Nyheter – Skånska Dagbladet http://www.skd.se Nyheter, lokalt, sport, opinion, nöje, kultur Tue, 09 Feb 2016 10:59:05 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.4.1 http://skd-1e9a.kxcdn.com/2015/08/19124803/cropped-skanskan_symbol-32x32.png Nyheter – Skånska Dagbladet http://www.skd.se 32 32 Hotade med kniv http://www.skd.se/2016/02/09/hotade-med-kniv-2/ Tue, 09 Feb 2016 10:59:05 +0000 http://www.skd.se/2016/02/09/hotade-med-kniv-2/ STAFFANSTORP Ungdomar i 15-årsåldern som möttes utanför biblioteket i Staffanstorp i fredags eftermiddag hamnade i bråk.]]> STAFFANSTORP

Ungdomar i 15-årsåldern som möttes utanför biblioteket i Staffanstorp i fredags eftermiddag hamnade i bråk.
En i gruppen drog då upp en kniv och hotade övriga som blev rädda och sprang därifrån. En kompis till pojken med kniven lyckades lugna och stoppa honom från att följa efter.

]]>
Sov under inbrottet http://www.skd.se/2016/02/09/sov-under-inbrottet-3/ Tue, 09 Feb 2016 10:59:04 +0000 http://www.skd.se/2016/02/09/sov-under-inbrottet-3/ UPPÅKRA Familjen sov i huset i Uppåkra när inbrottstjuvar natten till måndagen bröt sig in och stal kontokort, körkort och kontanter.]]> UPPÅKRA

Familjen sov i huset i Uppåkra när inbrottstjuvar natten till måndagen bröt sig in och stal kontokort, körkort och kontanter.
Gärningsmannen eller männen tog sig in genom altandörrenoch sökte runt i huset. Först på morgonen upptäckte familjen att bland annat kort och pengar saknades och såg att det varit inbrott.

]]>
Ytterligare extraföreställning med John Cleese efter hårt biljettryck http://www.skd.se/2016/02/09/ytterligare-extraforestallning-med-john-cleese/ Tue, 09 Feb 2016 10:34:51 +0000 http://www.skd.se/?p=348273 Malmö Trycket på biljetter till Jonh Cleese föreställningar ”Last time to see me before I die” på Slagthuset i Malmö har varit stor. Efter att biljetterna till en extrainsatt show sålt slut på nolltid sätts nu ytterligare en extra föreställning in den 4 april.]]> Malmö Trycket på biljetter till Jonh Cleese föreställningar ”Last time to see me before I die” på Slagthuset i Malmö har varit stor. Efter att biljetterna till en extrainsatt show sålt slut på nolltid sätts nu ytterligare en extra föreställning in den 4 april.

Biljetterna släpps imorgon onsdag 9/2 kl 10:00.

I och med den extrainsatta föreställningen uppträder John Cleese vid sammanlagt tre tillfällen i Malmö i vår – den 4, 5 och 6 april. Han uppträder även i Aarhus den 11 april och Köpenhamn 12 april.

]]>
Malmöområden pekas ut i polisrapport http://www.skd.se/2016/02/09/malmoomraden-pekas-ut-i-polisrapport/ Tue, 09 Feb 2016 10:16:13 +0000 http://www.skd.se/2016/02/09/malmoomraden-pekas-ut-i-polisrapport/ Malmö Rosengård och Seved ska betraktas som ”särskilt utsatta områden”, och Holma och Kroksbäck som ”utsatta”. Det slår polisen fast i en nationell rapport om landets hårdaste miljöer i fråga om exempelvis våld och missbruk.]]> Malmö Rosengård och Seved ska betraktas som ”särskilt utsatta områden”, och Holma och Kroksbäck som ”utsatta”. Det slår polisen fast i en nationell rapport om landets hårdaste miljöer i fråga om exempelvis våld och missbruk.

Det handlar om områden som ”övergivits av samhället”, som det står i rapportens sammanfattning. Många olika insatser har genomfört under lång tid, konstaterar man, men brist på kontinuitet och helhetssyn har gjort åtgärderna mer eller mindre verkningslösa.

I Sverige finns, skriver rapportförfattarna, totalt 53 områden som uppfyller kriterierna för ett ”utsatt område”, och 15 som ska betraktas som ”särskilt utsatta”.
Definitionen av ett utsatt område är att det präglas av ”låg socioekonomisk status” och en ”kriminell påverkan på lokalsamhället”.
I ett särskilt utsatt område råder dessutom en allmän obenägenhet att delta i rättsprocesser, svårigheter för polisen att göra sitt jobb och en ökad benägenhet att hänge sig åt våldsbejakande religiös extremism.

Rapporten, som är sammanställd av polisens nationella operativa avdelnings underrättelseenhet, pekar på fem övergripande punkter som polisen bör fokusera på för att försöka vända utvecklingen i de aktuella områdena.
Man måste vidta åtgärder för att öka allmänhetens förtroende för polisen. Man måste vidta förebyggande åtgärder mot droghandeln. Man måste öka sin rent fysiska närvaro. Man måste bygga upp en bättre samverkan med andra aktörer i områdena. Dessutom måste man öka sin öppenhet och förbättra sin kommunikation.

Författarna betonar också att man måste ta ett särskilt grepp på fenomenet med personer som lämnar de aktuella områdena för att delta i religiös extremism på andra håll i ärlden. Här efterlyser man ”en genomlysning av problematiken i ett bredare perspektiv än terrorism”.
En av rapportens mer konkreta rekommendationer är inrättandet av ”en funktion med nationellt ansvar”, som kan samordna och effektivisera insatserna i områdena. Denna ”funktion”, skriver rapportförfattarna, måste ha mandat att kräva att berörda samhällsaktörer tar sitt ansvar.

]]>
Fortsatta problem med färdtjänsten kan ge resegaranti i Lund http://www.skd.se/2016/02/09/fortsatta-problem-med-fardtjansten-kan-ge-resegaranti-i-lund/ Tue, 09 Feb 2016 10:15:20 +0000 http://www.skd.se/2016/02/09/fortsatta-problem-med-fardtjansten-kan-ge-resegaranti-i-lund/ LUND Fortsatta problem med försenade bilar och långa väntetider inom färdtjänsten kan leda till att en resegaranti införs i Lund.]]> LUND Fortsatta problem med försenade bilar och långa väntetider inom färdtjänsten kan leda till att en resegaranti införs i Lund.

Resegarantin skulle gälla under återstoden av avtalsperioden med Sverigetaxi som sträcker sig fram till september 2017.
Den 17 februari ska tekniska nämnden i Lund diskutera förslaget.
Ett beslut ska även omfatta när garantin ska börja gälla och hur man ansöker om ersättning. Enligt förslaget skulle resenären kunna beställa en annan taxi från valfritt taxibolag om den beställda färdtjänstresan är försenad mer än en halvtimme. Kostnaden ersätts i efterhand av kommunen.
Enligt ett pressmeddelande från Lunds kommun är bakgrunden till förslaget fortsatta brister med försenade bilar och långa väntetider till beställningscentralen. Sverigetaxi har sedan juni 2014 fått flera utdömda viten mot sig. Enligt Lunds kommun har företaget vidtagit en rad åtgärder men som inte gett effekt.
– Många resenärer har drabbats hårt av lång väntan, oro och ovisshet när färdtjänstbilen inte kommer. Det minsta man kan begära då som resenär är att kunna få rimlig ersättning och kompensation för uteblivna resor, men tyvärr har inte heller detta fungerat fullt ut. Därför tycker vi att kommunen nu måste gå in och ge en resegaranti till färdtjänstresenärerna, säger Emma Berginger (MP), ordförande i tekniska nämnden.
– Egentligen borde vi inte behöva gå in och göra extra åtgärder på detta sätt. Den kvalitet som vi har avtalat med taxibolaget Sverigetaxi borde de leverera. Vi tycker också att ersättning till brukarna egentligen är något som Sverigetaxi borde stå för, men nu känner vi att vi i första hand måste prioritera färdtjänstresenärerna, säger Lena Fällström (S), vice ordförande i tekniska nämnden.

]]>
Man försökte få med sig pojkar http://www.skd.se/2016/02/09/man-forsokte-fa-med-sig-pojkar/ Tue, 09 Feb 2016 09:43:55 +0000 http://www.skd.se/2016/02/09/man-forsokte-fa-med-sig-pojkar/ Furulund Tre pojkar i 12-14-årsåldern blev i lördags eftermiddag kontaktade av en man som sade sig vilja ha deras hjälp att bära varor, och frågade därför om de ville följa med honom hem.]]> Furulund Tre pojkar i 12-14-årsåldern blev i lördags eftermiddag kontaktade av en man som sade sig vilja ha deras hjälp att bära varor, och frågade därför om de ville följa med honom hem.

Pojkarna tackade nej, och berättade sedan för sina föräldrar vad som hänt.
Mannen som kontaktade dem beskrivs vara i 50-årsåldern. Han körde iväg i en hyrbil, som senare påträffades på en gata i Kävlinge.
Det är oklart om mannen verkligen ville ha hjälp, eller hade andra avsikter. Händelsen, som utspelade sig i Furulund, rubriceras som ofredande.

]]>
M kritisk till separat perrong för kontroller http://www.skd.se/2016/02/09/m-kritisk-till-separat-perrong-for-kontroller/ Tue, 09 Feb 2016 09:29:48 +0000 http://www.skd.se/?p=348247 Öresund Moderata oppositionsrådet Pontus Lindberg (M) säger att den separata perrong mellan Öresundsbron och Hyllie station som Trafikverket just nu utreder för gränskontroller sänder en olycklig signal om permanentning av gränskontrollerna. ]]> Öresund Moderata oppositionsrådet Pontus Lindberg (M) säger att den separata perrong mellan Öresundsbron och Hyllie station som Trafikverket just nu utreder för gränskontroller sänder en olycklig signal om permanentning av gränskontrollerna.

Trafikverket undersöker just nu, på uppdrag av polisen, möjligheten att bygga en ny tågperrong mellan Öresundsbron och Hyllie station, tänkt för gränskontroller.
– Detta sänder en mycket olycklig signal om permanentning av gränskontrollerna. I stället för att bygga fast nya gränshinder mitt i ett intensivt pendlingsstråk borde regeringen se till att komma överens med Danmark om en lösning för att underlätta det dagliga resandet, kommenterar oppositionsrådet Pontus Lindberg (M) i ett pressmeddelande.

Lindberg (M) ser att att ny perrong vid Hyllie är logiskt för att underlätta resandet om gränskontrollerna blir långvariga.
–Men det lär inte öka regionens attraktionskraft, vare sig för företag som funderar på att dra nytta av alla möjligheter i en dynamisk gränsregion eller för de skåningar som är beroende av att kunna pendla smidigt för sitt dagliga levebröd, säger han.

Idén till perrongen uppges av Sydsvenskan att ha väckts av polisen tidigare i år under ett möte med Trafikverket. Perrongen skulle innebära att gränskontrollen avskiljs från trafiken vid Hyllie station och att alla provisoriska staket på platsen skulle tas bort. Det skulle innebära att ett längre stopp för avstigning och gränskontroll i Hyllie ersätts av två kortare stopp.
– Det handlar om att skapa en mer avskild verksamhet för polisen och slippa behöva blanda olika typer av resenärer. De dagliga resenärerna är ganska hårt prövade. Kan man underlätta för samtliga inblandade är det bra, säger Lennart Andersson, direktör på Trafikverket Region Syd, till Sydsvenskan.

]]>
Lät hundarna jaga en asylsökande http://www.skd.se/2016/02/09/lat-hundarna-jaga-en-asylsokande/ Tue, 09 Feb 2016 09:22:15 +0000 http://www.skd.se/2016/02/09/lat-hundarna-jaga-en-asylsokande/ JULARP En hundägare ska ha låtit sina skällande hundar förfölja en 40-årig man som bor på flyktingförläggningen på Grottbyns camping.]]> JULARP En hundägare ska ha låtit sina skällande hundar förfölja en 40-årig man som bor på flyktingförläggningen på Grottbyns camping.

Sent på måndagskvällen ska en man som var på hundpromenad låtit sina skällande hundar förfölja en 40-årig asylsökande, som bor på flyktingförläggningen på Grottbyns camping i Jularp utanför Höör.
Hundägaren ska även ha gett efter på sitt flexikoppel så att de skällande hundarna fick fri fart framåt under sitt förföljande.
Den 40-årige mannen tyckte att det var mycket obehagligt att ha hundarna efter sig.
Polisen larmades och en polispatrull kom till platsen, men det finns ingen utpekad gärningsman.
Händelsen är polisanmäld som ett ofredande.

]]>
Två män gripna på Algatan http://www.skd.se/2016/02/09/tva-man-gripna-pa-algatan/ Tue, 09 Feb 2016 08:50:32 +0000 http://www.skd.se/2016/02/09/tva-man-gripna-pa-algatan/ TRELLEBORG Två män greps på Algatan i Trelleborg under natten till tisdagen.]]> TRELLEBORG Två män greps på Algatan i Trelleborg under natten till tisdagen.

De är misstänkta för inbrott och olaga intrång. Polisen fick ett tips vid 03.50-tiden om ett pågående inbrott på Algatan. När polisen kom till platsen upptäcktes att någon försökt bryta upp en källardörr till en klädbutik. Två män kunde gripas på plats.
Männen är även misstänkta för olaga intrång. Detta sedan de med hjälp av en nyckel tagit sig in i källarförrådet till en annan butik. De är också misstänkta för häleri eftersom de cyklar som de använt för att ta sig till Algatan förmodligen är stulna.

]]>
Dödsoffer efter frontalkrock mellan två tåg http://www.skd.se/2016/02/09/dodsoffer-efter-frontalkrock-mellan-tva-tag/ Tue, 09 Feb 2016 07:48:03 +0000 http://www.skd.se/?p=348229 Tyskland Två tåg frontalkrockade på tisdag morgon. Polisen har bekräftat flera döda. Över hundra personer kan ha skadats.]]> Tyskland Två tåg frontalkrockade på tisdag morgon. Polisen har bekräftat flera döda. Över hundra personer kan ha skadats.

Flera medier uppger att olyckan tågen frontalkrockade i närheten av orten Bad Aibling, drygt fyra mil sydost om München. Enligt uppgift ska det ena tåget ha spårat ur för att därefter frontalkrocka med det andra.

Omkring 100 personer fanns ombord på tågen.

Polisen har bekräftat att olyckan har krävt flera dödsoffer. Antalet skadade är i nuläget inte fastställt, men det rör sig enligt polisen om både lindriga och allvarliga skador.

]]>