Jag vill inte betala…

Oavsett vad du har på din hårddisk, dina cdr- eller dvd-r-skrivor så betalar du en slant till copyright-ägarna. Så också för innehållet i din mobiltelefon. För det är vad beslutet idag i Lund tingsrätt i praktiken innebär. Den privatkopieringsavgift som Sony – och alla andra tillverkare av telefoner som kan spela musik – tvingas betala kommer naturligtvis att tas ut på konsumenterna.

Vilka copyrightägare är det då som ska ha kosingen? kanske du frågar dig. Tja, säg det. Vem äger rättigheterna till det du och jag har i våra mobiler?

Jag kan bara tala för vad som finns i min egen telefon. Innehållet faller in i tre kategorier:
1. Bilder tagna av mig själv.
2. Filmer filmade av mig själv.
3. Musik inte spelad av mig själv.

De två förstnämnda kategorierna utgör i runda slängar 90 procent av telefonens innehåll (och ja, jag vet att jag borde rensa den). Här är det jag och ingen annan som äger copyrighten. Här finner jag ingen som helst anledning att jag ska betala någonting alls till copyrightindustrin.

När det gäller musiken äger jag naturligtvis inte rättigheterna. Men det är inte särskilt mycket av den varan när det mesta lyssnandet sker via Spotify, Soundcloud och andra streamade tjänster. Huvudsakligen är det Spotify som rullar, en tjänst jag betalar för och därmed ger upphovsmännen sin beskärda del.

När det gäller den musik som faktiskt finns på telefonen faller den i sin tur i två kategorier. Skivor som jag ska recensera och inte är släppta än och skivor som inte finns på Spotify där jag köpt och rippat skivorna. När det gäller den senaste kategorin är det alltså musik jag redan betalt för och nu med andra ord tvingas betala för igen.

Frågan jag ställer mig själv är: varför ska jag betala privatkopieringsavgift för media som jag antingen äger rättigheterna till själv, eller där jag redan själv betalt för den en gång? Eller är det så att branschen kallt utgår från att allt är piratkopierat?

Gangnam marching band style

Man vet att en stil har nått statosfären när Rapport gör reportage om den. För att inte tala om när den dyker upp framförd av ett marching band i pauserna på amerikanska fotbollsmatcher. Och visst är det skoj att K-pop har gjort ett rejält inbrott i den västerländska populärkulturens hegemoni.

I amerikanska highschool- och collegefilmer brukar medlemmarna i skolans marching band porträtteras som nördar och outsiders. Detta är uppenbarligen något som Ohio Marching 110 försöker ändra på. Här tar de sig an K-pop-hiten Gangnam Style av Psy – med 271 miljoner klick och 2,7 miljoner likes sedan den lades upp 15 juli den mest like:ade videon i Youtubes historia. Och jag vet inte om man ska kalla det parodi eller hommage men kul är det. Inte konstigt att den gått viral och blivit omskriven av Huffington Post.

Och det är inte första gången Ohio University Marching 110 gör något liknande. De har även tagit sig an LMFAO:s Party Rock Anthem.

Galna antipirater?

De är onda de där fildelarna. Det har vi förstått att film- och skivindustrin tycker.

Jag skrev om det den väntande stämningen från skivbolagens samarbetsorganisation RIAA för ett drygt år sedan (en bit ned i inlägget) mot företaget bakom fildelningsprogrammet Limewire. Nu är företaget dömt i själva brottsmålet och RIAA har lämnat in sin stämningsansökan och den är ju… rimlig.

Eller, vad ska man annars kalla ett krav på 72 biljoner dollar? Det är ganska mycket pengar, till och med för att vara en amerikansk stämning. Det är inte bara, som jag skrev då mer pengar än vad skivindustrin dragit in sedan Edison uppfann fonografen, det är till och med rätt mycket mer pengar än vad som finns i hela världen.

Den totala summan pengar i världen uppgår till motsvarande 60 biljoner dollar (enligt DN och GP).

Det här gör säkert underverk för att öka folks betalningsvilja för musik och film på nätet (OBS! Ironi).

Criminal Minds, pilotsäsongen etc. etc.

Criminal Minds är en helt okej police procedural (genre som försöker skildra en polisstyrkas arbete) i CSI:s efterföljd. Själv gillar jag Criminal Minds bättre än CSI, inte minst för att det är mindre hokus pokus i den. Jag kan inte se CSI utan att svära över DNA-test som görs blixsnabbt och samkörda datorregister som hittar vem som var som helst innan du hinner säga 1984.

Nu har även Criminal Minds fått en spin off och igår kväll hade Criminal Minds: Suspect Behavior premiär på Kanal 5. För det första kan man bara buga sig för skådespelaruppbådet.

Forest Whitaker, i den ledande rollen som Sam Cooper, är en av mina absoluta favoritskådespelaren. Hans lufsiga rörelsemönster och det där hängande ögonlocket kan få honom att se både jovialisk och en smula bakom ut. Men under den där förrädiska ytan döljer en blixtrande intelligens som han inte har några som helst problem att få fram på vita duken/tv-skärmen.

Just den där dubbelheten gör honom helt fantastisk i psykopatroller. Minns honom som Idi Amin i The last king of Scotland. Han var seriöst skräckinjagande i den rullen… Han var också briljant som den besatte internutredaren Jon Kavanaugh i The Shield. Men han fungerar faktiskt lika väl som den betydligt stabilare och mindre psykopatiske enhetschefen i Criminal Minds: Suspect Behavior. Låt vara att rollen kanske inte är lika utmanande.

Bakom Whitaker finner vi Janeane Garolfo (Saturday Night Live, 24, Vita Huset) som även hon är en personlig favorit. Dessutom dyker Vita Husets mysfarbror Toby Ziegler (eller Richard Chiff som hans mamma kallar honom) en återkommande roll som högste chefen.

Framför allt gillar jag med premiäravsnittet att de tog sig tid att göra sin bov till en människa – inte bara det monster som hans handlingar gör honom till.

Buffyfaktor: 1. Janeane Garolfo var med i duktigt usla filmen Southland Tales där även Sarah Michelle Gellar (Buffy) var med.

* * *

Criminal Minds: Suspect Behavior hade premiär 16 februari i USA. Femman visar den alltså med bara lite drygt en månads fördröjning. Det tar sig, det tar sig.

* * *

Fredrik Strage citerar på DN På Stan-bloggen tidningen Peoples grundare Richard Stolleys resonemang hur han väljer personer till omslaget: ”Ung är bättre än gammal, vacker är bättre än ful, tv är bättre än musik, musik är bättre än film, film är bättre än sport, allt är bättre än politik och ingenting är bättre än en kändis som just har dött.”

* * *

TV Guide sammanfattar pilotsäsongens okejade projekt här. Sarah Michelle Gellars kommande projekt och nya Charlies Angels har jag redan berättat om. Men här finns mer av intresse. Som en reboot av Wonder Woman. Pilotavsnittet är skrivet av David E Kelley som skapade Ally McBeal. Bland skådespelarna märks Adrianne Palicki (från Friday Night Lights) i titelrollen och Elizabeth Hurley (Austin Powers).

* * *

Enligt samma källa har nedläggningshotade Fringe fått respit. Fox ger den en säsong till. Det var lite oväntat.

* * *

Är det inte kontraproduktivt att ha långa, superirriterande och inte förbispelningsbara antipiratkopieringsbudskap på köp-dvd:er? Man har ju liksom redan köpt filmen…

På tal om aburda antipirater kan man på Law.com läsa om hur 13 skivbolag stämt fildelningsföretaget Limewire på 75 000 000 000 000 dollar (om jag fått antalet nollor rätt). Det är fem gånger mer än USA:s nationalskuld. För att den ekvationen ska gå ihop måste varenda människa på den här planeten ha laddat ned olagligt för 10 800 dollar var.

Domaren bedömde naturligtvis detta som absurdt och skrev bland annat i sitt domslut: ”As defendants note, plaintiffs are suggesting an award that is ‘more money than the entire music recording industry has made since Edison’s invention of the phonograph in 1877.'”

* * *

En annan musikalisk ekvation: Lady Gaga – Madonna + Lynyrd Skynyrd =

Älskar hennes sätt att återuppfinna sig själv. Hela tiden.

Skivbranchens universalmedicin

Skivförsäljningen sjunker igen. Efter att ha stigit 2009 föll försäljningen av album 22,1 procent förra året. Försäljningen av singlar sjönk med mer än en fjärdedel, enligt en TT-artikel.

Vad är skivbranchens medicin för att råda bot mot detta? Hårdare tag mot fildelning, naturligtvis.
– Fildelningen av musik har nu planat ut efter att ha gått ner många kvartal i rad. Den har slutat sjunka och det finns tendenser till att den ökar igen, säger Ludvig Werner, vd för branchorganisationen Ifpi, till TT.

Enligt samma artikel steg skivbolagens intäkter från digital streaming, till exempel Spotify, med 160 procent. Totalt svarar den digitala försäljningen för 170 miljoner kronor. Den totala försäljningen av musik uppgår till 825 miljoner kronor.

Här skulle man ju kunna fråga sig om det faktum att allt fler lyssnar på sin musik via lagliga och betalda streamingtjänster inte är en större anledning till att skivförsäljningen sjunker än att fildelningen inte längre gör det. Dessutom kan tilläggas att 2010 var ett osedvanligt svagt skivår vilket också rimligtvis borde påverka skivbolagens intäkter.

Och är det verkligen rimligt att tro att fildelningen ska sjunka till noll? Annan brottslighet försvinner ju inte helt i och med att man lagstiftar emot den.

Men det är klart att det måste vara skönt att alltid ha någonting att skylla på när det inte går så bra som man tänkt…

UPPDATERING: Efter att jag skrivit det ovan fick jag syn på listan över förra årets tio mest sålda plattor på Kulturnyheterna. Melodifestivalenskivan toppar framför Så mycket bättre-plattan. Om det var det hetaste som släpptes 2010 så är det inte så konstigt att skivförsäljningen sjunker.

* * *

Köpte igår den norska skräckisen Död snö. Överst på dvd-omslaget står ett recensionscitat: ”Den bästa norska nazi-zombie-splatter-film som någonsin gjorts”. Verkligen? Hur många sådana filmer finns det? Det verkar som en ganska smal genre.

Älskar för övrigt den härligt hjärndöda taglinen: ”Eins, zwei, die!”

Den är helt i linje med andra pärlor i genren; “Welcome to the bloody countryside” och “Sleeps six. Bloody comfortably” (båda från The Cottage) eller min favorit “A romantic comedy – with zombies” (Shaun of the dead).

Trevligaste tv-bovarna

Popkultursajten Ugo listar under rubriken Kill ‘Em with Kindness: The Nicest TV Bad Guys de trevligaste tv-bovarna. Kul lista. Och kul sak att göra lista på.

Men! Buffy-bovarna D’Hoffryn och borgmästare Richard Wilkins III kommer först på 23:e respektive tredje plats… WTF?!? De borde ju vara tvåa och etta! Inget ont om personen som blev etta på listan, dock. Förutom hans förkärlek för blod och att ta ihjäl folk, då.

Vem det är får ni kolla själva.

Ugo är en rolig sajt, förresten. På ett väldigt, väldigt nördigt sätt. Jag menar, en sajt som listar de 50 bästa The might be giants-låtarna måste ju vara något på spåren. Eller? Det här är hur som helst min favorit med TMBG. Jag älskar den härligt sinnessjuka videon:

* * *

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

Mer från amerikansk tv:s pilot-säsong: Nyheten att Buffy själv, eh – jag menar Sarah Michelle Gellar, är på väg tillbaka till tv startade en smärre flodvåg av inlägg på twitter och SMG dök upp som trending topic en stund under lördagseftermiddagen.

Det må bara vara en pilot det är frågan om men det är klart att Sarah tillbaka i rutan är goda nyheter. På den stora duken har hon i och för sig fått till ett par habila skräckisar och en faktiskt rätt bra Paolo Coelho-filmatisering (med den muntra titeln Veronica decides to die) men ingenting kan väga upp för hennes medverkan i Scooby Doo 1 och 2 eller Richard Kellys osannolikt usla post Donnie Darko-rulle Southland Tales.

tips: musiksajt

The Low Anthem, som gjorde ett magiskt framträdande på årets Way out west, framför ”Apothecary” inne på Grand Central Station i New York.

Se svenska Wildbirds & Peacedrums spela i en boxningsring, se likaledes svenske The tallest man alive göra det samma i en lumbod eller inte så svenske Andrew Bird göra det nedför en gata i Paris…

Webbsajten La Blogotheques ”The take away sessions” är bland det bästa jag sett i musikväg på nätet. Videoklippen är filmade rakt upp och ned i intressanta miljöer, oredigerade och avskalade. Trots det råa formatet finns det ingenting hafsigt eller ofärdigt med dem. Videorna är snygga, musiken låter bra och dessutom finns det en mängd intressant musik, av mer eller mindre kända artister att upptäcka här.

Rekommenderas varmt. Mycket bra svensk musik dessutom.

Slutet är nära

Ni har sett honom i serier och filmer; den galna profettypen som går omkring med en skylt med budskapet ”The end is near” och försöker övertyga folk om den förestående undergången. Han blir dock allt mer sällsynt ute i ”verkligheten”. Men det är inte så att eldstormen mot the wacko from Waco satte spiken i kistan för undergångssekter världen runt. De har bara övergett IRL och gått online.

Såg idag ett inslag på Aftonbladets webb-tv som handlade om en av alla dessa undergångsmyter som florerar på nätet. Enligt den är våra dagar synnerligen räknade. Vi har bara lite drygt på oss att göra allt det vi vill göra. Den 21 december 2012 är mänsklighetens saga all när jorden slungas ned i ett svart hål.

Forskarna som medverkar i inslaget avfärdar föga förvånande dessa stolligheter.

Eller stolligheter förresten… Nog har vi sett både ett och två insegel brytas på senare år. För nog måste ”Kungarna av Tylösand” förebåda någon typ av undergång. Om inte hela jordens så i alla fall en modern version av ”The last days of Rome”.

Hemnet-knarkande

Redaktör S ondgör sig över Hemnet-knarkande vänner som tjatar om potentiella lägenhetsköp. Känner mig något, men inte så mycket, träffad…

Efter påtryckningar från Redaktör S tvingas jag nu uppdatera inlägget med att hon faktiskt heter Sanna Trygg. Detta är dock något omdebbaterat. Vissa hävdar att det egentligen borde vara Sanna Stygg.

Ett ”Event” med mersmak


Förhandssnacket kring NBC:s storsatsning ”The Event” (SVT1, söndagar 21.15) har mest handlat om det faktum att pilotavsnittet sändes knappt en vecka efter den hajpade premiären i USA. Bortsett från detta faktum, som sägs vara ett försök att mota fildelnings-Olle i grind, är det mycket annat som känns genomtänkt här. Inte bara sättet premiäravsnittet berättades på, i ett hysteriskt tempo kryddat med ständiga flashbacks, utan också omkringmaterialet kring serien som just nu matas ut på nätet i ett försök att skapa någon sorts community kring serien.

På bloggen truthseeker5314.com och i diverse twitterflöden är det tänkt att man som tittare ska kunna komma närmare karaktärerna i serien och möjligen få ledtrådar till den här konspirationsstinna historiens lösning. Det är en intressant idé – återstår att se om tv-publiken är mogen det här och orkar engagera sig. Kommer det att funka? Nätsnackisar brukar ju inte vara initierade från officiellt håll, utan bubbla upp på gräsrotsnivå. Första avsnittet gav i alla fall mersmak.

Se premiäravsnittet av ”The Event” här! (Tillgängligt till och med 3 oktober).

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 43 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Le Muhrs "Ge mig drömmar att leva eller gift att dö".
Läser: Periodvis mycket. Just nu Kurt Vonnegutts "Moder natt".
Ser just nu: Alldeles för mycket tv-serier och musikdokumentärer. Ser gärna om gamla avsnitt av favoritserien "Buffy the Vampire Slayer". Just nu "Orphan Black".
×