No treble!

Klockan är strax efter lunch på Östergatan och jag sitter på redaktionen och känner att den sista energin har lämnat kroppen. Det är morgonskiftet och jag är inte morgonmänniska. Några dagar in på veckan börjar det ta ut sin rätt. Inte ens vårsolen som strilar in genom rutan klarar av att pigga upp. Två timmar kvar av passet, sedan hem och ta en tupplur.

Då kommer kriminalreporter Anna in genom dörren och börjar omedelbart, och av för mig okända skäl, gnola på Meghan Treynors brottarhit All about that bass.

En giftig basgång.
En hook som är lika enkel som effektiv.
Lite vintage doowop-känsla och en fånig men på sitt sätt charmig text med ett, bakom metaforen (basen = rumpan), lätt ekivokt budskap.

Det behöver inte vara svårare än så. Det vänder där. Solen skiner lite klarare. Energin kommer tillbaka i kroppen. Efter det uppstår det återkommande spontanutbrott av “Because you know I’m all about that bass – that bass – that bass – no treble” från olika håll kring nyhetsdesken under resten av arbetsdagen.

Det är lite skumt. Att få en låt på hjärnan kan ju vara något alldeles väldigt irriterande. Men när det sker kollektivt, när en grupp människor får samma låt på hjärnan samtidigt, blir det märkligt upplyftande. Inte minst när det är en så skamlöst catchy slagdänga som All about that bass. Skit samma att det är något av en skämslåt.

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 46 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Roffe Ruff. Maxida Märak och en massa svensk punk - Attentat, Asta Kask och Stilett, till exempel.
Läser: Periodvis mycket. Just nu Viv Albertines Clothes, Clothes, Clothes. Music, Music, Music. Boys, Boys, Boys och Johannes Anyurus De kommer att drunkna i sina mödrars tårar.
Ser just nu: Bland andra The Handmaid's Tale och Killing Eve. Ser gärna om gamla avsnitt av favoritserierna Buffy the Vampire Slayer, Six Feet Under och Veronica Mars.
×