Trattkantareller i en härlig paj

Har du torkade trattkantareller liggande i skåpet? I så fall kan du använda dem till en läcker paj. Allt du behöver göra, för att få en smakrik fyllning, är att lägga ½ dl torkade trattisar i vatten en halvtimme eller så innan du låter dem rinna av. Enkelt och jättegott!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Trattkantarellpaj

Pajdeg går att göra på flera sätt – till trattkantarellpaj brukar jag använda den som kallas bostondeg – men det går också utmärkt att göra en magrare pajdeg. 

Bostondeg

Ett av mina favoritrecept på pajdeg är ett som jag hittade i en liten matbok för många år sen, och som där kallades bostonpaj. Så här gör man den:

3 dl vetemjöl och en liten nypa salt blandas i en matberedare. Tillsätt ½ dl mjölk och 1 dl olja och kör matberedaren tills dess pajdegen blir till en klump. Sedan kan du antingen lägga den kallt en timme eller så – eller trycka ut den direkt i en pajform och ställa hela formen kallt. Vilket som blir lika bra!

Mager pajdeg

En  lite magrare pajdeg får du om du blandar 2½ dl mjöl, 75 g smör, 1 dl kesella och 2 msk vatten. Gör på samma sätt som ovan. Den är mycket god, den också, om än inte riktigt lika frasig. Förgrädda pajskalet i 200-225° ugnsvärme i ca 10 minuter.

Fyllning

När du har förgräddat pajskalet gör du i ordning fyllningen. Lägg först de avrunna trattkantarellerna i botten av skalet (de behöver inte fräsas innan). Riv sedan över rejält med ost – gärna port salut eller grevé. Några tunna skivor parmesan är inte heller fel, om du råkar ha lite i kylen.

Äggstanningen gör du enklast på 3 dl mjölk och 3 ägg – alternativt kan du använda grädde eller gräddmjölk, om du vill ha pajen lite fylligare.  Lite salt och peppar, kanske en gnutta paprikapulver också, och grädda sen i mitten av ugnen på 200-225° 30-40 minuter, tills pajen fått vacker färg och äggstanningen stelnat. Servera med sallad, smör och bröd.

Tips:  Om du inte har torkade trattisar hemma så går det jättebra att fylla den här pajen med färsk eller konserverad svamp istället, t ex champinjoner eller kantareller. Då går det åt ca 1 l, och se till att fräsa dem ett tag först, så att vätskan kokar bort.

Underbar ugnsomelett med svampstuvning

Fransk omelett i all ära men nog är det underbart gott med en klassisk svensk ugnsomelett! Du lagar den på nolltid i ugnen, och täcker den sedan med en len svampstuvning.

Ugnsomelett

Ugnsomelett är en klassisk smörgåsbordsrätt och fick inte fattas på fina kalas förr i tiden… Omeletten passar också utmärkt som lätt lunch eller kvällsvickning. Det här receptet är lagom för fyra portioner.

3 ägg
3 dl mjölk
2 tsk vetemjöl

Gör så här: Vispa upp äggen och vispa i mjölken. Vispa i vetemjölet och vispa klimpfritt. Häll smeten i en smord ugnsfast form och grädda tills omeletten stannat i 180-200 graders värme.

En god svampstuvning gör du genom att fräsa 1 l färsk (eller 2 burkar konserverad) svamp i 2-3 msk smör. Strö över 2 matskedar vetemjöl och rör om. Späd med 3 dl vätska (svampspad, mjölk eller grädde) och krydda med salt och lite vitpeppar.

Häll stuvningen över omeletten eller servera stuvningen vid sidan av. Omeletten blir god som lätt lunch eller middag men passar naturligtvis också alldeles utmärkt som inslag på ett klassisk svenskt smörgåsbord.

Härlig höstgryta med nötkött och svamp

Höstgryta

Du kan använda vilken svamp du vill i den här grytan och om du inte har tid eller lust att ge dig ut i skogen och plocka går det alldeles utmärkt med champinjoner eller annan svamp från matbutiken! Allra godast blir den nästan med Karl Johan. Receptet är anpassat för 4 portioner.

500 g nötkött, t ex fransyska eller högrev
2 msk smör eller olja
2 gula lökar
½ tsk salt
vitpeppar efter smak
4 msk vetemjöl
2-3 dl vatten + buljongtärning (t ex oxbuljong)
2 dl matlagningsgrädde
1-2 tsk kinesisk soja
1 l svamp, t ex kantareller, fårticka, taggsvamp eller champinjoner
4 schalottenlökar
persilja till garnering

Gör så här:  Skala och hacka löken och skär köttet i mindre tärningar, ca 2×2 cm. Bryn köttet i smör eller olja i en stor stekgryta några minuter tills det får lite färg. Tillsätt den hackade löken och bryn ytterligare fem minuter.

Pudra över mjöl och rör om. Rör ner vatten så köttet täcks och rör om ordentligt så att mjölet löser sig. Koka på svag värme under lock i ca en timme, eller ännu längre, tills köttet känns mört.

Under tiden rensar du svampen. Är svamparna stora kan du skära dem i mindre bitar – mindre svampar blir goda som de är.  Skala också schalottenlökarna och finhacka dem.

Lägg svamp och schalottenlök i en stekpanna utan matfett och låt svampen vätska på hög värme. Häll över vätskan i köttgrytan och rör om. Tillsätt sedan lite smör i stekpannan och fräs svamp och schalottenlök ytterligare en stund.

Smaka av köttgrytan med salt och peppar och soja och rör om. Rör ner svamp och lökröran och garnera grytan med finhackad persilja. Servera med kokt eller pressad potatis, potatismos eller ris och goda tillbehör såsom syltlök, gelé eller syltade tomater.

karl-johan-1318710_640

Sensommarpasta med svamp och fläsk

Den här goda pastarätten passar perfekt i sensommartid. Receptet fick jag ursprungligen av en väninna som är vegetarian och fenomenal på att variera det gröna köket. Själv har jag lagt till rimmat sidfläsk som jag fräser med balsamvinäger för en härlig sötsyrlig smak. Men det går utmärkt att utesluta fläsket om man föredrar en veggopasta!

Sensommarpasta

4 portioner kokt pasta av valfri sort
300 g svamp, t ex kantareller, champinjoner eller blandsvamp
3 finhackade vitlöksklyftor
40 g rucolasallad eller babyspenat
250 g cocktailtomater, halverade
200 g rimmat sidfläsk
1 dl balsamvinäger
olivolja

salt och peppar

Gör så här: Koka pastan enligt anvisningen på paketet. Skölj med kallt vatten och häll tillbaka i en stor gryta. Skiva champinjonerna, eller skär dem i kvartar, och fräs dessa i lite olivolja tillsammans med vitlöken. Tillsätt svampen i pastan.

Fräs fläsket i torr stekpanna tills det får lite färg. Häll då på balsamvinägern och låt denna koka in. Häll fläsket i pastagrytan.

Tillsätt sist rucola (eller spenat) och tomater i pastan och blanda alltsammans. Smala av med salt och peppar och värm. Klart!

Svamp på längden och tvären

Nu är det svampplockartider. Kantareller, Karl Johan, taggsvamp, trattkantareller… Själv plockar jag också gärna fårticka, som visserligen inte brukar räknas till de mest delikata svamparna men som är jättegod i stuvningar, eller stek på en macka.

Denna vecka blir det idel svamprecept på Matbloggen och du som har egna favoritrecept med svamp i huvudrollen är varmt välkommen att höra av dig med en kommentar.

På återseende i svampskogen… Eller i alla fall i köket, med den rensade svampen redo att anrättas… cocks-1303825_640

×