Skånska Dagbladet » Nyheter http://www.skd.se Nyheter, lokalt, sport, opinion, nöje, kultur Mon, 05 Oct 2015 21:56:18 +0000 sv-SE hourly 1 http://wordpress.org/?v=4.3.1 http://skd-1e9a.kxcdn.com/2015/08/19124803/cropped-skanskan_symbol-32x32.png » Nyheter http://www.skd.se 32 32 Förare till sjukhus efter singelolycka http://www.skd.se/2015/10/05/forare-till-sjukhus-efter-singelolycka/ http://www.skd.se/2015/10/05/forare-till-sjukhus-efter-singelolycka/#comments Mon, 05 Oct 2015 21:56:18 +0000 http://www.skd.se/?p=123462 Malmö En person skadades när en bil körde in i ett träd på Lorensborgsgatan i Malmö under måndagskvällen. ]]> Malmö En person skadades när en bil körde in i ett träd på Lorensborgsgatan i Malmö under måndagskvällen.

Klockan var strax efter elva när en bil körde rakt igenom en rondell och kolliderade med ett träd. Föraen fördes med ambulans till sjukhuset. Det är i nuläget oklart hur allvarligt skadeläget är.

]]>
http://www.skd.se/2015/10/05/forare-till-sjukhus-efter-singelolycka/feed/ 0
Kontraktet klart för Bois http://www.skd.se/2015/10/05/kontraktet-klart-for-bois/ http://www.skd.se/2015/10/05/kontraktet-klart-for-bois/#comments Mon, 05 Oct 2015 20:21:12 +0000 http://www.skd.se/?p=123458 Fotboll Stabila 3–1 hemma mot nästjumbon IS Halmia säkrade definitivt ett nytt kontrakt för Landskrona Bois som nu kan blicka fram emot division 1-spel även nästa år. – Det är skönt att äntligen kunna andas ut, sa Boistränaren Zvezdan Milosevic.]]> Fotboll Stabila 3–1 hemma mot nästjumbon IS Halmia säkrade definitivt ett nytt kontrakt för Landskrona Bois som nu kan blicka fram emot division 1-spel även nästa år.
– Det är skönt att äntligen kunna andas ut, sa Boistränaren Zvezdan Milosevic.

Den här säsongen har Landskrona haft förtvivlat svårt att prestera på hemmaplan, men mot kontraktskämpande Halmia var det aldrig någon egentlig fara.
Bara 1–0 genom Mohamed Ramadan och lågt tempo före paus, fast i andra halvlek flöt det på bättre.
Alexander Tkacz och Admir Aganovic fixade klara 3–0 på tavlan innan Halmstadsklubben tilläts reducera på slutet.

Och 3–1 var dessutom i underkant enligt tränare Milosevic.
– Vi gjorde det bra och det finns ingen anledning att misströsta över något mål hit och dit. Det var segern som vi ville åt för att säkra kontraktet och den tog vi till slut utan några större problem.
Samtidigt ville han berömma Halmia för de första 45 minuterna.
– Då spelade de ett bra passningsspel, skapade trianglar över hela banan och vi hade svårt att få tag i dem. Tyvärr uppträdde vi fegt, vågade ej kliva på, blev långa i djupet och lät Halmia hålla i bollen. Sedan oroade de väl inte direkt framåt.
Zvezdan Milosevic var dock desto nöjdare med sitt lags insats efter pausen.
– Jag tycker att vi höjde oss flera nivåer, spelade tajtare försvarsmässigt och gjorde det väldigt bra överlag. Både tvåan och trean kom, samtidigt som Halmia lämnade stora ytor för ytterligare fullträffar.

Närmast väntar torsdagens DM-final mot Eskilsminne IF och sedan fyra seriematcher som avslutning på 2015 års säsong.
– För mig är det viktigt att vi kan göra så bra prestationer som möjligt. Vad gäller DM är det en titel som alla andra, och vi går definitivt in för att vinna, sa Milosevic.

]]>
http://www.skd.se/2015/10/05/kontraktet-klart-for-bois/feed/ 0
MFF ansöker om tillstånd för pyroteknik http://www.skd.se/2015/10/05/mff-ansoker-om-tillstand-for-pyroteknik/ http://www.skd.se/2015/10/05/mff-ansoker-om-tillstand-for-pyroteknik/#comments Mon, 05 Oct 2015 20:01:51 +0000 http://www.skd.se/?p=123455 Sport På sin hemsida berättar MFF Support om hur man tillsammans med MFF har skickat in ansökan om att använda laglig pyroteknik. ]]> Sport På sin hemsida berättar MFF Support om hur man tillsammans med MFF har skickat in ansökan om att använda laglig pyroteknik.

Till hemmamatchen mot Kalmar, lördagen den 17 oktober, kan MFF support komma att bjuda på pyroteknik. I den ansökan som man har skickat in tillsammans med MFF bifogar man:

 

* Studien av pyroteknik vid Friend Arena, som FOI genomfört.
* 2 arbetsbeskrivningar över arrangemanget och hur man hanterar en ”bengal”.
* 1 materialbeskrivning över pjäserna. (Ikaros)
* 1 skiss över läktaren med säkerhetszoner och avstånd.
* 1 riskhanteringsplan över arrangemanget.

 

]]>
http://www.skd.se/2015/10/05/mff-ansoker-om-tillstand-for-pyroteknik/feed/ 0
Inbrott i villa http://www.skd.se/2015/10/05/inbrott-i-villa-6/ http://www.skd.se/2015/10/05/inbrott-i-villa-6/#comments Mon, 05 Oct 2015 19:50:44 +0000 http://www.skd.se/?p=123453 Malmö Vid halv tio-tiden på måndagskvällen upptäcktes ett inbrott i en villa på Lövsångaregatan i Malmö.]]> Malmö

Vid halv tio-tiden på måndagskvällen upptäcktes ett inbrott i en villa på Lövsångaregatan i Malmö. Det är inledningsvis oklart hur tjuven/tjuvarna har tagit sig in i huset och vad de har stulit.

 

 

]]>
http://www.skd.se/2015/10/05/inbrott-i-villa-6/feed/ 0
Formstarkt Hörby FF hoppas kvala sig upp http://www.skd.se/2015/10/05/formstarkt-horby-ff-hoppas-kvala-sig-upp/ http://www.skd.se/2015/10/05/formstarkt-horby-ff-hoppas-kvala-sig-upp/#comments Mon, 05 Oct 2015 19:34:17 +0000 http://www.skd.se/2015/10/05/formstarkt-horby-ff-hoppas-kvala-sig-upp/ FOTBOLL Kvalfyllda tider stundar för ett flertal skånska lag. En del jagar platser uppåt, andra spelar för att undvika nedflyttning. För Hörby FF ligger det en division 3-biljett i potten.]]> FOTBOLL Kvalfyllda tider stundar för ett flertal skånska lag. En del jagar platser uppåt, andra spelar för att undvika nedflyttning. För Hörby FF ligger det en division 3-biljett i potten.

– Vi avslutade seriespelet med tre raka segrar. Jag hoppas och tror att vi kommer att klara av att ta oss upp i trean, säger Kim Johansson, den spelande tränaren i Hörby FF.
Förutsättningarna är tuffast möjliga.
Bara vinnaren i trelagsgruppen går upp.

Hörby börjar med hemmamatch på lördag mot småländska fusionen IFK Stockaryd/Rörviks IF, tvåa i sin division 4-serie.
Nästa helg väntar bortamatch mot Kalmar AIK, som kvalar för att rädda sig kvar i division 3.
I sista omgången har Hörby hemmamatch mot Saxemara IF från den blekingska division 4-serien.
– Kul att få möta nya lag. Förhoppningsvis har ingen av dem koll på oss. Och just nu har vi ingen koll på dem, men jag har lite goda vänner och tränarkolleger som jag hoppas få hjälp och råd av, säger Kim Johansson.
Hörby säkrade tredjeplatsen i den norra fyran tack vare en snygg avslutning med 8-0 mot Glimåkra, 2-0 mot till division 3 direkt uppflyttade tvåan Klippan samt 4-2 i lördags mot Kristianstad Bois.
– Speciellt matchen mot Klippan gav oss en bra självförtroendeboost.

Matchen i lördags mot Kristianstad saknade tabellmässig betydelse.
– Men med facit i hand var det en viktig segern. Tack vare de tre poängen får vi nu fördel att spela två av de tre kvalmatcherna hemma, upplyser Kim.
Vid sommaruppehållet ledde Hörby serien, men slutade alltså ”bara” trea.
– Men just nu är jag jättenöjd med en kvalplats. Före seriepremiären var det väl ingen som trodde det skulle gå så bra, påstår Kim Johansson.
Han ser fram emot kvalet:
– Vi är i bra form.

]]>
http://www.skd.se/2015/10/05/formstarkt-horby-ff-hoppas-kvala-sig-upp/feed/ 0
Gulddrömmen i kras – men silver mot alla odds http://www.skd.se/2015/10/05/gulddrommen-i-kras-men-silver-mot-alla-odds/ http://www.skd.se/2015/10/05/gulddrommen-i-kras-men-silver-mot-alla-odds/#comments Mon, 05 Oct 2015 19:33:28 +0000 http://www.skd.se/2015/10/05/gulddrommen-i-kras-men-silver-mot-alla-odds/ RACING Joel Eriksson från skånska Tomelilla tog till slut en sammanlagd andraplats i det för året nyinstiftade tyska juniorracingmästerskapet ADAC Formel 4.]]> RACING Joel Eriksson från skånska Tomelilla tog till slut en sammanlagd andraplats i det för året nyinstiftade tyska juniorracingmästerskapet ADAC Formel 4.

17-årige Eriksson gick in i finaltävlingen på Hockenheim-banan i Tyskland med chans på titeln. Han anförde också lördagens inledande race när kampen om guldet fick ett kontroversiellt avgörande. Eriksson tilldömdes en mycket omdiskuterad bestraffning efter en duell med mästerskapsrivalen Marvin Dienst, 18-åring från Tyskland, och fick se sin ledning förbytas till en slutlig 17:e plats.
Olyckligt nog innebar detta slutet för drömmen om mästartiteln.

Istället fick Eriksson resten av helgen hålla fokus på att ta den sammanlagda andraplatsen. Här ställdes han mot den två år äldre australiensaren Joey Mawson. Bestraffningen i det första loppet innebar att Eriksson fick starta söndagens direkt avgörande Race 3 på en undanskymd 14:e plats, samtidigt som Mawson stod i pole position efter en tiondeplats i första racet. Erikssons uppgift var lika tydlig som svår; om Mawson vann skulle en tredjeplats krävas för att säkra silvret.
Mot alla odds lyckades Eriksson köra i mål som just trea. I ett mycket händelserikt finalheat slog han sig hela vägen fram till pallen via två avancerade omkörningar på Mawsons teamkamrater Kami Laliberté och Harrison Newey. Därmed var också silverplatsen 2015 i ADAC Formel 4 klar.

– En väldigt speciell finalhelg med många blandade känslor, säger Joel.
– För det första känns det väldigt tråkigt att mästerskapet skulle avgöras som det gjorde i första racet. Jag anser att jag var klart före Marvin i den situationen jag bestraffades för och jag förstår verkligen inte domarnas bedömning.
– Mitt mål den här säsongen var att vinna titeln, men som saker och ting utvecklades den här helgen är jag glad att jag åtminstone tog andraplatsen. Det avslutande racet var ett av mina bästa lopp på hela säsongen och det var skönt att det räckte så långt som det gjorde.
Joel Erikssons facit under 2015 inkluderar tre pole positions, tio pallplatser och sju segrar.
Han blev klart bäste förare i sitt team, Team Motopark, mer än 200 poäng före tyske Michael Waldherr, sammanlagd elva.

]]>
http://www.skd.se/2015/10/05/gulddrommen-i-kras-men-silver-mot-alla-odds/feed/ 0
Eleverna vill göra skillnad http://www.skd.se/2015/10/05/eleverna-vill-gora-skillnad/ http://www.skd.se/2015/10/05/eleverna-vill-gora-skillnad/#comments Mon, 05 Oct 2015 19:20:00 +0000 http://www.skd.se/?p=123374 HJÄRUP Ordnar aktivitetsdag med insamling.]]> HJÄRUP Många vill bidra och hjälpa människor som är på flykt.
Så också inom skolan. På lördag anordnar därför elever och lärare vid Hjärupslundsskolan en aktivitetsdag där behållningen går till FN:s flyktingorgan UNHCR.

– Vi på skolan måste också vara delaktiga. Skolan är en del av samhället och det är viktigt att vi praktiskt är en del av det också, säger lärare Jenny Roos som i samband med en skolkonferens tog upp frågan om att göra något.

Ett 70-tal elever är nu engagerade.
– Det är ett jättebra initiativ av både lärare och elever, tycker Hjärupslundsskolans rektor, Jonas Palmqvist-Svensson.
En grupp lärare började planera och upptäckte att det fanns ett väldigt stort intresse hos eleverna att få hjälpa till.
Elevrepresentanter från alla klasser i skolan fick med sig sina kamraters förslag om vad man kunde göra.
– På det här sättet blev alla elever på skolan delaktiga.

Till nästa möte bjöd skolan också in Hjärups byalag.
Tillsammans enades man om att nu på lördag den 10 oktober klockan 13-16 bjuda in Hjärupsbor och andra till en eftermiddag full med olika roliga aktiviteter.
– Alla pengar vi lyckas samla in ska gå till människor på flykt genom FN:s flyktingorgan UNHCR.
Aktivitetsdagen kommer bland annat att erbjuda en hoppborg, samt ponnyridning, pyssel, ansiktsmålning, fiskdamm, lotteri och kafé.
– Frivilliga elever tillsammans med personal från Hjärupslundsskolan samt personer från Hjärups byalag kommer att vara på plats och hålla i aktiviteterna, säger Jenny Roos.

Hon tycker det är viktigt att skolan i sin undervisning anknyter till vad som händer världen.
– Vi liksom andra har upprörts över hemska, jobbiga bilder över tragiska människoöden.

– Vi talade om situationen i Syrien och helt i enlighet med de övergripande mål vi arbetar med i skolan så beslöt vi att engagera oss i frågan.
– Vi i skolan har som uppdrag att i vår verksamhet bidra till att skolan präglas av solidaritet mellan människor.
– Därför känns det så härligt att se så många elever känner av att de vill hjälpa till och bidra med sin tid och engagemang för de människor som drabbats av våld, krig och orättvisor.

]]>
http://www.skd.se/2015/10/05/eleverna-vill-gora-skillnad/feed/ 0
Nej till flyktingläger i Rinkaby http://www.skd.se/2015/10/05/nej-till-flyktinglager-i-rinkaby/ http://www.skd.se/2015/10/05/nej-till-flyktinglager-i-rinkaby/#comments Mon, 05 Oct 2015 17:35:30 +0000 http://www.skd.se/2015/10/05/nej-till-flyktinglager-i-rinkaby/ Kristianstad Migrationsverket har gått ut med en förfrågan till Försvarsmakten om att kunna använda militära övningsområden för mottagning av flyktingar.]]> Kristianstad

Migrationsverket har gått ut med en förfrågan till Försvarsmakten om att kunna använda militära övningsområden för mottagning av flyktingar.
Men nu ser det ut som om Rinkabyfältet ska undantas.
-Just nu är det andra platser som kommer att förordas före Rinkaby, säger informationschefen på Södra skånska regementet P7, till Kristianstadsbladet på nätet.
Det har varit en hel del rykten angående Migrationsverkets förfrågan och vad som gällt för Rinkaby. Det har förekommit uppgifter om att 10 000 flyktingar skulle kunna förläggas här. Det är ungefär lika många som fanns på fälten under flyktingvågen under kriget i forna Jugoslavien.
Enligt Kristianstadsbladet är det behovet av övningsplats som gjort att Rinkaby inte finns på försvarets lista.
– Vi har sagt till Migrationsverket att vi behöver det för att öva och att bli av med det skulle få omfattande konsekvenser för vår verksamhet, säger Philip Simon, presschef hos försvarsmakten, enligt tidningen.

]]>
http://www.skd.se/2015/10/05/nej-till-flyktinglager-i-rinkaby/feed/ 0
Eslöv vill öppna Hotell Stensson för ensamkommande flyktingbarn http://www.skd.se/2015/10/05/eslov-vill-oppna-hotell-stensson-for-ensamkommande-flyktingbarn/ http://www.skd.se/2015/10/05/eslov-vill-oppna-hotell-stensson-for-ensamkommande-flyktingbarn/#comments Mon, 05 Oct 2015 17:23:33 +0000 http://www.skd.se/?p=123457 Eslöv Ett 30-tal ensamkommande barn och ungdomar kan få rum på Hotell Stensson. ]]> Eslöv Ett 30-tal ensamkommande barn och ungdomar kan få rum på Hotell Stensson.

Efter Trelleborgs kommuns vädjan om att få hjälp av andra kommuner när det gäller att få hjälp att ta emot flyktingar väljer Eslövs kommun att hjälpa till mer.
Redan under tisdagen kan det bli aktuellt att ett 30-tal ensamkommande barn och unga kan få plats på Hotell Stensson.

– Människor på flykt, och särskilt de ensamkommande barnen och ungdomarna som kommer hit ensamma utan någon anhörig, är en mycket utsatt grupp. Nu är det väldigt viktigt att vi alla hjälps åt, Trelleborgs situation har varit besvärlig under en längre tid, konstaterar Johan Andersson, kommunstyrelsens ordförande i Eslöv, i ett pressmeddelande. 

Beslutet fattades under måndagen av Johan Andersson genom ett så kallat ordförandebeslut – det vill säga den befogenhet han har som kommunstyrelsens ordförande. Anledningen till denna form av beslut är att man anser att läget är akut.

Läget i Trelleborg har blivit ansträngt efter att 746 ensamkommande barn och ungdomar de senaste tio dagarna har anlänt. Kommunen har öppnat ett 15-tal ankomstboenden där man har tagit hand om barn och unga. I ett brev till migrationsminister Morgan Johansson vädjade kommunen om att undantas från att vara ankomstkommun för ensamkommande eftersom man menade att man hamnat i en situation där den ordinarie verksamheten drabbas.

I nuläget är det alltså Hotell Stensson i Eslöv som är aktuellt som boende. Andra byggnader som har diskuterats är Eslövshallen och fotbollshallen på Bergaområdet.

Att bli ankomstkommun innebär att man är en tillfällig lösning för de ensamkommande barnen. Samtidigt pågår arbetet med att hitta permanenta boende för de ensamkommande. Under kommunstyrelsens möte på tisdagen kommer man diskutera ett förslag om att utnyttja delar av polishuset vid Föreningstorget som boende. Man har också en diskussion om att använda det som tidigare varit kontorsutrymme i den gamla brandstationen vid Gröna torg som boende. Men för att kunna använda dessa två alternativen krävs förändringar i bygglov och även viss ombyggnad. Om man gör det kommer lokalerna kunna tas i bruk sommaren 2016. Då kan 24 ensamkommande barn få ett hem i polishuset och i den gamla brandstationen.

 

]]>
http://www.skd.se/2015/10/05/eslov-vill-oppna-hotell-stensson-for-ensamkommande-flyktingbarn/feed/ 0
Vad har Mankell betytt för Ystad? http://www.skd.se/2015/10/05/vad-har-mankell-betytt-for-ystad/ http://www.skd.se/2015/10/05/vad-har-mankell-betytt-for-ystad/#comments Mon, 05 Oct 2015 17:19:01 +0000 http://www.skd.se/2015/10/05/vad-har-mankell-betytt-for-ystad/ Ystad Författaren Henning Mankell dog natten till måndag i sviterna av sin cancer. Med Kurt Wallander har Mankell gjort Ystad känt över hela världen och Skånskan gav sig ut för att fråga hur viktig han har varit för kommunen.]]> Ystad Författaren Henning Mankell dog natten till måndag i sviterna av sin cancer.
Med Kurt Wallander har Mankell gjort Ystad känt över hela världen och Skånskan gav sig ut för att fråga hur viktig han har varit för kommunen.

– Han har betytt mycket, jättemycket. Med sin romanfigur har han lyft upp varumärket Ystad och lyft ut det över hela världen. Varumärket Ystad hade annars aldrig funnits på det här sättet, säger Marie Holmström, turismstrateg i Ystad.
Hon berättar att Ystad får besök av människor från världen över som vill upptäcka Wallanders hemstad. Hon trycker på de fördelar som det varit även för näringslivet i kommunen.

Marie Holmström menar att Ystad hade sett annorlunda ut i dag om det inte vore för Henning Mankell.
– Utan Henning hade Ystad aldrig blivit en filmstad. Det var han tillsammans med två andra personer från produktionsbolaget Yellow bird som 2004 startade Ystad studios och drog igång Wallanderfilmerna.
– Det är klart att han är en oerhört viktig person för Ystad.
På måndagsmorgonen fick Marie Holmström beskedet att Henning Mankell gått bort.

Så sent som i förra veckan var hon i kontakt med hans medarbetare för att diskutera hur Ystad skulle kunna fira 25-årsjubileumet av den första Wallanderboken. Efter måndagens besked har planerna ändrats.
– Min spontana tanke är att vi kan göra något riktigt fint av det här. Vad vet jag inte, men det blir något annat än vad vi tänkt.

]]>
http://www.skd.se/2015/10/05/vad-har-mankell-betytt-for-ystad/feed/ 0