Nyheter – Skånska Dagbladet http://www.skd.se Nyheter, lokalt, sport, opinion, nöje, kultur Fri, 29 Jul 2016 21:04:39 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.5.2 http://skd-1e9a.kxcdn.com/2015/08/19124803/cropped-skanskan_symbol-32x32.png Nyheter – Skånska Dagbladet http://www.skd.se 32 32 Bil i brand efter krock med rådjur http://www.skd.se/2016/07/29/bil-i-brand-efter-krock-med-radjur/ Fri, 29 Jul 2016 20:48:21 +0000 http://www.skd.se/?p=385007 Tomelilla En personbil krockade med ett rådjur på väg 19 under fredagskvällen.]]> Tomelilla En personbil krockade med ett rådjur på väg 19 under fredagskvällen.

Olyckan skedde vid en järnvägsövergång på väg 19 utanför Tomelilla.

– Bilen började började brinna och är väl helt utbränd, säger Roger Larsson, yttre befäl på Räddningstjänsten.

Två personer befann sig i bilen. Den ena fick föras till sjukhus med ambulans.

Vägen är avstängd och beräknas öppna 23.45.

 

]]>
Varumärkestvist om racingbanor http://www.skd.se/2016/07/29/varumarkestvist-om-racingbanor/ Fri, 29 Jul 2016 19:52:15 +0000 http://www.skd.se/2016/07/29/varumarkestvist-om-racingbanor/ Malmö Malmy Raceway får ge sig bråket om namnrättigheter.]]> Malmö Föreningen Malmö Raceway med sin dragracingbana vid oljehamnen har funnits i mer än tio år.
Men enligt Patent- och registreringsverket, PRV, får man finna sig i att ett annat bolag nu äger varumärket Malmö Raceway Motorklubb.

Det var när Malmö Raceway upptäckte att ett bolag med namnet Malmö Raceway motorklubb startat upp, som man valde att skicka in en anmälan om varumärkesstöld.
Med bevisning om att man funnits sedan 2004 då man började hyra dragracingbanan, hävdade man att det var ett inarbetat varumärke.

I sin anmälan till PRV hänvisade man till varumärkeslagen.
Där står det bland annat att ett varumärke inte får startas upp om det riskeras att förväxlas med varandra. Det nystartade bolaget Malmö Raceway Motorklubb bestred anmälan och menade att man inte har med Malmö Raceway att göra.
Anledningen till namnvalet var att klubben bildades i Malmö och att man inte motarbetar någon.

Nu väljer alltså PRV att gå på Malmö Raceway Motorklubbs linje och avslå anmälan om varumärkesstöld.
I sitt beslut hänvisar man främst att det inte ligger någon ond tro bakom registreringen av det nya bolaget.
Man anser heller inte att Malmö Raceway Motorklubb endast hade för avsikt att hindra Malmö Raceway från att fortsätta använda sitt kännetecken.

Därmed får Malmö Raceway finna sig i att ett bolag med liknande namn även får bedriva sin verksamhet i staden.

]]>
Polis frias för skott mot knivman http://www.skd.se/2016/07/29/polis-frias-for-skott-mot-knivman/ Fri, 29 Jul 2016 19:48:45 +0000 http://www.skd.se/2016/07/29/polis-frias-for-skott-mot-knivman/ malmö. Den polis som sköt en man beväpnad med k Den polis som sköt en man beväpnad med kniv i en lägenhet i Malmö begick inget tjänstefel.]]> malmö. Den polis som sköt en man beväpnad med k

Det var den 19 maj som ambulanspersonal kallades till en lägenhet i Malmö efter ett larm.
Men när man anlänt till bostaden, blev man direkt tvungen att tillkalla polis då en man beväpnad med kniv uppträtt aggressivt och hotfullt.

Då personal fått uppgifter på att det befann sig ytterligare tre personer i lägenheten och även skrik hördes, befarade man att det var frågan om en gisslansituation.
Efter att polis kallat på personerna i lägenheten men inte fått något svar, valde man att forcera lägenhetsdörren med verktyg.

I samma ögonblick rusade en man med en kökskniv mot poliserna, som fick använda verktygen man slagit upp dörren med för att skydda sig.
När mannen fortsatt hugga skrikandes mot poliserna, avlossade ena polismannen två skott.
Knivmannen träffades i bröstkorgen och i höften och föll till marken.
De tre inlåsta personerna kunde sedan hjälpas ut.

Då polismannen efter det första skotten valde att skjuta ett till gjorde att en anmälan om grovt tjänstefel upprättades.
Men nu väljer alltså domstol att fria polismannen och lägga ner förundersökningen.

Då mannen fortsatt sin attack efter det första skotten, har polismannen haft befogenhet för sitt ingripande, förklarar rätten i sitt beslut.
Man anser även att poliserna befann sig i en nödvärnssituation.

]]>
Kvinna påkörd i Malmö http://www.skd.se/2016/07/29/person-pakord-misstankt-smitning/ Fri, 29 Jul 2016 18:04:05 +0000 http://www.skd.se/?p=384990 Malmö 19.38 larmades SOS om att en person blivit påkörd på Kronobergsvägen i Malmö.]]> Malmö 19.38 larmades SOS om att en person blivit påkörd på Kronobergsvägen i Malmö.

Bilen lämnade därefter platsen, men återkom sedan. Föraren beskrevs av polisen som chockad.

– Vi har gjort en anmälan om smitning och vårdslöshet i trafiken. Även om man kommer tillbaka är det ändå en avvikelse man gjort, säger  Anna Göransson på polisen ledningscentral.

Kvinnan fördes med ambulans till sjukhus. Hennes skador uppges vara lindriga.

 

]]>
Landslaget i goalball tävlade mot världslagen http://www.skd.se/2016/07/29/landslaget-i-goalball-tavlade-mot-varldslagen/ Fri, 29 Jul 2016 18:01:11 +0000 http://www.skd.se/2016/07/29/landslaget-i-goalball-tavlade-mot-varldslagen/ Sport På fredagen spelade det svenska landslaget mot Turkiet och Tyskland och vann båda. Det bådar gott inför Paralympics som börjar i september.]]> På fredagen spelade det svenska landslaget mot Turkiet och Tyskland och vann båda. Det bådar gott inför Paralympics som börjar i september.

Sverige vann mot Turkiet, som är förra årets vinnare av helgens tävling Malmö Men Intercup, med 5-3.
– Det var en tuff match och rätt jämnt, men egentligen var det ingen större fara, sa Fatmir Seremeti, som är lagkapten i Sveriges landslag i goalball.

Efter den första perioden (det spelas 2×12 minuter) ledde det svenska laget med 2-0. När det stod 3-1 såg det ut att bli en enkel vinst, men Turkiet kom igen och kvitterade till 3-3.
Vid resultatet 4-3 till Sverige lyckades Fatmir Seremeti rädda en boll som dansade på mållinjen och strax därefter gjorde laget 5-3.
– Vi gjorde det vi behövde göra offensivt, men vi måste bli lite bättre på att träffa bollen där vi vill, inte bara mitt på. Det blir svårare om vi hittar lite bättre vinklar.
– Vi förlorade mot dem för två veckor sedan och förlorade mot dem i EM förra året, så det är ofta jämnt när vi möts, sa Fatmir Seremeti.

Vad stämde just i dag mot Turkiet?
– Vi trodde på vårt försvarsspel. Det är det bra lag vinner på. Alla killar på den här nivån skjuter väldigt bra och det gäller att hänga med i försvaret.
Fatmir gjorde sammanlagt tre mål under matchen.
– Den är godkänd, men jag kan bättre.
Florim Seremeti är förbundskapten för Sverige:
– Detta var en defensivt klockren match. Vi behövde få suget tillbaka och det märktes på banan, vi spelade med ett bra självförtroende. Pusselbitarna börjar falla på plats och vi har tagit ett steg i rätt riktning. Den individuella tekniken stämde på ett annat sätt än vad den har gjort tidigare under året, så det kännns jättebra, sa han.

På fredagen mötte Sverige även Tyskland och det svenska utvecklingsslaget.
Sverige slog tyskarna med 7-6.
– Det var en jämn match som gick fram och tillbaka. Fram till sista minuten var det osäkert, fast vi var det bättre laget. De hade lite tur och fick in enkla bollar, sa Fatmir.
Att slå Turkiet och Tyskland är rent psykologisk väldigt skönt, berättade Fatmir.
– Det är viktigt att vinna jämna matcher, det är betydande för framtiden, sa han.
Mot det svenska utvecklingslaget vann Sveriges A-lag övertygande med 12-2.

]]>
Durán fortsätter som ”bad guy” http://www.skd.se/2016/07/29/duran-fortsatter-som-bad-guy/ Fri, 29 Jul 2016 15:49:12 +0000 http://www.skd.se/2016/07/29/duran-fortsatter-som-bad-guy/ Kultur och Nöje Sebastian Durán, från Önnestad, spelar Don G i föreställningen med samma namn som spelas på Copenhagen opera festival i Köpenhamn på söndag och måndag.]]> Nöje
26-årige baryton Sebastian Durán, från Önnestad, hann bara med en kort semester efter sin examen vid Operahögskolan i Stockholm innan han hade flera jobbåtaganden som väntade.
På söndag och måndag spelar han huvudrollen i Mozarts Don G på Copenhagen operafestival.

Sebastian Durán började ta sånglektioner när han var tretton och har alltid haft siktet inställt på att bli en professionell sångare. Men i början var det mest poplåtar och musikaler som Hair och Fantomen på operan. Det var först på kommunala musikskolan i Kristianstad när en lärare introducerade honom för den klassiska musiken som han hittade sin nisch.
– Att få upptäcka konstmusiken i den åldern var häftigt, det är en fantastisk skatt. Jag tyckte att det väldigt spännande att utforska den genren, den kändes mer utmanade än det jag sjungit innan. Jag märkte att jag fick tillgång till andra känslomässiga lager i mig själv som jag inte fått tidigare.

Efter att ha gått musikgymnasium, förkovrat sig ännu mer på folkhögskolor och studerat på Musikhögskolan i Malmö sökte Sebastian Durán till operahögskolan och kom in i Stockholm. I juni blev han klar operasångare – och frilans.
– Det känns jätteskönt, eftersom jag pluggat så länge. Jag är bokad ett år framåt, men man vet ju aldrig. Det är en väldigt osäker bransch.
Men Sebastian Durán har inte haft svårt att få jobb. Han fick bara en kort semester innan han fick åka ner till Köpenhamn, där han just nu repeterar sedan en månad tillbaka inför två föreställningar som snart har premiär. Den ena är en nyskriven opera, Hamlet in Absentia, där han sjunger rollen som Ofelias bror Laertes.
– Vi gör fem föreställningar på raken med den på Shakespearesfestivalen i Helsingör. Den har premiär den 16 augusti. Sedan kommer vi även åka ut på turné med den i Danmark nästa vår.

Den andra föreställningen är thrilleroperan Don G som Malmö opera skickade ut på turné förra året, och där Sebastian Durán spelade titelrollen.
– Det var en otroligt lyxigt roll att få göra. Det var min och min klass examensproduktion, så det var otroligt roligt att även få göra den tillsammans med dem.

Don G är en komprimerad version av Mozarts Don Giovanni, där handlingen utspelar sig på ett kontor på 50-talet. Här finns inte Don Giovannis betjänt med. Leporellos undergivna karaktärsdrag har i stället vävts in i hans husbondes mer storvulna person.
– Jag börjar vara en hunsas kontorsråtta som jobbar och sliter men som inte får någon uppskattning. Men jag ser chansen att bli den som styr i stället och tar den.
– Det blir en djupare karaktär. Men eftersom jag gör båda rollerna, så det blir mycket att sjunga.

Hur skulle du beskriva operan?
– Det är en väldigt snygg thriller. Mira Bartov regisserade den innan och hennes koncept var Kafka möter Mad Men.

Sebastian Durán har medverkat på operafestivalen tidigare och ser fram emot att delta där igen.
– Det brukar komma mycket folk och det är trevlig stämning. Det ska även bli roligt att vara med på avslutningskonserten, då är vi några som sjunger låtar från föreställningar som visats under festivalen tillsammans med Malmö operas orkester.
I vinter samarbetar Sebastian med Malmö opera igen då han gör debut på den stora scenen i Snö-drottningen, en nyskriven familjeopera, där musiken är skriven av Benjamin Staern, som har premiär den 17 december.
– Det är ingen stor roll. Jag ska spela rövare. Men det ska bli kul, jag får fortsätta spela ”the bad guy”.

Fotnot: Läs mer om Hamlet in Absentia i måndagens tidning.

]]>
The Royal Ruckus avslutar Landskronakarnevalen http://www.skd.se/2016/07/29/the-royal-rucks-avslutar-landskronakarnevalen/ Fri, 29 Jul 2016 15:40:36 +0000 http://www.skd.se/2016/07/29/the-royal-rucks-avslutar-landskronakarnevalen/ Kultur och Nöje På lördag spelar rockbandet The Royal Ruckus på hemmaplan.]]> Nöje
Rockbandet The Royal Ruckus spelar mer i Tyskland än hemma i Landskrona.
Men på lördag gör de en hemvändarspelning på Landskronakarnevalen, där de även avslutar hela festivalen.

2015 var ett riktigt bra år för The Royal Ruckus som spelade på Malmöfestivalen, Landskronakarnevalen, Hx-festival samt på klubbar i Stockholm och Göteborg. Men det var efter spelningen på Sweden Rock Festival som det lossnade på riktigt för bandet.
– Det är den största spelningen som vi har gjort – det var en milstolpe för oss att spela där. Efter den var det en stor nedförsbacke, allt bara flöt på. Vi fick spelningar i Tyskland och Kroatien, berättar trummisen Martin Sterner.
Men hemma i Landskrona spelar bandet inte så ofta.
– Det finns inga rockklubbar att spela på här. Men det är även svårt att få spelningar generellt i Skåne, det finns inte så många lokaler för livemusik här som upp i Stockholm.

The Royal Ruckus bildades 2012. Sångerskan Guernica Mancini och Oscar Ericsson hade kommit hem till Skåne från Los Angeles där de hade pluggat på Musicians Institute, och de var sugna på att starta ett band. De fick med sig basisten Linus Sörensen och Martin Stener.
– Sedan vi startade har vi blivit tajtare, vi repar tre gånger i veckan, vilket krävde att alla bodde här också, och nu gör vi uppemot femtio spelningar på ett år.

Hur skulle du beskriva er musik nu?
– Soundet har blivit hårdare, råare och svängigare. Vi spelar en blandning av rock från 70-talet till 90-talet, men vi har utelämnat 80-talet, säger Martin Sterner och nämner bland annat Audioslave, Led Zeppelin, Janis Joplin och Hellacopters som stora influenser.
– Vi lyssnar mycket på vår genrer, men vår styrka är att vi är så olika. Till exempel Guernica största influens är Prince och jag lyssnar på både hiphop och Veronica Maggio, säger Martin Sterner.

Hur går låtskapandet till i ert band?
– Vi gör allt tillsammans. Någon har en grundidé, en textrad eller ett riff, och sedan jammar vi fram något av det.

Hur skulle du beskriva era spelningar.
– De är inte inbäddade i någon kostym eller ljusshow. Och så som vi är på scenen är vi på riktigt.
Alla i bandet har jobb vid sidan om musiken, men drömmen är att satsa mer på bandet.
– Målet är att spela på heltid.
Bandet har släppt fyra ep:s, den senaste, Walk up, kom i fjor.
– Nästa gång kommer vi att släppa en fullängdare. Vi sitter just nu med demoinspelningar och förhoppningsvis kan vi släppa en skiva våren 2017, säger Martin Sterner.

På lördag klockan 00.00 spelar bandet på Landskronakarnevalen på scenen Kasernplan.
– Vi är väldigt glada för att få spela på hemmaplan, det är en lite av en bekräftelse att få avsluta karnevalen. Vi hoppas att det kommer så många som möjligt och lyssnar. Vi kommer att ge en spelning som man kommer att komma ihåg.

]]>
Två åtalade efter dödligt fall från liftkorg http://www.skd.se/2016/07/29/tva-atalade-efter-dodligt-fall-fran-liftkorg/ Fri, 29 Jul 2016 15:39:20 +0000 http://www.skd.se/2016/07/29/tva-atalade-efter-dodligt-fall-fran-liftkorg/ Malmö En man föll från en liftkorg och dog när han skulle montera julbelysning. Nu åtalas två personer.]]> Malmö En man jobbade med att sätta upp julbelysning på en gata när en övningskörare kolliderade med hissanordningen. Mannen slungades ut ur liftkorgen och avled på marken.

Nu åtalas både körelevens handledare och den avlidne mannens arbetsgivare.
Det var i oktober 2013 som två män höll på att montera upp julbelysning på Södra förstadsgatan i Malmö.

De båda männen stod i en hisskorg och utförde arbetet på en vajer med gatlampor nio meter ovanför marken när en lastbil kom körandes på gatan.
Det var en gymnasieelev som var ute och övningskörde.
Handledaren gav eleven klartecken att köra förbi, varvid lastbilen kolliderade med den liftbom som liftanordningen satt fast i.

Den ena montören lyckades hålla sig kvar, men den andre slungades ut ur liftkorgen och ner på marken där han avled.
Nu åtalas både handledaren i bilen och den avlidne personens dåvarande arbetsgivare.

Handledaren åtalas för vållande till annans död till följd av oaktsamhet.
Chefen på skyltföretaget där den avlidne mannen var anställd åtalas för arbetsmiljöbrott, och åklagaren yrkar på minst en halv miljon kronor i böter.
Arbetsplatssolyckan hade, menar man, kunnat förhindras om trafiken stängts av under arbetet, om montörernas fordon varit parkerat på rätt sida av vägen, eller om liftbommen varit tillräckligt högt upp så att trafik säkert kunnat passera.
Personerna som satte upp julbelysningen borde också ha varit utrustade med sele som personligt fallskydd.

]]>
Prespa Birlik värvar Okine http://www.skd.se/2016/07/29/prespa-birlik-varvar-okine/ Fri, 29 Jul 2016 15:30:00 +0000 http://www.skd.se/?p=384939 MALMÖ Prespa Birlik har letat efter en ny mittback under en längre tid. Nu har man hittat honom i Emmanuel Okine, senast i FC Rosengård.]]> MALMÖ Prespa Birlik har letat efter en ny mittback under en längre tid.
Nu har man hittat honom i Emmanuel Okine, senast i FC Rosengård.

– Det ska bli väldigt kul att få jobba med honom. Förhoppningsvis kommer han att tillföra mycket till vår backlinje, säger Prespa Birliks sportchef Meysam Javan.

Efter tre år i division 2 med FC Rosengård har klubbens ledande mittback alltså valt att byta klubb inom Malmö. 24-åringen känner redan flera av spelarna i sin nya klubb.
– Han bor ju redan i Malmö och är bästa vän med såväl Sadat Karim som David Abaya så han kommer gå rätt in i gruppen.

Vad kommer Okine att tillföra till ert lag?
– Som spelare är han inte bara defensivt skicklig utan hans skicklighet på fasta situationer kommer vi ha stor nytta av. Dessutom sticker hans ledaregenskaper ut, det är en tuff kille och en vinnarskalle som hatar att förlora.

Emmanuel Okine har tidigare varit aktuell för såväl Malmö FF som norska klubbar men väljer nu att gå vidare i division 1 södra med Prespa Birlik.
– Jag tror att han behövde ett miljöombyte efter tre år i FC Rosengård. Det var dags för Okine att ta nästa steg.
Prespa Birlik har nu gjort klart med fyra spelare under transferfönstret: anfallaren Fabian Karlsson, mittfältaren Kristian Legiec och försvararna Philip Milenkovic och Emmanuel Okine. Samtidigt har klubben tappat Hogr Aziz lämnat klubben för Skånekurd FF i division 4.

]]>
”Det största som finns” http://www.skd.se/2016/07/29/det-storsta-som-finns/ Fri, 29 Jul 2016 15:07:53 +0000 http://www.skd.se/2016/07/29/det-storsta-som-finns/ malmö För fyra år sedan var hon knäskadad och missade precis att bli uttagen till OS i London. Sabina Jacobsen har längtat efter en ny chans sedan dess – i Rio tänker hon ta Sverige hela vägen till OS-medalj.]]> malmö För fyra år sedan var hon knäskadad och missade precis att bli uttagen till OS i London.
Sabina Jacobsen har längtat efter en ny chans sedan dess – i Rio tänker hon ta Sverige hela vägen till OS-medalj.

– Chansen finns där och den tänker vi ta. Det kommer att bli jättetufft men som jag ser det har vi verkligen möjlighet att ta medalj, säger 27-åringen.
När OS-truppen skulle tas ut för fyra år sedan var den dåvarande Lugispelaren en av spelarna som hade en god chans att komma med. Men så åkte Jacobsen på en knäskada och vips så var chansen borta.
– Jag gjorde en titthålsoperation i knäet i juni 2012. Även om jag inte var självskriven i truppen när jag var skadefri försvann så klart min chans att bli uttagen när jag blev skadad.
– Det var jättetungt, jag ville så klart vara med och konkurrera men det gick inte.

Finns det någon form av revanschkänsla i dig nu när du blev uttagen?
– Revansch vet jag inte men jag är glad att jag fick chansen igen. Det är jätteroligt att få vara med innan jag blir för gammal, skrattar Jacobsen.
Det har hänt en del sedan 2012, då hade Jacobsen nyss vunnit skytteligan i elitserien för tredje året i rad och skulle bli proffs i danska Randers. Nu är Jacobsen rankad som en av världens bästa försvarsspelare och har vunnit ligaguld i Danmark och spelat Champions League-handboll.
– Jag har en stor roll i landslaget på det sättet att jag är försvarsgeneral och lagkapten. Utanför plan är mitt jobb väldigt enkelt eftersom tjejerna är bra på att sköta sig själva. Alla verkar trivas och har det bra.

Sabina Jacobsen kommer till OS med en stark säsong i bagaget. Hennes FC Midtjylland tog silver i ligan och gjorde även bra ifrån sig i Champions League.
– Vi hade gärna tagit oss till kvartsfinal i Champions League men vi fick en tuff lottning och de fyra lagen som spelade final four hade vi i gruppspelet. Men vi gjorde flera bra matcher i CL och lärde oss mycket av att spela där.

Gick det faktum att ni spelade i Champions League ut över ert spel i ligan?
– Kanske, det sliter ju på en så klart. Det var kanske därför vi inte höll hela vägen och vann DM-guld. Det känns fortfarande lite surt men jag är ändå nöjd med säsongen.

Hur har tiden sett ut för dig från det att säsongen i Danmark tog slut fram till där vi är nu?
– Vi åkte till Mallorca en vecka rätt nära efter finalen för att komma bort lite. Sedan har jag mest tränat, antingen på egen hand eller med landslaget. Och så har jag kunnat vara i Sverige en del och träffa familjen, vilket varit skönt.
För de svenska handbollstjejerna börjar OS den 6 augusti med match mot Argentina. Att OS är något som betyder mycket för Jacobsen är tydligt.
– Det känns väldigt spännande. Att få uppleva ett OS är något jag har strävat efter i många år så det ska bli kul att drömmen blir sann. Jag längtar jättemycket efter det.
– OS är ju det största som finns som atlet. Bara att få komma in i OS-byn och allt det andra ska bli häftigt.

Det har pratats en del om din fingerskada, kommer du att kunna spela fullt ut?
– Det är inte så farligt, det har förstorats upp i media bara. Jag drog fingret ur led, det är en vanlig skada bland handbollsspelare. Det var bara att dra det rätt, tejpa och sedan träna igen dagen efter.

Sedan en tid tillbaka har Sverige en ny förbundskapten i Henrik Signell, normalt sett huvudtränare i IK Sävehof. Det har varit en del tränarbyten genom åren i landslaget, men nu tror Jacobsen att de hittat rätt.
– Jag har fått ett väldigt bra intryck av honom och hur han vill ha det. Han verkar vara som Helle (Thomsen), alltså rak på sak. Han är väldigt bra på att kommunicera och han vill att vi ska vara överens om saker även om han tar det sista beslutet. Det gillar jag.

När Signell tog ut OS-truppen sa han att semifinal i OS är en rimlig målsättning. Vad tänker du kring det?
– Jag håller med honom. Det är klart att det kommer bli jättetufft men spelar vi på vår högsta nivå har vi definitivt kapacitet att ta medalj. Det är vad vi satsar på, avrundar Sabina Jacobsen.

]]>