Fransysk visit av en världsstjärna

Mozarts Violinkonsert nr 4 i D-dur plus ett svåridentifierbart extranummer, det var vad publiken i Tivolis konsertsal fick höra av Renaud Capuçon, affischnamn vid måndagens konsert. Men bara det var värt besväret att ta sig över Sundet. En elegant musikantisk tolkning, där Renaud Capuçon lade mer energi på samspelet med orkestern än på att glänsa själv; kadensen blev inte en uppvisning i briljans utan mer en kort stunds eftertanke – en välgörande konstrast till till de egostinna stråkakrobater som blivit allt vanligare på estraderna.

Men även utan denna världsstjärna till violinsolist hade det varit värt all möda bara för att få lyssna till orkestern, Festival Strings of Lucerne. En kammarorkester med fantastisk spänstig klang och rent underbar precision. Man framförde två stycken för stråkorkester: Edvard Griegs svit Fra Holbergs tid och Edward Elgars Serenad för stråkorkester i e-moll, samt som avslutning Mozarts Symfoni nr 29 i A-dur.

Orkestern spelar utan dirigent. Den konstnärlige ledaren Donald Dodds fungerar samtidigt som konsertmästare. Det kräver oerhört noggrann instudering och exceptionellt skickliga musiker. Och även om framförandet var av hög klass, så kanske det inte hade varit fel med en dirigent som haft fastare grepp om balansen mellan stämmorna, särskilt i Mozartsymfonin.

×