Lägg av nu, Polarprisjuryn!

Foto: Chris Pizzello/AP/TT

Vi börjar från den ljusa sidan. Wayne Shorter. Ett saxofonsnille med ett väldigt distingerat cv. Jag menar, Art Blakey, Miles Davis och Weather Report (med bland andra fantombasisten Jaco Pastorius). Det är inga trista musiker han spelat med genom åren. Dessutom är det inte många kvar från hans generation av jazzmusiker, en generation som omformade hela genren flera gånger om. Miles är borta, så är även Mingus och Monk. Och Coltrane och Coleman.

Men allvarligt, Polarprisjuryn! Lägg av nu. Det är inte kul längre. Sting? Är ni på riktigt?

Polarpriset har till dags dato utdelats 26 gånger sedan det instiftades 1992. Fem gånger (5!) har populärmusikdelen av priset gått till kvinnor. Skärpning. Svenska Akademien kan skylla på att priset har funnits länge men är i ärlighetens namn inte mycket bättre. Under samma period har man sex gånger delat ut priset till kvinnliga författare.

När man tittar på listan är det gubbar, gubbar, gubbar. Några får det välförtjänt. Andra undrar man om juryn bara delat ut priset till sina egna tonårsidoler. Slående är att det är bland de få kvinnorna som finns representerade som man hittar de mest intressanta valen rent musikaliskt och textmässigt: Björk, Joni Mitchell, Emmylou Harris och Patti Smith.

Jag menar hur spännande var det att välja ut Elton John? Eller för den delen Sting… Föredetting-stämpeln är ju så massiv att trycksvärtan rinner ned på scengolvet. Inte för att någon av dem någonsin har varit någon nydanare, på sin höjd duktiga hantverkare.

Jag var inte särskilt glad i förra årets val, Max Martin, heller. Men det visade i alla fall någon form av nytänk, att man såg att musikvärlden förändrades och att det fanns flera generationer musikskapare som kommit med enorma bidrag till populärmusiken efter det att juryns egna hjältar som hade sin peak på 60- och 70-talen slutade producera intressant musik.

Ralph Bretzer

Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.


Ålder: 46 år.

Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.

Lyssnar på: Country, punk och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Roffe Ruff. The Pretty Reckless och en massa svensk punk och rock från förr – Kommisarie Roy, Babylon Blues etc.

Läser: Periodvis mycket. Just nu Neil Gaimans Nordiska Myter.

Ser just nu: Favoriterna från förra året var The Handmaid’s Tale och Big Little Lies. Just nu ser jag Bron och tar igen de sista säsongerna av Weeds. Ser gärna om gamla avsnitt av favoritserierna Buffy the Vampire Slayer och Veronica Mars.


×