd från SOK har inte Nikita haft sedan OS-bronsmatchen i Rio 2016.
– Hon fick beskedet av SOK:s Glenn Östh dagen efter sista OS-matchen, upplyser Mario.
– SOK har alltid varit positiva och ställt upp för Nikita. SOK tyckte inte heller att förbundet skulle hindra Nikita från att byta nation. De tyckte att det var vår vilja som skulle gälla.

Framöver är det tänkt att Nikita ska bo kvar i Malmö och fortsätta träna under pappa Marios piska i Toigye, men detta i kombination med träning och boende i Kroatien.
– Halva tiden här och halva i Kroatien, typ. Det blir en del pendling, konstaterar Mario.

Närmast är det mot Grand Slam-finalen i Kina i mitten av januari som hon ställer siktet.
– De tolv bästa i världen är inbjuda dit, upplyser Mario, vars roll för Nikita kommer att vara densamma i Kroatien som den var i Sverige.
– Jag åker alltid med på tävlingar, men i mästerskap och OS är det förbundets huvudansvarige som coachar. Så var det även i Sverige. Men Kroatien vill gärna ha med mig som ett stöd till Nikita. De vill att hon ska må bra och ha de bästa förutsättningarna. Deras förbund vill ha medaljer och backar upp med allt för att göra det möjligt, upplyser Mario.
Nästa sommar-OS går 2020 i Tokyo.
– Det gäller att vara rankad bland de sex bästa i världen i december 2019. Uttagningen sker då. Just nu är Nikita världstrea i 57-kilosklassen. Går allt som det ska bör Nikita kvala in till Tokyo, påstår Mario Glasnovic.
Fast först ska ett omtumlande 2017 ta slut.
– Jag vill avsluta detta år med härligt och svettig träning och sen köra igång 2018 laddad med energi och positivitet. Målet är att utvecklas som spelare och finslipa teknik, taktik och spelförståelse. Jag ska även lära känna ett nytt lag och en ny förbundstränare, vilket ska bli kul. Mitt mål nästa år är bara att bli bättre än vad jag är idag, uppger Nikita Glasnovic, som fyller 23 i januari.

]]>
https://skd-1e9a.kxcdn.com/2017/12/11223341/2381ee6a969754a1c937618645efb219.jpg577501
Sex SM-deltagare från Toigye – alla tog medalj http://www.skd.se/2017/12/11/sex-sm-deltagare-fran-toigye-alla-tog-medalj/ Mon, 11 Dec 2017 21:31:11 +0000 http://www.skd.se/2017/12/11/sex-sm-deltagare-fran-toigye-alla-tog-medalj/ TAEKWONDO SM-succé i Västerås.]]>

TAEKWONDO Till den gångna helgens SM i Västerås åkte Toigye Panthers Taekwondoklubb med sex deltagare. Hem till skånska Malmö och Höör, där klubben bedriver sin verksamhet, åkte alla med medalj runt halsen. Två guld, ett silver och tre brons blev Toigyes SM-facit.

En av guldmedaljerna erövrade junioren Leon Glasnovic i seniorernas 63-kilosklass.
– Han gick tre matcher och var helt överlägsen i alla, berättar Toigyes tränare Mario Glasnovic, tillika Leons pappa.
Toigyes övriga fem medaljörer var Linda Lindén (master 55 kg, guld), Maja Jovic (kadett 44 kg, silver), Zahra Al-Mougravi (minior 46 kg, brons), Victor Andersson (junior 48 kg, brons) och Linus Lindén (senior 74 kg, brons).

]]>
https://skd-1e9a.kxcdn.com/2017/12/11223115/16a45d626479b3ee6e76d4520c0770f0.jpg577498
Ringhov fick ett prestigefullt pris http://www.skd.se/2017/12/11/ringhov-fick-ett-prestigefullt-pris/ Mon, 11 Dec 2017 18:44:19 +0000 http://www.skd.se/2017/12/11/ringhov-fick-ett-prestigefullt-pris/ LUND Torns IF:s tränare Richard Ringhov har förärats med Idrottsgillet i Lunds Stora Pris för 2017. Därmed är han med i en celeber samling, tillsammans med bland andra Sten Sjögren, Rolf Edling och Anna Laurell.]]>

LUND Torns IF:s tränare Richard Ringhov har förärats med Idrottsgillet i Lunds Stora Pris för 2017. Därmed är han med i en celeber samling, tillsammans med bland andra Sten Sjögren, Rolf Edling och Anna Laurell.

– Det var fantastiskt överraskande när de ringde upp och man blev både stolt och ödmjuk, jag menar tänk bara att Rolf Edling fått den utmärkelsen tidigare. Och det är nog inte många fotbollstränare som är med på den listan, förklarar Richard ”Kalle” Ringhov för Skånskan.
Han förklarar att han fick priset för sina åtta framgångsrika år i klubben, en period som kulminerade med det historiska avancemanget till division ett i höstas.

– Det är kul med uppmärksamheten både för mig och framför allt för klubben, eftersom det var första gången en Tornare fick priset. Men jag har redan fått höra från spelarna att de borde fått priset i stället, eftersom det är de som gjort jobbet, ler Ringhov.
För närvarande är han mitt uppe i ”silly season” och funderar över tänkbara nyförvärv till nästa säsong. Än är ingenting klart.
– Vi har tittat på en handfull testspelare och sedan har vi några som vi pratar med som funderar över hur de vill göra. Men det är inte helt lätt, för de får inte kosta för mycket i utbildningsbidrag och så ska de ju kunna acceptera vår policy, att alla spelare får samma avtal.

Torns IF kommer inte att köpa in dyra spelare för att spetsa laget:
– Det är inte så vi jobbar. Vi har bestämt oss för att satsa på de spelare som tagit oss hit där vi är i dag och utveckla dem vidare.
– Men att plocka in någon ny som stärker truppen och breddar konkurrensen är förstås inte fel.
Å andra sidan tappar man inte några spelare heller som läget ser ut för dagen.
På förlustsidan finns emellertid trotjänaren Tomas Martinsson, som lägger av.
– Men han har varit mycket skadad och knappt spelat alls i år plus att han åkte på en korsbandsskada i somras, så vi hade inte räknat med honom till nästa år, förklarar Richard Ringhov.

]]>
https://skd-1e9a.kxcdn.com/2017/12/11194423/d41a8350c92c04015cff95548512ee5c.jpg577482
Blomstrand satte avtryck i Joburg Open http://www.skd.se/2017/12/11/christofer-blomstrand-satte-avtryck-i-joburg-open/ Mon, 11 Dec 2017 16:25:17 +0000 http://www.skd.se/2017/12/11/christofer-blomstrand-satte-avtryck-i-joburg-open/ GOLF Han firade sin 26-årsdag med sitt livs golfrunda. Christofer Blomstrand från Falsterbo noterade 62 slag på det tredje varvet i Joburg Open. Till slut blev nykomlingen delad åtta i tävlingen.]]>

GOLF Han firade sin 26-årsdag med sitt livs golfrunda. Christofer Blomstrand från Falsterbo noterade 62 slag på det tredje varvet i Joburg Open. Till slut blev nykomlingen delad åtta i tävlingen.

Det var ändå med blandade känslor som han åkte hem till Falserbonäset efter den händelserika veckan i Sydafrika.
– Jag måste vara nöjd med en topp tio-plats på Europatouren. Men det var en sjuk skillnad på spelet från lördagen till söndagen, säger han när Skånskan når honom på väg till flygplatsen i Johannesburg.
På lördagsvarvet flöt allting på. Ett tag hade han till och med chansen att gå på magiska 59 slag. Något som bara har gjorts två gånger tidigare av en europé.
– Jag kom verkligen in i ett stim, där det mesta gick min väg.
Till slut blev det 62 slag, vilket är en av årets tio bästa scorer på Europatouren. Han avancerade genom hela startfältet som en raket till andra plats inför finalvarvet.

Men dagen efter drömrundan, så stämde plötsligt ingenting och Blomstrand fick i stället slita för att få ihop en score.
– Jag är mest förbannad över att jag inte kunde slå bra golfslag, jag missade både till höger och vänster. Men det är väl så som golf är, suckar han om spelets olösta mysterium.
Ändå lyckades han hålla ihop resultatet någorlunda under de avslutande 18 hålen. Efter ett åsk- och regnavbrott på söndagen, så spelades tävlingen klart först på måndagsförmiddagen.
Då var Blomstrand bara en decimeter från att göra ett hole-in-one. Han höll på att sänka ett utslag på det 15:e hålet med en järnsexa från 175 meter.
– Hade bollen gått i så hade jag faktiskt vunnit en bil, berättar Blomstrand.
Nu gick han ändå långt ifrån lottlös från Joburg Open. Den delade åttondeplatsen inbringar en nätt prissumma på runt 200 000 kronor. Det är hans överlägset största prischeck hittills i karriären.
När han fick vara med i Nordea Masters i somras på Barsebäck blev han bäste svensk med Alex Norén på en delad 15:e plats.

Nykomlingen från Näset har fått en bra start på Europatouren. Efter premiären i Mauritius Open, där Blomstrand missade kvalgränsen med ett futtigt slag, så visade han sina kvaliteter.
Han var nära både en ”59-a” och ett hole-in-one i en och samma tävling.
Falsterbogolfaren är efter Joburg Open rankad som nummer 462 i världen.
– Nu ska det bli skönt att komma hem och fira jul och nyår med familjen i Skanör. Sedan väntar det två nya vändor till Sydafrika i januari och februari.
Blomstrand har tidigare vintrar varit i Sydafrika för tävla på den regionala Sunshine Tour, så han är van vid förhållandena.
Även PGA National-spelaren Jens Dantorp från Malmö var med i Joburg Open. Han kom på 49:e plats efter en misslyckad avslutningsrunda på 74 slag. Vann tävlingen gjorde indiern Shubhankar Sharma, som var elva slag bättre än Blomstrand.

]]>
https://skd-1e9a.kxcdn.com/2017/12/11172520/b7c16ed0ba883968b982308a3ebe21a5.jpg577430