Lättlagad sommarmat med max tre ingredienser: Hummus-sandwich med avokado

Mycket enklare än så här blir det inte – inte godare heller!

Sandwich med hummus och avokado

Bred hummus på grovt, rostat bröd. På med skivad avokado och lite kryddor och toppa sedan med en skiva bröd. Gott och enkelt!

Till den här härligt matiga mackan blir det bäst med grovt bröd av något slag. Till 4 personer behöver du:

8 skivor bröd
1-2 dl hummus
2 avokado, tunt skivade

salt och peppar

Gör så här: Rosta brödet. Bred hummus på 4 av bröden. Fördela den skivade avokadon över och toppa med de sista 4 bröden. Servera och njut!

 

 

Lättlagad sommarmat med max tre ingredienser: Rostat bröd med ricotta och tomat

En ljummen sommarkväll och du vill sitta på balkongen, eller i trädgården, och bara njuta. Men något måste du ju äta också…

Rostat bröd med ricotta och tomat

Delikat kvällsmacka eller lunch, som dessutom är helt vegansk och passar alla. Har du sallad hemma så servera det till! Till fyra personer behöver du:

1 kilo körsbärstomater, gärna i olika färg
1 msk olivolja
salt, peppar
8 skivor formfranska eller annat lämpligt toast-bröd
1 burk Ricotta

Gör så här: Värm ugnen till 150°. Lägg ut tomaterna på en smord ugnsplåt, ringa lite olja över och strö över peppar och salt. Rosta i ugnen i 30-40 minuter och låt sedan svalna något.

Rosta brödet. Bred på Ricotta och häll över tomater. Servera!

 

Pastagratäng i skördetid

Vegetariskt är alltid rätt och alltfler har börjat äta mer grönt. Det finns idag massor med bra vegoprodukter, som kan ersätta kött, och det går att ”veganisera” nästan vilka maträtter som helst.

Just nu, i skördetider, passar det extra bra att äta vegetariskt. Häromdagen lagade jag en mycket god vegetarisk pastagratäng som gick hem både hos vegetarianerna och köttätarna som satt runt bordet!

Ugnsbakad pasta med vegetarisk färs, pumpa och chevre

Det här är en riktigt festlig rätt som smakar mer. Perfekt till både vardags och fest – och varför inte som en del av en buffé? Receptet är anpassat för 4 personer men är lätt att dubbla om man så önskar!

750 g matpumpa, i tärningar
rapsolja, helst kallpressad
salt, peppar
300 g rigatoni eller penne
1 lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, pressade eller finhackade
2-3 msk färsk timjan
175 g vegetarisk färs, t ex sojafärs eller quornfärs
3 msk tomatpuré
200 g chèvre (mjuk getost)

dsc_1005Gör så här: Värm ugnen till 200 grader. Lägg pumpatärningarna på ett ugnsfast fat. Droppa över rapsolja och smaksätt med salt och peppar. Blanda om och baka i ugn i 30 minuter eller tills pumpabitarna är lagom mjuka.

Koka pastan al dente i en rymlig panna med saltat kokande vatten (ett tips: Minska någon minut från den tid som står på förpackningen – då blir den ännu godare!)

Värm lite olivolja i en stekpanna. Tillsätt lök och vitlök och fräs i 3-4 minuter. Tillsätt 1 msk timjan och vegetarisk färs och fortsätt fräsa 4-5 minuter. Tillsätt tomatpurén och fräs ytterligare 1 minut. Häll i 1 1/2 dl vatten så att färsblandningen förblir lös och mustig. Salta och peppra efter smak.

Blanda den färdiga pastan och färsen och häll pastablandningen i en smord ugnsfast form. Fördela pumpabitar över och toppa med ost. Strö resten av timjan och droppa på lite olivolja.

Grädda 10-15  minuter i mitten av ugnen tills gratängen är genomvarm och har fått fin färg.

Veganiserad husman – pytt med butternutpumpa

Pyttipanna är jättegott, och kan varieras i det oändliga. Prova att laga den helt vegansk, med butternutpumpa istället för potatis och quorn istället för kött!

Butternutpytt

1 butternutpumpa, skalad och urkärnad och skuren i tärningar
1-2 morötter, skurna i tunna slantar
2 palsternackor, ansade och fint skurna
1 medelstor purjolök, ordentligt sköljd och finstrimlad
1 påse quornbitar, 300 g
olivolja till stekning

Gör så här: Fräs morot, pumpa och palsternacka i olivolja på medelstark värme några minuter. Dra ner värmen lite och låt puttra en stund, tills rotsakerna börjar mjukna. Lägg då i den strimlade purjon och rör om. Salta (gärna med grovsalt) och peppra på generöst med svartpeppar. Tillsätt sedan quornbitarna och rör om, låt puttra några minuter tills quornet fått färg och blivit genomvarmt.

Servera med rödbetor och kanske en god getostcreme (lika delar getost och creme fraiche med lite salt och peppar i). Den som inte äter helveganskt, utan blandar lite mer respektlöst kan givetvis servera med ägg på klassiskt sätt, det gör vi ofta och det är också jättegott!

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Veganiserad husman – skånsk kalops

Den skånska nationalrätten framför andra – eller åtminstone en av de godaste rätter det skånska köket bjuder på – här i veganiserad form för alla…

Skånsk kalops utan kött

225 gram torkade sojagrytbitar 
2 msk mjölkfritt margarin
20 kryddpepparkorn
1-2 tsk salt
2-3 lagerblad
6 dl vatten
4 morötter
2 gula lökar
3 msk idealmjöl eller vetemjöl
1/2-1 dl vatten

Gör så här: Koka sojaköttet separat i en kastrull i 10 minuter. Låt rinna av i ett durkslag.

Ansa morötter och lök och skär morötterna i tunna slantar, löken i tunna skivor. Fräs i fettet ett par minuter tills löken blir genomskinlig, tillsätt sedan sojaköttet och fräs ytterligare 3-5 minuter. Krydda och häll på vatten och koka under lock på svag värme i 10-15 minuter.

Rör ut mjölet med vattnet till en slät redning. Häll redningen i grytan under omrörning och låt puttra i 5 minuter. Smaka av, salta eventuellt lite mer, och servera sedan kalopsen med kokt potatis och rödbetor eller gelé. beetroot-687251_960_720

Veganiserad husman – plättar med sylt

Gillar du att äta grönt? Älskar du husman? Om du svarar ja på båda frågorna är veganiserad husmanskost något för dig! De klassiska husmansklassikerna helt utan kött – men går det verkligen? Visst går det! Den här veckan bjuder Matbloggen på de bästa veganska husmansrecepten! Först ut veganska plättar!

Veganska plättar

Det här receptet ger fina, fluffiga plättar – kan också gräddas som pannkakor. Servera med sylt och grädde eller med lönnsirap.

3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
6 dl havremjölk
1/2 tsk salt
(ev 1 msk strösocker)
Mjölkfritt margarin till stekning

Gör så här: Blanda mjöl, bakpulver, salt och socker i en skål och tillsätt hälften av havremjölken. Rör tills du får en jämn smet och vispa sedan ner resten av havremjölken.

Grädda i mjölkfritt margarin i plättlagg.

 

Veganiserad husman: Stuvade makaroner med tillbehör

Jag blir mer och mer förtjust i att äta växtbaserat. Jag kommer förmodligen aldrig att säga nej till en rejäl gryta kalops eller en porterstek, men jag äter hellre kött lite mer sällan, och ser till att få tag i ekologiskt kött från djur som levt bra och som slaktats under hyfsat värdiga former, än handlar vilket kött som helst bara för att det är billigt. Dessutom finns det ju så mycket ersättningsprodukter för kött numera att det mesta av den goda husmanskosten går alldeles utmärkt att veganisera. Vad sägs om stuvade makaroner med sojabacon, till exempel?

Stuvade makaroner – 4 portioner

Koka upp 8 dl osötad havre- eller sojamjölk. Dra ner värmen och häll i 4 dl makaroner. Låt puttra och svälla på mycket svag värme och rör om då och då, och tillsätt sen ½ tsk salt, kanske lite vitpeppar och eventuellt riven muskot. Klicka gärna i en klick mjölkfritt margarin också! Vill du ha sötstuvade makaroner, som många älskar, tillsätter du 1-2 tsk strösocker.

Servera makaronerna till någon form av sojakött, t ex sojabacon, sojakorv eller annan liknande produkt (på bilden ”skinka”)… Gott!!!

Stuvade makaroner med havremjölk istället för vanlig mjölk och här serverade med sojabacon och seitan (gluten). Frys- och kyldiskar är numera fulla av veganska alternativ till kött så botanisera och välj efter egen smak!
Stuvade makaroner med havremjölk istället för vanlig mjölk och här serverade med sojabacon och seitan (gluten). Frys- och kyldiskar är numera fulla av veganska alternativ till kött så botanisera och välj efter egen smak!

Stekt zucchini är jättegott som snacks!

Ibland blir man sugen på snacks, men vill inte vräka i sig chips och andra fettbomber. Då smakar stekta zucchiniskivor alldeles ypperligt.

Stekt zucchini

Till ett fat härligt frasiga zucchini behöver du:

1 stor eller 2 mindre zucchini
1-2 dl vetemjöl
1 uppvispat ägg
2-3 dl ströbröd

salt, peppar och ev paprikakrydda

olja och/eller smör att steka i

Gör så här: skiva zucchinin i cm-tjocka skivor. Vänd dem i mjöl, sedan ägg och sist ströbröd. Krydda och stek några minuter på varje sida och lägg upp på ett fat. Servera som snacks eller som tilltugg.

Tips! Använd samma recept för att steka gröna tomater eller urkärnade paprikarinkar. Jättegott!

2015-10-31 14.29.07

Vego till vardags och fest

Den här veckan blir det mycket vego på Matbloggen. Vego passar både till vardags och fest, och många av mina favoriträtter bjuder jag även köttätare på, ofta blir de dessutom överraska de positiva. Som när jag bjuder på denna auberginegratäng.

Italiensk auberginegratäng

Receptet har jag fått från en väninna i Rom. Jag har dragit ifrån och lagt till lite och numera är den här gratängen en populär festrätt hos oss! Receptet ger 4-6 portioner.

3 auberginer
2 gula lökar
2 klyftor vitlök (kan uteslutas)
2 msk oliv- eller rapsolja
1 burk krossade tomater
1 tsk strösocker
1 tsk vinäger av valfri sort
3 msk vitt vin (kan ersättas med vatten)
salt, svartpeppar
1 lagerblad
en kruka färsk basilika
2 mozzarella-ostar (125 g styck), skurna i tärningar
1 dl riven parmesan
2 hårdkokta ägg, hackat
2 dl keso eller kvarg

Gör så här: Skiva auberginerna och strö salt över dem. Låt dem stå ca 30 minuter.

Hacka lök och ev vitlök och fräs i oljan, tillsammans med sockret och vinägern, tills löken blir genomskinlig. Häll på tomater och rör om. Tillsätt lagerblad, vin och salt och peppar och låt puttra på svag värme tills såsen tjocknat, ca 30 minuter.

Skölj och torka aubergineskivorna och stek dem mjuka i olja.

Varva i en smord ugnsfast form aubergine med tomatsås, ägg, mozzarella, basilika och keso. Häll den rivna parmesanen över det översta lagret. Gratinera i 220 grader, i mitten av ugnen, i ca 30-35 minuter och servera med en god sallad, sprödvärmd baguette samt ett gott vitt vin. 

 

Höst i luften…

Se dig omkring. Visst börjat löven gulna på sina ställen? Och känn… Visst är luften lite friskare, lite svalare, lite klarare? Och istället för att sörja sommaren, varför inte vända på steken? Ingen har uttryckt det som Erik Axel Karlfeldt:

Nu är den stolta vår utsprungen,
den vår de svaga kalla höst.
Nu blommar heden röd av ljungen
och hvitt av liljor älvens bröst.
Nu är den sista visan sjungen
av sommarens kvinnligt veka röst;
nu stiger uppför bergens trappa
trumpetarn storm i dunkel kappa.

Jag känner verkligen igen mig i dikten för jag tillhör de där som älskar hösten och allt vad den innebär. Klar luft, hög himmel, flammande gulröda löv, stormbyar och regn… Jag älskar till och med november, med dess grå kulenhet.

Än är det dock långt till november. Men det skadar aldrig att förbereda sig lite. Se över förrådet av värmeljus, till exempel, och varför inte böcker och bra filmer? Och så maten förstås… Hösten är härlig på matfronten, med allehanda härliga svenska grönsaker och rotfrukter som nu mognar och finns till försäljning till bra pris. Prova den här härliga rotfruktsgratängen – det är en favorit som passar till kött, korv eller som ensamrätt.

Gräddig rotfruktsgratäng

Skala och skiva 5-6 potatisar, 2-3 morötter, 2-3 palsternackor, ½ purjo och en liten bit rotselleri. Varva i ugnsfast form med salt och peppar. Häll på 3-4 dl mjölk, grädde eller gräddmjölk och toppa med riven ost. Gratinera på 175-200 grader mitt i ugnen tills gratängen fått fin färg och alla rotsakerna är mjuka.

Tips! Du kan självklart byta ut vissa rotsaker mot andra, eller lägga till som du själv vill. Sötpotatis är exempelvis underbart gott i den här gratängen, liksom persiljerot och svartrot! Eller välj efter pris; om det är extrapris på morötter kan du till exempel utesluta de lite dyrare palsternackorna och slänga i extra många morötter!

Vill du göra gratängen helt vegansk? Byt då ut grädden mot veganskt alternativ, t ex soja- eller havregrädde.

×