Nyheter – Skånska Dagbladet http://www.skd.se Nyheter, lokalt, sport, opinion, nöje, kultur Thu, 26 May 2016 15:39:56 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.5.2 http://skd-1e9a.kxcdn.com/2015/08/19124803/cropped-skanskan_symbol-32x32.png Nyheter – Skånska Dagbladet http://www.skd.se 32 32 Han vill krossa EAI:s gulddröm http://www.skd.se/2016/05/26/han-vill-krossa-eais-gulddrom/ Thu, 26 May 2016 15:39:56 +0000 http://www.skd.se/2016/05/26/han-vill-krossa-eais-gulddrom/ BORDTENNIS Ska en svensk spelare krossa Eslövs dröm om en Champions League-titel i bordtennis? Det hoppas i alla fall Kristian Karlsson, som i söndagens finalretur nere i Frankrike gör sin allra sista match för Pontoise Cerny.]]> BORDTENNIS Ska en svensk spelare krossa Eslövs dröm om en Champions League-titel i bordtennis? Det hoppas i alla fall Kristian Karlsson, som i söndagens finalretur nere i Frankrike gör sin allra sista match för Pontoise Cerny.

– Det skulle vara fantastiskt att få avsluta med en dubbel, hälsar Kristian.
Den svenske landslagsmannen, rankad som nummer 27 i världen, satt på läktaren i Eslövshallen i måndagskväll och spionerade på sina blivande CL-finalmotståndare i den SM-final som Eslövs AI vann med 4-1 över Halmstads BTK, klubben han för tre år sedan lämnade för att testa lyckan i Pontoise.
I Halmstad bedriver han för övrigt alltjämt sin huvudsakliga träning.
Spionage och spionage, förresten…
– Nja, jag har rätt bra koll på Eslövs spelare. Vi känner varandra väl. Med Robert Svensson och Mattias Översjö har jag nästan växt upp, en idol och en bästakompis. Men visst försöker man inte luckor på dem när man tittar. Xu Hui har jag sett mycket på nätet, meddelar Kristian.
Han kommer från Trollhättan, precis som Robert Svensson.
Med jämnårige Mattias Översjö har han spelat både med och mot.

– Tillsammans har vi vunnit UEM-lagguld och UEM-dubbel och även SM-guld i dubbel. Men vi har också mötts massor av gånger. Och statistiken talar till hans fördel. Det är typ 55-4. Men jag har vunnit våra senaste möten, upplyser Kristian.
– Det skiljer bara 20 dagar i ålder mellan oss.
Det allra senaste mötet dem emellan var i årets SM i just Eslöv. Dit kom Kristian Karlsson som dubbel regerande mästare. Men Mattias Översjö pressade honom hårt.
– Han låste mig ganska bra i den matchen, minns Kristian, som till slut slingrade sig ur greppet och vann med minsta möjliga marginal i skiljesetet.
Helt uteslutet är det inte att de två kompisarna kommer att mötas igen på söndag i CL-returen i Frankrike.
– I så fall känns det som att dagsformen kommer att avgöra. Det är aldrig lätt att slå honom. Och det är aldrig lätt för Mattias att slå mig. Det brukar ofta gå till skiljeset.

Hans franska klubb är i lätt brygga inför söndagsmatchen på hemmabordet i Pontoise, cirka fyra mil från den centrala kärnan i Paris.
Eslöv vann ju den första matchen i Eslövshallen med 3-1. Då fick inte Kristian ledningens förtroende att spela. Han satt som fjärdeman.
– Jag petades. Ett beslut som jag bara hade att acceptera och respektera. Men jag höll inte med.
– Kanske fick jag inte spela för att jag varit krasslig veckorna innan och kanske var det för att det varit rena katastrofen för mig när vi mött Eslöv de senaste gångerna.
Lagen möttes ju även i det inledande CL-gruppspelet. EAI vann nere i Frankrike, men förlorade hemma. För Kristian slutade EAI-duellerna med 0-3. Två gånger förlorade han mot Xu Hui och en gång mot Robert Svensson.
– Jag hoppas och tror att jag får spela på söndag. Vi har att plocka in 1-3, men det är fullt möjligt att vända. Jag tycker fortfarande vi har en fiftyfiftychans att vinna CL-titeln.

Samtidigt som EAI avslutade sin hemmasäsong med finalmatcher mot Halmstads BTK och SM-guld, så satte Kristian Karlsson punkt för sitt franska ligaspel med Pontoise på bästa tänkbara sätt.
– Vi vann ligan, upplyser han stolt.
Hans tre år långa sejour i Pontoise tar slut på söndag. Matchen mot Eslövs AI blir hans sista innan flytten till Düsseldorf i den tyskan Bundesligan.
– Jag har haft tre fantastiska säsonger i Pontoise. Första året vann vi Champions League. Det andra vann vi ligan. Och detta tredje vinner vi gärna båda. Det skulle kännas extra speciellt att få avsluta med en dubbel, medger han.
Sista matchen med gänget på söndag, alltså.
Men för Kristian fortsätter säsongen även efter Champions League-finalen. OS i Rio de Janeiro i Brasilien väntar.

]]>
Söderhavsö mot valfrihet http://www.skd.se/2016/05/26/soderhavso-mot-valfrihet/ Thu, 26 May 2016 15:37:13 +0000 http://www.skd.se/2016/05/26/soderhavso-mot-valfrihet/ MALMÖ Ärendet handlade om den årliga brukarundersökningen för Malmös äldreomsorg – men fullmäktigedebatten blev till stor del en ideologisk historia mellan vänster och höger.]]> MALMÖ Det ansvariga kommunalrådet var stolt – i alla fall för betyget för hur personalen i hemtjänst och trygghetsboende bemöter brukarna.
Ärendet handlade om den årliga brukarundersökningen för Malmös äldreomsorg men debatten blev till stor del en ideologisk historia mellan vänster och höger.

Och den startade Vänsterpartiets Anders Skans. Han hade hittat en formulering i särskilt yttrande från Moderaterna där man i en mening skrivit att driftsformen för äldrevården inte är viktig och i nästa att den bör tas med. Hur tänkte ni där? undrade Skans, och ledde in debatten på ett vänsterpartistiskt favoritämne – vinster i välfärden till privata företag med säte i skatteparadis.
John Roslund (M) nappade på det utkastade betet. Varför tror ni alltid att privata vårdföretag skickar iväg pengarna till nån Söderhavsö? undrade han.
– Den stora skillnaden mellan oss och Vänsterpartiet är att vi inte tycker det är fult att tjäna pengar – om man gör något bra.

Är du inte rädd för minskad demokrati när makten förs över till direktörsrummen, replikerade Skans.
– Då har varken du eller jag någon nytta av en brukarundersökning för den håller de för sig själv.

John Roslund fick hjälp av partikamraten John Eklöf, som anklagade Anders Skans för att inte begripa grundläggande företagsekonomi.
– Sök en sån kurs på Malmö högskola så kan vi sen ha en diskussion om alternativen som hjälper Malmö stad.
Det ansvariga kommunalrådet Carina Nilsson (S) var ganska nöjd med brukarundersökningen, som Socialstyrelsen årligen gör i landets kommuner. Malmös betyg för hemtjänst respektive äldreboende hamnade för 2015 några procentenheter under riksgenomsnittet, men det gjorde även andra storstadskommuner, poängterade Carina Nilsson.
Dessutom gjordes undersökningen i en turbulent tid med en ny avgiftsmodell och ett nytt debiteringssystem som krånglade i början.
– Det verkligt goda resultatet är hur nöjda brukarna svarar på frågan hur man blir bemött, 95 procent är nöjda och det är en siffra som gör mig stolt.

Bland de enkla frågorna fanns ett borgerligt favoritämne – Malmös dåliga ekonomi. Både Fredrik Sjögren (L) och Torbjörn Tegnhammar (M) ville ha svar av Katrin Stjernfeldt-Jammeh (S) efter en delvis nedslående konsultrapport om Malmös framtida ekonomi, med antingen kraftiga nedskärningar eller kraftiga skattehöjningar.

Fredrik Sjögren var inte nöjd med Katrin Stjernfeldt Jammehs svar och tyckte han skyllde ifrån sig på den tidigare Alliansregeringen.
– Malmö har haft samma förutsättningar som alla andra kommuner, med samma regering. Den gemensamma nämnaren är att vi haft S-styre i Malmö i 22 år, sa Sjögren och efterlyste nytänkande för ökad skattekraft i kommunen.

]]>
Ny försvarare till Höllviken http://www.skd.se/2016/05/26/ny-forsvarare-till-hollviken/ Thu, 26 May 2016 15:32:11 +0000 http://www.skd.se/2016/05/26/ny-forsvarare-till-hollviken/ höllviken Höllviken innebandy har gjort klart med ett fint nyförvärv i 24-årige Gustav Rundgren. Rundgren har tidigare spelat för Malmö FBC men väljer nu, i konkurrens med andra SSL-klubbar, spel i Höllviken.]]> höllviken Höllviken innebandy har gjort klart med ett fint nyförvärv i 24-årige Gustav Rundgren.
Rundgren har tidigare spelat för Malmö FBC men väljer nu, i konkurrens med andra SSL-klubbar, spel i Höllviken.

– Höllviken har tagit ytterligare ett steg framåt sen senast man var uppe i SSL, vilket fjolårssäsongen visade. Det är en intressant förening på väg uppåt och att spela i Höllviken kommer gå utmärkt att kombinera med mina studier i Lund, säger Rundgren till Höllviken innebandys officiella hemsida.
Rundgren har gjort sig känd som en offensivt skicklig back och imponerade stort i Malmö FBC den gångna säsongen. Men nu blir det alltså spel i SSL istället för allsvenskan.
– Jag kände att det var dags att testa på någonting nytt. Jag har aldrig tidigare spelat i SSL och det ska bli roligt att få tävla mot de allra bästa nästa säsong, säger han.
Höllvikens lagbygge börjar onekligen sätta sig inför nästa säsong.

]]>
Kärlek till Rosengård http://www.skd.se/2016/05/26/karlek-till-rosengard/ Thu, 26 May 2016 15:15:53 +0000 http://www.skd.se/2016/05/26/karlek-till-rosengard/ Fotboll FC Rosengård har varit nära att ta det efterlängtade steget till division 1 i flera år men misslyckats. I år har man återigen fått en bra start och leder serien efter åtta omgångar. Nyförvärvet Mohamed Ramadan är en anledning till succén. En annan är den kärlek spelarna känner till stadsdelen Rosengård.]]> Fotboll FC Rosengård har varit nära att ta det efterlängtade steget till division 1 i flera år men misslyckats. I år har man återigen fått en bra start och leder serien efter åtta omgångar.
Nyförvärvet Mohamed Ramadan är en anledning till succén. En annan är den kärlek spelarna känner till stadsdelen Rosengård.

– Det känns oerhört stort att få representera såväl FC Rosengård som stadsdelen Rosengård där jag är uppvuxen. Med det här laget har vi allt som krävs för att äntligen ta upp klubben i division 1, säger Mohamed Ramadan.
Skånskan möter upp Mohamed Ramadan på Stenkulaskolan i Malmö. 24-årige Ramadan berättar att han jobbar som elevassistent på skolan, ett arbete som passar honom perfekt.
– Jag har mest jobbat inomhus tidigare men när jag fick jobb på skolan kändes det rätt. Jobbet är helt annorlunda än de tidigare jag haft och alla barn här älskar fotboll.
Det är en hyfsad dag för fotboll, strålande sol och 25 grader ute. Ramadan njuter lite extra sådana dagar.
– Då kan vi vara ute och spela fotboll så fort eleverna har rast. Det känns bra att vara här för alla tycker om en och ser upp till en. Och så är det nära till träningen för mig. Jag har egentligen inget att klaga på förutom att eleverna kan vara jobbiga, men det kan man alltid klaga på, skrattar han.

Från Stenkulaskolan till FC Rosengårds träningsplan tar det inte mer än tio minuter. Att det är en människa som trivs med livet är alldeles uppenbart, framförallt med tanke på den start FC Rosengård fått på säsongen.
– Det har gått riktigt bra. Visst, de första matcherna tänkte vi att det nog inte kommer att bli så lätt på grund av alla problem som funnits under försäsongen där vi varit utan omklädningsrum och ordentlig träningsplan, men efter första matchen som vi spelade oavgjort har det gått bättre och bättre.

De två lagen som flest tror på i serien är FC Rosengård och FK Karlskrona. Favoriterna möttes redan i premiären och den matchen slutade 2–2 efter att Karlskrona kvitterat på slutet. Efter det har FCR vunnit sju raka matcher, den senaste mot topplaget Hässleholms IF med 8–1.
– Tidigare har det klagats på oss att vi inte gjort tillräckligt med mål men nu är det svårt att klaga. Vi har en sammansvetsad grupp, nu efter vinsten senast till exempel gick vi alla ut och åt middag ihop. Jag tror inte att många lag håller ihop så som vi gör.

Vad är det i övrigt som gör årets upplaga av FC Rosengård så bra?
– Det är rätt så enkelt egentligen, vi har bättre spelare än de andra lagen. Det handlar om att få ihop det men om vi bara har rätt inställning i varje match kan inget lag i den här serien stoppa oss.
Mest svårstoppad i FC Rosengård har Mohamed Ramadan varit. Anfallaren hämtades in från Helsingborgs IF i vintras och har nu gjort tolv mål på åtta matcher. Trots det är han inte helt nöjd med sin start på säsongen.

– De första fem matcherna presterade jag inte men som tur var kom målen ändå. I de två senaste matcherna har jag kommit igång och gjort mina bästa insatser hittills den här säsongen.

Du flyttade från en allsvensk klubb till ett division 2-lag, det måste innebära en hel del press. Hur hanterar du det?
– När jag skrev på snackades det om att ingen skulle bli förvånad om jag gjorde 40 mål. Egentligen spelar det inte så stor roll utan jag bara kör. Det är kul att känna press, jag trivs med det.

Om vi backar bandet till i vintras när du skrev på för FC Rosengård, hur gick tankarna?
– När vi bestämde att inte förlänga med HIF tänkte jag att jag skulle flytta hem och plugga. Men så pratade jag med Malik (Sesay, FCR:s tränare) och han ville väldigt gärna att jag skulle flytta till FC Rosengård. Det tillsammans med att jag är från Rosengård var största anledningen till att skrev på.

Hur är det att spela för klubben som representerar din stadsdel?
– Det betyder jättemycket. På våra hemmamatcher kommer folk från hela Rosengård och även om jag inte känner alla är det sånt som gör att jag är glad att jag valde FC Rosengård. Jag älskar Rosengård och jag vet hur starkt alla i laget känner för klubben och för stadsdelen.
Kanske är det starka sambandet mellan spelarna och Rosengård som gör att årets säsong blir säsongen då klubben till slut tar steget upp. Ramadan är medveten om de tidigare årens misslyckanden.

– De i klubben har berättat allt för mig. Vad jag förstår har de saknat en riktig målskytt och istället haft flera spelare som de delat upp målskyttet på. Nu har jag gjort tolv mål och Dino Mesic åtta och det är viktigt om man ska vinna en serie. Sedan är Malik alltid på oss om att vi kan ännu bättre, men det hade han svårt att säga efter 8–1, skrattar Ramadan.
Det är åtminstone ingen tvekan om var klubben och spelarna siktar. Målet är division 1 och dit tänker man ta sig i år.
– Vi vill upp och vi måste upp. Det hade varit sjukt härligt att få skjuta upp FC Rosengård i division 1, säger Mohamed Ramadan.

]]>
”En unik lönesatsning” http://www.skd.se/2016/05/26/en-unik-lonesatsning/ Thu, 26 May 2016 15:00:00 +0000 http://www.skd.se/2016/05/20/en-unik-lonesatsning/ Skurup ”Unik” lönehöjning för undersköterskor]]> Skurup Undersköterskor kan vänta sig stora lönepåslag efter senaste lönerevisionen.
S-styret har gjort en satsning och lägger sig över garantibeloppen vilket väntas ge både en och flera tusenlappar extra i lönekuverten.

Undersköterskorna tillhör en av flera stora vinnare i den senaste lönerevisionen i Skurups kommun. S-styret har valt att gå in och prioritera tydligare än i fjor för att premiera de medarbetare som jobbar nära barn och gamla. Medarbetare som varit kommunen lojala länge som inte blivit sedda för sina prestationer – inte i termer av löneförhöjningar i alla fall, säger Magnus Alm (S), ordförande i personalutskottet.

Läs mer: Fler grupper får mer än genomsnittet

Kommunals förhandlare Yvonne Nilsson är uppriktigt glad över utfallet:
– Det är jättebra. Så här bra har ingen lönerevision varit som jag kan minnas, säger hon och påpekar att hon jobbat i kommunen i 34 år. De senaste tio åren har hon också förhandlat Kommunals löner.
För varje undersköterska som jobbar i Skurups kommun tillförs 1 200 kronor i potten jämfört med de garanterade 1 020 kronor som riksavtalet gav.
Av de 1 200 kronorna öronmärks 220 kronor som ska gå till undersköterskor som har utmärkt sig på något vis, för lång och trogen tjänst eller höga prestationer till exempel.
– Jag skulle inte bli förvånad om någon undersköterska hamnar på 2 700 kronor. Så kan det bli om de använder verktygen vi gett dem på rätt sätt, säger Magnus Alm (S) som pratar om revisionen i termer av ”unik lönesatsning”.

Den individuella fördelningen är inte klar än men Yvonne Nilsson gissar också att en del kan få löneökningar med både en och två tusenlappar.
– Någon kan få upp till 2 500 kronor men hur spannet blir neråt vet jag inte, konstaterar hon.
De 180 kronor extra som det lokala avtalet ger böranvändas på de med lägst löner för att spännvidden inte ska bli hur stor som helst.
– Det går till snedsittsarna, säger Alm (S) och förklarar att personal ibland kommer in på för låg lön eller blir kvar lågt ner av olika skäl.
Yvonne Nilsson vet att undersköterskorna är glada och förväntansfulla inför sina nya lönebesked.
– Det är alltid mycket prat om hur lågt de ligger i lön. De kommer se att det här gör lite skillnad, säger hon.
Än så länge är undersköterskorna försiktigt förväntansfulla eftersom de inte vågar hoppas för mycket innan de ser sitt eget lönebesked. En del ogillar den individuella lönesättningen och hade velat se ett garantibelopp på tusenlappen för alla istället.

Eva Persson som vikarierar som chef säger:
– Så här mycket har vi aldrig fått. Jag tror vi låg på 500 kronor sist, så det är guld värt.
Sara Johansson Hedh har is i magen:
– Jag blev lite glad när jag läste om det, men jag tror det inte förrän jag fått det i ett kuvert, säger hon.

]]>
Fler grupper får mer än snittet på marknaden http://www.skd.se/2016/05/26/fler-grupper-far-mer-an-snittet-pa-marknaden/ Thu, 26 May 2016 15:00:00 +0000 http://www.skd.se/2016/05/20/fler-grupper-far-mer-an-snittet-pa-marknaden/ Skurup Fler grupper får mer än snittet]]> Skurup Skurups kommun höjer lönerna för sin personal med 2,8 procent – över märket på 2,2 procent.

Den senaste löneanalysen visar att flera yrkeskategorier ligger lågt i lön jämfört med andra kommuner. Det gäller undersköterskor, sjuksköterskor, arbetsterapeuter, sjukgymnaster, socialsekreterare, vårdare och personliga assistenter.

Läs mer: ”En unik lönesatsning”

Personalutskottet har valt att att prioritera flertalet av dessa i årets lönerevision för att komma till rätta med skillnaderna, men också för att göra en politisk markering.

– Vi ville prioritera de grupper som jobbar närmast gamla och barn. Vi har gjort en tydlig politisk viljeinriktning för dem som fått stå tillbaka, de som driver välfärden framåt. Det måste spelglas i lönekuverten och det har det inte gjort tillbaka i tiden, säger Magnus Alm (S).
– När vi tittar på utfallet är vi glada som arbetsgivare att vi har möjligheten att gå utanför ramarna och ge mer lön än avtalet garanterat. Det har aldrig skett förut.
Magnus Alm tror att denna lönerevision utmärker sig på fler sätt:
– Jag vågar nog påstå att Skurups kommun är den kommun som gör bäst lönerevision i sin helhet.

Om det stämmer, och om höjningarna blir konkurrenskraftiga jämfört med andra kommuner återstår att se tills alla lönerevisioner är klara.
LO, landsorganisationen, väntas göra en översyn av kommunala löner till hösten.

]]>
”Jag behöver bara trycka på knappen” http://www.skd.se/2016/05/26/jag-behover-bara-trycka-pa-knappen/ Thu, 26 May 2016 14:50:17 +0000 http://www.skd.se/2016/05/26/jag-behover-bara-trycka-pa-knappen/ Sport Zlatan har gjort sitt klubbval.]]> Sport

FOTBOLL
England, Italien och några länder utanför Europa. Zlatan Ibrahimovic ville inte avslöja mer än så när han under torsdagens pressträff under EM-lägret, fick mängder av frågor var han skulle spela någonstans i höst.
Men när han fick frågan om det finns ett konkret anbud från Manchester United blev han dock svaret skyldig. I stället spred sig ett stort leende som förstås kunde tolkas som ett positivt svar.
– Jag har redan bestämt mig om framtiden. Det gjorde jag för länge sedan. Vi lägger allt på bordet när vi väljer att gå ut med det. Jag behöver bara trycka på knappen, sade Zlatan Ibrahimovic och tillade:
– För min del var det inte viktigt att ett nytt kontrakt var klart före EM. Om så vore fallet hade det varit klart redan nu.
Han stack inte under stol med att han gillade den portugisiske tränaren Jose Mourinho, som blir ny tränare i Manchester United och som var Zlatan Ibrahimovic tränare en säsong i italienska Inter.
– Det är ett toppenval. Jag tror att han är mannen att ta dem till toppen.

På frågan om han hade talat med Mourinho den senaste tiden svarade han:
– Jag har pratat med honom varje dag sedan jag lämnade Inter, det är ingen hemlighet. Vi får se vad som händer.

Hur upplevde han då alla hyllningarna efter sin sista match i Paris?
– Det var en fantastisk avslutning, det slog alla rekord. Det var magiskt. Det går helt enkelt inte att beskriva. Jag tror att jag kommer att förstå det hela bättre när jag har slutat spela, berättade Zlatan Ibrahimovic och fortsatte:
– Människor kom fram och grät. Det var verkligen kärlek och passion. Det var något speciellt som för alltid kommer att sitta i hjärtat. Men man måste gå vidare mot nya äventyr och nya kickar.
Och nästa äventyr för den svenske landslagskaptenen blir alltså EM-slutspelet i Frankrike.
– Jag tar med mig det som varit under säsongen hit till lägret och till slutspelet. När det gäller landslaget så vet jag ju vad jag skall göra. Jag skall också njuta av det hela för man vet att det hela kommer att ta slut en dag, och då kommer jag att må dåligt, sade Zlatan Ibrahimovic.

Hur kommer det då att kännas att få spela EM i Frankrike?
– Vi kommer att få många franska supportrar som kommer att heja på oss. Tillsammans med Sverige och Italien har Frankrike blivit något av ett hemland för mig. Jag hoppas förstås att vi kan presterade på topp. Och skall vi lyckas så beror det på att vi har ett starkt kollektiv, sade Zlatan Ibrahimovic och underströk därmed kollektivets betydelse.
Någon definitiv favorit till EM-titeln har han inte.
– Nej, om inte vi vinner så vet jag inte. Det finns väldigt många bra lag så det skall bli enormt roligt att få vara med och spela det här mästerskapet.
Förutom EM så väntar också ett OS i augusti och Zlatan Ibrahimovic finns med i den grupp som nominerats till Rio, men som senare skall bantas med ett antal spelare.
– Jag har inte tänkt så långt ännu. Först gäller det EM och sedan måste också den klubb som jag skall spela för ge sin tillåtelse. Så jag vet inte i dag vad som kommer att ske med OS.
Han har ju den senaste tiden haft problem med en vad men de problemen är nu borta.
– Vaden känns bra, underströk Zlatan Ibrahimovic.

I dag fredag får spelartruppen en fridag innan träningen fortsätter under helgen och på måndag kommer landslaget, med kapten Zlatan Ibrahimovic i spetsen, till Malmö för att spela landskamp mot Slovenien.

]]>
Lyckliga gatan finns snart igen – i Kävlinge http://www.skd.se/2016/05/26/lyckliga-gatan-finns-snart-igen-i-kavlinge/ Thu, 26 May 2016 14:50:01 +0000 http://www.skd.se/2016/05/26/lyckliga-gatan-finns-snart-igen-i-kavlinge/ Kävlinge ”Lyckliga gatan du finns inte mer, du har försvunnit med hela kvartért”, sjöng Anna-Lena Löfgren på 1960-talet. Men snart finns gatan igen – i Kävlinge. När den nya stadsdelen Stationsstadens gator ska döpas får en just namnet Lyckliga gatan.]]> Kävlinge ”Lyckliga gatan du finns inte mer, du har försvunnit med hela kvartért”, sjöng Anna-Lena Löfgren på 1960-talet.
Men snart finns gatan igen – i Kävlinge. När den nya stadsdelen Stationsstadens gator ska döpas får en just namnet Lyckliga gatan.

Andra namn som föreslås, beslut tas av politikerna i miljö- och byggnadsnämnden i nästa vecka, är Paradisgatan, Utflyktsgatan och Frihetsgatan.
Tre planerade parker döps till namn som anknyter till den intilliggande järnvägen. De föreslås få heta Rallarparken, Stinsparken och Kaptenens park.
Ett torg föreslås få namnet Prinstorget, då Sjöbobanan invigdes 1906 av dåvarande prins Gustaf Adolf, som själv åkte invigningsturen till Sjöbo.

]]>
Bil körde in i sten http://www.skd.se/2016/05/26/bil-korde-in-i-sten/ Thu, 26 May 2016 14:29:57 +0000 http://www.skd.se/?p=371414 Kävlinge En trafikolycka har skett på Kustvägen. ]]> Kävlinge En trafikolycka har skett på Kustvägen.

Larmet om olyckan kom vid kvart i fyra. En personbild hade då kört in i en sten på Kustvägen.

]]>
Lund har laddat för sommaren http://www.skd.se/2016/05/26/lund-har-laddat-for-sommaren/ Thu, 26 May 2016 14:10:53 +0000 http://www.skd.se/2016/05/26/lund-har-laddat-for-sommaren/ Kultur och Nöje Sommarlund inleds med Svanholm Singers i Bjeredsparken den 16 juni och sedan väntar bland annat konserter med Marit Bergman, Näääk & Nimo, The Refreshments och Nino Ramsby. Det blir Almqvist-opera på Kulturen, teatermonolog på biblioteket, naturvandringar, kyrkokonserter, dans och massor av barn- och familjeunderhållning.]]> Kultur och Nöje Sommarlund inleds med Svanholm Singers i Bjeredsparken den 16 juni och sedan väntar bland annat konserter med Marit Bergman, Näääk & Nimo, The Refreshments och Nino Ramsby. Det blir Almqvist-opera på Kulturen, teatermonolog på biblioteket, naturvandringar, kyrkokonserter, dans och massor av barn- och familjeunderhållning.

Sommarlund
Sommarlund pågår den 16 juni till och med 11 augusti. Hela programmet finns på sommarlund.se.
Här är ett urval av det som händer:
Picknicdans vid Vita scenen kl 19 – 21.20 måndag till fredag hela perioden. Olika dansstilar varje kväll.
18 juni – Stadsparkens dag
24 juni – Nordiska ungdomsorkestern, Vita scenen kl 11-12
25 juni – Barnens allsångsshow, Vita scenen kl 14
30 juni – operaquiz med Tenore Amore, Kulturen kl 19
4 juli – Napkintrio tolkar Joni Mitchell, Veberöds kyrka kl 19
12 juli – Allsångsshow vid Genarpsbadet kl 19
15 juli – Vilda ätliga växter, naturum Skrylle kl 13.00
18 juli – Cirque Democratique de la Belgique, Stortorget kl 19
24 juli – prova på skate, Dalbybowlen, Dalby kl 12
24 juli – Louise Lyne & Di Yiddishe Kapelye, Vita scenen kl 19
9 augusti – Ni kan kalla mig Ernst, monolig med Cecilia Lindqvist på Stadsbiblioteket kl 18

En av familjeföreställningarna är Vem tänder solen med Memory Wax. Johanna Jonasson och Miguel Azcue dansar för barn och vuxna från tre år på fem ställen i Lund – och deras föreställning kan man även se på Sommarscen Malmö.
– Det är en barnföreställning om nyfikenhet och om frågeställningar som hur gör vi? Hur fungerar det? berättar Johanna Jonasson.
Johanna och Miguel jobbar med bollar, kuber och olika sorters former.
– Vi gör lite vardagsmagi av saker som man använder till andra grejer, säger Johanna.
Memory Wax har gjort flera föreställningar för barn de senaste åren.
– Vi är inspirerade av mötet med barn och vuxna tillsammans, vi gillar mixen där man kan hitta en gemensam nämnare, säger Johanna Jonasson. Det är spännande att barnen har en annan tolkning, det öppnar upp för nya perspektiv. Man kan återupptäcka saker.
– Och barn är en av de bästa publikgrupperna man kan ha, säger Miguel Azcue. De är öppna för vad de ser.

72 programpunkter av de totalt 203 är riktade till barn och familj. Sommarlund breder ut sig på 45 spelplatser under de 57 dagar som det hela pågår. Och besökarna är många. Förra året lockade Sommarlund en publik på 46 500 personer. Dåligt väder avskräcker inte publiken.
– Vår publik har lärt oss att sällan ställa in. Under de fem år vi kört har vi ställt in en handfull gånger och det har inte alltid berott på vädret. Folk vet att det finns något att göra på sommaren och de klär sig efter vädret, säger projektledare Lotta Brusk.

Vad är det viktigaste när man sätter ihop programmet?
– Vi vill ha ett varierat program och vi tror och hoppas att det finns något för alla. Det är roligt, inspirerande och glädjande att tänka att vi använder hela paletten, säger Lotta Brusk.
Mixen ändras år från år.
– Lite gammalt som vi vet är poppis och lite nytt, säger producenten Maggi Óttarsdóttir. Och Lund som kommun har ju mycket vacker natur, som vi försöker använda oss av.

En programpunkt som blev extra populär förra året är naturvandringarna. I år återkommer de vid flera tillfällen i juli, men nu med föranmälan så att man säkert får plats. I år kan man till exempel vandra i Skrylle och lära sig mer om vilda ätliga växter.
Budgeten på 1,5 miljoner att räcker till fler programpunkter bland annat genom en rad samarbeten, till exempel med Mejeriet, Visfestivalen, Passage 2016 och Operaverkstan. I Lund kan man alltså se Operaverkstans Det går an, fritt efter Carl Jonas Love Almqvists bok, på Kulturen i augusti. Det är en av mycket få programpunkter med entré.

Ungefär en fjärdedel av programmet äger rum ute i byarna, men lockar inte enbart dem som bor i närheten
– Vi har märkt att folk åker runt och upptäcker varandras närområden, säger Lotta Brusk.
Det populära konsertområdet Dalby Stenbrott, dit det förra året kom upp till 5 000 personer på en kväll, får vila i år, men ska komma tillbaka som konsertplats. Däremot blir det till exempel italienska pärlor vid Eginogården i Dalby i programmet Det bästa av Pavarotti den 6 juli.
Programhäftet kommer att delas ut i dagarna och hela programmet finns även på sommarlund.se, där man i år har förbättrat sökfunktionerna så att det går att avgränsa både tid, platser och genrer om man vill söka i programmet.

]]>