Pide är en jättegod pirog

Det här är en av mina favoriträtter i det turkiska köket – inte alls svår att göra själv!

Pide

Pide är ett slags öppen pirog, bakad på jäsdeg, och med varierade fyllningar. I det här receptet har jag valt en enkel, vegetarisk fyllning – den går förstås att ersätta med något annat gott. Prova att bryna lite nöt- eller lammfärs med en hackad lök, ett par hackade vitlöksklyftor och svartpeppar och fördela i pidebröden, det är jättegott! Till 12 stora pide behövs:

1 pkt färsk jäst
4 dl fingervarmt vatten
10 dl vetemjöl
4 msk smakneutral matolja, t ex solrosolja
1 tsk salt

Uppvispat ägg till pensling

Fyllning:

4-5 hackade tomater
2 dl riven ost
1 näve finhackade oliver

Gör så här: Lös upp jästen i det ljumma vattnet i en skål. Häll i olja och salt och arbeta in mjölet tills degen blir smidig. Låt jäsa i 30-40 minuter.

Dela degen i 12 delar och kavla ut varje deg tunt till en oval platta. Fördela fyllningen på bröden och vik över kanterna så att fyllningen hålls på plats. Låt jäsa på plåt i 15 minuter och värm under tiden ugnen till 225 grader.

Pensla bröden med ägg och grädde mitt i ugnen i ca 15 minuter, till de får fin färg. Servera varma, ljumma eller kalla med sallad till.

Turkiska kycklingspett – djoje kebab

Turkiet är ett land med mångfacetterad kultur, en spännande historia och – sist men inte minst – ett fantastiskt kök med influenser både från Mellanöstern och Medelhavsländerna. Jag har tidigare publicerat några av mina bästa turkiska recept här på Matbloggen – denna vecka bjuder jag på fler. Först ut en verklig favorit – djoje kebab

Djoje kebab – turkiska kycklingspett

De här spetten är riktigt goda. Servera dem med lök, tomater, ett gott ris eller pommes frites och pitabröd, och med goda såser. Du behöver:

1 kuvert saffran (1/2 g)
1 dl hett vatten
4 kycklingfiléer
1 gul lök
1 lime
1 dl naturell yoghurt
1 tsk paprikapulver
1/2 tsk gurkmeja
1/2 dl olivolja
Salt och svartpeppar

Tillbehör:
tomater, sallad, lök
pitabröd

Gör så här: Lös upp saffranet med 1/2 dl hett vatten. Låt stå i en bunke ca 30 minuter. Skär under tiden kycklingfileerna i bitar, riv löken och pressa limen. Blanda ner detta i saffransvattnet och marinera i kyl minst tre timmar, ännu hellre över natten.

Trä de marinerade kycklingbitarna på spett. Grilla på grillen eller i ugn.

I ugn: Värm ugnen till 250 grader, gärna med grill funktion på. Sätt in en plåt i mitten av ugnen och lägg på ugnsgallret. Låt gallret bli ordentligt varmt så kycklingen inte fastnar. Grilla spetten i ugnen i ca 10-15 min, vänd efter halva tiden. Servera med sallad, pitabröd och goda röror som hummus.

Mera matminnen från Turkiet – turkisk lammsoppa som smakar mer

Jag återkommer ofta till mina matminnen från Turkiet, både i tankarna och i köket. Sällan har jag ätit så god mat som jag gjorde under den veckan jag var där på rundresa – och jag var särskilt förtjust just i sopporna. Här är en av favoriterna.

Turkisk lammsoppa

500 lammkött, t ex bringa eller annat kokkött
1 gul lök
3 morötter
2 lagerblad
8-10 svartpepparkorn
3 msk tomatpuré
1 msk paprikapulver
3-4 vitlöksklyftor
2 köttbuljongtärningar
2 burkar kikärter
Cayennepeppar efter smak

Gör så här:  Koka upp lammköttet med lök, morötter, lagerblad, pepparkorn och buljongtärningarna i ca 4 liter vatten. Låt det puttra på svag värme i ca 1 timme och rensa sedan köttet från ben och tärna i små bitar.

Sila av spadet och tillsätt tomatpurén och paprikapulvret, samt vitlök och kött. Låt puttra i ca en halvtimme, tillsätt därefter de avrunna kikärterna. Låt småkoka i ytterligare en kvart och servera sedan med sallad, vitt bröd, och kanske en klick turkisk yoghurt.

2015-02-04 19.38.53

Matminnen från Turkiet: Zucchinisoppa från Pamukkale

Här är jag förevigad i fantastiska Pamukkale där vi också bjöds på resans godaste soppa.
Här är jag förevigad i fantastiska Pamukkale där vi också bjöds på resans godaste soppa.

När vi reste på rundturen i Turkiet besökte vi bland annat Pamukkale – bomullsborgen. Och just så ser de ut, de vita formationerna som sträcker sig upp mot himlen. Som bomull… Så vackert att det tar andan ur en!

På hotellet i Pamukkale (som var ett av de allra trevligaste under resan) avnjöt vi också en underbar festbuffé och en soppa som var gudomligt god i all sin enkelhet.

Jag tjatade och tjatade och efter att ha tjatat tillräckligt fick jag receptet av hotellkocken så nu serveras den här soppan även hemma i mitt kök när suget efter den turkiska maten blir för stort…

Zucchinisoppa från Pamukkale

½ purjolök
2 stora zucchinis
1 stor potatos
2 msk smör eller olivolja (eller hälften av varje)
1,3 l kokhett vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
3-4 vitlöksklyftor
1 dl grädde
1 tsk curry
1 tsk paprikapulver
200 g hackad spenat
saft från ½ citron

Gör så här: Skölj och finstrimla purjolöken. Skala och tunnskiva potatisen. Skär zucchinin i tunna skivor.

Fräs potatis, lök zucchini i matfettet i en stor soppgryta. Pressa i vitlök och tillsätt curry och paprikapulver och rör om. Fräs under omrörning på svag värme i ca 10-15 minuter.

Häll i vatten och buljongtärningar och koka upp. Låt koka på småkoka på rätt svag värme i ca en halvtimme.

Ta grytan från värmen, mixa soppan slät och tillsätt sedan grädde och hackad spenat. Pressa i citronsaft och servera med ett gott bröd. 2015-02-08 19.06.10

Turkisk yoghurtsoppa på menyn!

Nu skriver vi mars och äntligen börjar det gå mot ljusare tider. Så skönt! Det här har, ärligt talat, inte varit mycket till vinter så det känns härligt att den snart är över tycker jag.

Själv har jag haft en släng av årets influensa. Inte kul, den var riktigt otrevlig. Två besök på akuten blev det eftersom min astma gick igång ordentligt av influensan, och som om det inte hade räckt så fick jag lunginflammation efteråt dessutom. Lunginflammation är dock något som går att medicinera som tur är, så nu mår jag riktigt bra även om jag är lite matt. Jag hoppas att du, kära bloggläsare, har klarat dig bättre!

Denna vecka blir det soppa på menyn. Jag har inspirerats av de goda sopporna jag bjöds i Turkiet, och försökt återskapa dem här hemma. Soppa är ju så gott, särskilt serverat med ett riktigt gott bröd!

Turkisk yoghurtsoppa

5 dl yoghurt av turkisk (eller grekisk) typ
1 ägg
1 tsk salt
½-1 tsk svartpeppar
30 gr smör
1 finhackad gul lök
2 tsk torkad och söndersmulad mynta

samt

2 tjocka brödskivor skurna i tärningar
Olja för stekning av brödskivorna

Gör så här: Smält smöret i en soppkastrull, lägg i den hackade löken och fräs på svag värme tills löken är mjuk och genomskinlig. Häll i 4 dl yoghurt och 5 dl vatten och låt koka upp. Låt sjuda några minuter på svag värme och ta sen av soppan från spisen.

Rör ut ägget med resten av yoghurten och myntan. Vispa ner i soppan och smaka av med salt och peppar.

Fräs brödtärningarna i olja i en stekpanna (se till att oljan är riktigt varm innan du lägger i brödet). Fräs dem under ständig omrörning tills de är gyllenbruna.

Häll upp soppan i portionsskålar och lägg i brödtärningarna vid servering. 2015-02-07 21.12.28

×