På högsta nivå

Mariss Jansons

Det Kongelige Kapel

Det Kongelige Operakor

Malmö Operakör

Dirigent: Mariss Jansons

Solister: Genia Kühmeier, sopran; Bernada Fink, alt

Gustav Mahler: Symfoni nr 2 i c-moll ”Uppståndelsesymfonin”

Operaen i Köpenhamn 9 mars

Världens äldsta orkester med anor sedan mitten av 1400-talet, en av världens stora dirigenter, två solister i världsklass och två högklassiga körer tillsammans i Gustav Mahlers mäktiga Uppståndelsesymfonin. Det söndertjatade uttrycket ”musikalisk upplevelse” fick för en gångs skull en verklig substans vid konserten på Operaen i Köpenhamn i fredags. Att den blev av berodde på att Mariss Jansons fick ta emot Léonie Sonnings Musikpris, Danmarks förnämsta musikaliska utmärkelse. Han har dragit ner på sina framträdanden med ålderns rätt – han är 75 år – och har dessutom hjärtproblem; för mer än tio år sedan drabbades han av en hjärtattack under ett uppförande av La Bohème i Oslo men han är fortfarande verksam som lärare och konstnärlig ledare för flera musikinstitutioner.

Det finns otaliga inspelningar där Mariss Jansons visar upp sin rent otroliga skicklighet men det är en helt annan sak att uppleva honom IRL, som det heter nu för tiden. Hans slagteknik är utomordentligt tydlig men ganska oortodox: Taktpinnen vandrar från höger till vänster hand, den kraftiga gestiken mer formar musiken är modulerar den på traditionellt sätt. Det blir ett konstverk i konsverket, ett för åhöraren-åskådaren ett fascinerande skådespel. Och detta skådespel tvingar orkestermusikerna in i en precision med klar, ställvis nästan skarp, ton där varje instrumentgrupp tydligt ger sin del till en fulländad helhet.

”Alla Mahlers symfonier är åbäken men tvåan är det värsta åbäket”, hörde jag en gång i ett föredrag av en välkänd musikvetare. Även om jag inte håller med kan jag förstå hans åsikter. Symfoni nr 2 är Mahler när han är som värst – och bäst. Han blandar rena orkesteruptioner med ljuvaste melodik, militärmarscher med enkla lieder, vrålande mässing med en ensam altstämma. Man kastas mellan hopp och förtvivlan, mellan liv och död fram till ett stycke in den sista satsen när kören och sopransolisten stilla förkunnar uppståndelsen, en förkunnelse som stegras till det mäktiga slutet. Det krävs en dirigent som Mariss Jansons för att tygla detta uppbåd av orkester, fjärrorkester, kör och solister och få fram linjerna och helheten i verket.

Och framförandet gav också Det Kongelige Kapel tillfälle att visa upp sin otroligt stora kapacitet. Orkestern som är världens äldsta med anor sedan 1448 har nyligen blivit uppsatt på listan över immateriella världsarv. Det var en intressant i sig att få se den på estrad, inte bara höra den från orkesterdiket, där den normalt verkar som opera- och balettorkester.

Som sagt – en musikalisk upplevelse.

Det tyngsta av det tyngsta

Malmö Symfoniorkester

Dirigent: Eun Sun Kim

Musik av Martinsson och Bruckner

Malmö Live 15 februari

I dag räknas Anton Bruckner till en av de stora i Wiens symfonitradition och hans musik beskrivs som gripande, rofull och ädel. Men det är en berömmelse som vuxit till sig under de senaste femtio åren; under hans livstid fick den oftare epiteten pompös och tråkig. Han skrev nio symfonier, samtliga mastodontverk med bortåt halvannan timmes speltid. Och visst är det vacker musik, fylld av känslor men den är totalt humorbefriad: inte en ironi, ingen glättighet, inga lätta dansrytmer. När man lyssnar på en av dem blir det något av att försöka svälja en tegelsten.

När MSO vid torsdagens konsert gav sig på Bruckner hade man dessutom valt hans ganska sällan spelade Symfoni nr 5 i B-dur, den så kallade Tragiska symfonin. Av kännare betecknas den som hans mest intellektuella och heroiska symfoni. För mig och förmodligen även andra konsertbesökare blev det som en dryg timmes promenad i uppförsbacke, visserligen med skiftande vacka omgivningar, men ändå ganska ansträngande.

Orkestern svarade för en utomordentlig prestation med storartad klang i blecket och perfektion i slagverkssektionen. Däremot är jag lite mer tveksam till dirigenten Eun Sun Kim. Hon har gjort sig känd som operadirigent och verkade inte riktigt komfortabel i symfonins krav på total konsekvens. Dessutom drev hon ställvis upp tempot en aning för mycket; kanske ett försök att lätta upp det hela men sådana grepp fungerar inte på Bruckner.

Konserten inleddes med en Sverigepremiär för Rolf Martinssons ”Shimmering Islands”. Vackra harmonier, snygg orkestrering och ganska spännande dynamik. Men trots allt mer njutning för stunden än ett verk som stannar i minnet.

Toner från Malmö och två ryssar

Malmö Symfoniorkester

Dirigent: Michał Nesterowicz

Solist: Boris Giltburg, piano

Musik av Hjorth, Prokofjev och Sjostakovitj

Malmö Live 8 februari

För drygt tio år sedan hörde jag pianisten Boris Giltburg med MSO för första gången, då i Rachmaninovs andra pianokonsert. Vassily Sinaisky stod på pulten. Den bländande tekniken hade han redan då men likt de flesta unga pianolejon var han mer angelägen om att visa upp sin fingerfärdighet än att få fram musiken bakom nottecknen. Men mycket hinner att ändras på tio år. När han i torsdags spelade Sergej Prokofjevs Pianokonsert nr 3 i C-dur var det ett fullödigt framförande av en mogen pianist som använde sin tekniska skicklighet för att åstadkomma en musikaliskt utsökt tolkning. Och trots kompositionens alla löpningar genom skalorna, alla abrupta växlingar i tempo och dynamik och alla ackordsexcesser fann han finna linjerna och gav verket en helhet. Det var i högsta grad beundransvärt. Publiken visade med all tydlighet sin förtjusning och lyckades klappa fram ett extranummer.

Michal Nesterowicz

Stor del i det fina resultatet hade också dirigenten Michał Nesterowicz som gav orkesterstämman både tyngd och tydlighet tillsammans med perfekt stöd för solisten. Och Michał Nesterowicz svarade också för ett helt enastående framförande av Dmitrij Sjostakovitjs Symfoni nr 10. Verket skrevs 1953, efter Stalins död, och vissa kännare påstår att symfonin är Sjostakovitjs beska eftermäle till diktatorn som både hyllat och fördömt honom och hans musik; särskilt andra satsen med sitt hetsiga tempo påstås vara en nidbild av Stalin. Mot denna tolkning kan man invända att kompostionen är en symfonisk version av oratoriet ”Sången om skogarna” från 1949, ett verk som vann både Stalins och kommunistpartiets gillande och resulterade i ett tredje Leninpris till Sjostakovitj.

Michał Nesterowicz uppförande hade allt man kunde önska: noggrant in i minsta detalj, utsökt klang och balans i orkestern och mycket stor känsla för Sjostakovitjs tonspråk – dessutom var det lite imponerande att han dirigerade utan partitur.

Två stora ryska mästerverk alltså, men kvällens stora överraskning kom redan i konsertens inledning. Malmötonsättaren Daniel Hjorths ”Natus in speculo – Hymn to Humanity for Orchestra”. Jag skulle vilja karaktärisera verket som snudd på genialt; på sex korta minuter berättar han en hel historia med fin melodik, avancerade och tonsköna harmonier och genomtänkt rytm och dynamik. Dessutom med en mycket  skicklig orkestrering. Man får verkligen önska att fortsättning följer.

Dolda orkestern visar upp sig

Malmö Operaorkester

Dirigent: Steven Sloane

Solist: Inger Dam Jensen, sopran

Presentatör: Michael Bojesen

Musik av Haydn, Stravinsky och Mahler

Malmö Opera 7 februari

Malmö har två symfoniorkestrar men en av dem ser man mycket sällan eftersom den sitter dold i orkesterdiket på Malmö Opera – eller längst bak på scenen när man spelar musikal. Men vid några få tillfällen varje säsong kan man både se och höra Malmö Operaorkester och i onsdags var det dags. Dirigent var Steven Sloane, kanske mest känd som operadirigent men även för sitt samarbete med många av de stora orkestrarna världen över. Och som extra grädde på moset visade Malmö Operas nye chef Michael Bojesen upp sig som presentatör.

Kvällens stora glädjeämne var framförandet av Igor Stravinskys Svit ur Eldfågeln. (Jag föredrar att stava hans efternamn som han själv gjorde, inte med någon transkription från det kyriliska alfabetet.) Här visade Steven Sloane framfötterna: must och kolorit, genomtänkt dynamik och rent underbar klang i orkestern.

Gustav Mahlers Symfoni nr 4 i G-dur är kanske den mest lättillgängliga av Mahlers symfonier: solig och glad med mindre dramatik, mindre dramatik och inte så förfärande lång som de andra. Det är den allmänna åsikten idag men när den uruppfördes i Budapest blev den utbuad och kritikerna öste galla över den som ”uppblåst och alltför pretentiös”. Den fjärde satsen är en sång ”Das himmlische Leben” ur den tyska folkloresamlingen ”Des Knaben Wunderhorn”. Solist var den danska sopranen Inger Dam Jensen som fick hoppa in med kort varsel eftersom den ordinarie artisten lämnat återbud på grund av sjukdom. Hennes framförande var mer än utmärkt och tillförde den lätta, spirituella elegans som är något av verkets adelsmärke och tyvärr inte kom fram tillräckligt i Steven Sloanes hantering av orkesterstämman.

Inledningsvis spelades Joseph Haydns Symfoni nr 6 i D-dur, den som fått tillnamnet Morgonen. Haydn var den förste av wienklassicisterna men i sina tidigare verk står han stadigt med ena benet i barocken vilket märks tydligt i sjätte symfonin där han använder concerto grosso-formen. Att då, som Steven Sloane gjorde i sitt framförande, närma sig romantikens tonspråk med rubaton och ökad dynamik är förödande för verkets speciella kvaliteter.

Fina franska klanger

 

MSO:s chefdirigent Marc Soustrot har under sina många år framför orkestern träget brutit en lans för den franska musiken. Mycket intressant och spännande har Malmöpubliken fått vara med om och för oss flitiga lyssnare har det varit en lisa att få denna kontrast som komplement till den traditionella mellaneuropeiska repertoaren.

Vid torsdagens konsert med MSO var Henrik Måwe och Carl Petersson solister i Francis Poulencs Konsert för två pianon och orkester i d-moll. Starkt nyklassicistiskt, sparsmakat och stilrent med mycket läckra solistpartier. För mig blev framförandet en verklig aha-upplevelse, den enda uppfattning jag tidigare hade om verket härrör från en muggig öststats-inspelning med oinspirerade solister och dito orkester. Nu blev det något att verkligen lägga på minnet.

Konserten inleddes med Gabriel Faurés Pelléas et Mélisande, en orkestersvit efter Maurice Maeterlincks skådespel. Marc Soustrot och MSO bjöd på en fin tolkning, mycket romantisk men inte sockersöt och med rent utsökt spel av flöjt och harpa i den kända sicilienne-satsen.

Efter paus var det dags för aftonens huvudnummer, En alpsymfoni av Richard Strauss. Namnet till trots är det ingen symfoni utan den sista i raden av hans tio symfoniska dikter.

Bland dessa finns det verkliga pärlor som ”Also sprach Zarathustra”, ”Till Eulenspiegels lustige Streiche” och ”Ein Heldenleben”. Men En alpsymfoni kännetecknas mer av kvantitet än kvalitet. Den kräver en jätteorkester med bland annat 20 horn och flera säregna slagverksmaskiner men musikaliskt kan den inte tävla med andra av Richard Strauss verk.

Visst var det storartat att höra denna stora orkester och dess mäktiga klang men missade Marc Soustrot inte något på vägen? Hade det inte varit bättre med mer dynamik och mindre tryckluft?

 

Malmö Symfoniorkester

Dirigent: Marc Soustrot

Solister: Henrik Måwe och Carl Petersson, piano

Musik av Gabriel Fauré, Francis Poulenc och Richard Strauss

Malmö Live 25 januari

Stor konsert i litet format

Nikolaj Znaider med sin violin, tillverkad av Guarneri del Gesù, från 1741. Tidigare spelades den på av Fritz Kreisler

Beethoven och Brahms. Prokofjev och Sjostakovitj, fyra verk för violin och piano och två enastående solister: Nikolaj Znaider, violin och Robert Kulek, piano. Det blev en mycket givande konsert på Det Kongeliges Gamle Scene i söndags. Rakt upp och ner på podiet, inga överflödiga dekorationer, ingen spektakulär ljussättning. Det blev musiken som stod i centrum.

Nikolaj Znaider var tidigare en ganska vanlig gäst på konsertscenen i Malmö. Nu har hans stjärna rusat i höjden: förste gästdirigent vid Marinskijorkestern i S:t Petersburg och frekventa solistuppträdanden framför världens förnämsta symfoniorkestrar, dessutom ett stort projekt med att spela in Mozarts samlade violinkonserter tillsammans med London Symphony Orchestra. Kalendern räcker förmodligen inte till för framträdanden i Malmö så nu fick man fånga tillfället att höra honom i Köpenhamn.

Måttfullt fördrag, underbar ton i instrumentet och en extraordinär musikalitet präglade hans tolkningar och Robert Kuleks pianostämma följde samma recept. En konsert att minnas.

 

Var fanns glöden?

”Han lade örat mot sitt lands hjärta och hörde dess mäktiga sång.” Så beskriver den ryske författaren Aleksej Tolstoj Leningradsymfonin, Dmitrij Sjostakovitjs Symfoni nr 7. Kompositören själv tillägnade symfonin ”vår kamp mot fascismen, vår kommande seger, min hemstad”

Han skrev den 1941 i Leningrad. Kritikern och kompositören Valerian Bogdanov-Berezovskij berättar om när Sjostakovitj uppförde de två första satserna Konserten avbröts av ett tyskt bombanfall, när den gigantiska första satsen avslutats började varningssirenerna ljuda. Sjostakovitj lovad publiken att komma tillbaka för andra satsen så fort som anfallet upphört. ”Ett extraordinärt en synkroniserad, omedelbar kreativ reaktion på händelser överförs i en komplex storskalig form, men ändå utan det minsta ledet av att kompromissa med genrens standard” konstaterar Bogdanov-Berezovskij torrt.

Symfonin i sin helhet uruppfördes 1942 i Kujbysjev dit Sjostakovitj evakuerats och kom sedan att spelas över hela den icke-nazistiska världen och den kom att tolkas som ett bevis på att nazisterna inte kunde vinna i Ryssland. Dmitrij Sjostakovitj kom att bli en symbol för den kämpande konstnären vars musik eggar motståndet mot nazisterna samtidigt som han själv kämpar som brandman för att hindra att Konservatoriet i Leningrad förstörs av bomberna.

Leningradsymfonin var det dominerande verket vid torsdagens konsert med Malmö Symfoniorkester med Marc Soustrot på dirigentpulten. Tyvärr gav framförandet ett ganska kluvet intryck. Den första satsen med sitt långa crescendo hade rätt tyngd av obeveklighet, den nästan programmatiska skildringen av invasionen; de lyriska mellansatserna med sin blandning av sorg, vemod och trots kändes också alldeles rätt. Men så sista satsen: mäktigt, klangfullt, magnifikt men var fanns upproret, maningen till kamp? I mina öron lät det mest som ett stycke sorgemusik. Det kan inte ha varit tonsättarens mening och inte det som fick en hel värld att hoppas.

Som utfyllnad före pausen spelades Haydns Symfoni nr 101 i D-dur ”Uret”. Framförandet var formellt korrekt med kändes ganska oengagerande.

Kammarmusik på stor scen

Det blev en mycket givande konsert på Malmö Live i torsdags med sopranen Lisa Larsson, klarinettisten Carl-Johan Stjernström och pianisten Alain Jacquon. En konstelllation som närmast kan ses som kammarmusikalisk men den klarade mycket väl av den stora konsertsalen. Ett intressant program med musik lite vid sidan av allfarvägarna och tre artister i högsta klassen – vad kan man mer begära?

Trion inledde med ”Sechs deutsche Lieder” av Lois Spohr. För mig var Spohr bara ett namn, men programmets knapphändiga informationer och en stunds sökande på internet gav en mer fyllig bakgrund: tysk kompositör, violinist och dirigent, född 1784, död 1859. Hans Lieder var tidig tysk romantik med ekon av klassicismen.

Lisa Larssons storartade framförande lyfte fram alla kvaliteter. ”Världssopran” omnämns hon som konsertprogrammet, ett begrepp som har full täckning. Hon har sjungit på de flesta stora scenerna i Europa och samarbetat med en räcka av de mest kända dirigenterna. Hennes röst är mycket distinkt och klangrik, hennes fördrag expressivt och engagerat och Spohrs banaliteter fick ett förklarat ljus.

Än mer strålande var hon i Vitellas aria ur Mozarts ”Titus mildhet” och i en miniatyr av Rolf Martinsson; i den avslutande ”Der Hirt auf dem Felsen” av Franz Schubert bjöd hon på en absolut fullödig tolkning.

Instrumentalisternas ackompanjemang var lika högklassigt som hennes sång. De två framförde också Claude Debussys ”Première rhapsodie” och Leonard Bernsteins Sonat för klarinett och piano, elegant, tekniskt perfekt och med fin musikalitet.

Ett underhållande mellanstick blev det när Alain Jacquon spelade Ernesto Nazareths ”Four

Brasilian Tangos”; mer ragtime än tango och kanske mer för baren än för konsertsalongen. Men roligt var det.

Mycket kraft i Mahlers sjua

Malmö Symfoniorkester

Dirigent: Robert Trevino

Gustav Mahler: Symfoni nr 7 i e-moll

Malmö Live 28 september

Sjunde symfonin är kanske den minst omtyckta av Gustav Mahlers symfonier. Den är lång, som alla Mahlers symfonier men inte den längsta, den kräver stor orkester men inte körer och vokalister som den monumentala åttan, den är själfull och mörk men har inte samma nattsvarta mörker som sjätte symfonin, den har inga naturreferenser som trean och den saknar”Titans” och fjärde symfonins humoristiska accenter.

Musikvetaren Tony Duggan har skrivit en essä om verket där han menar att symfonin handlar om natten i dess olika aspekter: natt är inte bara mörker, tragedi och förtvivlan; natt är också vila, sömn, och drömmar och löftet om en ny dag. Dessa tankar ger en intressant förklaring till de två Nachtmusik-satserna men även till den mellanliggande mörka scherzosatsen; Duggan anser att spökena i denna är ganska stiliserade och kanske inte bör tas på allvar, symfonins enda ironi till skillnad från överflödet av ironier i flera av de övriga symfonierna.

Symfonins sista sats har orsakat huvudbry hos många teoretiker. Här bryter Mahler den strikta, sparsmakade stilen och serverar ett collage av färg, energi och fest. Han blandar in citat från Franz Lehars Glada änkan, han ger sidoblickar åt Mozarts Enleveringen ur Seraljen och Wagners Mästersångarna i Nürnberg. Ställvis verkar denna final påklistrad utan samband med det tidigare men man kan se det som Dagens återkomst efter den mörka natten. Då blir konsekvensen tydlig.

Framförandet i torsdags med dirigenten Robert Trevino och Malmö Symfoniorkester var storstilat om än en aning pompöst. Trevino valde att emfasera blåset, både trä och bleck, på stråkets bekostnad. I en del passager var det helt berättigat, i andra försvann en del av nyanserna. Men han eldade också orkestern till stordåd, klangen var tät och mycket vacker.

Robert Trevino har uppmärksammats som en dirigent i kommande. Det skulle vara intressant om han kom tillbaka, gärna med någon annan Mahlersymfoni.

Ett musikaliskt gottebord

Håkan Hardenberger och Pernilla August.
Foto: Ralph Bretzer

Festivalen Malmö Chamber Music är över – för i år. Tretton konserter på fem dagar, ett uppbåd av musiker i världsklass och ett program med spännvidd från Haydn till uruppföranden av nyskrivna verk. De ansvariga för Musik i Syd, som arrangerat festivalen, är värda allt beröm och den konstnärlige ledaren Håkan Hardenberger förtjänar att dränkas i rosor.

Tyvärr kunde jag av tidsskäl och andra förpliktelser inte glufsa i mig hela programmet. Det fick bli nedslag här och där, så nedanstående rader är inte på något sätt en heltäckande rapportering utan mer enskilda intryck.

Årets upplaga av Malmö Chamber Music började med Stravinskij. (hur han nu ska stavas; den korrekta transkriptionen från kyrilliska bostäver är Stravinskij men själv skrev han Stravinsky) , hans minutlånga ”Fanfare for a New Theatre”, och slutade med Stravinskij, den timslånga ”Historien om en soldat” med Pernilla August och Rebecka Hemse som berättare och en stjärnspäckad orkesterensemble – Håkan Hardenberger, trumpet; Baiba Skride, violin; Colin Currie, slagverk; Johnny Teyssier, klarinett; Sebastian Stevensson, fagott; Olle Elfström, trombon; Janne Johansson, kontrabas. Uppförandet var rent fantastiskt: de två skådespelarna fick liv och spänst i den ganska kantiga berättelsen och instrumentalgruppen fångade alla nyanser och intrikata klanger i musiken: de taktfasta marscherna, de pastorala idyllerna, de burleska danserna och de högstämda koralerna. Det var den ultimata tolkningen av ett storslaget verk.

Tidigare under denna avslutningskonsert uruppförde samma ensemble Benjamin Staerns ”Historien om en prinsessa” med text av Mi Tyler, en parafras eller en pendang som tar vid där Stravinskij slutar. Likt Stravinskij blandar Staern stilar, han säger själv att ”verket har lutningar till funk, jazz, koral, argentinsk tango, vals som går i tre- och tvåtakt samtidigt”. Som åhörare är det bara att konstatera att Staern har tagit ett stort steg framåt sedan förra årets succé med operan ”Snödrottningen”. Den konstnärliga höjden har ökat och hantverket är skickligare: tonspråket har blivit tätare, lyriken mer finslipad och kraften, de hårda accenterna, mer exakta. Utan tvivel är han nu mogen att ta itu med verkligt stora kompositionsuppgifter.

Mi Tylers text berättar om flickan, prinsessan, som sjunkit ner i armod sedan Djävulen tagit hennes soldat. Historien är i högsta grad moralisk, flickan avvisar med kraft Hin Håles inviter, han får nöja sig med en korg. Berättelsen flyter på bra, språket är mustigt jordnära och slutet relativt lyckligt. Tillsammans med Benjamin Staerns musik blir det ett verk som definitivt förtjänar ett liv efter uruppförandet.

Brett Dean, tonsättare och altviolinist var också en av portalfigurerna vid festivalen. Vid invigningskonserten uruppfördes hans ”The Scene of the Crime” av Håkan Hardenberger på trumpet och Colin Currie på slagverk. En kraftexplosion med många skiftningar, spännande och mycket hörvärt. Han var solist tillsammans med violinisten Tomo Keller när Academy of St Martin in the Fields spelade Mozarts ”Sinfonia concertante” i Ess-dur vid konserten i Malmö Live i onsdags och gav prov sin musikaliska skicklighet. På Palladium i onsdags var han solist när hans egen ”Epitaphs” uppfördes tillsammans med Doric String Quartet.

Academy of St Martin in the Fields svarade också för ett uppförande som kommer att fastna i minnet när de spelade Beethovens Symfoni nr 1. Orkestern är så samspelad som vore den en trio eller kvartett, klangen vidunderlig och tolkningen musikhistoriskt perfekt; allt vad man kan begära.

Och så Baiba Skride, violinst i världsklass. Tillsammans med systern Lauma Skride på piano bjöd hon på en konsekvent och mycket elegant tolkning av Béla Bartóks Rapsodi nr 2 vid invigningskonserten och hon var också solist i Beethovens Romans nr 2 tillsammans med Malmö Symfoniorkester med Håkan Hardenberger som dirigent.

I minnet kommer också pinaisten Paul Lewis framförande av Beethovens Sex bagateller, opus 126, att stanna. Kraftfullt, personligt och musikaliskt högstående.

Malmö Chamber Music får en fortsättning nästa år 18-22 september. Jag har lovat mig själv att röja bättre i alamanackan.

×