Nybakade mandelbullar till helgens kaffestunder…

Vetebröd… Finns det något som väcker så många ljuva minnen? Doften av kardemumma, av brödet som gräddas i ugnen, minnet av ett glas iskall saft och en nygräddad, varm vetebulle… Senast fyllde jag mina vetebullar med mandelmassa vilket ger saftiga och jättegoda bullar!

Mandelknutar

1 pkt jäst (50g)
5 dl mjölk
150 g smör
½ tsk salt
1 dl socker
2 tsk stött eller mald kardemumma
13-14 dl vetemjöl

Fyllning:

75 g rumsvarmt smör
100 g riven mandelmassa

Till pensling:

Uppvispat ägg och pärlsocker (eller hackad/flagad mandel)

Gör så här: Smula jästen i en degbunke. Smält smör och tillsätt mjölk, värm till 37 grader (fingerljummet). Häll mjölkblandningen i bunken och rör om tills jästen smält. Tillsätt socker, kardemumma och salt i degspadet – häll sedan i nästan allt vetemjöl (spara lite till utbakningen). Rör om tills degen blir smidig eller vält ut degen på bakbordet och knåda den smidig. Jäs den sedan under bakduk i en halvtimme-fyrtio minuter.

Medan degen jäser är det smart att plocka fram allt annat, såsom bakplåtar, bakformar, fyllning och samt sätta på ugnen. 250 grader brukar bli bra men det beror förstås lite på ugnen.

Vält ut den jästa degen på bakbord och knåda den smidig. Dela degen i två delar och kavla ut varje deg till en avlång platta, ungefär ½ cm tjock. Bred sedan på smör och riv över mandelmassa. Vik kakan dubbel, platta till och skär remsor på ca 2 cm. Tvinna remsorna och ”knyt ihop” och lägg på smord eller bakplåtpappersklädd plåt.

Låt bullarna jäsa på plåt i ca en halvtimme. Pensla sen med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter eller tills bullarna fått fin färg.

Kanelbullens dag den 4 oktober

På söndag, den 4 oktober, firar vi Kanelbullens dag. Ända sedan 1999 har den högt älskade kanelbullen haft en alldeles egen festdag. Och kanelbullen är verkligen väl värd att fira – det är bland de mest svenska bakverk man kan tänka sig och de allra flesta av oss har förmodligen varma, ljusa barndomsminnen i samband med just kanelbullar. Trevlig helg och en riktigt god och mumsig Kanellbullens dag!

Klassiska kanelbullar

1 pkt jäst
5 dl ”röd” mjölk (eller ännu hellre gammaldags!)
150 g smör
½ tsk salt
1 dl socker
2-3 tsk kardemumma (kan uteslutas)
13-14 dl vetemjöl

Fyllning:

50 g rumsvarmt smör, ½ dl socker (strösocker, råsocker, florsocker eller varför inte farin!), 1½ msk kanel

Pensling:

ägg och ev pärlsocker eller hackad mandel 

Gör så här: Smula jästen i en degbunke. Smält smör och tillsätt mjölk, värm till 37 grader (fingerljummet). Häll mjölkblandningen i bunken och rör om tills jästen smält. Tillsätt socker, kardemumma och salt i degspadet – häll sedan i nästan allt vetemjöl (spara lite till utbakningen). Rör om tills degen blir smidig eller vält ut degen på bakbordet och knåda den smidig. Jäs den sedan under bakduk i en halvtimme-fyrtio minuter. Värm under tiden ugnen till 250 grader.

Rör ihop smör, socker och kanel till en jämn smet.

Vält ut den jästa degen på bakbord och knåda den smidig. Dela degen i två delar och kavla ut varje deg till en avlång platta, ungefär ½ cm tjock. Bred sedan på kanelfyllningen. Rulla ihop kakan till en rulle och skär centimetertjocka bitar som du lägger i bullformar – eller vik kakan tre gånger, skär 1½ cm långa remsor som du vrider ihop till snygga knutar. Knutarna blir lika fina om du gräddar dem utan bullformar som med!

Låt bullarna jäsa på plåt i ca en halvtimme. Pensla sen med uppvispat ägg och strö över pärlsocker eller hackad mandel om du vill.  Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter eller tills bullarna fått fin färg. DSC_4825

Variation på fyllning:

Blanda kanelfyllningen med en dl riven mandelmassa. Det gör bullarna saftiga och goda!

Riv ner ett äpple över den utkavlade degen när du brett på kanelfyllningen.

Blanda 1 msk vaniljsocker i kanelfyllningen – det ger fin smakbrytning. Eller välj en annan läcker smakbrytning genom att blanda i skal från en tvättad apelsin eller citron.

Strö hackad mandel eller blandat nöthack över kanelfyllningen innan du bakar ut bullarna.

Du kan också välja att ge bullarna en fin florsockerglasyr. Låt dem då svalna först och blanda sedan florsocker med en skvätt vatten eller äggvita och bred på bullarna.

Sockerfria kanelbullar: Byt ut sockret mot valfritt sötningsmedel.

Veganska kanelbullar: Ersätt mjölken med veganskt alternativ, t ex mandel- eller havremjölk, och smöret med mjölkfritt margarin

 

 

Kaffekalas: den goda butterkakan

Butterkaka är verkligen en härlig variant av vetebröd – en av mina favoriter faktiskt. Det är som en blandning av goda vetebullar och en härlig krans.

Brittas butterkaka

Brittas butterkaka kallar jag den därför att min moster Britta brukade baka den till festliga tillfällen. 

Till degen 
25 g jäst
75 g smör
2 dl mjölk
en nypa salt
½ dl socker
1 ägg
ca 7-7½ dl vetemjöl

Till fyllning 1
75 g smör
4 msk socker
2 tsk vaniljsocker

Och så fyllning 2

1 dl vaniljkräm (jag brukar ta marsankräm som man blandar med mjölk)

Till pensling och garnering

uppvispat ägg
en kristyr på 1 dl florsocker och knappt 1 msk vatten

Ugn: 200 grader

Gör så här: Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret och tillsätt mjölken och låt blandningen bli fingerljummen. Häll blandningen över jästen och rör om så den löser sig. Tillsätt saltet och sockret, ägg och nästan allt mjöl (spara lite till utbakningen). Knåda degen ordentligt – den ska vara blank och smidig – och låt sedan jäsa under bakduk i ungefär en halvtimme.

butterkaka1Medan degen jäser gör du den första fyllningen. Rör smör, socker och vaniljsocker poröst och smidigt. Gör också i ordning marsankrämen.

Stjälp upp degen på bakbord och knåda den smidig på nytt. Kavla ut den till en rektangulär kaka på omkring 30 x 45 cm. Bred fyllning 1 på kakan, rulla ihop och skär 12 lika stora bitar (som när du bakar bullar alltså). Lägg bullarna glest i en smord form på ca 25 cm i diameter. Ta gärna en form med löstagbar kant – om du inte har någon går det jättebra att lägga ett bakplåtspapper i formen (så kan du ”dra” upp bullkakan istället för att behöva stjälpa den).

Jäs i en halvtimme under duk. När bullarna jäst klart gör du en fördjupning i varje bulle och fyller varje grop med marsankräm. Pensla med uppvispat ägg och grädda i nedre delen av ugnen ungefär en halvtimme, eller tills bullkakan fått fin färg och är torr. Om den vill bli mörk kan du lägga ett bakplåtspapper över.

Låt bullkakan kallna under bakduk. Rör sedan ut florsocker och vatten till en tjock glasyr och ringla över kakan. Just till påsk blir det fint om du dessutom droppar i lite gul karamellfärg i glasyren. Underbart gott till kaffet – och dessutom går butterkakan utmärkt att frysa med glasyr och allt!

Tips! Om man vill variera sig kan man ta kardemumma istället för vanilj i fyllning nummer ett – det ger fin smakbrytning till vaniljkrämen!

Baka en härlig Karlsbaderkrans

Något som jag bakar alldeles för sällan är gammaldags Karlsbaderbullar och Karlsbaderkrans. Men när jag väl gör det tar det slut i ett nafs, för det är ett underbart gott vetebröd som verkligen smakar fest! Det är inte så sött som vanligt vetebröd och äggulor i degen gör det poröst och ger fin färg.

Karlsbaderkrans

Det här vetebrödet får mig alltid att tänka på min barndoms vårar, då mycket tid tillbringades i trädgården hemma hos morfar. Så här i början av våren, när det ännu var lite kyligt, brukade vi ha filtar om axlarna när vi satt vid det runda trädgårdsbordet och avnjöt det nykokta kaffet och den goda kransen…

25 g jäst
1½ dl fingerljummen gräddmjölk
1 knivsudd hjorthornssalt
2 äggulor
4-5 dl vetemjöl
50 g smör
1½ msk socker
Ägg till pensling

Gör så här: Rör ut jästen i gräddmjölken. Tillsätt hjorthornssaltet, äggulorna och 3 dl av mjölet och rör ihop till en lös deg som får jäsa i ca en halvtimme.

Rör smör och socker mjukt och pösigt och arbeta in i den jästa degen, tillsammans med resten av mjölet, tills degen blir lätthanterlig.

OBS! För en sockerfri krans, byt ut sockret mot motsvarande mängd sötningsmedel, t ex Hermesetas eller Canderel!

Dela degen i nio delar. Forma en av bitarna till en rund bulle och gör de andra mer ovala till formen. Smörj en stor rund kakform (ca 2 l) och lägg i bullarna – den runda i mitten. Om du har en kakform med löstagbar kant kan du lägga bullarna på en smord plåt istället och placera ringen från kakformen runt om så att kakan behåller sin fina form.

Låt kakan jäsa under duk 20-30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i 225-gradig ugn i 15-2o minuter.

×